Dodaj do ulubionych

Najbrzydsze miasta polski - ranking

• Gość: Luciano Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 03.05.04, 19:46
      moj-rzeszów - to zdecydowanie najbrzydsze miasto w Polsce. Dziękuje.
    • Gość: Luciano Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 04.05.04, 18:04
      moj-rzeszów - to zdecydowanie najbrzydsze miasto w Polsce.
      • rychu_z_przemysla Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking 07.05.04, 17:20
        Rzeszów moze nie "naj", ale jest brzydkim miastem

• Gość: poznanianka Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 15:23
      WARSZAWA!!! TE BUDY POD PAŁACEM KULTURY!!!!
    • Gość: staszek Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.pzuzycie.com.pl 09.06.04, 11:35
      RADOM - ochyda
    • max5 Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking 09.06.04, 14:23
      Zdecydowanie MIĘDZYRZECZ w woj. lubuskim! Zaniedbane, nie oznakowane, ponure,
      jedyny zabytek - ruiny zamku nieczynne, poza rynkiem i kilkoma ulicami w
      centrum (i oczywiście dzielnicą willi miejscowych prominentów) reszta jak po
      wojnie. Nieskładna zabudowa, obtłuczone tynki, brudne śmierdzące podwórka,
      dziurawe ulice. Jedno z nielicznych miast w regionie bez obwodnicy - krajowa
      droga nr 3 Gorzów - Ziel. Góra przecinająca centrum miasta to potworny hałas,
      smród spalin i wiecznie zakorkowane, sparaliżowane centrum.
      • max5 MIĘDZYRZECZ w woj. lubuskim 09.06.04, 14:32
        max5 napisała:

> Zdecydowanie MIĘDZYRZECZ w woj. lubuskim! Zaniedbane, nie oznakowane,
        ponure,
        > jedyny zabytek - ruiny zamku nieczynne, poza rynkiem i kilkoma ulicami w
        > centrum (i oczywiście dzielnicą willi miejscowych prominentów) reszta jak po
        > wojnie. Nieskładna zabudowa, obtłuczone tynki, brudne śmierdzące podwórka,
        > dziurawe ulice. Jedno z nielicznych miast w regionie bez obwodnicy - krajowa
        > droga nr 3 Gorzów - Ziel. Góra przecinająca centrum miasta to potworny hałas,
        > smród spalin i wiecznie zakorkowane, sparaliżowane centrum.
      • Gość: Ivan Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 10:50
        Ale żeś się uwziął Max5 na ten Międzyrzecz. Dla mnie to jest jedno z
        najładniejszych miast w Polsce, tylko strasznie zaniedbane i rządzone przez
        lokalną sitwę, która nabija sobie kasę.

Dlaczego uważam je za ładne i zaniedbane zarazem:

- piękny park zamkowy
        - kościół gotycki Św. Jana Chrzciciela
        - ładny ratusz i rynek, dość niefortunnie zamieniony w deptak
        - dobrym pomysłem była promenada nad Obrą, tylko coś zapominają ją od czasu do
        czasu posprzątać
        - w mieście jest sporo zieleni - szczególnie w okolicach wieży ciśnień
        - bardzo ładny ale zupełnie nie wykorzystany budynek kasyna wojskowego
        - budynek dworca kolejowego - nadawałby się świetnie do kręcenia filmów
        historycznych ale oczywiście powoli zaczyna popadać w ruinę :-(
        - kościół greckokatolicki
        - synagoga zamieniona na magazyn :-(((((

I ogólnie aż żal mi patrzeć co się dzieje z moim ukochanym miastem...

Pozdrawiam
        Ivan
    • Gość: Gocha Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.riviera.pw.edu.pl 12.06.04, 20:46
      Koszalin - szczególnie komunistyczny ratusz.
    • Gość: parapet Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 14:04
      Pytanie było o najbrzydrzsze, a nie o najbardziej zaniedbane? A to zasadnicza
      różnica. Prawie wszystkie dolnosląskie miasta są zaniedbane, ale są bardzo
      piekne.
      PS Z Warszawy jestem :-)) jakby co.
      • Gość: marian Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 09:42
        No, to prawda, Dolny Sląsk to magiczny region.
    • kalasa Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking 14.06.04, 14:50
      chyba Ciechanów tam jest straszny syf i nie ma praktycznie nic oprócz Zamku a
      nie jest wcale takim małym miastem
      • Gość: Zichenauer Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.04, 18:52
        No czekałem tylko kto się przyczepi do Ciechanowa... I chociaż mieszkam tu częściowo się z tobą zgodzę, ale jest też sporo ładnych miejsc - Fara, piękne parki (nie licząc tej strasznej fontanny), cudne jeziora, dolina wzdłuż rzeki, Zamek... Ale są też słabe strony - cała dzielnica przemysłowa, zaniedbane dzielnice, obdrapane blokowsika, dzielnica poniemiecka - swoją drogą ciekawy zabytek architektury niemieckiej i chyba największy kompleks budynków jaki Niemcom udało się wybudować w czasie II WŚ w całej Polsce. Tak więc miasto podzielone, ale warto obejrzeć chociaż tą zabytkową część. Na pewno są miasta brzydsze - Bydgoszcz, Łódź, Radom, Gorzów Wlkp., Szczecin, Tarnobrzeg. Za to zdecydowanie najpiękniejsze są Warszawa, Toruń, Wrocław, Gdańsk, Sopot, Kraków i z małych miasteczek Sanok - przepiękny !!
        • Gość: piotrek Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.to / 213.25.169.* 08.07.04, 15:56
          Bydgoszcz, Częstochowa

a poza tym jedne miasta mają stereotypowo dobrą opinię (a przy tym
          niezasłużoną) = ewidentny przykład Poznań a inne złą i równie niezasłużoną =
          ewidentny przykład Łódź.
          i za cholerę takiego stereotypu się nie zmieni - nie ma żadnych na to szans.
          Stąd te wszystkie rankingi trzeba traktować baaardzo z przymrużeniem oka. Poza
          tym ze świecą szukać np. krakusa albo pyrusa, który obiektywnie powie że np.
          Warszawa jest ładna (i odwrotnie).
          I to kolejny powód dla traktowania takich rankingów na luzaku.
          pozdro dla wszystkich mieszkańców brzydkich polskich miast czyli dla 90 proc z
          Was, hehe...
          • Gość: marian Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 10:09
            ano tak, ale może paru lokalnym władcom da to do myślenia.
            Niektóre miasta są zadbane i ładne, nawet jeśli nie mają wspaniałej historii za
            sobą, a co za tym idzie nie posiadają cennej architektury, jest co oglądać, a
            niektóre syfiaste i nieprzyjazne dla mieszkańców i przyjezdnych.
            A czasem niewiele trzeba, troche podmalować, postawić parę ławek, zasadzić parę
            kwiatków i już jest miło, choć niekoniecznie przepięknie.
            Dla mnie takim przykładem niemocy w polepszaniu wizerunku i "zaprzyjaźnianiu
            miasta z człowiekim" są Katowice - dużo gadania, a zero roboty, a na drugim
            miejscu z dużych miast, które znam, jest Warszawa - najbogatsze miasto w Polsce
            ponoć, a najbardziej zaśmiecone, obskurne, zakorkowane, (od czasów tow. Gierka
            niewiele się w kwestii dróg zmieniło, mimo, że przybyło aut), jak Warszawiacy
            wytrzymują tam?
            Ja bym nie dał rady.
    • Gość: mijus Re: WARSZAWA IP: *.icpnet.pl 10.07.04, 17:58
      :-))))))))))))0
      • Gość: gabi Re: WARSZAWA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.04, 00:28
        Gniezno
    • Gość: flora Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 23:08
      mój typ to skierniewice
    • Gość: BywałyOleśnica Śl. Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.clk.net / *.sobieszow.net 20.07.04, 12:02
      Oleśnica Śl.
      Oleśnica Śl.
      Oleśnica Śl.
      Oleśnica Śl.
      • Gość: dj vou Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.07.04, 13:56
        Większość wypowiadających się o mieście X(wstawcie tu dowolne miasto) to
        zapewne mieszkańcy tych miast. Ale zapewniam was, że mieszkając dużo czasu w
        jednym miejscu człowiekowi po prostu powszednieją piękne miejsca - widzi się
        tylko te brzydkie. Widziałem i Radom, i Poznań, i Łodź, mówię wam one nie są
        brzydkie. Każde z nich ma swój urok...
        • Gość: URKE Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.udn.pl 22.07.04, 15:16
          Radom jest biednuym ale wspaniałym miastem.
          • Gość: Thomas Thomson Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.chemia.pk.edu.pl 22.07.04, 16:38
            na pewno zdecydowanie ładniejszy niż pobliskie kielce.
            pozdrawiam z krakowa
            • Gość: CK radom wieś pod Kielcami IP: *.chello.pl 07.06.10, 19:03
              wiochmenie z radomia (celowo z małej przez braku szacunku dla tej nory) przestań wylewać megakompleksy i żale na forach i zapamiętaj sobie, że Kielce zawsze były, są i będą ładniejsze i bogatsze od twojej wiochy wybudowanej na piaskowym stepie z rozpadającymi się parterowymi slumsami i komuszymi blokami obsranymi w kolory wiosny
    • kapitan_sowa KIELCE .... 22.07.04, 15:07
      w skali 10 punktowej:

1) kielce (10pkt) - to szambo jest zdecydowanie najgorsze
      2) bytom (6pkt)
      3) tychy (5pkt)
      4) płock (5pkt)
      5) łódź (5pkt)
      6) szczecin (3pkt)
      7) warszawa (2pkt)

• Gość: st_mr Re: KIELCE .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 16:15
        Kielce sa cudownie polozone,naprawde tylko pozazdroscic takich widokow,wszedzie
        zielen,zadbane...i zauwaz ze Twoja opinia jest pierwsza,wiec znajac zycie
        pewnie jestes z jakiegos wrogo nastawionego miast (Radom?).
        Z tymi sie zgadzam
        2) bytom (10pkt)
        3) tychy (10pkt)
        4) płock (7pkt)
        5) łódź (5pkt)
        Swietne zdjecia z Kielc sa forum,dam linka nawet
        skyscrapercity.com/showthread.php?t=80542&page=1&pp=20&highlight=kielce
        skyscrapercity.com/showthread.php?s=4efed3eeaab4d6f23e04136550dbfa91&threadid=92266&highlight=kielce
        • Gość: Saruman Re: KIELCE .... IP: *.chemia.pk.edu.pl 22.07.04, 16:35
          ja z kolei będę bronił łodzi - ma swój urok. natomiast kielce - zdecydowanie
          najbrzydsze - masa betonowych potworków z czasów socjalizmu - nawet pobliskie
          góry swietokrzyskie mimo swego niepowtarzalnego uroku nie pomagają. to miasto
          bez klimatu i wyglądu ...
          • Gość: jurek Re: KIELCE .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 15:35
            Betonowych osiedli jest tak jak wszedzie,ale np Barwinek odremontowany wyglada
            lepiej,SŁoneczne Wzgórze tez sie zmienia,a poza tym widoki z wyzszych miejsc w
            Kielcach po prostu cudo.
            • Gość: jarek Re: KIELCE .... IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 21:12
              czy mowisz o widokach z dachu wieżowców w centrum na inne betonowe wieżowce
              hehe??? to w zasadzie wszystko w kielcach poza krowami na sienkiewce i żulami
              przy dworcu.
              • Gość: CK Re: KIELCE .... IP: *.chello.pl 07.06.10, 19:04
                powiedział lubelski wsiarz zaciągający po ukraińsku
      • msz1 Re: KIELCE .... 23.07.04, 12:00
        Niestety radomiaczku, niewiele osób na tym forum podziela twoje zdanie.

Acha, byłbym zapomniał, Radom to najbrzydsze miasto pod słońcem i nie bierz
        tego do siebie stary, tak po prostu jest.

Natomiast Lublin to jedno z najładniejszych miast w Polsce, z potencjałem
        prawie jak Kraków, niestety kiepskie władze nie potrafią tego potencjału
        wykorzystać.
        • Gość: msz2 Re: KIELCE .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 12:57
          ja na ten przykład podzielam kielecki szczurze. kielce to syf malaria.
          radom przy tym to metropolia.
          • Gość: hey Re: KIELCE .... IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 23.07.04, 13:17
            no i po co debilu takie głupoty piszesz? Kazdy powie,ze jego miasto jest
            najpiekniejsze, ale Radom to naprawdę syf...
            • Gość: nie hey KIELCE TO SYF !!! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 21:08
              kielce to syf totalny
              • Gość: CK Re: KIELCE TO SYF !!! IP: *.chello.pl 07.06.10, 19:05
                lublin+radom dwie wsie z kompleksami
          • msz1 Radom oczywiście. 23.07.04, 13:36
            Nie rozumiem twojej frustracji kolego, przecież to nie twoja wina, że mama
            urodziła Ciebie właśnie w Radomiu.
            • jdk Radom nie jest brzydki 23.07.04, 17:10
              Mozna bylo przypuszczac, ze poziom "dyskusji" siegnie bagna.

Szkoda, ze uczestnicza w tej pyskowce rowniez skad inad rozsadne osoby
              (przynajmniej tak mi sie kiedys wydawalo Panie msz...)

Nawet Torun z Bydgoszcza tak sie nie obrzuca bagnem.

Powiem tak: Radom jest bardzo ladnym miastem - ale to moze powiedziec ktos, kto
              w nim choc raz byl, przeszedl sie Zeromskiego w strone Rynku, siadl pod
              kasztanami kolo fontann na placu Konstytucji, czy pospacerowal po parku
              Kosciuszki.

Kielce nie sa brzydkim miastem, choc bardziej jest to kwestia polozenia niz
              faktycznych walorow architektonicznych.

Lublin to piekne miasto - tu zgadzam sie w pelni!

Znam wiele duzo brzydszych miast, ale nie bede ich wymienial tutaj.

Pozdrawiam pozytywnie wszystkich zaslinionych z glupiej wscieklosci.
              • Gość: ciach Lublin jest ładny i Radom też :) IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 21:10
                oj tak - lublin jest naprawde ładny :)
                radom zresztą też.
                natomiast kielce to raczej nieszczególne miejsce.
                • Gość: haha Re: Lublin jest ładny i Radom też :) IP: *.chello.pl 07.06.10, 19:06
                  powiedziałcw... z radomia co studiuje w lubelskiej wsi
        • Gość: bartes Re: KIELCE .... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.07.04, 17:19
          Te kolego msz1 na jakiej podstawie stwierdzasz, że Radom jest najbrzydszy?
          Byłeś w Radomiu? Nawet jeśli byłeś to pytanie brzmi czy byłeś we wszystkich
          większych miastach w Polsce żeby oceniać Radom?
          Twoja ocena bierze się po prostu z tego, że jesteś z Kielc. Ale powiem Ci
          szczerze, że nie wiem skąd u Ciebie ta "złość" w stosunku do Radomia.
          Mimo wszystko pozdrawiam.
          • Gość: marian Re: KIELCE .... IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 18:54
            Byłem w Kielcach za komuny, zrobiło to miasto pozytywne wrażenie na mnie.
            Zadbane już wtedy, niskie kamienice, ale ładne, dużo deptaków, Karczówka,
            bardzo dobrze sie tam czułem, nawet pomiędzy blokami. A jeszcze jest dworzec
            PKS - to wtedy było coś niebywałego w Polsce.
            Może nawet i dziś, chociaż nie wiem jak to wszystko teraz wygląda.
      • Gość: Płocczanin Re: KIELCE .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:47
        Wywołany do tablicy jestem zmuszony bronić grodu Bolesława, jako umiarkowany
        lokalny patriota perły w koronie północnego Mazowsza, bo też i za bardzo nie
        wiem, Panie Kapitanie, co aż tak szczególnie mogło Cię zatrwożyć w Płocku. Dla
        przypomnienia, to nie jest konkurs na największą nudną dziurę w polscę w
        okresie jesienno-zimowym (a myślę, że miasto moje miałoby wtedy wielkie szanse
        na wiktorię, sam oddałbym 10 głosów :PP), ale najbrzydsze w Polsce?!? Znam
        dziesiątki brzydszych.....
        Płock, okej, miałby szansę w kategorii najbardziej niedoceniane miasto pod
        względem autopromocji i przyciągania turystów w celu wyciągania z ich portfeli
        złotówek i innych, bardziej wartościowych walut... Jest potencjał, jak cholera,
        ale...widząc, że moja gadka stoi na lekko populistycznym poziomie napiszę, że:
        - panorama miasta widziana od strony Wisły (w kierunku z Łodzi i Włocławka)jest
        IMHO jedną z najładniejszych w Polsce, wysoka skarpa nad najszerszym chyba w
        Polsce odcinkiem Wisły, zatopione w zieleni Tumskie Wzgórze z monumentalnie
        wystającą zza drzew retroromańską katedrą z XII wieku (zbudowana po raz
        pierwszy), w której tak się składa, że znajdują się prochy najfajniejszego i
        najbardziej kijowego władcy epokiprzedrozbiciem dzielnicowym - Bolesława
        Krzywoustego i Władysława Hermana, ale kto o tym wie? Mało kto. Dziękujemy za
        promocję, władze miasta :/// ale miało nie być o historycznym dziedzictwie,
        które owszem, ważne, ale niekoniecznie na temat tego topicu...Dalej...
        - starówka, może niezbyt duża, ale miejscami bardzo urokliwa. Szczególnie dobre
        wrażenie robi Stary Rynek, kameralny, z paroma knajpkami (fakt, że są kijowe i
        głównie dla krawaciarzy z Ratusza, ale to szczegół)
        - Płock, przed wojną perła secesji, potem dokumentnie zniszczona, teraz walczy
        o powrót do tamtego miana, jest kilka odrestaurowanych kamieniczek, następne
        czekają na remonty
        - wiadomo, sporo blokowisk, ale ra, tak jest w całej Polsce, a dwa, postaje
        coraz więcej ładnych, kolorowych które nie straszą już tak mocno jak wczesne
        gomólki i inne relikty peerelu
        - nie bez znaczenia jest fakt posiadania teatru, ktorego glowna gwiazda jest
        pani grazyna zielinska, szerszemu gronu fanow popkultury i telenowel znana
        jako "mama mareczka" z na dobre i na zle, a takze archetyp ostatnio szczegolnie
        trendy zaradnej kobity z malego miasteczka, co wnioskujemy na podstawie jej
        licznych epizodow w kijowych serialach tv. reszta zalogi teatru tez nie
        proznuje :)), czasami mozna ich zobaczyc w telewizyjnym biurze slkedczym (jest
        ten program jeszcze?) , 997, czy w reklamie WiesMacow gdzie egzaltuja swe
        taLENTa :)))
        - ach, no i mamy jeszcze ciekawy ogrod zoologiczny, nie bylem we wroclawiu co
        prawda, wiec nie wiem czy najlepszy, ale na bank sympatyczniejszy od
        warszawskiego...

Najwieksza wada Plocka jest brak zieleni, jak na 130 tysieczne miasto jedne
        Tumy to zdecydowanie za malo... Ogolnie, prowincja straszna, ale na pewno nie
        nazwalbym jej brzydka...dlatego prosze pana o sprecyzowanie swej opinii i
        podanie kilku argumentow, bom ciekaw, choc sam czesto narzekam na to miasto,
        czemu az tak sie nim wzgardza :))

A dla mnie najbrzydsze miasta w polsce to:
        1)Włocławek - ciagnie sie i ciagnie, nawet fajne bulwary i ten slodziutki
        kosciolek z placykiem przy samej wisle ani nawet hala mistrzow (go anwil :))) )
        nie zatra zlego wrazenia :)) - ze nie wspomne o tym, ze jeszcze kilka lat temu
        (teraz to sie zmienilo na szczescie) przejezdzajac przez wloclawek obowiazkiem
        bylo zatykanie nosow :))
        2)Radom
        3)Ciechanow - choc to male miasto, wiec w pewnym sensie ich mozna
        usprawiedliwic :PP
        4)Białystok
        • Gość: Cartania Najbrzydsze miasto to.. IP: *.acn.waw.pl 26.07.04, 14:11
          Tarnowskie Góry!! Ani skrawka zieleni czy drzewa, wszędzie brunatne kamienice
          wyglądające jak gmachy zakładów karnych, naokoło sam industrial. Ale taki
          przedwojenny. Ohydnie.
          • Gość: Rzeszów Re: Najbrzydsze miasto to.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 11:22
            Jak Tarnowskie góry to i syfski Tarnów.
        • r_z Re: KIELCE .... 27.07.04, 22:51
          szkoda, że wyszła na tym forum radomsko-kielecka pyskówka... Kielczanie! łatwo
          się dajecie sprowokować...

A o oto jak wyglądają stare kielce (fotki są aktualne):
          www.galeriaswietokrzyska.wici.info/index.php?cat=7
          pozdrawiam rz
        • super-v-oyager Re: KIELCE .... 11.08.10, 23:06
          Gość portalu: Płocczanin napisał(a):

> Wywołany do tablicy jestem zmuszony bronić grodu Bolesława, jako
          umiarkowany

Płock to perła Polski i Mazowsza jedna z historycznych stolic Polski
          i jego ikon!
          Mówienie że w Płocku jest mało imprez a zwłaszcza że jest prowincją
          to skrajna autokrytyka w Twoim wykonaniu, rozumiem że częstojest to
          wynikiem dezaprobaty w stosunku do własnych władz ale myPolacy
          zawsze byliśmy zacietrzewieni politycznie. To co mają powiedzieć
          Radomie Warszawy Kielce (blokowiska niczego nie nadrobią a to co i
          kto tam mieszka... wolę zostawić bez komentarza, niewspominając o
          brakach estetycznych) Ceńmy My Polacy siebie to wtedy i nas w
          świecie docenią.
      • Gość: Tomke Re: KIELCE .... IP: *.146.126.154.mobile.internet.t-mobile.pl 25.03.24, 18:41
        Byłem w Płocku i całemu miastu dałbym 11 punktów i dotego wszędzie czuć fetor zgniłych jaj- później dowiedziałem się że chodzi o siarko-wodór z zakładów petrochemicznych. Naprawdę szkoda mi tych ludzi co muszą tam mieszkać
    • Gość: xyz Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: 213.17.199.* 27.07.04, 23:06
      Dobrze,że mieszkam w pięknym Trójmieście i daleko od tych wszystkich
      innych ..........
      • Gość: gnidylla Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.wolsztyn.sdi.tpnet.pl 28.07.04, 00:51
        Przepiękna jest zwłaszcza Orunia :P
        • Gość: piotrek i Brzeźno też jest przepiękne.... IP: *.to / 213.25.169.* 29.07.04, 12:38
          Trójmiasto - grubo przereklamowane moim zdaniem, w wielu rejonach taki sam syf
          i odrapane mury, jak w różnych Wałczach czy Szczecinkach.
      • Gość: 01 Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.icpnet.pl 11.02.08, 09:27
        koszalin
        konin
        i warszawa za brak klimatu i tożsamości
    • Gość: iwek Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.prox.pl / 213.25.15.* 28.07.04, 08:50
      Przemyśl- szczególnie deszczowa jesienią. Miasto jako takie jest piękne, tylko
      nieodnowione, stare kamieniczki nieremontowane i z kupami psimi na chodnikach.
      Od razu zaznaczam, że nie mam na myśli "ścisłego" centrum.
      • Gość: Marek Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.owg.pl 28.07.04, 16:07
        W zwiazku z wakacyjnym wyjazdem pojezdzilem ostatnio troszeczke i ... :
        stanowczo najgorzej sie zaprezentowala Bydgoszcz, fatalne i paskudne miasto,
        tragicznie (nie)oznakowane, takze piotrkow tryb. zrobil fatalne wrazenie.
        Natomiast musze powiedziec, wbrew kilku wypowiedziom wczesniej , ze
        najladniejszym miastem na trasie krosno-ustka jest zdecydowanie Slupsk a po
        niej Torun. Pozostale jak Kielce, Radom, Wloclawek pozostaly wlasciwie
        niezauwazone czyli najladniejsze chyba nie sa. Pozdrawiam Slupsk i gratuluje
        pieknego ratusza i miasta.
        • Gość: jurek Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 21:36
          Odbiegajac troche od tematu,a nawiazujac do przedmowy smialo stwierdzam ze Toru
          jest jednym z najkoszmarniej oznakowanych miast po drodze z pomorza do
          Kielc...niestety...
          • engman Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking 10.11.04, 13:02
            1.Warszawa - za urbanistyczny chaos, bloki ( osiedle za Zelanza Brama itd) i
            zaniedbanie srodmiescia. Dostrzegam dobra architekture, jaka powstala w
            ostatnich latach, ale urbanistycznie, Warszawa to ciagle smietnik.
            2.Poznan - za totalna nijakosc i brak wyrazu. Miasto mocno przereklamowane, a
            utarty schemat wsrod czesci Polakow jakoby Wielkopolska czystoscia stala, to
            mit i powtarzany stereotyp!
            • Gość: papier toaletowy Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.e-loko.pl 14.11.04, 14:24
              > 1.Warszawa - za urbanistyczny chaos, bloki ( osiedle za Zelanza Brama itd) i
              > zaniedbanie srodmiescia. Dostrzegam dobra architekture, jaka powstala w
              > ostatnich latach, ale urbanistycznie, Warszawa to ciagle smietnik.

Czy Warszawa to jedyne miasta gdzie stawiano bloki takie jak za Żelazna bramą?
              100 razy gorsze sa Tychy. Tam nawet nie ma centrum.
              • engman Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking 14.11.04, 20:41
                Gość portalu: papier toaletowy napisał(a):

> > 1.Warszawa - za urbanistyczny chaos, bloki ( osiedle za Zelanza Brama itd
                > ) i
                > > zaniedbanie srodmiescia. Dostrzegam dobra architekture, jaka powstala w
                > > ostatnich latach, ale urbanistycznie, Warszawa to ciagle smietnik.
                >
                > Czy Warszawa to jedyne miasta gdzie stawiano bloki takie jak za Żelazna bramą?
                > 100 razy gorsze sa Tychy. Tam nawet nie ma centrum.

A Warszawa ma centrum? Bo jakos trudno odczuc gdzie jest centrum miasta. Moze
                centrum Warszawy to Plac Defilad, Marszalkowska, Nowy Swiat, Plac Trzech Krzyzy
                albo Rynek Satrego Miasta, moja odpowiedz brzmi - zadne z powyzszych. Warszawa
                nie ma spojnego centrum, szansa jest zabudowanie Placu Defilad, ale to jest
                raczej odlegla przyszlosc. Wskazujac Warszawe jako najbrzydsze miasto,
                wymienilem obok blokow tez inne czynniki, ktore wplynely na uksztaltowanie
                mojego stanowiska, radze czytac uwazniej....
    • decitos Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking 14.11.04, 19:07
      Gość portalu: nozdriow napisał(a):

> Moim zdaniem Świnoujście (tak jakby Katowice nad morzem) i Mielno.

Jeśli uważasz te miejscowości za najbrzydsze to współczuję Ci, że tak mało
      jeszcze widziałeś... Pogadamy jak ruszysz się z domu w inne miejsca...
    • Gość: reimigrantka Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 13:02
      czytam ze zdumieniem to wszystko, co wypisujecie! Uważam,że wszystkie polskie
      miasta, miasteczka, wioski, osady, osiedla są najpięniejsze, najcudowniejsze na
      świecie.I mogą sobie być odrapane, ponure
    • Gość: reimigrantka Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 13:02
      czytam ze zdumieniem to wszystko, co wypisujecie! Uważam,że wszystkie polskie
      miasta, miasteczka, wioski, osady, osiedla są najpięniejsze, najcudowniejsze na
      świecie.I mogą sobie być odrapane, ponure
    • Gość: reimigrantka Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 13:05
      Zapomniałam dodać, że piękno ojczystych miejsc docenia się wtedy, gdy się je
      straci. Uwierzcie mi, nigdzie na świecie nie jest tak pięknie jak tutaj.
      Nigdzie!
    • Gość: mayessa Bydgoszcz n/t IP: *.inds.pl / *.pl 21.11.04, 12:07
    • Gość: Bartek Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.swic.dialup.inetia.pl 23.11.04, 16:27
      1. Warszawa
      2. Rzeszow
      3. Dabrowa Gornicza
      4. Tychy

Wyroznienie specjalne - Katowice za "rynek"
      • Gość: Antywarszawiak Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:02
        Warszawa!!!
        • arewicz Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking 11.12.04, 02:24
          Wszystkie miasta mają swój urok. Generalnie brak pieniędzy sprawia, ze to co
          piękne niszczeje, zamiast cieszyć oczy. Przykładem jest Łódź - odnowione
          kamienice są rewelacyjne - budynki w centrum, które dziś są ruinami, po
          kilkutygodniowym remoncie nagle zachwycają swym pięknem. Totalnie zapuszczone
          śródmieście początku lat dziewięćdziesiątych powoli wraca do swej świetności.
          Rodzynki odnowionych budynków coraz gęściej przetykają łódzkie ciasto i cieszy
          świadomość, że niemal całe śródmieście może wyglądać w ten sposób.
          Zapraszam do uczestnictwa w wątku: "Za co lubię Łódź"
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=18440690&v=2&s=0
      • Gość: IUO Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:14
        W W-wie najbrzydszy jest pałac kultury imienia stalina. Jest to phaallus
        stalina w ciele Warszawy.
      • Gość: sorsha Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 12:59
        Gość portalu: Bartek napisał(a):

> 1. Warszawa
        > 2. Rzeszow
        > 3. Dabrowa Gornicza
        > 4. Tychy
        >
        > Wyroznienie specjalne - Katowice za "rynek"

OD DĄBROWY GÓRNICZEJ TO SIĘ ODPIE.. POJEBAŃCZE !
        • Gość: kasia Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 19:17
          ktos sie chyba krytyki boi i nie potrafi uszanowac zdania innych....
    • lupinus Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking 12.12.04, 12:35
      RADOM - przyjedź i złap depresję za darmo !! oferta całoroczna.
    • Gość: H Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 12:41
      Brzydkie jest każde miasto, gdzie współczesna zabudowa "znijaczyła" pierwotny,
      historyczny, spójny z tradycją charakter. Niestety wiele jest u nas też miast,
      gdzie nowsze dzielnice są niesamowicie brzydkie w stosunku do dzielnic
      starszych, albo takie, gdzie poza ścisłym centrum robi się naprawde
      nieprzyjemnie i nijako - i niestety do tej kategorii należy m.in. Kraków,
      chociaz tak piękną i interesującą ma starówke. Obrżeża Krakowa wywołują we mnie
      najgorsze możliwe wrażenie - bardziej to bije w oczy niż np. w Łodzi, gdzie
      całem miasto ma zbliżony charakter - i wygląda to jakoś spójnie. Moim zdaniem
      najbardziej chyba spieprzonym prze ostatnie ok. 150 lat miastem jest Radom - w
      którym mozna znaleźć sporo naprawdę interesujących zabytków, ale który od czasu
      rozrostu przemysłowego, a zwłaszcza w czasach PRL nie miał szczęścia do
      planistów - niegdzie nie widziałem tak ciasno zbudowanych bloków, tak bezładnie
      rozplanowanego miasta. I niestety radom już w ogóle nie kojarzy sie z tym, co w
      nim interesujace, tylko z tym całym chaosem urbanistycznym i ochydnymi nowymi
      kościołami... Szkoda...
      Ponure wrażenie wywołuje we mnie Poznań, chocma wiele przyjemnychzakątków.
      niestety całosciowo jest jakis taki "pruski" - to wina niemieckich architektór
      rozbudowujacych to miasto na pocz. XX wieku. Wystarczy porównać obok siebie
      stojące dwa budynki - obecne muzeum narodowe (dawne muzeum niemieckie) i część
      Bazaru budowaną w tym samym mniej więcej czasie przez Rogera Sławskiego -
      niesamowity jest ten kontrast ponurego berlińskiego sztywniactwa i bardzo
      eleganckiej lekkosci Bazaru. Dla mnie to takie symboliczne trochę porównanie.
      Pozdrawiam!
      • Gość: zytka DARŁOWO- NAJBRZYDSZE NAD MORZEM MIASTO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 12:13
        OKROPNE,
        JEŻELI KTOŚ CHCE ZAWITAĆ W LATA 70 , - SYPIĄCE SIĘ DOMY, TYNKI,WYBITE SZYBY -
        NA SAMYM RYNKU KOCIE ŁBY I POŁAMANE PŁYTY CHODNIKOWE !!!
        KTOŚ JE REKLAMUJE, JAKO MIASTO KRÓLEWSKIE - TO RZECZYWIŚCIE KRÓLESTWO HORRORU
    • Gość: Krzysiek Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.grakom.net / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 07:11
      1.Lubin
      2.Lubin
      3.Lubin
      4.Jastrzębie
      5.Katowice
      • Gość: maciej Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.telia.com 10.04.05, 16:44
        szczecin bylby niczego sobie gdyby nie obskurne i nieodnawiane od dziesiatkow
        lat kaminice i nie obsrane na kazdym kroku chodniki.
        a numero uno bzydkich miast to zdecydowanie warszawa.
        poz,maciej
        • Gość: Marcus Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: 193.0.117.* 12.04.05, 11:02
          Warszawa to stosunkowo nowe miasto, brakuje w nim starych kamienic i mądrych
          urbanistów oraz zdolnych architektów, w tej chwili zmienia się niezupełnie na
          plus, niestety. Część Warszawy jest ładna, ale pozostała to miszmasz i rudery.
          Radom jest ładny, ale niestety niczym się nie wyróżnia.
          Lublin taki sobie.
          Szczecin w miarę ładny, ale niestety można było po wojnie mądrzej nim zarządzać.
          Wrocław bardzo ładny, ale do poprawki, Poznań, bardzo podobały mi się
          przedmieścia. Jelenia Góra i okolice ładnie, bo brak kontrstów np. stara
          kamienica i blok z PRLu, w wielu miastach niestety tak jest. Kołobrzeg jest ok,
          Gdynia do pokolorowania, Gdańsk do przebudowania, ale jest OK. Łódź to
          wyczyszczenia i wyrównania, ale to miasto obiecujące :)
          Najgorsza jest jednak polska wieś, a nie miasta, po prostu jak się jeździ po
          Polsce to beznadzieja...

• Gość: bigben Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:45
      1. Sosnowiec
      2. Bydgoszcz
      3. Leszno
      4. Posen
      5. Slupsk
    • Gość: Antygłupek Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 19:23
      TARNÓW
      • Gość: Mikael Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 11:21
        Oczywiście beznadziejny Tarnów.
        • Gość: Wacek Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 23:28
          Tarnów nie taki beznadziejny. Tczew - to jest szczyt beznadzieji!
          • mojave Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking 27.04.05, 13:20
            ranking jest subiektywny wiadomo, że każdemu podoba siecoś innego i nie ma sie
            co wkurzać, polemizowac i kłócić. I tak każdy wie swoje.
            A według mnie najbrzydsze to:
            Radom,
            Łódź,
            Warszawa,
            Tarnów,
            Kielce,
            Opole,
            We wszystkich powyższych bylam, wszystkie dośc dobrze zwiedzilam.

p.s. a ja mieszkam w pieknym mieście, i nawet tu nikt nie napisał,że jest
            brzydkie:)
            • Gość: , Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 21:03
              bo nikt nigdyn nie był w tym "mieście"...:)
              • mojave Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking 25.05.05, 07:38
                Gość portalu: , napisał(a):

> bo nikt nigdyn nie był w tym "mieście"...:)

niestety, zmartwię Cię - bardzo dużo turystów to przyjeżdża, a miastem (i to
                wcale nie takim małym) jest od kilkuset lat:)
                Pozdrawiam
                • Gość: m Re: Najbrzydsze miasta polski - ranking IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 10:58
                  to zdradź co to takiego, przyjadę, jeśli tam nie byłem i lokalne knajpy trochę
                  zarobią:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka