Gość: turystka 1 IP: *.chomiczowka.waw.pl 01.06.09, 19:05 Kto był na tej wycieczce z Itaką i mógłby podzielić się swoimi wrażeniami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melsner Re: Toskania z dedykacją 02.06.09, 13:13 Ja jadę w sobotę. Jak wrócę toz pewnością podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka 1 Re: Toskania z dedykacją IP: *.chomiczowka.waw.pl 03.06.09, 08:01 Ja też jadę w sobotę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonkaK Re: Toskania z dedykacją IP: *.pp.com.pl 17.06.09, 11:46 Byłe(a)ś? Wróciłe(a)ś? opowiedz jak obiecałe(a)ś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonkaK Re: Obiecanki-cacanki IP: *.pp.com.pl 18.06.09, 18:12 No tak, obiecuje się łatwo, a potem, albo zapomina opowiedzieć, albo nie chce się pisać, albo było tak strasznie, że nie ma co straszyć, albo tak wspaniale, że... co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgosia Re: Toskania z dedykacją IP: 94.254.136.* 17.06.09, 23:26 Byłam na TOSKAŃSKIEJ PRZYGODZIE,wróciłam 6 czerwca, byłam z ITAKĄ ale choć złe rzeczy czytałam na forach o tym biurze (o wyborze biura zdecydował program wycieczki m.in. Piza i Siena)to byłam bardzo ale to bardzo zadowolona. Piolotka p. Sylwia b. fajna, kompetentna, ciepła, pelna kultury ososbistej, życzliwa. Toskania urzekająca, hotel w porzo i on był miejscem pobytu przez cały czas, więc nioe trzeba było rano się pakować w walizki. Jestem też mile zaskoczona rozwiązaniem transportu. Ja wyjeżdzałam z W-wy, skąd nas busik przewióż pod Opole na miejsce zbiórki. Wracając w Opolu czekały już na nas busy i w ciągu 5 godzin byliśmy w W-wie. Bardzo to fajne dla nas, gdyż będąc z RAINbowem takich rozwiązań nie zzznałam , wracaliśmy z Katowic do W-wy przez Kraków , kielce, radom, więc kośc ogonowa dała mi się we znaki wystarczająca, bym na 2 lata zniechęciła się do objazdówek . Toskanię polecam szczerze.Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva.1961 Re: Toskania z dedykacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 18:08 Byliśmy z mężem 2 lata temu na tej wycieczce. Biorąc pod uwage tzw. Całokształt to bylismy bardzo zadowoleni. Przede wszystkim noclegi są tylko w 2 hotelach, więc nie trzeba się ciągle przemieszczać z bagażami. Następnym plusem było to, że podróżowało się w obie strony w nocy. Dnie były na zwiedzanie. Toskania jest piękna, spełniłam swoje marzenie, a sama w tak krótkim czsie nie mogłabym zobaczyć tylu pieknych miejsc bez wgłębiania się w historię Włoch czy historię sztuki. Największym plusem była pilotka "ruda" Pani Ania, która poza tym, że ma głęboka wiedzę to jeszcze potrafi ją przekazać. Poza tym jest dobrą organizatorką i chyba dzięki niej nigdy nie było "poślizgów", czekania na kogoś i nigdy nie czekaliśmy by coś zobaczyć bo np. była przerwa. Kto na nią trafi ma szczęście. A co do programu, to była to esencja Toskanii, bo poza Florencją i Sieną najpiękniejsze są te małe miasteczka. Namawiam, aby w przerwach w zwiedzaniu usiąść gdzieś, wypić capucino albo zjeść insalada; pomidory z byczą mozarellą popijając zimnym winem i podelektować się atmosferą tych sennych w czasie sjesty miasteczek. W Montecatini Terme polecam wjechać wieczorem kolejką na znajdujące się nad miastem wzgórze ze starym miastem Montecatini Alto. Będzie to rekompensata za wrażenia z kiepskiej jakości hotelu David. Minusem wycieczek z Itaką jest przemycanie między dobrymi wrażeniami takich perełek jak ten hotel (może tam noclegi są za darmo?). Nie jestem zbyt wybredna, ale obsługa tam była fatalna. I o dziwo ten hotel ciagle jest w programie, a sądzę, że prawie wszyscy pisali o tym na koniec w swojej ankiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka 1 Re: Toskania z dedykacją IP: *.chomiczowka.waw.pl 08.07.09, 19:41 Byłam na tej wycieczce w czerwcu chętnie podzielę się swoimi wrażeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonkaK Re: Toskania z dedykacją IP: *.pp.com.pl 08.07.09, 21:00 No to nie daj sie prosic tylko pisz ile mozesz ;) Pozdrawiam i czekam(y)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka 1 Re: Toskania z dedykacją IP: *.chomiczowka.waw.pl 10.07.09, 18:08 Wycieczka ciekawa,warto pojechać.Drugiego dnia zanim dojedzie się do hotelu w Montecatini Terme będzie zwiedzanie Fiesole,prosto po nocy spędzonej w autobusie.A to dlatego,że jakiś pajac układając program wycieczki nie wiedział,że we wtorki muzeum ,które zwiedza się w Fiesole jest nieczynne.A najzabwawniejsze jest to,że to tak jest już od 2 lat,ale nikt nie zmienił programu w katalogu.Za to 4 dzień w całości przeznaczony jest na zwiedzanie Florencji.Poza tym program bez zmian.Jedynie wycieczka fakultatywna jest 6 dnia.I warto na nią jechać,jeżeli pilot oprócz wyprawy nad J.Trazymeńskie zaproponuje coś jeszcze.My byliśmy w mieście Cortona i to był dobry wybór.Bo samo jezioro,to żadna atrakcja,nie ma tam kompletnie co robić. Na wstępy trzeba mieć tak jak w katalogu 85 euro+ 6 euro na kolejkę ,aby wjechać na Montecatini Alto. Pierwszy hotel ok,drugi hotel w Chianciano Terme pozostawia wiele do życzenia.Autokar którym nas wysłano też pozostawiał sporo do życzenia. Na szczęście przewodnicy miejscowi i przesympatyczna pilotka p.Ewa zrekompensowali drobne niedogodności. Krajobrazy cudowne,miasteczka urocze.Tempo zwiedzania umiarkowane,sporo czasu wolnego, aby móc samemu podelektować się urokami słonecznej Toskanii,a także jej smakami. Gdybyś miała jakieś pytania,to proszę pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonkaK Re: Toskania z dedykacją IP: *.pp.com.pl 10.07.09, 20:59 Toskania jest piękna - wiem, wybieram się we wrzesniu na tą imprezę. Interesują mnie takie przyziemne sprawy jak Twoja uwaga o hotelu (że był zły, dlaczego i czy wszystkie te imprezy tam nocują?) i o autokarze (niewygodny, brudny czy jeszcze cos innego?). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka 1 Re: Toskania z dedykacją IP: *.chomiczowka.waw.pl 11.07.09, 11:19 Jeżeli chodzi o autokar,to poprostu był to starszy typ autokaru.Mało wygodny i miał kłopoty z klimatyzacją,co powodowało,że było okropnie duszno.A co do hotelu GIGLIO w Chianciano Terme ,to przypomina lata 60-te.Jedno gniazdko i do tego w łazience,które tak na prawdę to prawie wychodzi ze ściany.Telewizor,który jest atrapą,bo zwyczajnie nie ma go do czego podłączyć.A najgorsza jest łazienka,prysznic zamontowany na stałe w suficie bez możliwości regulacji,zero kabiny prysznicowej ,czy brodziku.Jednym słowem biorąc prysznic masz pływalnię w łazience,bo woda bardzo ciężko z spływa do odpływu.Do tego popękana deska od sedesu.Zapewniam Cię,że nie mam zbyt dużym wymagań,bo wiele jeżdzę i spałam w różnych hotelach.Ale jak na Włochy,to ten hotel to totalne dziadostwo!Jednemu panu z naszej grupy ten wspaniały prysznic spadł na głowę ,gdy był w trakcie kąpieli.Hotel prowadzony jest przez rodzinę.Ale zapomnij o miłej rodzinnej atmosferze.Obsługa jest niesympatyczna!Posiłki są bardzo skromne i podawane są,a raczej rzucane na talerze z ogromna łaską ze strony obsługi,zapomij również o jakieś dokładce.Nie mówiąc już o tym,że zastawa stołowa też przypomina lata 60-te.Wszystko to razem sprawia niemiłe wrażenie. Na szczęście pierwszy hotel VENEZIA jest ok.Może pokoje są ciasne,ale ładne. Wyżywienie smaczne,a obsługa serdeczna,tu czuć prawdziwą rodzinną atmosferę i człowiek czuje,że jest w Włoszech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonkaK Re: Toskania z dedykacją IP: *.pp.com.pl 11.07.09, 20:22 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że do września zmienią hotel i autokar ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eva.1961 Re: Toskania z dedykacją 19.07.09, 21:36 Jak czytam wypowiedzi na temat "Toskanii z dedykacją", to okazuje się , że jak są dwie grupy (2 autokary) to jeden hotel w Montecatini Terme jest dobry a jeden do kitu, a ten drugi nocleg odwrotnie. Hotel david w Montecatini Terme był do niczego o czym juz pisałam, za to hotel w Abbadia San Salvatore był na na oko 4*. I widzę, że od 2007r. nic sie nie zmieniło. To jest celowa polityka Itaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer18 Re: Toskania z dedykacją IP: *.238.64.20.ip.abpl.pl 06.09.09, 09:01 Wycieczka ciekawa, bardzo klimatyczna.Piękne widoki, cudowne miasteczka rekompensują uciążliwości podróży i upały. Pilotka Ewa kompetentna.Loretta- kopalnia wiedzy i ..humoru. Pierwszy hotel z płatną klimą(5 euro za trzy dni).Łazienka to prysznic oddzielony kotarami, wc, bidet, umywalka.Drugi- bez klimy.Jedzenie typowo włoskie.Codziennie na kolacje makarony, czyli pasty i coś do tego.Śniadania- mało chlebka, plaster wędliny, sera,masełko, dżem itd. To takie uwagi dla tych, którzy chcieliby ziemniaczki i schabowy. Wycieczka dobrze zorganizowana.Warto pojechać. I te widoki.Piękne.Niezapomniane. Odpowiedz Link Zgłoś