wikied 25.07.05, 09:25 Dziewczyny powiedzcie mi proszę jak wysoka PRL jest oznaką guza przysadki? Czy na podstawie badań można stwierdzić guza?Kurcze trochę mnie nastraszyli,że to może być guz przysadki( Mam nadzieję,że to niedoczynność tarczycy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 11:32 nawet jesli ( odpukac!!!) guz. to leczenie wyglada tak samo jak w innych przypadkach: farmakologia. operacje sa naprawde niezwykla rzadkoscia! glowa w gore, dostaniesz bromergon lub cos podobnego i czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 14:30 Guz przysadki to zwykle wysoka prl bez obciazenia i niewielki wzrost po obciazeniu (metoclopramidem). Przy niedoczynnosci tarczycy nawet jak sie ja leczy zwykle mozna miec hiperprolaktynemia czynnosciowa wiec po obciazeniu prl dalej by sporo rosla (wiecej niz 5-6 razy). Moze mialas prl - sama i z obciazeniem - i dlatego te podejrzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
inga30 Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 14:51 u mojego męza wysoka prolaktyna oznaczala mikrogruczolaka przysadki, normy były przekroczone wielokrotnie. Udało się to bardzo ładnie wyleczyć farmakologicznie. Obecnośc guzków mozna stwierdić robiąc rezonans magnetyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
wikied Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 15:09 Ginek kazał skonsultować wyniki PRL z endokrynologiem...a znajoma mnie troszkę wystraszyła,że to pewnie guz bo ostatnio pogorszył mi się wzrok((myślałam, że to od zbyt długiej pracy na komputerze ale teraz już zgłupiałam... Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 15:15 wikied, dla własnejgo spokoju zrób sobie rezonans magnetyczny. Jaką masz w ogóle prolaktynę? A może masz jakieś dolegliwości typu: gól głowy czy inne niepokojące? Odpowiedz Link Zgłoś
wikied Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 15:20 Zero objawów regularne cykle, brak bóli głowy a PRL na czczo w górnej granicy normy ale po obciążenieu wzrosła 9-krotnie( A na czym polega rezonans ?czy to jest badanie w tej ciasnej komorze? Odpowiedz Link Zgłoś
inga30 Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 15:25 koleżanka przesadziła, zaburzenia widzenia pojawiają się gdy duży guz uciska nerw wzrokowy i polegają na niepełnym polu widzenia, plamach itd, a nie na poglębieniu krótkowzroczności. rezonans to badanie w tym pudełku zgadza sie, ale do przeżycia. Odpowiedz Link Zgłoś
wikied Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 15:27 No właśnie mam małą czarną plamkę w polu widzenia (( Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 15:30 To jeszcze o niczym złym nie świadczy. Jeśli chcesz być spokojna to poproś o to badanie. Ciekawe ile kosztuje ono prywatnie, bo ja mam zamiar je zrobić jak mi nie wykonają na NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 15:29 Mnie też po obciążeniu wzrosła 9-krotnie a podstawowa jest idealna. Jeśli nie czujesz żadnych dolegliwości to łykaj coś na spadek prl i wszystko będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
wikied Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 15:35 Macie rację zrobię ten rezonans ...tylko moje marzenia o dzidzi znów się znacznie oddaliły((((( Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 15:36 A kto tak powiedział? Prolaktynę zbija się bardzo szybko a dla pocieszenia powiem Ci, że bratowa mając makrogruczolaka zaszła w ciążę i urodziła piękne, zdrowe dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
wikied Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 15:38 czy ten makrogruczolak może być złośliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 15:42 wikied, proszę nie nastawiaj się od razu pesymistycznie, bo faktycznie wmówisz sobie pewne dolegliwości i wywołasz chorobę. Nie jest złośliwy, ale jak każdy guz w głowie niesie czasem (o ile się nie zacznie leczyć) poważne skutki. Można z tym żyć i nic się nie dzieje. Uspokój się i nie panikuj. Ja mam od jakiegoś czasu zawirowania, ból glowy, do tego pisk w uszach i staram się nie nakręcać, choć też jest ciężko, bo nie wiadomo co to u licha jest. Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
wikied Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 15:49 Dzięki za słowa otuchy chyba rzeczywiście panikuję ... muszę wyluzować) zaraz idę do domciu huuuurra (a prl mam też pewnie podwyższoną stresem w robocie bleee fuuujjj nie lubię tej pracy)...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga286 Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 16:50 nic się nie przejmuj, ja moją prl zbiłam bardzo ładnie jak brałam parlodel. Obecnie go nie biorę i prl skoczyła do 1192iUI/ml ( a norma lab jest 637). Podchodze do ICSI i mój lek powiedziałam ,że prl nie będize tu odgrywać żadnej roli, żebym sie nią nie przejmowała. pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: Wysoka PRL a guz ? 25.07.05, 16:51 Nie wiem czy jest sens robic rezonans. Jesli prl. podstawowa masz w normie to nie ma podstaw zeby podejrzewac guza. Na razie masz hiperoprolaktynemie czynnosciawa i lepiej zrob sobie badanie na tarczyce (TSF, fT3, fT4) zamiast robic rezonans. Jakbys miala problemy z przysadka spowodowane gruczolakiem i jakby przysadka uciskala na nerw wzrokowy to mialabys troche inne problemy (np. zanik kawalka pola widzenia). Odpowiedz Link Zgłoś