viola603 18.12.06, 09:32 Dziwczyny, czy któraś z Was może mi opisać jak wygląda badanie drożności jajników. Mam ten zabieg pojutrze. Czy to boli? i na czym w ogóle polega. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
56at Re: niepłodność 18.12.06, 09:40 znaczy jajowodów HSG Polega ona na podaniu pod ciśnieniem przez kanał szyjki macicy kontrastu (środka cieniującego) do macicy i jajowodów oraz jednoczesnym wykonywaniu zdjęć rentgenowskich w poszczególnych etapach badania. Wykonuje się je po zakończeniu krwawienia miesiączkowego, przed owulacją. Jest to bezpieczna metoda diagnostyczna pozwalająca na ocenę budowy macicy (kształt, wielkość) i wykrycie wad wrodzonych, zrostów wewnątrzmacicznych, polipów czy mięśniaków podśluzówkowych, jak również ocenę drożności jajowodów oraz istnienia zrostów okołojajowodowych i okołojajnikowych. L Odpowiedz Link Zgłoś
dosia-2 Re: niepłodność 18.12.06, 10:17 czesc mnie bolało a miałam robione 2 razy ,jest to nie przyjemne . ja miałam robione bez znieczulenia, po ostatnim badaniu rozmawiałam z innym lekarzem i powiedział mi ze , hsg powinno być robione ze znieczuleniem, ponieważ podczas badania mimo woli zaciska się mięsnie i badanie może nie wyjsc do konca prawidłowo i ze jak sa jakieś drobne zrosty to sa one rozrywane podczas podawania kontrastu , mnie po każdym badaniu zrobiło sie słabo a nie było zrostów.jakbym miała przejść jeszcze raz przez to to tylko ze znieczuleniem.powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
viola603 Re: niepłodność 18.12.06, 10:59 Hej, mnie lekarz poinformował o znieczuleniu i o tym że będzie mi się robiło słabo. A powiedz mi ile to mniej więcej trwa. Kurcze boję się potwornie. Ale chciałabym zrobić wszystko co mozliwe, a to badanie niestety jest konieczne Odpowiedz Link Zgłoś
krolik1107 Re: niepłodność 18.12.06, 11:04 viola603 napisała: > Hej, mnie lekarz poinformował o znieczuleniu i o tym że będzie mi się robiło > słabo. A powiedz mi ile to mniej więcej trwa. Kurcze boję się potwornie. Ale > chciałabym zrobić wszystko co mozliwe, a to badanie niestety jest konieczne Nie bój się, to nic strasznego, choć nieprzyjemne. Ale jak mus, to mus) Mi się słabo nie robiło, bardzo dobrze się czułam. Każdy organizm reaguje inaczej, głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
viola603 Re: niepłodność 18.12.06, 11:09 Dziewczyny, a mozna dalej po tym badaniu "popracować" nad maluchem? Bo to przecież ja idę w 5 dniu cyklu i pod koniec roku mi wypadnie owulacja. Mam nadzieję że nie będę musiała robić przerwy - przecież każdy miesiąc i próba na wagę złota Odpowiedz Link Zgłoś
viola603 Re: niepłodność 18.12.06, 11:24 Dzięki, jestem podbudowana ) jeszcze dziś się zastanawiałam czyby nie przesunąć badania, ale dam sobie radę. Wyciągnę chłopka mojego do transportu i raz kozie śmierć. Przecież i tak jak się uda w końcu to poród dopiero będzie wyzwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
krolik1107 Re: niepłodność 18.12.06, 11:02 Ja miałam ze znieczuleniem, nie bolało, ale nie jest to przyjemne badanie. Miałam robione na Polnej w Poznaniu, jestem zadowolona. Samo badanie trwa krótko, jakieś 10 minut, ale to tym trzeba leżeć. Póżniej trochę czułam brzuch, jak przy okresie, ale nie mocno. Boli podobno mocniej, kiedy ktoś miał wcześniej coś z jajnikami albo w ogóle były jakies ingerencje w tym rejonie, jak są zrosty itp, to, co opisała koleżanka wcześniej. Ja nie mam żadnych takich rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
finka77 Re: niepłodność 18.12.06, 11:08 Mnie też czeka to badanie zaraz pio świetach.Tez sie boje ,ale trzeba zrobic ,duzo nam to badanie wyjasni. Napisz jak było ,trzymam kciuki za dobry wynik .Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
viola603 Re: niepłodność 18.12.06, 11:06 Dziękuję za tak wyczerpujące informacje. Z pewnością rozwiały moje obawy co do "drogi" podawania kontrastu Nie dopytałam lekarki przy ostatniej wizycie i potem snułam domysły. Ale dziękuję też za info dot. zakresu diagnozy jaką można postawić po badaniu, spodziewałam się, że będzie pod kątem jajowodów, a tu przy okazji ewentualne problemy z macicą Odpowiedz Link Zgłoś
finka77 Re: niepłodność 18.12.06, 11:12 viola mi gin powiedział żeby ten cykl sobie odpuścic ,wiesz to są promienie RTG i tak zaraz po takim napromieniowaniu sie lepiej nie strac.Czytałam że niektorzy lekarze pozwalaja po badaniu sie starac ,ale ja i tak bym sobie odpuściła. Ale za to w nastepnym cyklu możesz śmiało sie starac. Odpowiedz Link Zgłoś
finka77 Re: niepłodność 18.12.06, 11:14 krolik a mi nic nie powiedzieli że ma byc na czczo ,dobrze że napisałas to. Odpowiedz Link Zgłoś
krolik1107 Re: niepłodność 18.12.06, 11:18 Nie wiem, czy to konieczne, ale mój lekarz powiedział, że tak. A i sama czułam się bardziej komfortowo z pustym żołądkiem) Odpowiedz Link Zgłoś