iceia 29.11.04, 11:07 Witajcie, czy wiecie cos na ten temat, co to za nieprawidlowosc, czym jest spowodowana, jakie sa skutki, lekarz podal mi ja miedzy kilkoma innymi przyczynami niezachodzenia w ciaze. Z gory dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laura771 Re: Pecherzyki zapadajace sie?? 29.11.04, 11:23 Pęcherzyki zapadające się, to są pęcherzyki, które w trakcie cyklu rosną, i powinny pęknąć, żeby doszło do owulacji w pełnym tego słowa znaczeniu, a zamiast tego, one się kurczą , czyli zapadają. Zapadające się pęcherzyki można nazwać inaczej bezowulacyjnymi cyklami. Nie wiem, jakie są przyczyny takiego zjawiska. U mnie tak było, że pęcherzyk urósł, ale jak już miał pęknąć, to nie pękł, tylko się zapadł. Wszytskiemu winny był za wysoki poziom prolaktyny. Teraz ją zbiłam, i w tym cyklu idę sprawdzić, czy z moją owulacją jest ok, tzn. czy pęcherzyk pęknie, tak jak powinien. Odpowiedz Link Zgłoś
iceia Re: Pecherzyki zapadajace sie?? 29.11.04, 11:32 Jezeli to prolaktyna jest odpowiedzialna posrednio za pekanie pechceczykow to w ktorym dc nalezaloby ja przebadac i sprawdzic jej poziom??? Odpowiedz Link Zgłoś
laura771 Re: Pecherzyki zapadajace sie?? 29.11.04, 11:40 Mi lekarz kazał zbadać przed owulacją tak około 10-12 dzień cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta8 Pęcherzyki nie pekają 15.12.04, 10:18 Co może byc nie tak jeśli rosną mi pęcherzyki dostaje zastrzyk a ostatnio nawet podwójny i on nie pekł. Odpowiedz Link Zgłoś
iceia Re: Pecherzyki zapadajace sie?? 10.12.04, 14:21 Laura771 i jak twoje pecherzyki???? Odpowiedz Link Zgłoś
laura771 Re: Pecherzyki zapadajace sie?? do iceia 10.12.04, 14:25 Ano bylam dzisiaj na USG, owulacji jeszcze nie było, na prawym jajniku mam 2 pęcherzyki, może lada dzień pękną, są srednicy 23 mm i 19 mm. Przede mną płodny, gorący weekend, oby był owocny za 2 tygodnie. Myśle tez, ze bede musiala zainwestowac w kolejne USG po weekendzie, zeby jednak lekarz sprawdzil, czy te pęcherzyki pękły. Jestem dobrej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
burczykowa Re: Pecherzyki zapadajace sie?? 29.11.04, 11:45 Te zapadające się pecherzyki to tez może być wina LH, bo ten hormon odpowiada za bezpośrednie pęknięcie pęcherzyka , czyli owulację. PRL może skutecznie mu przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
iceia Re: Pecherzyki zapadajace sie?? 29.11.04, 12:04 Dziewczyny, w poprzednich cyklach moje hormony byly w normach, jednak nie badalam prolaktyny, czy to ona moze byc winowajca? 2 dzien cyklu: LH - 7,1 mlU/ml FSH - 8,6 mlU/ml E2 - 55 pmol/l 12 dzien cyklu: LH - 102 mlU/ml E2 - 741 pmol/l Odpowiedz Link Zgłoś
burczykowa Re: Pecherzyki zapadajace sie?? 29.11.04, 12:13 Odpowiedź masz dokładnie wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
laura771 Re: Pecherzyki zapadajace sie?? 29.11.04, 12:47 Lepiej jednak zdabaj sobie tą prolaktynę. Będziesz wiedzieć o co chodzi. A jak widzę, to wiele dziewczyn ma problem z podwyższoną prolaktyną. Odpowiedz Link Zgłoś
mila27 Re: Pecherzyki zapadajace sie?? 29.11.04, 13:15 hej. ja mam wszystkie hormony w normie, prl również. a przy monitoringu paru cykli też miałam zapadające się pęcherzyki.Podobno to normalne że zdrowa kobieta nie ma co m-c owulacji.Tyle ,że innymi razy była i nic,staram się już 1,5 roku!!!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
laura771 Re: Pecherzyki zapadajace sie?? 10.12.04, 14:30 Icea, a co z Tobą? Zamierzasz zbadać prolaktynę? Dziwne, że lekarz Ci tego nie zasugerował. Jeśli masz stwierdzone, ze pęcherzyki zapadają, to nie trać czasu. Trzymam za Ciebie kciuki. Laura Odpowiedz Link Zgłoś
iceia Re: Pecherzyki zapadajace sie?? 11.12.04, 23:12 To byla tylko jedna z hipotez lekarza, jestem w poczatkowej fazie badan, prolaktyne zbadam, jednak najpierw robie Histeroskopie, cos mam w jamie macicy polip? fald? moze to jest przyczyna...Hormony mialam ok, prolaktyne w gornej normie, wiec poczekam na hsc. Dziekuje za opinie i rady. Odpowiedz Link Zgłoś