Dodaj do ulubionych

Inseminacja- światełko w tunelu?

13.07.06, 11:38
witajcie. Dzisiaj lekarz zasugerował mi iui. I tu moje pytanko- za którym razem ciąża była? Ja mam problem ze śluzem ale co do owulacji to jest dobrze. Chciałabym żeby ktoś dał mi nadzieje że po zabiegu są szanse.Czy zabieg jest bolesny? Jestem też ciekawa co do skuteczności.
Obserwuj wątek
    • ewa.analityk1 Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 12:03
      a masz jakieś wyniki badań/
      co do śluzu poczytaj sobie o preparatach na śluz

www.sklep.starania.pl/default.asp?
      id_sklepu=43&id_dzialu=0&srch=castagnus+wiesio%B3ek+oeparol
      • lucy310 Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 12:49
        Ja mogę powiedzieć to co mi dr powiedział co do skuteczności iui.
        Podam Ci na naszym przykładzie podczas tej iui. Mielismy 8 mln plemników już po
        spreparowaniu. Szanse statystycznie rozkładaja się ponoć tak: Jeżeli do iui
        jest ok 1 mln plemników to szanse są bardzo malutkie ok 1-2 %, natomiast wraz
        ze wzrostem ilości nasienia do iui szanse rosną podczas każdej iui aż do ok 15-
        18 %. I tu ponoć nie ma znaczenia czy będzie więcej niż 12 mln plemników -bo
        szanse zostają właśnie na poziomie tych 18 %. My mieliśmy 8 mln a zatem szanse
        (dr na wykresie nam pokazał) mamy ok 15 %.
        Każda kolejna iui zwiększa możliwość zajścia w ciąże, ale przy tej samej skali
        procentowej.
        Natomiast łącznie po 3 iui odnotowuje się uzyskanie 70 % ciąż. Czyli ok 70 %
        par po 3 inseminacji zachodzi w ciążę.
        Kolejne inseminacje zmniejszają prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, co można
        łatwo wywnioskować z pozostałych 30 % które jeszcze nie zaszły w ciążę.
        Mam nadzieję że przyda Ci się wink
        Nas te statystyki podbudowały szczerze mówiąc, no ale...jak widać "coś"
        wyraźnie ma wpływ na to aby do ciąży doszło lub (tfu, tfu) nie.
        Życze powodzenia.
        • lucy310 Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 12:51
          Źle się wyraziłam w jednym zdaniu.
          70 % par łącznie po 3 inseminacjach uzyskało ciążę. Statystycznie wink
          • magasi9 Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 13:09
            to sa dosc optymistyczne procenty,
            bo my mielismy 14 mln po spreparowaniu i lekarz nam dal 7 % szansy
            ale ja mam FSH 8,4 i inne tam (to moze dlatego) ?

ale przeciez sie udaje smile, to jak kiedys inna forumowiczka napisala na te
            szanse i procenty patrzec za bardzo nie mozna
            no i jakby sie nie udawaly to by tego wogole nie robili (ale to prawda ze warto
            zrobic najwyzej 3-4)
            • jamile Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 13:13
              procenty ... procenty...smile
              mój M miał ponad 80% przeciwciał
              lekarz dawał na 10% szans na ciążę
              ja mam prawdopodobnie wrogi sluz

i mamy córę, udała się druga iuismile

<><><><><><><><>
              KuKa trochę większa
              <><><><><><><><>
              • asiunia555 Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 13:16
                jamile na jakiej podstawie wykryliście / zbadaliście przeciwciała?
                i jakie to były? przeciwplemnikowe? czy inne?
                no i całuski dla córy!
                • kurde-e Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 13:24
                  to były przeciwplemnikowe, robiliśmy badanie krwi i nasienia + test PC
                  • jamile Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 13:26
                    to wyżej to jasmile

<><><><><><><><>
                    KuKa trochę większa
                    <><><><><><><><>
                    • asiunia555 domyśliłam się:) 13.07.06, 13:32
                  • asiunia555 Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 13:31
                    wiesz ja przeczytałam gdzieś że jeżeli w badaniu nasienia wyjdzie aglutyncja to
                    świadczy o obecności przeciwciał. tylko nie wiem w czym czy we krwi czy w
                    nasieniu.
                    • jamile Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 13:44
                      To prawda, u mojego M była aglutynacja i badania potwierdziły obecnosc
                      przeciwciał. Ktoś tu kiedys tłumaczył (chyba Tekla), że jeśli w teście PC nie
                      ma w ogóle plemników w polu widzenia, świadczyc to moze o przeciwciałach
                      męskich a jeśli plemniki są ale martwe - najprawdopodobniej przeciwciała ma
                      kobieta.
                      <><><><><><><><>
                      KuKa trochę większa
                      <><><><><><><><>
                      • asiunia555 Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 13:47
                        Jamile u nas wyszła aglutynacja na jednen +.
                        a wiem że czasem są i 4 +.
                        dr przy interpretacji w ogóle nie zwrócił na to uwagi. a ja się martwię czy nie
                        sprawdzić tych przeciwciał. ale nie wiem do czego zacząć? od tych we krwi czy w
                        nasieniu?
                        • jamile Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 14:49
                          To może za jednym zamachem sprawdzic i we krwi i w nasieniu? My tak zrobilismy.
                          Pod mikroskopem aglutynacja nie była Bóg wie jaka wielka, ale wyniki
                          laboratoryjne pokazały, że przeciwciał jest sporo.
                          <><><><><><><><>
                          KuKa trochę większa
                          <><><><><><><><>
                          • asiunia555 Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 14:55
                            a w nasieniu to kiedy? można przy zwykłym ogólnym badaniu nasienia?
                            a badanie krwi moje i męża w jakimś konkretnym dniu cyklu czy po abstynencji?
    • korlewna Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 13:15
      Jesli problemem jest tylko śluz, to szanse są na poziomie 15-22 % (zaleznie od
      żródeł). W praktyce podobne szanse są przy łózkowych stosunkach u par, ktore
      nie maja problemów ze sluzem.
      TO jest troszke loteria, jednym udaje sie za pierwszym razem, innym za 7 .
      Pozdrawim i powodzenia
      • korlewna Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 13:16
        i jeszcze... co do dania Ci nadziei... mi się udała 2 inseminacja, a mielismy
        tez (prócz wrogiego sluzu) przeciwciała przeciwplemnikowe u meza w nasieniu.
        Sam zabieg nie jest bolesny i nie jest szczególnie upierdliwysmile
        • asiunia555 Korlewna 13.07.06, 13:25
          jak się bada przecieciała przeciwplemnikowe w nasieniu?
          bo te we krwi to jasne a w nasieniu?
          • animama1 Re: Korlewna 13.07.06, 15:53
            Asiuniu, zadzwoń do Łodzi do Ginemedu tam Ci powiedzą (i zrobią test na
            przeciwciała). Ja miałam przeciwciała przeciwzarodkowe, bralam przed IVF leki
            immunosupresyjne. I udało się.
            Co do inseminacji, ta nie boli, ale jest trochę nieprzyjemnie (ja czuję dotyk i
            w okolicy szyjki macicy tj. tam gdzie niepowinnam czuć niczego).
            Ja miałam tylko raz (bez skutku), ale u nas był i problem z plemnikami.
          • tekla12 Re: Korlewna 14.07.06, 11:58
            asiunia555 napisała:

> jak się bada przecieciała przeciwplemnikowe w nasieniu?
            > bo te we krwi to jasne a w nasieniu?

ASA w nasieniu wykrywa MAR test.
            • asiunia555 Tekla 14.07.06, 12:00
              czy ten mar test to pobranie nasienia i osobno śluzu (ale oczywiście nie mówimy
              o pct teście) i sprawdzenie pod mikroskopem?
              czy to pobranie i zbadanie samego nasienia?
              a i czy mozna na pewno sprawdzić to przy oddaniu nasienia do badania ogólnego?
              • tekla12 Re: Tekla 14.07.06, 12:05
                Tylko pobranie nasienia do badania, sprawdzić można na pewno przy okazji
                ogólnego badania nasienia jeśli lab ma test MAR w ofercie.
                • asiunia555 Re: Tekla 14.07.06, 12:25
                  Tekla. dzięki. a czy orientujesz się jaki to jes koszt tego mar testu?
                  tak około bo wiadomo że co miasto i co klinika to ceny inne.
                  bardzo Ci dziękuję za pomoc
                • asiunia555 jeszcze jedno pytanko 14.07.06, 12:39
                  Tekla. nam w badaniu ogólnym wyszła aglutynacja na jeden +. lekarz to olał
                  całkowicie. i nie omówił. zwrócił tylko uwage na obniżoną ruchliwość a ja
                  doczytałam że to może oznaczać obecność przeciwciał przeciwplemnikowych.
                  co o tym sądzisz?
                  • tekla12 Re: jeszcze jedno pytanko 14.07.06, 13:47
                    Trudno mi odpowiedzieć nie znając wszystkich wyników spermiogramu. Aglutynacja
                    na jeden + to nie nie powinien być problem przy prawidłowym upłynnieniu. A czy
                    wynik pct albo ciąże biochemiczne sugerują możliwość występowania ASA?
                    • asiunia555 Re: jeszcze jedno pytanko 14.07.06, 14:06
                      wyniki męża podaje poniżej. nie było żadnej ciąży.ani jeszcze pct. to było
                      nasze pierwsze badanie nasienia bo sądzilismy że problemy leżą tylko po mojje
                      stronie. i teraz jestem spanikowana i tą aglutynacją się przejąłam że wolałabym
                      zbadac już resztę na wyrost może...
                      abstynencja: 4 dni
                      czas upłynnienia: 10 min (norma do 30 min)
                      objętość: 7 ml (norma powyżej 2 ml)
                      lepkość: prawidłowa
                      liczba plemników: 65 mln (norma powyżej 20 mln)
                      liczba plemników w ejakulacie: 455 mln (norma powyżej 40 mln)
                      ruchliwość (%): 54 (norma A+B powyżej 50%)
                      typ A: 8 (prawidłowy)
                      typ B: 26 (prawidłowy)
                      typ C: 20 (nieprawidłowy)
                      typ D: 46 (martwe)
                      morfologia (%): +30 (norma pow. 30% prawidłowych)
                      aglutynacja: + (norma brak)
                      komórki okągłe: 0,8 (norma do 1 mln)

rozpoznanie; asthenozoospermia
                      • asiunia555 Tekla podałam te wyniki 14.07.06, 15:08
                        proszę napisz co uważasz o tej aglutynacji widząc resztę wyników?
                        z góry ślicznie dziękuję.
                      • tekla12 Re: jeszcze jedno pytanko 14.07.06, 15:28
                        Wyniki są podane oszczędnie, więc trudno je interpretować. Parametry są ok. z
                        wyjątkiem superszybkich, o czym sama wiesz. Upłynnienie prawidłowe, co na ASA
                        nie wskazuje. Brak info o ph (ew. infekcja), rodzajach defektów w morfologii
                        (ile defektów witki), poziomie karnityny i fruktozy. Przypomnij sobie, czy w
                        ciągu 10-12 tygodni poprzedzających badanie M nie miał epizodu z podwyższoną
                        temperaturą, bo to może wyjaśniać słabą ruchliwość.
                        • asiunia555 Re: jeszcze jedno pytanko 14.07.06, 15:38
                          no widzisz. a robione badanie za 100 zł w klinice i niedokładne...chyba że ta
                          morfologia szczegółowa i fruktoza - to może w badaniu poszerzonym. a my
                          zrobiliśmy tylko ogólne.
                          lekarz skupił się tylko na braku superszybkich.
                          czyli uważasz że skoro aglutynacja nie jest taka zła to raczej przeciwciał nie
                          ma i nie warto ich na tym etapie badać?
                          kurcze nie pamiętam czy byla jakaś tempka wyższa u męża. miał problem z zębem...
                          • tekla12 Re: jeszcze jedno pytanko 14.07.06, 15:44
                            Problem z zębem i gardłem typowy bardzo dla facetów, odbija się na żołnierzach.
                            Dla spokoju powtórzyłabym te badania z jakiś czas ale w poleconym lab. W moim
                            mieście w klince AM dziwaczne rzeczy wychodzą, u nas pomylili się o 120% w
                            koncentracji.
                            • asiunia555 Re: jeszcze jedno pytanko 14.07.06, 15:52
                              Tekla badanie powtórzymy na pewno. czy możesz mi jeszcze proszę napisać czy
                              robić też te asa na wszelki wypadek czy na razie nie?
                              dr sam kazał nam powtórzyć. bo powiedział że jeden wynik nie jest miarodajny.
                              a może znasz takie dokładnie badające miejsce w Poznaniu. bo załozyłam nawet
                              wątek na ten tamt ale zero odp. może z innego forum znasz?
    • jamile Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 15:34
      Można, przy badaniu ogólnym robi się po prostu dodatkowe badanie na obecnosc
      przeciwciał w surowicy krwi i nasieniu.
      Nie ma natomiast znaczenia dzien cyklu, u mężczyzny wskazana jest 3-4 dniowa
      abstynencja seksualna.
      <><><><><><><><>
      KuKa trochę większa
      <><><><><><><><>
      • aniaresz Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 13.07.06, 22:17
        Dzięki wam serdecznie. Jeżeli nie za pierwszym razem się uda to za którymś napewno. Wakacje jeszcze dam na luz a we wrześniu biorę się za iui. Po drodze musimy powtórzyć badanie nasionek. Jak ktoś ma super wieści po iui to zapraszam. Dla tych co są przd iui to jest duży doping. Wakacje sprzyjają to więc do roboty Może natura zadziała.
        • elafela Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 14.07.06, 08:41
          Dziewczyny głowa do góry. Mi się udało po 4 latach i trzeciej inseminacji.
          Bałam się, że będę całą ciązę leżeć (wiek 35 i problemy z zajściem) ale okazało
          się, że ciąże przechodzę dość dobrze, chociaż od początku jestem na zwolnieniu
          i staram się oszczędzać, za 2 m-ce mam nadzieję urodzić zdrowego synka. Cuda
          sie zdarzają, tylko trzeba w nie wierzyć
          • aniaresz Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 14.07.06, 21:10
            elafela! Czy iui powtarzałaś co miesiąc za ciosem czy z przerwami? Ciekawe jak nam się uda.Można w każdym cyklu?
            • elafela Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 14.07.06, 22:39
              Miałam przerwy pomiędzy cyklami. Pierwszy raz w czerwcu. Poźniej przerwa
              wakacyjn-urlopowa, drugi raz we wrześniu, a po niej histereskopia i
              histerografia, w drugim cyklu po HSG (grudzień) udało się.
              • aniaresz Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 15.07.06, 20:12
                Elafela. Co to jest histerografia i histeroskopia? Zyczę ci pomyślnego rozwiązania. Może ja do końca tego roku też będę szczęściarą. Myślę że do pierwszego zabiegu iui podejdę na luzie żeby się nie rozczarować.Nie wiem czy jest sporo dziewczyn które przy pierwszym iui zaszły?
                • elafela Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 15.07.06, 20:29
                  HSG i HSC - to są ogólnie rzecz biorąc badania pokazujące drożność jajowodów,
                  pokazują czy nie ma zrostów itp, jednocześnie udrażniają je, ale tylko w
                  przypadku gdy nie ma dużych zrostów. Wykonuje się je w szpitalu w znieczuleniu
                  bądź nie (zależy od szpitala)
                  Życzę powodzenia
                  • aniaresz Re: Inseminacja- światełko w tunelu? 16.07.06, 00:16
                    Aha. To ja miałam 3 miesiące temu hacosy czyli hcs. Nie znałam pełnej nazwy. U mnie wyszło wporządku. Wszystko super drożne. Teraz jestem lekko zasresowana badaniem nasionek M. Rok temu było w miarę dobrze. Ale różnie to bywa. Na poprawę jakości śluzu polecono mi syrop gujazyl że pomaga. Bo olej z wiesiołka nie zadziałał. Wakacje trzeba poluzować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka