zyta4 03.04.02, 19:55 Od pewnego czasu staramy się o dziecko, ale moim problemem jest PCO. Proszę jeśli znacie dobrego specjalistę w tej dziedzinie w Warszawie błagam o pomoc! Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asiaw Re: Specjalista od PCO IP: 212.160.138.* 04.04.02, 10:15 Ja też mam pco leczę się w Novum i w zasadzie tylko ich mogę polecić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Specjalista od PCO IP: 195.136.95.* 05.04.02, 12:52 Jeżeli nie Novum, to spróbuj może porozmawiac i najpierw zorientuj się telefonicznie- dr. Tomasz Rokicki, tel. 602 260-993 lub 628 33 18 (Al. Wyzwolenia 2/9). Ja miałam okazję spotkać się z nim tylko dwa razy, ale wywarł na mnie bardzo dobre wrazenie. Specjalizuje się w niepłodności. B. Odpowiedz Link Zgłoś
kate29 Re: Specjalista od PCO 19.04.02, 16:47 Tydzien temu stwierdzono u mnie PCO. Do tej pory nie moge sie z tym pogodzic, chcialabym skonsultowac diagnoze z jakims innym lekarzem, specjalizujacym sie w leczeniu tej choroby. Diagnoze lekarz postawil na podstawie wynikow badan hormonalnych i USG TV, ale z kolei dr, ktora robila mi usg, twierdzila, cyt. "to nie jest typowy obraz tej choroby". Przede wszystkim, moje watpliwosci dotycza jednej kwestii - nie planuje teraz dziecka (nie mam odpowiedniego kandydata na tatusia) Czy w zwiazku z tym powinnam te chorobe zostawic sama sobie, a zaczac ja leczyc dopiero wtedy, kiedy zdecyduje sie na dziecko? To wszystko jest bardzo dziwne - rzeczywiscie, od czasu dojrzewania mialam okres regularnie co 2 miesiace, a od paru lat rowno co 30 dni. Problemy zaczely sie okolo roku temu, kiedy nagle cykle wydluzyly mi sie do okolo 3 miesiecy. Bylam w tym czasie u kilku ginekologow, czulam przeciez, ze cos jest nie tak, a wszyscy mnie zapewniali, ze to przejsciowe problemy, ze stres, ze samo minie. Dopiero teraz zostalam zaskoczona wiescia o PCO (wczesniej nie mialam nawet pojecia, ze taka choroba istnieje). Chcialabym pojsc do jakiegos specjalisty od pco, chcialabym, zeby to byl lekarz z tzw. zyczliwym podejsciem do pacjentek, ktory potrafilby wszystko rzeczowo wyjasnic i ewentualnie przyjac mnie na stala klientke Moze znacie kogos takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
kate29 Re: Specjalista od PCO 19.04.02, 16:49 zapomnialam dodac, ze chodzi o Warszawe. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-j Re: Specjalista od PCO 20.04.02, 19:15 Witaj Kate Wg posiadanych przeze mnie informacji, PCO nie da się wyleczyć Jeśli nie planujesz dziecka, to pewnie zaproponują Ci pigułki anty, lub nic. Nie jestem z Warszawy, ale słyszałam sporo dobrych opinii o Novum (przy czym Novum specjalizuje się w leczeniu niepłodności, więc nie wiem czy tam powinnaś się udać Jest sporo informacji na temat PCO w necie (zobacz na forum bajbusa, było sporo wątków na ten temat i były podawane adresy stron internetowych). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaw Re: Specjalista od PCO IP: 212.160.138.* 22.04.02, 14:13 TAk pco mimo ,że nie planujesz na razie ciązy trzeba leczyć. Zmniejsza się wtedy ryzyko raka sutka i endometruim taka odp. uzyskałam od p. dr. Moniki Antepowicz z forum gazety pt. zdrowie kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia-j Re: Specjalista od PCO IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.04.02, 17:25 AsiuW Proszę napisz, jakie znasz sposoby leczenia PCO, bo ten temat mnie bardzo interesuje... niestety Odpowiedz Link Zgłoś
kate29 Re: Specjalista od PCO 23.04.02, 17:35 Ja tez bardzo chcialabym wiedziec, jakie sa metody leczenia tej choroby. Lekarz zalecil mi tylko Duphaston. Wczesniej nie napisalam o kwestii, ktora najbardziej mi przeszkadza i utrudnia zycie. Od czasu, jak zacely sie moje problemy (czyli od okolo roku), niemal zupelnie stracilam zainteresowanie seksem. Ciezko mi sie z tym pogodzic, bo kiedys seks przynosil mi naprawde duzo radosci, a teraz kompletnie przestal mnie obchodzic -to tak, jakby moj organizm przestal wydzielac hormony zainteresowania mezczyzna. Przyznam, ze bardzo mnie to unieszczesliwia i nie wiem, co z tym zrobic. Juz zaczynam sie zastanawiac, czy mam jakies urazy psychiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines Re: do Kate29 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.02, 10:37 mam wrażenie,że opisałaś moją historię, ja też mam 29 lat, pco i mieszkam w Warszawie i nie wiem juz co robić. Byłam prawie wszędzie nawet w Novum, ale sugerowano mi tylko albo ciążę albo antkoncepcję. Środki antykoncepcyjne po wielu badaniach przepisano mi z komentarzem że jak nie będą pasowały to zmienimy.Nie załatwiło to natomiast sprawy wszystkich efektów ubocznych tej choroby,łącznie ze stanami emocjonalnymi, które ciągle towarzyszą, czuję się już czasami bliska szaleństwa, i nie wiem czy mam coś z głową, czy to wszystko przez hormony i chorobę.Od lekarzy słyszałam komentarz że tego się nie leczy i taka już moja uroda. Na szczęście jestem szczupła(tej chorobie może towarzyszyć nadwaga)ale mam wiele innych objawów. Boję się też środków antykoncepcyjnych i jestem świadoma, wiem że mają one też skutki uboczne. Jak to leczyć. Może zagląda na to forum też ktoś kto miał podobną historię i może nas z Kate29 jakoś pokierować, nie wyszyskie z nas mogą starać się o założenie rodziny, chcemy już teraz coś z tą chorobą zrobić, a z nią żyć nie jest łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kate29 Re: do Kate29 24.04.02, 12:18 Witam Cie, Ines. Ogromnie sie ciesze, ze sie odezwalas. Do tej pory mialam poczucie wyobcowania, nawet jak rozmawialam z lekarzami, wydawalo mi sie, ze kompletnie nie rozumieja, o co mi chodzi. Bo dla mnie najwazniejszy i najbardziej dolegliwy jest wplyw tej choroby na moje psychiczne samopoczucie. Objawow fizycznych PCO mam niewiele, nawet powiedzialabym, ze wcale by mi nie przeszkadzaly (oczywiscie, dopoki nie bede chciala miec dziecka), okres co trzy miesiace nie jest najgorsza rzecza, jaka sie moze w zyciu przytrafic. Jednak objawy "psychiczne" PCO, tak lekcewazone przez lekarzy, sprawiaja, ze calkowicie zmienilo sie moje zycie. Moje zycie prywatne od roku praktycznie nie istnieje, rozstalam sie z chlopakiem, mam wrazenie, ze zostalam "wyprana" z wszelkich uczuc (a swoja droga, dopiero teraz zdalam sobie sprawe, jak bardzo hormony wplywaja na nasze emocje). I to jest najwazniejsza przeszkoda do pkkonania, przynajmniej na razie. Mnie tez lekarka namawia, zeby jak najszybciej zajsc w ciaze, bo im bardziej bede to odwlekac, tym wieksze beda problemy. I powstaje taki zaklety krag - jak mam zajsc w ciaze, skoro nie mam kim? I jak mam sie z kimkolwiek zwiazac, skoro odrzuca mnie na sama mysl o pojsciu z facetem do lozka? Ines, nie martw sie, damy sobie z tym rade, bedziemy szukac recepty az do skutku. W razie czego pisz do mnie na priv! Moze znajdzie sie ktos jeszcze z podobnymi problemami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia-j Re: do Kate29 IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.04.02, 12:19 Dziewczyny, a może ta choroba dotyka dziewczyn w wieku 29 lat ?? )))))) Hi hi też jestem w tym wieku.... A tak na poważnie, to nie słyszłam o sposobach wyleczenia PCO - przecież nawet zabiegi przywracają pracę jajników średnio na kilka miesięcy (( A co potem? Jest ważne aby pilnować diety, ale czy to pomoże? Ta choroba niestety należy chyba do grupy niewyleczalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: do Kate29 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.04.02, 13:01 Chyba masz racje - ja tez mam 29 lat. Na szczescie nie mam az tak starsznego urazu do sexu (pisaly o tym dziewczyny) ale mam czasami humorki. Niegdy jednak nie myslalam ze zmniejszony poped seksualny moze byc przyczyna PCO - ale chyba rzeczywiscie. Od kilku lat cos sie we mnie zmienilo. Wtedy jednak nie myslalam o dziecku i nie robilam odpowiednich badan - tabletki hormonalne zalatwialy cala sprawe. Njgorsze jest to ze prawdopodobnie nie da sie z tym nic zrobic - wyleczyc całkowicie, a nie tylko okresowo a lat? Ciekawe jaki wplyw bedzie to miało na nas za kilkanascie lat. I czy da sie z nami w ogole wytrzymac..... Odpowiedz Link Zgłoś
kate29 Re: do Kate29 29.04.02, 16:19 Ja mam nadzieje, ze to wlasnie tabletki antykoncepcyjne bylyby jakim antidotum na moje dolegliwosci. Przeciez one chyba reguluja gospodarke hormonalna, nie wiem, nigdy ich nie bralam. Poza tym, czy ktoras z Was slyszala, ze pco moze samo sie cofnac? Ja juz kiedys czulam sie podobnie - brak miesiaczki, obnizone libido (mam tylko takie objawy pco). Trwalo to jakies dwa lata, a potem minelo bez sladu na kolejne dwa. Teraz wrocilo Nie mialam czasu pojsc do innego lekarza, wybiore sie po dlugim weekendzie i mam nadzieje, ze zaproponuje mi cos konstruktywnego. Tymczasem zycze Wam wszystkim, dziewczyny, milego wypoczynku, duzo milosci i jak najmniej problemow Odpowiedz Link Zgłoś