Dodaj do ulubionych

minusy laparoskopi

01.01.10, 21:14
Witam
Jestem tutaj po raz pierwszy więc parę słów o mnie - mam 35 lat, od 5,5 staramy się o drugie dziecko. Wyniki mamy ok. Przeszłam 3 inseminacje. Mam 7 letnią córeczkę.
Natomiast pytanie moje dotyczy laparoskopii, na którą zostałam skierowana. Chciałabym się dowiedzieć jakie są UJEMNE strony takiego zabiegu. Chodzi mi np. o to czy może to spowodować późniejsze zaburzenia hormonalne, szybsze "starzenie" się układu rozrodczego czy coś w tym rodzaju... jest to dla mnie ważne bo czuję jakiś wewnętrzny lęk przed tym badaniem.Dodam, że HSG, które miałam zrobione wykazało że wszystko jest w porządku.
Z góry dziękuję i życzę udanego 2010.
Obserwuj wątek
    • asiek334 Re: minusy laparoskopi 02.01.10, 08:29
      Witaj .Nie wiem czy będę potrafiła odpowiedziec na Twoje pytania ale
      spróbuję.Pół roku temu przeszłam zabieg laparoskopii i przyznam szczerze że
      Twoje zapytania mnie trochę zastanowiły.Otóż nigdy nie słyszałam o starzeniu sie
      org. wew.po tym zabiegu.U mnie jedynie spóźniła się miesiączka,a po samym
      zabiegu byłam tylko trochę obolała ale ból szybko minął. Sama mam juz jedno
      dziecko i 35 również na karku.wszystkie badania ok.Samego zabiegu nie ma co się
      bac,błowa do góry wszystko będzie ok wink
      • lenkau Re: minusy laparoskopi 02.01.10, 10:43
        Ja słyszałam na Boćku i dziewczynie której po laparoskopii podwyższył się wynik
        fsh,ale czy na 100% to było związane z tym zabiegiem czy bez niego też tak by
        było tego nie wie nikt.
      • panilavi Re: minusy laparoskopi 02.01.10, 21:52
        asiek334 - a czy miałaś wcześniej robione HSG?
        • asiek334 Re: minusy laparoskopi 03.01.10, 09:41
          Chyba nie aler mam własnie przed sobą jakiś wynik badania i pisze tak
          macica,jednorodna,o gładkim zarysie a wym.A-P 53-36,endometrium jednorodne
          szer.10mm.pisze o prawidłowej wielkosc i jajnikow z dominującym na prawy. Po
          laparoskopi jajowod drozny .
          • panilavi Re: minusy laparoskopi 03.01.10, 20:17
            może ktoś jeszcze mi odpowie na pytanie odnośnie minusów laparo?

asiek 334 - HSG to dość charakterystyczne badanie więc na pewno byś wiedziała że je miałaś
            jak długo starasz się o drugie dziecko? czy przy pierwszym miałaś jakieś problemy?
            pozdrawiam

• asiek334 Re: minusy laparoskopi 04.01.10, 11:17
              Byc może nie miałam tego badania o którym piszesz i jeśli tak jest to na pewno
              mi je zrobią kiedy pojadę do kliniki do Katowic ,przewidziany termin styczeń ale
              sądzę,że przełożę tą wizytę z przyczyn niestety niezależnych ode mnie. Z
              pierwszą ciążą zaszłam po dwóch latach starań ale bez żadnych
              wspomagaczy,jedynym problemem wówczas było tyło zgięcie macicy i za poradą
              lekarza zmieniliśmy tylko pozycję na tzw.pieska i udało się.Ciążę przeszłam
              spokojnie bez żadnych komplikacji,poród zresztą też.Natomiast teraz jest
              znacznie gorzej,tyło zgięcie wprawdzie samoczynnie znikło po porodzie ale
              problem jakiś jest skoro nie mogę zajśc w drugą ciążę.Staramy sie już trzy
              lata,od roku na wspomaganiu lekami.Normalnie ręce mi opadają,czasem sądze,że Bóg
              mnie karze tylko za co??crying Przed wczoraj robiłam test widziałam dwie kreski z
              tym że ta druga bardzo blada wiec nie ekscytowałam się nie potrzebnie i w sumie
              i dobrze bo dziś pewnie bym wyła jak bóbr,w nocy dostałam okres,ale nie wiem
              dlaczego temperatura nie spadła?Owszem mam doła i podejrzewam ze będę miała zły
              dzień,na pewno popłaczę.Mam czasem dosyc.Lekarz zapewniał mnie że po laparo do
              trzech miesięcy zajdę w upragnioną ciążę ale niestety pomylił się a mi narobił
              niepotrzebnych nadzieji .
              • panilavi Re: minusy laparoskopi 04.01.10, 20:21
                asiek, rozumiem Cię bardzo dobrze.
                Wszyscy na około mi tłuką, że przecież mam dziecko ale jak słyszę jak moja córcia zadaje pytania w stylu "czy ja jestem tak bardzo niegrzeczna ze Pan Bóg nie chce żebym miała siostrę albo brata" to serce mi pęka...
                Trzymam za Ciebie kciuki bo wiem, że pragnienie drugiego dziecka jest również bardzo, bardzo mocne.
                • zosia9 Re: minusy laparoskopi 06.01.10, 23:14
                  laparoskopia jest metodą operacyjną, bez cięcia. A więc same plusy.
                  Nie bój się nic się takiego nie dzieje. Będzesz tylko w znieczuleniu
                  ogólnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka