Dodaj do ulubionych

Czy zdążymy

26.04.14, 17:35
U mojego mężą zdiagnozowano ezoospermir.Miał robioną biopsjere coś tam znalezli ,ale jak by to ująć delikatnie szału nie ma.Powiedziano nam że jedyna szansa to in vitro.Mieszkamy z mężem za granicą.Przyjeżdżamy do Polski na 2 miesiące latem.Długo zbieraliśmy kase na podejście do in vitro i krucho.Po 3 latach zdecydowaliśmy sie na inseminacje nasieniem dawcy.Długo o tym rozmawialiśmy i stwierdziliśmy że nie ma sensu czekać dłużej bo pewni nic sie nie zmieni a mam 33 lata.Zastanawiam sie czy jesteśmy wstanie zdążyć ze wszystkimi badaniami i samym zabiegiem w ciągu 2 miesięcy i jaki jest kosz całkowity badań i zabiegu.Nie jesteśmy wstanie przedłużyć pobytu w Polsce i zastanawiam sie czy jest sens się łudzić ze zdążymy.
Obserwuj wątek
    • audrey81 Re: Czy zdążymy 27.04.14, 12:00
      Trudno jest odpowiedziec na to pytanie, bo u kazdego procedura wyglada troche inaczej, w zaleznosci od powodu i wybranego protokolu stymulacji. Rozumiem, ze komplety badan macie juz za soba? Bez tego na pewno szans nie ma. U mnie na przyklad procedura zaczela sie 26 listopada, a transfer mialam 7 stycznia, wiec zdazylabys. Z tym, ze my tez nie mieszkamy w Polsce k do in vitro podchodzilismy za granica. A dlaczego nie chcecie probowac tam, gdzie mieszkacie, jesli moge zapytac?
      • kajtek8009 Re: Czy zdążymy 27.04.14, 19:24
        In vitro jest u nas nierefundowane...a koszt prywatnie jest za duży.Nie czuje sie tu komfortowo i wolała bym zrobic to w Polsce. A jakie badania są niezbędne.Może uda mi się je zrobić tutaj i zabrac wyniki do Polski.Mąż mial biopsje i na jego nasienie nie ma co liczyc...w gre wchodzi tylko nasienie dawcy.W takiej sytuacji jakie badania są potrzebne
        • kajtek8009 Re: Czy zdążymy 27.04.14, 20:06
          A jak udało ci sie za pierwszym razem
        • audrey81 Re: Czy zdążymy 27.04.14, 20:19
          Nie odpowiem Ci na to pytanie. Wydaje mi sie, ze beda chcieli zbadac Twoje hormony itp, zeby sprawdzic czy u Ciebie na 100% wszystko ok i jestes w stanie utrzymac ciaze. Najlepiej zadzwon do kliniki w ktorej chcialabys przeprowadzic zabieg i zapytaj o wszystko, bo jak pisalam u kazdej pary, a zarazem w kazdej klinice moze to wygladac nieco inaczej. A w jakim kraju zyjecie jesli moge zapytac?
          • kajtek8009 Re: Czy zdążymy 27.04.14, 20:53
            Hiszpania.Czy u Ciebie udało sie za pierwszym razem
            • audrey81 Re: Czy zdążymy 27.04.14, 21:11
              Tak, za pierwszym.
              • kajtek8009 Re: Czy zdążymy 27.04.14, 22:05
                Oj zazdroszcze....Mam nadzieje za nam tez sie uda.Jeszcze w tym tygodniu zadzwonie do Poznania i sie wszystkioego dowiem dokladnie.Narazie szukalam info na forum żeby sprawdzić czy jest się czym łudzić.
                • audrey81 Re: Czy zdążymy 28.04.14, 10:02
                  Dziekuje i powodzenia zycze wink
    • makatka81 Re: Czy zdążymy 28.04.14, 11:03
      Kajtek - powiem tak: na samą procedurę 2 miesiące wystarczą idealnie. Ale to jest ostatni etap. Na pewno nie jest tak, że przyjeżdżacie, robicie zabieg i wracacie do Hiszpanii. Żaden lekarz nie zrobi in vitro tak "z rozbiegu". Bierze odpowiedzialność i za zabieg i za pacjentkę. Na pewno zleci badania Tobie i mężowi i to w konkretnych dniach cyklu. Na niektóre wyniki czeka się 1 dzień, a na niektóre nawet miesiąc. Sam zabieg też jest zależny od Twojego cyklu, a jak dobrze zrozumiałam przyjeżdżacie w jakimś z góry określonym czasie i niekoniecznie muszą się te 2 rzeczy zgrać? No i jest jeszcze 1 temat. Piszesz, że wybraliście zabieg w Polsce ze względu na koszty i refundację...tu może być podstawowa przeszkoda. Program refundacji ma swój regulamin i z tego co pamiętam nie przewiduje inseminacji nasieniem dawcy. Brak możliwości pobrania komórek od któregokolwiek z partnerów jest czynnikiem dyskwalifikującym. Poza tym kliniki mają swoje kolejki i w większości są one dość długie, czasem nawet do roku oczekiwania. W niektórych klinikach wogóle już nie ma przyjęć, bo miejsca się wyczerpały. Poznań jest chyba niestety wśród nich. Poczytaj sobie stronę invitro.gov.pl/ a w szczególności
      invitro.gov.pl/files/program_leczenie_nieplodnosci_metoda_zaplodnienia_pozaustrojowego_na_lata_2013_2016.pdf
      invitro.gov.pl/news/12
      Mam nadzieję, że cię nie zniechęciłam, nie taki był mój cel.
      Powodzenia! smile
      • kajtek8009 Re: Czy zdążymy 28.04.14, 16:09
        Spokojnie nie tak łatwo mnie zniechecic.A my chcemy podejsc do inseminacji a nie do in vitro.Zdaje sobie sprawe ze nie ma opcji zrobic tego zabiegu na kase chorych,licze sie z tym ze musze to zrobic na wlasna reke.Jednak w Hiszpani jest to zabieg droższy i dlatego zdecydowalismy sie na Pl.Zobacze zadzwonie do Poznania i zobaczymy co nam powiedza.Zaznaczam ze nie mam mozliwosci przełozenia badz przedluzenia pobytu w Polsce.No... może tydzien .
        • makatka81 Re: Czy zdążymy 29.04.14, 08:28
          Przepraszam, może coś źle odczytałam. W każdym razie telefon do Poznania wszystko wyjaśni. Powodzenia smile
        • le_ia Re: Czy zdążymy 30.04.14, 10:02
          Jeśli wcześniej będziecie mieć zrobione badania to z inseminacją zdążycie nawet dwa razy.
          W Poznaniu polecam medart - wiem że dużo dziewczyn leczy się tam przyjeżdżając z zagranicy.
          • kajtek8009 Re: Czy zdążymy 30.04.14, 18:59
            Właśnie tam sie wybieramy.Mąż wczesniej mial tam robioną biopsje u dr.Żaka.Przyjemny człowiek.Nie wiem tylko czy dam rade zrobić badania w Hiszpanii.Ciężko mi śie dogadać w tak specjalistycznym języku.Ale zobaczymy jakie badania beda niezbedne i co sie da z tym zrobić.
            • le_ia Re: Czy zdążymy 30.04.14, 21:16
              Większość nazw używanych w medycynie pochodzi z łaciny, dlatego są one uniwersalne i myślę że nie będzie żadnego problemu z dogadaniem się.
              A przy tłumaczeniu różnych pojęć bardzo przydaje się Wikipedia. Wystarczy wpisać nazwę po polsku i przełączyć się na inny język. Na przykład badanie hsg to po polsku
              Histerosalpingografia a po hiszpańsku Histerosalpingografía smile
              • nadzieja2014 Re: Czy zdążymy 26.05.14, 22:38
                Prosze napisz czy wam sie udalo mamy ten sam problem jak bym czytala o sobie rowniez mieszkamy za granica mialam juz 2 inseminacje z dawca nasienia ale nie stetysadprosze o kontakt powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka