justyna.w 11.04.05, 13:21 witam. zy moze mi ktos dokladnie opisac cykl kobiety? chodzi konkretnie o dni plodne. ja mam 26 czasem 28 dniowe cykle i chce zajsc w ciaze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nie_mama Re: cykl 11.04.05, 16:54 wszyscy by chcieli zajć w ciąże a z dniami płodnymi bywa różnie. Najczęściej przypadają one na ok 13 dzień cyklu, ale oczywiście ciało to nie komputer a fizjologia to nie matematyka i każda kobieta ma inaczej (ja np też mam cykle 26-28 dniowe a owulacje mam 16 dnia cyklu, a na clo 12d.c.).Często przyjmuje się też,że owulacja występuja ok 10 dni przed miesiączką. Najlepszym sposobem jest obserwacja własnego ciała.Można mierzyć temperaturę (każdego dnia o tej samej porze przed wstaniem z łóżka) lub obserwować śluz ( w dniach płodnych jest bardziej przejżysty i ciągliwy no i jest go więcej- taki jakby kisiel Ale najlepszym sposobem na określenie czy jest owulacja jest monitoring i testy owulacyjne. Nie wiem co bym mogla jeszcze napisać może ktoś inny Ci coś dopowie, ale pytać zawsze warto. Po to tu jesteśmy by Ci odpowiedzieć. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
antonka Re: cykl 11.04.05, 18:19 przez dwa lata starań nawet nie przyszło mi do głowy szukać forum o niepłodności, więc mam nadzieję ż trafilaś tu przez przypadek. owszem to pewnie najlepsza studnia wiedzy z tego zakreu, ale może nie zapeszaj bo o niepłodności to chya nie ma co jeszcze myśleć. nie zapeszaj, pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
baba113 Re: cykl 11.04.05, 22:02 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19585 to link na forum dla starających się świetne forum i skarbnica wiedzy. Życzę powodzenia i mam nadzieję że nie podzielisz naszych problemów a za niedługo będziesz szczęśliwą mamusią. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś