Dodaj do ulubionych

niepłodność

18.12.06, 09:32
Dziwczyny, czy któraś z Was może mi opisać jak wygląda badanie drożności
jajników. Mam ten zabieg pojutrze. Czy to boli? i na czym w ogóle polega.
Obserwuj wątek
    • 56at Re: niepłodność 18.12.06, 09:40
      znaczy jajowodów smile
      HSG
      Polega ona na podaniu pod ciśnieniem przez kanał szyjki macicy kontrastu (środka
      cieniującego) do macicy i jajowodów oraz jednoczesnym wykonywaniu zdjęć
      rentgenowskich w poszczególnych etapach badania. Wykonuje się je po zakończeniu
      krwawienia miesiączkowego, przed owulacją.

Jest to bezpieczna metoda diagnostyczna pozwalająca na ocenę budowy macicy
      (kształt, wielkość) i wykrycie wad wrodzonych, zrostów wewnątrzmacicznych,
      polipów czy mięśniaków podśluzówkowych, jak również ocenę drożności jajowodów
      oraz istnienia zrostów okołojajowodowych i okołojajnikowych.

L
      • dosia-2 Re: niepłodność 18.12.06, 10:17
        czesc mnie bolało a miałam robione 2 razy ,jest to nie przyjemne . ja miałam
        robione bez znieczulenia, po ostatnim badaniu rozmawiałam z innym lekarzem i
        powiedział mi ze , hsg powinno być robione ze znieczuleniem, ponieważ podczas
        badania mimo woli zaciska się mięsnie i badanie może nie wyjsc do konca
        prawidłowo i ze jak sa jakieś drobne zrosty to sa one rozrywane podczas
        podawania kontrastu , mnie po każdym badaniu zrobiło sie słabo a nie było
        zrostów.jakbym miała przejść jeszcze raz przez to to tylko ze
        znieczuleniem.powodzenia!
        • viola603 Re: niepłodność 18.12.06, 10:59
          Hej, mnie lekarz poinformował o znieczuleniu i o tym że będzie mi się robiło
          słabo. A powiedz mi ile to mniej więcej trwa. Kurcze boję się potwornie. Ale
          chciałabym zrobić wszystko co mozliwe, a to badanie niestety jest konieczne
          • krolik1107 Re: niepłodność 18.12.06, 11:04
            viola603 napisała:

> Hej, mnie lekarz poinformował o znieczuleniu i o tym że będzie mi się robiło
            > słabo. A powiedz mi ile to mniej więcej trwa. Kurcze boję się potwornie. Ale
            > chciałabym zrobić wszystko co mozliwe, a to badanie niestety jest konieczne

Nie bój się, to nic strasznego, choć nieprzyjemne. Ale jak mus, to mussmile) Mi
            się słabo nie robiło, bardzo dobrze się czułam. Każdy organizm reaguje inaczej,
            głowa do góry.
            • viola603 Re: niepłodność 18.12.06, 11:09
              Dziewczyny, a mozna dalej po tym badaniu "popracować" nad maluchem? Bo to
              przecież ja idę w 5 dniu cyklu i pod koniec roku mi wypadnie owulacja. Mam
              nadzieję że nie będę musiała robić przerwy - przecież każdy miesiąc i próba na
              wagę złota
            • viola603 Re: niepłodność 18.12.06, 11:24
              Dzięki, jestem podbudowana wink) jeszcze dziś się zastanawiałam czyby nie
              przesunąć badania, ale dam sobie radę. Wyciągnę chłopka mojego do transportu i
              raz kozie śmierć. Przecież i tak jak się uda w końcu to poród dopiero będzie
              wyzwaniem. wink
        • krolik1107 Re: niepłodność 18.12.06, 11:02
          Ja miałam ze znieczuleniem, nie bolało, ale nie jest to przyjemne badanie.
          Miałam robione na Polnej w Poznaniu, jestem zadowolona. Samo badanie trwa
          krótko, jakieś 10 minut, ale to tym trzeba leżeć. Póżniej trochę czułam brzuch,
          jak przy okresie, ale nie mocno. Boli podobno mocniej, kiedy ktoś miał
          wcześniej coś z jajnikami albo w ogóle były jakies ingerencje w tym rejonie,
          jak są zrosty itp, to, co opisała koleżanka wcześniej. Ja nie mam żadnych
          takich rzeczy.
          • finka77 Re: niepłodność 18.12.06, 11:08
            Mnie też czeka to badanie zaraz pio świetach.Tez sie boje ,ale trzeba zrobic
            ,duzo nam to badanie wyjasni.
            Napisz jak było ,trzymam kciuki za dobry wynik .Pozdrawiam.
      • viola603 Re: niepłodność 18.12.06, 11:06
        Dziękuję za tak wyczerpujące informacje. Z pewnością rozwiały moje obawy co
        do "drogi" podawania kontrastu wink Nie dopytałam lekarki przy ostatniej wizycie
        i potem snułam domysły. Ale dziękuję też za info dot. zakresu diagnozy jaką
        można postawić po badaniu, spodziewałam się, że będzie pod kątem jajowodów, a
        tu przy okazji ewentualne problemy z macicą
        • krolik1107 Re: niepłodność 18.12.06, 11:12
          I nie zapomnij, żeby iść na czczo.
        • finka77 Re: niepłodność 18.12.06, 11:12
          viola
          mi gin powiedział żeby ten cykl sobie odpuścic ,wiesz to są promienie RTG i tak
          zaraz po takim napromieniowaniu sie lepiej nie strac.Czytałam że niektorzy
          lekarze pozwalaja po badaniu sie starac ,ale ja i tak bym sobie odpuściła.
          Ale za to w nastepnym cyklu możesz śmiało sie starac.
          • finka77 Re: niepłodność 18.12.06, 11:14
            krolik
            a mi nic nie powiedzieli że ma byc na czczo ,dobrze że napisałas to.
            • krolik1107 Re: niepłodność 18.12.06, 11:18
              Nie wiem, czy to konieczne, ale mój lekarz powiedział, że tak. A i sama czułam
              się bardziej komfortowo z pustym żołądkiemsmile)
              • finka77 Re: niepłodność 18.12.06, 11:34
                myśle że masz rację ,dzięki pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka