Dodaj do ulubionych

wysoki androstendion

07.03.13, 10:23
Witam wszystkich, w zasadzie to nie wiem jak zacząć ale po kolei, staralismy sie z mezem o dziecko ponad rok czasu, wkoncu przyszedl czas ze zglosilismy sie do kliniki nieplodnosci, wczesniej zrobilam na wlasna reke podstawe hormony czyli LH,FSH, progesteron i estrogen, lekarz w klinice zauwazyl ze stosunek LH do FSH jest troche zaburzony i kazal zrobic androstendion i testosteron, zrobilam i okazalo sie ze androstendion podwyzszony 2-krotnie,potem w wyniku innych badan okazalo sie ze ten podwyzszony androstendion pochodzi od nadnerczy, dostalam metoformax, po miesiacu brania tego leku androstendion spadl i zaszlam w ciaze naturalnie bez zadnych klopotow, jestem w 7 tc, moj ginelokog kazal odstawic metofmax za to przepisal duphaston i luteine dopochwowo, powiedzial ze te leki miaja dzialanie androgenne czyli hamuja dzialanie m.in androstendionu i maja dzialanie przeciwporonne, czuje sie dobrze, wczoraj na wizycie zobaczylismy z mezem serduszko, nie mam zadnych plamien ale lekarz stwierdzil wiek ciazy z USG duzo sie rozni od wieku ciazy wedlug OM, wedlug OM powinien byc 9 tc a wedlug USG jest 7tc, stwiedzil ze to moze byc wplyw wlasnie tego parszywego androstendionu i dlatego dostaje dodatkowo progesteron, przez ten adrostendion mialam tez cykle w caly swiat i akurat w tym cyklu w ktorym zaszlam owulacje mialam ok 19 dc (robilam testy owulacyjne) i w zasadzie jak liczylam to wiek ciazy wedlug usg sie zgadza ale mimo wszystko troche mnie to martwi, czy moze jest ktos kto mial lub ma podobna sytuacje do mojej, wybaczcie mi moja litanie ale nie jestem w stanie opisac mojej sytuacji w 2 zdaniach, martwie sie jak ten androstenion moze wplynac na rozwoj mojego maluszka, bedac w ciazy nie robilam tego hormonu i nie wiem tez czy jest sens, pomozcie jezeli ktos mial taka sytuacje, wielkie dzieki smile
Obserwuj wątek
    • epinephrine087 Re: wysoki androstendion 18.03.13, 14:42
      Ja miałam tylko troszkę podobną sytuację do Twojej, a mianowicie to, że mój poziom androstendionu również wykraczał poza normę. Brałam przez 2 cykle Clostilbegyt i... udało się, jestem mamą 4-miesięcznej Młodej Damy smile
      W ciąży nie brałam już żadnych wspomagaczy. Lekarka kierowała mnie na wiele badań, ale tego konkretnego nie zlecała. Myślę, że Twój lekarz wie co robi, a jeżeli masz jakieś obawy to może skonsultuj się też z innym ginekologiem. Jeżeli jesteś z Wawy, mogę podać Ci namiary na cudowną p. dr.
      Co do wieku dziecka, ufałabym raczej USG. OM nie jest aż tak wiarygodnym wyznacznikiem (np jajeczkowanie mogło się przesunąć).

Tymczasem głowa do góry! Ciesz się ciążą, bo mija ona bardzo szybko...
      • 4misia21 Re: wysoki androstendion 18.03.13, 15:53
        Dziękuje za odpowiedz, niestety nie jestem z Warszawy, ufam temu lekarzowi, to dzięki niemu jestem w ciąży i zastanawiałam się tez nad wizyta u innego ginekologa ale chyba bym sobie tylko zrobiła mętlik w głowie także trzymam się tego lekarza i mam nadzieje ze wszystko będzie dobrze, pozdrawiam smile
        • epinephrine087 Re: wysoki androstendion 18.03.13, 15:58
          Jeżeli lekarz uznałby, że to konieczne, to pewnie wysłałby Cię na badania. Nie martw się na zapas.
          Życzę powodzenia! smile))
      • dziewczyna_a90 Re: wysoki androstendion 04.07.13, 22:04
        A mogłabyś się podzielić tym kontaktem? Bardzo chęnie wybiorę się do tej Pani doktor ; )
    • great.growling.gryzak Re: wysoki androstendion 04.07.13, 22:37
      "nie jestem w stanie opisac mojej sytuacji w 2 zdaniach"

no ale udało ci się opisać w 1 zdaniu! Więc nie bądź taka skromna wink powodzenia z hormonami
    • e.grad Re: wysoki androstendion 31.10.13, 18:30
      mam za wysoki androstendion a staram się o ciążę proszę napisz u jakiego lekarza byłaś, że tak szybko Ci obniżył, proszę o pomoc, może być na email: e.grad@wp.pl. A TAK POZATYM JAK SIĘ CZUJE PANI? Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC. ELA.
      • 4misia21 Re: wysoki androstendion 01.11.13, 15:40
        witam, ja dostalam metformax ale niestety ciaze poronilam w 8 tygodniu, to bylo pod koniec marca i niestety do tej pory nie udalo mi sie zajsc ponownie, androstendion mam juz ok ale nadal biore metformax, wiele lekarzy przepisuje na podwyzszone androgeny metformax, zapytaj swojego lekarza o ten lek
        • anusi1982 Re: wysoki androstendion 23.12.13, 17:33
          Witaj,
          chciałabym zapytać jak tam u Ciebie z tym nieszczęsnym androstendionem. W listopadzie miałam łyżeczkowanie - ciąża obumarła w 9 tygodniu. Ponieważ to pierwsze poronienie nie zalecono żadnych badań. Na własną rękę wykluczyłam zespół antyfosfolipidowy, a dziś odebrałam wyniki hormonów testosteron mam w normie, natomiast androstendion 4,37. Robiłam badanie w 5-6 dniu cyklu (przez to łyżeczkowanie nie wiem dokładnie bo okres poprzedziło delikatne plamienie), gdyż w internecie znalazłam informację że wpływ na poronienie może mieć właśnie nadmierne działanie androgenów na komórkę jajową we wczesnej fazie folikularnej. Sama nie wiem co o tym myśleć czy to może być przyczyna poronienia? Czy zbadać poziom tego hormonu w innym dniu cyklu, jeśli tak to w jakim? I czy walka z podwyższonym androstendionem nie jest czasem z góry skazana na niepowodzenie sad
          • 4misia21 Re: wysoki androstendion 13.01.14, 16:50
            Witaj anusi1982, rozne laby maja rozne normy, spotkalam sie ze gorna granica normy wynosi 3,92 ng/ml a np w diagnostyce gdzie robie badnia gorna granica jest do 4,10 ng/ml, takze niewiele masz podwyzszony ten adrostendion, na moich wynikach pisze jeszcze ze poziom androstendionu ma swoj rytm dobowy i osiaga najwyzsze wartosci w srodku cyklu, ja pytalam dwoch ekspertow czy androstendion mogl wplynac na poronienie i odpowiedzieli ze w bezposredni sposob napewno nie, ja poronilam w marcu 2013 i do tej pory nie moge zajsc w ciaze, w listopadzie mialam ciaze biochemiczna, teraz sama jestem w kropce co jest nie halo, podam Ci moj adres mailowy ewesik4@wp.pl, jak chcesz to napisz, mozemy sie wymianiac informacjami i przy okazji wspierac, pozdrawiam
            • anejaa Re: wysoki androstendion 24.01.14, 15:22
              Witajcie,
              ja też mam podobny problem. O to moje wyniki hormonów płciowych:
              17-OH progesteronu 2,23 norma 0,2 - 1,3,
              - DHAE-s 642,06 norma 25,9 — 460,2,
              - Androstendion 6,62 norma 0,30 — 3,30m,
              - Testosteron 77 norma 14 - 76,
              - Kortyzol 18,37 norma 4,30 — 22,40,
              - FSH 4,5 norma:
              3,5 - 12,5 Faza folikularna
              4,7 - 21,5 Faza owulacji
              1,7 - 7,7 Faza lutealna
              25,8 - 134,8 Po menopauzie
              - LH 5,7 norma:
              2,4 - 12,6 Faza folikularna
              14,0 - 95,6 Faza owulacji
              1,0 - 11,4 Faza lutealna
              7,7 58,5 Po menopauzie
              - Prolaktyna 9,0 norma 4,8 — 23,3
              - TSH 2,05 norma 0,27 — 4,20 .
              Ponad rok temu straciłam ciążę, obumarła ok. 6 tc i miałam zabieg wyłyżeczkowania macicy w 9 tc.
              Obecnie od 13 grudnia mam przepisaną Dianę35 na te moje androgeny. Zrobiłam też USG nadnerczy i wszystko ok. USG jajników też jest ok. Sama nie wiem skąd to się wzięło. Najgorsze jest też owłosienie w okolicach podbródka, bory, brzucha...
              Jestem zdesperowana już na tym tle... Nie wiem czy ta Diane35 coś mi pomoże, a opinie o tym leku są bardzo znane i różne... Lekarz mój przy tych wynikach zachęca mnie o staranie się o ciążę, ale ja się bardzo boję, tak mocno przeżyłam stratę pierwszej ciąży, że nie wiem czy jestem o siłach iczy dam radę się starać, a też się boję czy uda mis ię zajść w ciążę i czy znowu nie będzie problemów oraz czy te moje hormony nei zaszkodzą ewentualnie dzidzi...
              Pozdrawiam.
              • anusi1982 Re: wysoki androstendion 24.01.14, 17:54
                Witaj!
                Lekarzem nie jestem ale Twoje wyniki wskazują raczej na nadnerczowe pochodzenie androstendionu. Zresztą co to za różnica jest po prostu ponad normę. Ja ostatnio miałam około 3,7. Mój lekarz uważa że to nie problem ale spotkałam na różnych forach kilka dziewczyn których ciąża przy podwyższonym androstendionie obumarła. Zresztą na informację o wpływie andro na komórkę jajową i poronienia natknęłam się też w Internecie. Także jakaś zależność uważam istnieje. Dlatego boję się ciąży szczerze mówiąc. NIe wiem czy Diane to dobry pomysł ja bym się raczej nie zdecydowała po pierwsze dlatego że to tabletki anty a mi nie o antykoncepcję chodzi wink Za radą jednej koleżanki z forum jestem na diecie i staram się jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym. NIe wiem czy wiesz ale podobno metformina - stosowana w cukrzycy - obniża androstandion. I ta koleżanka potwierdza że u niej stężenie spadło po tych tabletkach. Ja na razie zobaczę czy dieta przyniesie zbliżony efekt, skonsultuję to z lekarzem i powtórzę wynik w kolejnym cyklu. Pozdrawiam serdecznie
                • anejaa Re: wysoki androstendion 25.01.14, 00:39
                  Witaj,

bardzo dziękuję za odpowiedź, a przede wszystkim uwagę i czas.
                  Ja już jestem głupia w temacie, bo endokrynolog olał mnie i jakoś nie mam szczęścia do lekarzy, których zresztą się boję... Dla mnie wizyty u lekarza to jakiś koszmar, chyba mam chorobę białego fartucha..... Serce mi wali i rośnie ciśnienie i czerwienię się jak burak...
                  Wracając do tematu jedynie ufam mojemu ginekologowi i on też mi powiedział po obejrzeniu wyników i po USG jajników, że te podwyższone andorogeny to wina nadnerczy... A z nimi po USG ok, sama nie wiem co dalej z tym zrobić.

Co do diety to też mi to lekarz zalecił rok temu i schudłam 21 kg ale niestety moje androgeny nic, a nic nie obniżyły się, a nawet lekko się podwyższyły poprawił sie tylko stosunek LH:FSH oraz unormowała się glukoza we krwi, wcześniej zawsze na czczo miałam 126, teraz nie słodząc i unikając cukru we wszystkim mam 101 na czczo oraz zdrowo odżywiając się i prowadząc aktywność ruchową zachowuję prawie "idealną" sylwetkę oraz wagę, choć w brzuchu trudno mi zgubić zbędną tkankę tłuszczową, troszkę jeszcze brzuszek mam.

Dorzucę kilka wyników moich badań jeszcze.

Glukoza ­ 101 mg/dl 70 — 99
                  Glukoza (Po 120 min po 75 g glukozy) 101 mg/dl < 140

Cholesterol:
                  Cholesterol całkowity w surowicy 179 mg/dl
                  stezenie optymalne:<200 mg/dl
                  stezenie graniczne:<200-239 mg/dl
                  stezenie wysokiesuspicious240 mg/dl

Triglicerydy w surowicy 79 mg/dL < 150

Cholesterol HDL w surowicy 56 mg/dl > 45

Cholesterol LDL w surowicy (wyliczony) 107 mg/dl
                  < 70 - Dla bardzo duzego ryzyka > 10% wg skali SCORE
                  <100 - Dla duzego ryzyka 5-10 % wg skali SCORE
                  <115 - Dla umiarkowanego lub małego ryzyka <5 % wg skali SCORE

Sód w surowicy 139 mM/l 135 — 145

Potas w surowicy 4,5 mM/l 3,5 — 5,5

Wyniki są z listopada. Końcem lutego po trzech opakowaniach Diane35 udam się do lekarza z wynikiem USG nadnerczy i powtórzę badania androgenów i zobaczymy co dalej. Lekarz mówił, że po 3 miesiącach mam łykania Diane35, potem przejdę na inne leki od androgenów może to ta metformina, nie mam pojęcia jakie to b będą leki ale na nich będę mogła starać się o dziecko....

Choć ja nie wiem czy jestem gotowa, okropnie się boję, żę może znowu być coś nie tak, że ciąża obumrze... Nie przeżyłabym tego... Tak mi żal i tak tęsknię za tamtą fasolką, ze kolejna strata zabiłaby i mnie...

Najgorsze jest też te owłosienie, zwłaszcza na brodzie... Tłusta cera, włosy, wypryski ropne... To na to dostałam głównie Diane35.

Nie wiem, czy odważę się na staranie o Dzidzię... Doszły też u mnie problemy z pracą, rodzinne, mam wrażenie, że wszystko się wali i to nie dobry czas, a w marcu skończę już 29 lat... sad

Pozdrawiam i proszę o pomoc i rady może macie Kochane podobny problem i podzielicie się i poradzicie co i jak... W tym momencie to najważniejsze jest dla mnie moje zdrowie... chciałabym, by wszystko było dobrze...
                  • anusi1982 Re: wysoki androstendion 25.01.14, 09:28
                    Doskonale Cię rozumiem bo ja także strasznie się boję że z kolejną ciążą mogłoby być coś nie tak. Diane kiedyś przepisał mi jakiś lekarz dawno temu ale pamiętam że strasznie się po nich czułam i nawet jednego opakowania nie łyknęłam do końca może to też psychika bo ja również panikara jestem. Z informacji w necie wynika że jest także kilka innych tabletek nie antykoncepcyjnych na obniżenie tego cholerstwa. Masz tu maila może porozmawiamy prywatnie? Pozdrawiam
                    • anejaa Re: wysoki androstendion 25.01.14, 09:44
                      Witaj,
                      niestety tutaj nie mam e-maila...
                      Sama nie wiem czy ta Diane35 mi pomaga czy nie... Chyba trochę wolniej rosną włosy na brodzie, nogach i cera jest trochę mniej tłusta i biust bardziej jędrny, ale najważniejsze byłoby dla mnie aby te androgeny się obniżyły... Boję się swoich wyników i widzę, że to przeszkadza mi w codziennym funkcjonowaniu...
                      Chętnie popiszę na priv.
                    • anejaa Re: wysoki androstendion 13.03.14, 10:05
                      Cześć
                      co u Ciebie. Ja trafiłam do dobrego endokrynologa, który zajął się moimi problemami. Jestem jeszcze w trakcie diagnostyki, aby dojść co jest tego wszystkiego przyczyną.
    • uluska_85 Re: wysoki androstendion 11.05.16, 20:57
      Witam. W 2006 mialam ciaze obumarla w 8tyg. Dwa lata pozniej to samo. Mialam 4nieudane in vitro. Jak sie okazalo mam wysoki androstendion-wynik 5,44. Czy moze byc to powód ze stracilam ciążę a teraz nie mogę zajść? Prosze o pomoc. Z gory dziekuje.
    • anejaa Re: wysoki androstendion 12.05.16, 11:32
      Może, trzeba sprawdzić jajniki, nadnercza, tarczyce, ewentualne niedobory oraz glukoze i insulinę,tzw. krzywe 3 pkt. Z 75 G glukozy
    • doro.tea Re: wysoki androstendion 25.10.16, 22:02
      Czy podwyższony androstendion objawiał sie u Pani wypadaniem wlosow?
      • anejaa Re: wysoki androstendion 26.10.16, 10:10
        Nie, włosy mam ok, gęste, bardzo długie, do tego mam hirsutyzm.
        • doro.tea Re: wysoki androstendion 26.10.16, 14:05
          U mnie dodatkowo włosy baaaardzo lecą. Z przodu, nad czołem jestem prawie łysa.
          • anejaa Re: wysoki androstendion 02.11.16, 15:51
            Niestety bywa, że przy wysokich androgenach, włosy wypadają?
            Czy leczysz wysoki androstendion?
            Czy tarczyce masz zdrową oraz jaki masz dobrypoy poziom ferrytyny, b12, d3?
            Warto suplementować cynk, selen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka