Dodaj do ulubionych

Euthyrox 25...czy ktoras zazywala?

07.11.05, 14:28
wiem tylko tyle ze to lek na tarczyce..u mnie hormony wszystkie sa ok..ale
gin stwierdzil..ze jedna tabletka dziennie pomoze wyregulowac ich gospodarke..

czy ktoras brala??

bede wdzieczna za info..

k.
Obserwuj wątek
    • lapis-lazuli Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 07.11.05, 14:36
      Ja bralam - kilka lat temu. Mialam niedoczynnosc tarczycy i najpierw bralam
      euthyrox + jodid, potem sam jodid, a w tej chwili nic nie biore, bo wyniki
      tarczycy mam bardzo dobre (tyle, ze regularnie sprawdzam poziom hormonow itp.)

Dostalam euthyrox konkretnie na problemy z niedoczynnoscia, pierwsze slysze ze
      daje sie go "na wyregulowanie" skoro hormony sa ok..?
      • kitek29 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 07.11.05, 14:40
        no widzisz..sama niewiem..ale chyba mi nie zaszkodzi???
        czy po tym mozna schudnac????
        bo przy niedoczynnosci sa sklonnosci do nadwagi,nie?
        ja mimo ze biore metformax nie schudlam..

k.
        • ala261 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 07.11.05, 14:44
          DZIEWCZYNO,jezeli hormony tarczycy masz w normie to ABSOLUTNIE tego leku nie
          bierz,bo Ci zaszkodzi.
          Ja brałam ten lek i TSH miałam w normie i po zazyciu tego leku zabarała mnie
          ERKA do szpitala,puls miałam 150 a cisnienie 70/50,omało sie nie
          przekręciłam.TO jest hormon i nie wolni brac go sobie od tak zapobiegawczo.
          • kitek29 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 07.11.05, 14:46
            jezus maria..ale jak mam ginowi to powiedziec....?????

k.
          • grazia_gie Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 12.11.05, 19:34
            Cześć!Jestem po raz pierwszy na Waszym forum i spędziłam pare godzin czytając
            różne posty.Skłoniła mnie do tego moja czwartkowa wizyta u endokrynologa.Trzy
            lata temu przypadkiem wykryto mi niewielkiego guzka na tarczycy-zrobilam USG i
            hormony.Wyszły w normie a guzek normoechogeniczny.Uspokoiło mnie to i dałam
            sobie spokój.W czerwcu na bad. ogólnych znów lekarka kazala mi to
            skontrolowac.Zrobiłam prywatnie Usg i bad.TSH i Ft4(bo miałam taką możliwość) i
            poszłam do endo.Dostałam skier.na biopsję-w czwartek poszłam na wizyte
            kontrolną.Okazało się, że biopsja nie jest diagnostyczna, ponieważ było krwiste
            podbiegnięcie (czy coś w tym rodzaju).Ale mimo to lekarka przepisała mi Eutyrox
            50(przez 2 tyg. mam brać połowe a później już całą tabl.)Jestem troche
            zdezorientowana, bo mam TSH 1,40 norma 0,3-4,0 a fT4 14,7 norma 7,4-17,7.W USG
            guzek normoechogeniczny ok 11 mm.No i do tego mam niedowage (55 kg przy wzroście
            176cm)Czy mam zażywać ten Eutyrox czy skonsultowac się z innym lekarzem?
      • szarlota1 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 09.11.05, 20:27
        Jak wysoki miałaś poziom THS? Czy faktycznie Euthyrox może wyleczyć
        niedoczynność? Ja mam THS prawie 7 i mój lekarz powiedział,że to dopiero
        początek choroby, której raczej nie da się wyleczyć.
    • woz Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 07.11.05, 14:58
      ja na wyregulowanie cyklu dostałam mastodynon
      brałam euthyrok jak miałam problemy z tarczycą i uważam że nie powinnaś go brać
      ponieważ nie można szafować hormonami syntetycznymi!
      zapytaj lekarza o ten lek co ja mam może lepiej go brać
      • maja744 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 07.11.05, 17:45
        jejka, u jakiego lekarza Ty bylas?????
        gin czy endokrynolog?
        jakie masz wyniki? tsh, ft3 ft4?
        tsh powinno byc 0.5-2.0ng, a ft3 i ft4 w gornej polowie normy.

Jesli z tsh u Ciebie ok, to jesli zaczniesz brac eutyrox mozesz wpasc w nadczynnosc (wynik tsh
        zacznie spadac) - i dopiero potem zacznie sie "zabawa" w regulowanie hormonow.

Moze cos mu sie pomylilo z prl???? bo prl lubi isc w parze z tsh.

Zmien lekarza i sprawdz jeszcze raz swoje wyniki.
        • kitek29 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 08.11.05, 12:14
          hmmm
          to juz sama niewiem
          pytalam gina wczoraj o ten lek...wydaje mi sie ze wie co robi..

k.
          • ala261 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 08.11.05, 13:00
            Jezeli hormony tarczycy masz w normie to Twoj lekarz z pewnoscią nie wie co
            robi.Twoje Zycie Twoja sprawa,ale ja bym go nie brała i zmieniłabym lekarza !!!!
            • myszka777 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 08.11.05, 14:10
              zgadzam się, że wszytskie leki powinno się brać pod kontolą
              sama tego ot tak sobie nie wymyśliłaś - polecił ci to gin - a jakieś zaufanie
              do lekarzy trzeba mieć
              ja miałam podobna sytuację - wszystkie hormony w normach, a mimo to
              endokrynolog, u której jestem pod stałą konrtolą, zaleciła mi brać jedną
              tabletke Euthyrox (25j) - to bardzo mało i wcale gwałtownie nie obniża poziomu
              hormonu, a według endokrynolog moze wspomóc fazę lutealna cyklu
              jeśli będziesz oznaczać sobie poziom hormonów i cały czas być pod kontrolą gina
              lub endokrynologa to nic złego się nie stanie
              • ala261 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 08.11.05, 14:34
                To nie prawda,ze dawka 25 mg jest bardzo mała.W przypadku jak wszystko jest w
                normie to jest to wcale nie mała dawka!!!!Jeszcze raz mowie,ze nie mozna brac
                od tak sobie zapobiegawczo tego leku bo to jest hormon a nie witamina
                C.Dziewczyna wpadnie w nadczynnosc przez głupiego lekarza i dopiero wtedy
                bedzie miała jazdy z napadami gorąca,kołataniem serca i innymi miłymi
                dolegliwosciami.Trzeba pamietac,ze lekarze są rózni i im też nie mozna tak
                slepo wierzyc wiem toi po sobie bo własnie przy przwidłowych hormonach dostalam
                ten eutoryx 25 i znalazłam sie po nim w szpitalu.
                • asiaku Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 08.11.05, 14:55
                  Dawka 0,25mg jest bardzo mała, a stosowana norma bardzo szeroka.
                  Norma TSH to 0,4 do 4, ale dla zajścia wćiążę wskazanie jest utrzymywanie TSH
                  na poziomie 0,8 do 1,2. Jeśli poziom TSH jest powyżej 2 to mała dawka
                  euthyroksu jest jaknajbardziej wskazana.
                  Jeśli po tych wszystkich wypowiedziach masz mętlik w głowie to skonsultuj to z
                  innym lekarzem, a nie kieruj się opiniami laików.
                  Pozdrawiam!
                  • kitek29 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 08.11.05, 15:43
                    dziewczyny...

bardzo dziekuje za opinie...za kazda z nich...

mimo wszystko mam zaufanie do mojego gina..to bardzo madry lekarz..

k.
                    • maja744 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 08.11.05, 16:42
                      Asiaku, jesli borykasz sie z tarczyca, to wiesz, ze normy labolatoryjne odnosnie tsh sa duzo
                      zawyzone. TSh 4,0 to juz niedoczynnosc!!!

Jesli Kitek masz neiprawidlowe tsh to i owszem E25 jest wskazany, ale do tego powinnas jeszcze
                      sparwdzic ft3 i ft4.
                      Jesli tylko u Ciebie jest nieprawidlowa faza lutealna- jak twierdzi Twoj lekarz, to wystarczy
                      sprawdzic prl (podstawowa i ewnetualnie z obciazeniem) i podac cos na jej zbicie, a II sie poprawi.

Nie napisalas jakie masz tsh i prl. Napisz.
                      • wrzesniowaania Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 08.11.05, 19:06
                        ja tez biorę eutyrox 25. tsh miałam 2,08 i zapisał mi ten lek endokrynolog.po 3
                        tyg zbadalam jeszcez raz tsh i spadło do 1.04. wizytę mam dopiro 28 XI i teraz
                        nie wiem czy brac ten lek nadal? ft4 mam 15,9. i prolaktyna po bromu spadła do
                        połowy, 17. ale nie wiem co teraz z tym eutyroxem zrobić. brac?czy juz
                        przestac?!
                        • wrzesniowaania Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 09.11.05, 18:04
                          ponieważ mam wizytę dopiero za 3 tygodnie skontaktowałąm się z ciocią, która
                          jest endokrynologoem i poradziła mi odstawienie leku. i tak też zrobiłam. nie
                          chcę przegiąc w drugą stronę.
                      • asiaku Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 08.11.05, 19:46
                        maja744 napisała:

> Asiaku, jesli borykasz sie z tarczyca, to wiesz, ze normy labolatoryjne
                        odnosni
                        > e tsh sa duzo
                        > zawyzone. TSh 4,0 to juz niedoczynnosc!!!

Wiem. Dlatego jeśli Kitek piszesz, ze masz hormonyw normie, to nic jeszcze nam
                        nie mówi. Bo normy są zbyt szerokie. Taka norma jest dobra dla babci, która
                        dawno ma menopauzę za sobą.
                        >
                        > Jesli Kitek masz neiprawidlowe tsh to i owszem E25 jest wskazany, ale do tego
                        p
                        > owinnas jeszcze
                        > sparwdzic ft3 i ft4.

TSH nie jest hormonem tarczycy, tylko przysadki, więc powinno się sprawdzić
                        wolny T4.

Tylko moim zdaniem to wszystko powinien poprowadzić endokrynolog.
                    • ewa11a do kitek29 09.11.05, 12:53
                      Czy ty przypadkiem nie leczysz sie w Mysłowicach? Pytam ponieważ tam KAŻDA
                      pacjentka ma to przyepisywanie bez względu na to czy jej tarczyca pracuje
                      dobrze czy nie. Tu jedna z dziewczyn pytała eksperta boćka, zobacz
                      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=700885&highlight=euthyrox#700885

Jeżeli leczysz sie w Mysłowicach to współczucia sad
    • katka113 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 08.11.05, 21:40
      Ja zażywam Euthyrox - ale dlatego, że mam niedoczynność tarczycy. Mój ginekolog
      kiedy okazało się, że mam mocno podwyższone TSH sam skierował mnie do
      endokrynologa - powiedział, że sam się w tym nie specjalizuje i lepiej, żeby
      przyjrzał się temu specjalista.
      • myszka777 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 09.11.05, 11:30
        zgadzam się z asiaku i wrześniowaania
        normy są bardzo szerokie, ja miałam THS ok 2,4 czyli niby w normie, ale
        edgokrynolog uznała to za zbyt duże, zwłaszcza, że strałam się o dzidziusia
        (ponad rok i bez efektów) i kazała brać Euthyrox 25j. (to naprawdę mała dawka -
        obecnie biore już 100j - ale teraz jestem w 10tc)
        powtorzę raz jeszcze - kontroluj poziom hormonów i bądź pod kontrolą lekarza,
        jesli masz wątpliwości skonsultuj się z innym gin lub endokrynologiem
        • kitek29 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 09.11.05, 13:02
          ja mam TSH na poziemie 0,83..

i nie lecze sie w myslowicach..

niewiem co myslec o tym wszystkim...

moj in jest naprawde madrym lekarzem..do tej pory dopiero to mnie
          zaniepokoilo..ten euthyrox...sad(((

k.
          • asiaku Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 09.11.05, 16:03
            No to TSH masz bardzo ładne w dolnej normie. Ale przy takim wyniku euthyroks to
            nieporozumienie. Nawet taka mała dawka spowoduje obnizenie tsh do
            niebezpiecznej granicy w stronę nadczynności. Problem polega na tym, że w
            trakcie ciąży mozna przyjmować leki przciwko nadczynnośći bez szkody dla
            dziecka. Natomiast leki na nadczynność mogą uszkodzić płód. Więc nie powinno
            się wogóle zachodzić w ciążę przed wyleczeniem nadczynności.
            Dlatego obniżanie jeszcze Twojego TSH nie jest dobrym pomysłem.

Zrób wynik FT4, prolaktynę i idź z tym do endokrynologa.
            W Szczecinie mogę Ci polecic dobrego.

Tutaj coś w skrócie do poczytania na ten temat:

www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=18&s_id=1&ss_id=3
            www.forumginekologiczne.pl/txt/a,1908,0,37
            • maja744 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 09.11.05, 18:05
              Kitek Twoje tsh jest idealne, jesli zaczniesz brac E25, to spadnie na pewno, a wtedy to juz
              nadczynnosc...

Ja na Twoim miejscu pogadalabym jeszcze ze swoim lekarzem, bo to wszystko jakies dziwne...
              • scorpio771 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 09.11.05, 18:11
                Ja mam niedoczynność i zażywam E75 od pn do czw. a od pt do niedz. E50. I tak
                do końca życia sad(
    • to-ja-007 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 09.11.05, 18:17
      Kitek
      Przy takim TSH dawac euthyrox?!
      Tylko mozesz dostac nadczynnosci tarczycy. A ta na pewno nie poprawi hormonow.
      ZADNYCH.

Sorry ale lepiej zmien lekarza bo ten na Tobie eksperymentuje.
      • wrzesniowaania toja 007 09.11.05, 18:45
        czy dobrze zrobiłam odstawiając lek?
        • maja744 wrzesniowa 09.11.05, 19:04
          ja tez biorę eutyrox 25. tsh miałam 2,08 i zapisał mi ten lek endokrynolog.po 3
          tyg zbadalam jeszcez raz tsh i spadło do 1.04. wizytę mam dopiro 28 XI i teraz
          nie wiem czy brac ten lek nadal? ft4 mam 15,9. i prolaktyna po bromu spadła do
          połowy, 17. ale nie wiem co teraz z tym eutyroxem zrobić. brac?czy juz
          przestac?!

Jesli Twoja ciacia endo tak kazala, to chyba nie powinnas sie martwic...

Problem tylko w tym, czy po odstawieniu E25 TSH nie skoczy znow w gore.
          Moze zredukuj do polowy tabletki 25 i sprawdz znow za 4 tyg, bedziesz wiedziala wtedy, czy
          podskoczylo TSH i 12,5mg to za malo, czy stoi w miejscu 1.04.
          Gdyby stalo na poziomie 1.0 to wynik masz ideal!!!

Odstawienie po 3 tyg E chyba raczej nie jest dobre...
          Spotkalam sie tez z opinia, ze dopiero po 6 tyg brania okreslonej dawki sa wiarygodne wyniki,
          lekarka podkreslila mi 2x, ze nie wczesniej niz po 6 tyg sprawdzac!!!
          Pamietaj, ze w dniu pobierania krwi, rano nie bierzemy tabletki E!
          Podrawiam

• wrzesniowaania Re: wrzesniowa 09.11.05, 19:13
            dzięki maja, tez myslalam o tym zeby teraz brac po pól tabletki i za miesiąc
            znowu sprawdzić.tylko ta moja ciocia twierdzi ze w ogloe nie powinnam wg niej
            brac tego leku, bo tsh było w porząku na samym poczatku.przemyślę to
            jeszcze.nigdy nie biore zadnych leków przed badaniami - tak myslalam ze nie
            powinno się. a czy to dotyczy wszystkich hormonow - sprawdzanie po 6 tyg?
            dlatego sprawdziłam po trzech, bo miałam w 19-22 dc itak poprostu wszyło.
            • maja744 Re: wrzesniowa 09.11.05, 19:43
              to 2.08 nie bylo takie zle, norma jest 0.5-2.0ng,
              ft3 i ft4 powinny sie miescic w gornej polowie normy - sprawdz, jesli tak jest to all ok.
              te 6 tyg dotyczy wlasnie brania hormonow na regulacje tsh, niektorzy lekarze kaza sprawdzac
              po 4 tyg.
              Czy tsh jest za wysokie dla Ciebie? - wszystko zalezy ja sie czujesz przy danym poziomie.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
              tu jest forum poswiecone tarczycy i hashi
              • wrzesniowaania Re: wrzesniowa 09.11.05, 19:56
                nie wiem jak się powinnam czuć! jakiś czas temu robiłam usg tarczycy i wyszło
                ok.a ft4 mam 15,9. a norma do 22.to jak?
                • maja744 Re: wrzesniowa 09.11.05, 22:06
                  podaj dokladna norme dla ft4- od... -do....

czasem sie jeszcze sprawdza p/c anty TPO i TG (w kierunku choroby Hashimoto), jesli z tsh cos nie
                  tak, ale skoro sie zle nie czujesz, to znaczy, ze wszystko w porzadku
                  • wrzesniowaania Re: wrzesniowa 09.11.05, 22:11
                    ft4 od12 do 22 maju,
        • to-ja-007 Re: toja 007 10.11.05, 09:37
          Wrzesniowa
          Twoje TSH nie jest az tak niskie jak u Kitka. Jednak nie wskazuje jeszcze na
          chorobe.
          Jesli u Ciebie lekarz stwierdzilby na podstawie innych badan jakas chorobe
          tarczycy to wtedy jest sens stosowac euthyrox.
          Tak jak napisala Maja - normy sa dosc szerokie dlatego lekarze czasami
          przepisuja euthyrox jak jeszcze tsh jest w normie ale w okolicach gornego
          zakresu normy oraz sa objawy niedoczynnosci.

Moze zrob przeciwciala tarczycowe a za jakis czas powtorzy badanie tsh.
          Jesli tsh wyjdzie takie samo i przeciwciala beda w normie to nie ma potrzeby
          brania euthryoxu.
          • maja744 wrzesniowa 10.11.05, 16:35
            srodek normy ft4 to u Ciebie 17, wiec Twoje 15,9 jest OK.
            Tak jak napisala powyzej Ula - sprawdz za jakis czas jeszcze raz tsh i ewentualnie p/c anty TPO i TG .
    • patrycja9915 Re: Euthyrox 25...czy ktoras zazywala? 12.11.05, 22:53
      ja bralam eutyrox przez prawie 2 lata. w badaniach wyszla niedoczynnosc
      tarczycy i choroba Haschimoto- autoimmunologiczna choroba tarczycy polegajaca
      na tym ze mam przeciwciala ktore atakuja i niszcza tarczyce. dlatego musze brac
      euthyrox, a wlasciwie substancje o nazwie lewotyroksyna ktora jest w tym leku.
      są na rynku lepsze preparaty, np. letrox. ostatnio moja endokrynolog kazala mi
      zmienic euthyrox na letrox bo ten pierwszy od paru miesiecy jest
      zanieczyszczony i nieskuteczny. poza tym może tez zaszkodzic zamiast pomoc.
      poradź sie innego lekarza i może zmień euthyrox na letrox-oczywiscie jesli
      musisz brac lewotyroksynę.
      powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka