Dodaj do ulubionych

TRAGEDIA:(((((((((

IP: *.blueyonder.co.uk 01.07.04, 19:03
Dziewczyny moze Wy doradzicie co robic. Od jakis 10 lat walcze z prolaktyna ,
ktorej chyba od zawsze mialam nadmiar, najpierw bralam bromergon, potem kilka
lat tabletki anty - diane. Od jakiegos roku postanowilam odstawic przeklete
piguly ( ile mozna sie nimi szpikowac) i zrobilam badania prolaktyny ( jako,
ze miesiaczki nie dotalam w ciagu pol roku od odstawienia tabletek
antykoncepcyjnych) - poziom byl bardzo wysoki wiec znowu zaczelam kolowrotek
z parlodelem.
Najgorsze jest to, ze bardzo zle sie czuje i po bromergonie i po parlodelu (
zawroty glowy, zaladek), mam klopoty z wyproznianiem sie ( przepraszam za
szczegoly), tyje, mam cellulitis.
Zebym chciaz miala nadzieje, ze moja walka cos da i zajde w upragniona ciaze.
Czy ktoras z Was miala podobne perturbacje i szczesliwie udalo jej sie
urodzic dzidzie??
bede wdzieczna za kazda rade .
Obserwuj wątek
    • Gość: magda010 Re: TRAGEDIA:((((((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 19:13
      Jak sie starasz o ciaze, to bedziesz brala leki tylko az ci spadnie prolaktyna,
      zajdziesz w ciaze i jescze kilka tygodni w ciazy. Takze nie przejmuj sie az
      tak, ze prolaktyna ci wzrastala po odstawieniu lekow, czesto sie tak zdarza.
      Dziwie sie troche, ze bralas pigulki z wysoka prolaktyna, bo z tego co wiem, to
      one moga podnosic poziom prolaktyny. Mi tez skoczyla prolaktyna od pigulek i
      teraz nie spadla po odstawieniu. Poki co biore castagnus, ale mozliwe, ze
      skonczy sie na bromergonie.
    • maretina Re: TRAGEDIA:((((((((( 01.07.04, 19:30
      jesli masz hyperprolaktynemie to po obnizeniu jej bromergonem , wowczas
      powinnas brac lek w malych dawkach do 8 tc.
      zawsze po odstawieniu lekow prl podskakuje. to tylko kwestia czasu.
    • ula_s Re: TRAGEDIA:((((((((( 01.07.04, 20:01
      hmmmm kolejna prowokacja?
      10 lat walczysz z prolaktyna? i bralas na to Diane??????!!!!!!!!???????
      Diane nie ma nic wspolnego z prolaktyna.
      Sorry ale jak na 10 lat "walki" to masz wyjatkowo skapa wiedze o funkcjonowaniu
      swojego ciala.

• Gość: zuzia76 Re: TRAGEDIA:((((((((( IP: *.blueyonder.co.uk 01.07.04, 20:57
        przykro, mi,ze moja prosbe o pomoc nazwano prowokacjasad Nie wiem, czy niezbyt dokladnie
        czytalas, co napisalam - ale wydaje mi sie, ze nie napisalam nigdzie, ze bralam diane na zbicie
        prolaktyny! bralam ja poniewaz mialam z powodu prolaktyny zaklocony cykl do tego wielki
        tradzik i nadmierne owlosienie. A jak dokladnie napisalam- po odstawieniu diane- poziom
        prolaktyny okazal sie znow bardzo wysoki.
        Nie pisalam o tych szczegolach, gdyz list bylby za dlugi i nie mialam ochoty zanudzac nikogo
        moja historia.

• blondynka72 Re: TRAGEDIA:((((((((( 02.07.04, 09:56
          Ja po braniu Diane przez 3 mieiące rozwaliłam sobie funkcjonowanie organizmu na
          parę lat. Dalej nie moge poradzić sobie z cerą i włosami. Mam
          hiperprolaktynemię i niedoczynność tarczycy.
          Jak chcesz się leczyć, a nie faszerować lekami to njalepiej będzie jak
          pójdziesz do specjalisty.
        • ula_s przepraszam 02.07.04, 10:41
          Przepraszam. Ale zdarzaja sie na tym forum rozni dziwni ludzie ktorzy czerpia
          przyjemnosc z robienia sobie nismacznych zartow.Sorry jeszcze raz- moja wina -
          nadinterpretowalam.
          Jednak ten pierwszy post napisalas w takim stylu ze az trudno w to wszystko
          uwierzyc. Napisalas ze leczylas sie na nadmiar prolaktyny 10 lat - ale
          prolaktyne zwykle udaje sie uregulowac w duzo krotszym czasie. Napisalas zaraz
          po opisie 10-letniego leczenia nadmiaru prolaktyny, ze bralas diane. Bez slowa o
          jakiejkowleik diagnostyce np. w kierunku PCO (syndrom policystycznych jajnikow).
          Przy PCO ma sie wlasnie nieregualrne miesiaczki, tradzik i nadmierne owlosienie.
          Te 10 lat to przesada i jakos trudno mi bylo uwierzyc, ze ktos bioracy diane
          moze uwazac ze glownym problemem jest nadmiar prolaktyny. Byc moze sie myle.
          Jednak bardzo wysoka prolaktyna jest czesto konsekwencja innych problemow
          zdrowotnych np. mikrogruczolaka przysadki, ale tez np. przy dosc powszechnie
          wystepujacych problemach z tarczyca prolaktyna moze podskoczyc.

Szczegolami tutaj nikogo nie zanudzasz, zreszta Twoj wypadek wyglada raczej na
          prawie typowe PCO, a to jeszcze zadna tragedia.
    • urbanchaos Re: TRAGEDIA:((((((((( 01.07.04, 20:45
      może spróbuj Dostinex,ma bardzo długi okres półtrwania, dzięki czemu może być
      podawana tylko 1-2 razy w tygodniu lub Norprolac-wykazuje mniejsze objawy
      uboczne i silniejsze działanie niż bromokryptyna(Bromergon,Parlodel)
      jedyną wadą tych leków jest cena,ale są o niebo lepsze od Bromergonu czy
      Parlodelu
      bierz wit B6
      • angieblue26 ! 02.07.04, 10:06
        Zuziu, tak jak ze mnie osoba jak baranek mila i zwykle sympatyczna tak tym
        razem sie nie moge opanowac. Uwazam, ze to grube przegiecie opatrywac swoj
        watek tytulem tragedia, szczegolnie, ze takie "tragedie" przezywa 75%
        dziewczyn na tym forum. Masz problem, fakt, ale to nie jest koniec swiata.
        Wstydzilabym sie na Twoim miejscu bic na alarm, szczegolnie na tym "trudnym"
        forum. Jest wsrod nas wiele dziewczyn, ktore traca "po cichu" swoje dzieci,
        maja ciezkie schorzenia nieraz wykluczajace ciaze.
        Na drugi raz pomysl dwa razy zanim zaalarmujesz nas wszystkie tego rodzaju
        problemem.
        • maretina Re: ! 02.07.04, 11:16
          kazdy ma swoja "tragedie" i nie nam oceniac co dla kogo nia jest.
          • Gość: neti87 Re: ! IP: *.atm.com.pl 02.07.04, 16:12
            a skąd u Ciebie taki moralizatorski ton???
            Ja też uważam, że są większe tragedie niż ta z tego postu.
            • angieblue26 Re: ! 02.07.04, 18:21
              Ja spodziewalam sie, ze dziewczyna poronila i juz chcialam pocieszac, az mi
              serce stanelo przez chwile.
    • ula_s Re: do blondynki 02.07.04, 16:04
      Jezeli teraz wszystko zwalasz na Diane - to po co ja bralas?
      To nie jest standardowy lek antykoncepcyjny, wiec nie zaczelas go brac zupelnie
      bez powodu, prawda? Potem kraza mity jaka to diane35 jest szkodliwa.

• blondynka72 Re: do blondynki 05.07.04, 10:30
        Brałam go, bo lekarz mi zapisał i wcale nie ze względów antykoncepcyjnych.
        Żałuję, że go wzięłam i wielu kolejnych lekarzy zgadza się ze mną.
    • Gość: zuzia76 przeprosiny IP: *.blueyonder.co.uk 02.07.04, 19:01
      Po pierwsze chcialabym przeprosic wszystkie forumowiczki, ktore urazilam
      tytulem swego postu. Nie sadzilam, ze wywola on az tak skrajne uczucia, tytul
      mial na celu zwrocenie szerszej uwagi, poza tym dla mnie moja sytuacja jest
      zyciowa tragedia, gdyz nic innego ponad zycie nie pragne, jak miec
      dziecko...Przykro mi takze, ze dla niektorych z Was poronienie jest jedyna
      tragedia jaka moze spotkac kobiete, a wielkie i niezrealizowane pragnienie -
      juz nie. oczywiscie dodam, ze najgorecej wspolczuje wszyskim paniom, ktore
      spotkalo to nieszczescie i w zaden sposob nawet nie staram sie porownywac
      mojej -do ich sytuacji.
      Poczawszy od tego, ze od 18-go roku zycia snuje sie od jednego lekarza do
      drugiego - kazdy wyraza inna opinie i zapisuje inne leki.badalam wszystko co
      jest mozliwe, nie mam ani gruczolaka, ani nadczynnosci tarczycy, z jajnikami
      tez wyglada, ze jest ok.
      Jak napisalam juz od 10 lat probuje uregulowac podwyzszona prolaktyne. Przez
      ponad 6 lat z przerwami bralam bromergon, ktory co prawda obnizal nadmiar
      hormonu, ale zaraz po zaprzestaniu - znowu sie podnosil. Potem doszly wlasnie
      klopoty z owlosieniem i okropnym tradzikiem. Nie mialam innego wyjscia, jak
      zaczac przyjmowac diane, gdyz inaczej wygladalabym jak potwor - zadne domowe
      sposoby nie pomagaly.
      Jak tez juz wspomnialam w 1 poscie chcac odciazyc i tak juz zrujnowany organizm-
      odstawilam diane i ku mojej rozpaczy prolaktyna okazala sie byc o wiele za
      duza.Wiem, ze jest to czesto spowodowane braniem tabletek anty, ale i tak
      podlamalo to moje nerwy.
      Teraz do 2 lat biore parlodel i probuje dojsc do normy z hormonami i
      bezskutecznie zajsc w ciaze.
      Moj post byl spowodowany pragnieniem uslyszenia, ze komus innemu moze sie udalo
      i moze jeszcze, ze nie jest ze mna az tak zle. Wystarczy, ze zle sie czuje i ze
      zle wygladamsad
      Wszytskim forumowiczkom dziekuje za rady, a te ktorym zrobilam przykrosc bardzo
      przepraszam.
      • tekla12 Re: przeprosiny 02.07.04, 22:00
        Zuzia, uważam, że nie ma najmniejszego powodu dla którego miałabyś kogokolwiek
        przepraszać albo tłumaczyć się ze swoich intencji. Tytuł wątku jest mało
        istotny - każdy może ocenić jego zasadność i odpowiedzieć albo nie, ale te
        pouczenia są nie na miejscu. Dziwią mnie komentarze o nieadekwatnym stosowaniu
        Diane 35 i "skąpej wiedzy o funkcjonowaniu własnego ciała" - tak Diane jak i
        bromergon wydaje się z przepisu lekarza i to on decyduje o leczeniu. Większość
        ludzi ma zaufanie do lekarza i jeśli leczenie było nieadekwatne do twoich
        dolegliwości to nie ty a lekarz zasługuje na wyrzuty. Myślę, że nie powinnaś
        się zrażać tym niefortunnie chłodnym przyjęciem twoich problemów bo
        hiperprolaktynemia i PCO to częste problemy zgłaszane przez użytkowniczki
        forum, na pewno ci pomogą. Fajnie, że Maretina i Urbanchaos jak zwykle na
        miejscu i zgodnie z oczekiwaniami. Pozdrawiam serdecznie wszystkie
        współtowarzyszki niedoli T.
    • lidek0 Re: TRAGEDIA:((((((((( 02.07.04, 22:36
      Za wysoka prolaktyna ma związek z niedowagą lub nadwagą. Poza tym powinnaś
      sprawdzić przysadkę czy nie ma guza /tu gdzies dziewczyny pisąły o tym, ale
      dokładnie nie pamietam/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka