alutka26 12.08.03, 14:43 Witajcie, mam pytanie Dowiedziałam się niedawno (po zrobieniu wyników), ze mam hiperprolaktynemię. Czy bez leczenia sie i zażywania tabletek na obniżenie poziomu prolaktyny istnieje jakaś szanasa na zajście w ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia Re: Prolaktyna, a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 14:51 sznasa zawsze jest, ale napewno o wiele mniejsza niż przy normalnej prl. Jest tu kilka wcześniejszych, ciekawych wątków o prl, z których możesz się wiele dowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paola Re: Prolaktyna, a ciąża IP: *.daminet.pl 12.08.03, 15:11 Moim zdaniem lepiej jednak leczyć za wysoki poziom PRL. Wiele moich znajomych po leczeniu zaraz zaszło w ciążę. Więc jeśli planujecie dzidzię warto nie tracić czasu tylko trafić do dobrego lekarza i rozpocząć leczenie. A jaki masz poziom PRL? Czy bardzo odbiega od normy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: livja Re: Prolaktyna, a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 15:20 ja poronilam 3 razy przez zbyt wysoką prolaktynę. Lepiej wylecz ją najpierw - to nie jest trudne. Ja zaczęłam leczenie dopiero po 3 nieudanej ciąży, wcześniej niestety nie wiedziałam, że coś takiego w ogóle istnieje. Ty już wiesz, że masz ten problem, więc już na starcie jesteś mądrzejsza - nie lekceważ tego diabelstwa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alutka26 Re: Prolaktyna, a ciąża IP: *.gryfice.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 15:51 przykro mi bardzo, właśnie mam obawy że ze mną może być podobnie ja byłam juz u pani ginekolog, przepisała mi "słynny" bromergon, jednakże mam inne problemy zdrowotne, które muszę skonsultować ze specjalistami, przed ostateczną diagnozą mam nie zażywać leków, stąd tez moje pytanie o ciąże zawsze miałam nieregularne cykle 29-35 dni, ale teraz to już 45 dzień i nic Jak długie mogą być cykle przy podwyzszonej PRL? może któraś z was zaszła w ciążę bez leczenia i było O.K.? Odpowiedz Link Zgłoś
limes1 Re: Prolaktyna, a ciąża 12.08.03, 20:58 Ja też mam podwyższony poziom prolaktyny. Nie był to problem jako taki, bo na razie nie staram się o dziecko. Dowiedziałam się przypadkiem, kiedy poprosiłam nowego lekarza (zmieniłam dotychczasowego) o wyjaśnienie koszmarnie dłuuuugich cyklów. I on mi wyjaśnił zależność między zajściem w ciążę, jej donoszeniem , a poziomem PRL. Czy Twoja lekarka nie powiedziała Ci, czym grozi zajście w ciążę przy podwyższonym poziomie prolaktyny? Otóż ten hormon ma wpływ na rozwój układu nerowego dziecka. Jeśli donosiłabyś ciążę, najprawdopodobniej Twoje dziecko urodziłoby się w jakimś stopniu upośledzone. Nie są to moje wymysły, powtarzam, co mi mówił mój lekarz, przepisując paskudny bromergon. Odtąd łykam paskudztwo bez szemrania, nie tylko dla mojego dobra. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Prolaktyna, a ciąża IP: *.ssk.com.pl 15.08.03, 09:28 Bez urazy, ale jeżeli zajdziesz w ciążę twojemu dziecku nic nie grozi co najwyżej nadmiar pokarmu W ciąży prolaktyna strasznie rośnie, a bromergon bezwzględnie się odstawia jak tylko stwierdzi ciążę. Można zamiast Bromergonu brac leki ziołowe na hiperprolaktynemię np Castagnus® Zawiera wyciąg z Agnus Castus. Wpływa na obniżenie stężenia prolaktyny wydzielanej przez przysadkę. Powoduje zmniejszenie dolegliwości związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz łagodzi zaburzenia cyklu. Pomaga przy mastodynii i niedomodze lutealnej. Uwagi: Nie bierz w ciąży i podczas karmienia piersią. Efekty uboczne: Sporadycznie w pierwszym tygodniu kuracji mogą wystąpić nudności. Jednoczesne stosowanie z lekami zawierającymi progesteron lub gestageny może wzmagać działanie preparatu. Stosowanie leków przeciwpsychotycznych i uspokajających może spowodować osłabienie działania leku. Odpowiedz Link Zgłoś
enter14 Re: Prolaktyna, a ciąża 15.08.03, 10:15 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Bez urazy, ale jeżeli zajdziesz w ciążę twojemu dziecku nic nie grozi co > najwyżej nadmiar pokarmu > W ciąży prolaktyna strasznie rośnie, a bromergon bezwzględnie się odstawia jak > tylko stwierdzi ciążę. > > Można zamiast Bromergonu brac leki ziołowe na hiperprolaktynemię np > Castagnus® > > Zawiera wyciąg z Agnus Castus. Wpływa na obniżenie stężenia prolaktyny > wydzielanej przez przysadkę. Powoduje zmniejszenie dolegliwości związanych z > zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz łagodzi zaburzenia cyklu. Pomaga > przy mastodynii i niedomodze lutealnej. > > Uwagi: Nie bierz w ciąży i podczas karmienia piersią. > > Efekty uboczne: Sporadycznie w pierwszym tygodniu kuracji mogą wystąpić > nudności. Jednoczesne stosowanie z lekami zawierającymi progesteron lub > gestageny może wzmagać działanie preparatu. Stosowanie leków > przeciwpsychotycznych i uspokajających może spowodować osłabienie działania > leku. > >Ja leczę się u endokrynologa i przyjmuję bromergon. Po stwierdzeniu ciąży mam nadal przyjmować leki ok. 3 miesiecy, ponieważ za wysoka prolaktyna może ( choć nie musi) być winna poronienia lub obumarcia ciąży.W moim przypadku tak było. Owszem, prolaktyna w ciąży rośnie, ale w póżniejszych miesiącach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Prolaktyna, a ciąża IP: *.ssk.com.pl 16.08.03, 11:27 Rzeczywiście przy dużej hiperprolaktynemii może u jest to konieczne, ja jednak zmierzyłabym po prostu poziom prolaktyny w czasie ciąży i problem z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś