Dodaj do ulubionych

zamki..w Polsze

12.06.10, 13:59
witam Maniakow Zamkow i wierze, ze tez Palacow:)
co ja polecam-zamek w Niedzicy, palac w Rydzynie, Golub-Dobrzyn.
mam tez pytania:)
czy polecacie szcegolnie jakies miejsca w woj.mazowieckim?
i czy znacie moze grupy osob,ktora tak spontanicznie zwiedzaja i mozna
dolaczyc? dziekuje i pozdrawiam wszystkich serdecznie, Sylwia
Obserwuj wątek
    • winodolski Re: zamki..w Polsze 13.06.10, 18:57
      ja zwiedzam zamki w czechach i w slowacji,z kad jestes
      • sylwia.kl Re: zamki..w Polsze 27.06.10, 20:10
        ja jestem z WArszawy.
        Slowacja -bardziej koscioly, np Levocza, Bardejow..
        a Ty skad jestes?
        • ewa.mila Re: zamki..w Polsze 19.07.10, 09:28
          Witaj,
          w tym roku zwiedzałam zamki (ruiny zamków) jury krakowsko-
          częstochowskiej
          Piękne miejsca, z duchem, z historią w tle.
          Zamek Olsztyn, Mirów, Bobolice, Morsko, Ogrodzieniec, Pieskowa
          Skała, Ojców, Rabsztyn .... Malownicze miejsca.
        • jacekadam Re: zamki..w Polsze 13.11.11, 13:54
          Obok Bardejova jest ladny zamek Makovica, niestety zrujnowany.
          Dokładnie to miedzy Bardejowem a Zborowem.
      • winodolski Re: zamki..w Polsze 21.12.12, 10:58
        zwiedzilem kilka dziesiat zamkow w czechach i slowacji i chcialbym zwiedzic jeszce ale jadac samemu to nudno i zadrogo jadac samochodem,i szukam dwie lub trzy osoby do zwiedzania,jest tez duzo zamkow w dolnoslaskim jesli ktos woli blizej,pozdrawiam
    • kloe_kloe Re: zamki..w Polsze 28.11.10, 12:49
      W mazowieckim polecam przepiękny pałac w Guzowie, jadąc od strony Warszawy za Żyrardowem. Tutaj znajdziesz zdjęcie między innymi tego właśnie pałacu: www.wobiektywie.civ.pl/P_Rezydencje/Rezydencje.php
      :)
    • kropkaaga Re: zamki..w Polsze 03.12.10, 12:43
      Witajcie.Ja również kocham się w zamkach i pałacach.Nie specjalnie interesują mnie ruiny.Tak na prawdę nie ma tam za bardzo co oglądać.Bardziej trzeba użyć wyobraźni;)Do moich najukochańszych i ulubionych należą zamki w Łańcucie i Pszczynie.Są cudowne:)Tajemniczy i fascynujący jest też zamek w Gołuchowie.Jeśli chodzi o pałace to mój nr 1 to Kozłówka:)Po prostu bajka...Niedaleko Warszawy mogę polecić pałac w Nieborowie wraz z Arkadią.Godny zobaczenia na pewno jest również zamek w Książu oraz zameczek w Oporowie ale to zdecydowanie dalej;)Na koniec zostawiłam pałacyk w Lewkowie.Mało kto o nim chyba wie.Nie ma go w żadnych albumach ani publikacjach,które polecają polskie zabytki.Jest piękny.Mam mnóstwo zdjęć tych zabytków,niestety robiłam je jeszcze zwykłym aparatem i nie mam jak na kompa wrzucić:(Chyba,że zrobię zdjęcie zdjęciu;)
      Cieszę się,że tu trafiłam.Czuję się jak ryba w wodzie:)Pozdrawiam
      • cichomir1 Re: zamki..w Polsze 15.11.11, 14:37

Witaj.
        Nie mogę zgodzić się z Tobą, że w ruinach zamków nie ma co oglądać. Własnie w nich tkwi urok tych miejsc, ich tajemniczość i romantyczność (chociaż do romantyka to mnie bardzo daleko). Widzimy często pierwotne fragmenty budowli i mało kto w tym momencie pewnie myśli, kto także oglądał te mury np. 400 czy 500 lat temu. Wyobrazić sobie jak wyglądało całe założenie, okolica i mieszkający ludzie. Dla mnie jest to o wiele ciekawsze i inspirujące niż piękne i odremontowane pałace czy zamki. Faktem jest, że bardziej trzeba użyć wyobraźni ale czy przy marzeniach i projektach na przyszłośc jej nie używasz? :)
        • kropkaaga Re: zamki..w Polsze 02.12.11, 21:20
          Wiesz,w ruinach oglądasz ruiny.Rozumiem,że cieszy to Twe oko.Na moje to za mało.Ja lubię oglądać wnętrza.Oczywiście oryginalne.Zachowane z przeszłości.Dlatego całkiem odrestaurowane zamki czy pałace mnie tak nie ujmują bo wiem,że to współczesny wystrój wzorem dawnych.Lubię oryginały:)))
          Dlatego tak mnie zachwyca Łańcut i Pszczyna.No i Kozłówka.
          • cichomir1 Re: zamki..w Polsze 03.12.11, 09:30
            W tym przypadku w całości się z Tobą zgadzam. Tylko oryginały. Szkoda tylko, ze jest ich tak niewiele pozostających w całości. I dlatego jednak wolę ruiny :) One są w większości oryginalne.
    • jacekadam Re: zamki..w Polsze 13.11.11, 13:52
      Piękny zamek książąt mazowieckich w Ciechanowie!!!

• jacekadam Re: zamki..w Polsze 13.11.11, 13:53
      Zamek biskupów płockich w Pułtusku! Obecnie Dom Polonii.
    • uzi_123 Re: zamki..w Polsze 20.11.11, 15:53
      W pobliżu Warszawy masz jeszcze Czersk. Bardzo fajny zamek. Kiedyś zrobiłem sobie tam wypad

Ponadto są tez ruina zamków w Łowiczu (teraz chyba zamknięte, są tam jakieś wykopaliska archeologiczne i renowacja), Sochaczewie (też ruiny), Liwie. Do tego w zasięgu godziny jazdy pałac w Nieborowie (wraz z romantyczną Arkadią), w Otwocku Wielkim (czynny tylko latem)

Z kolei największe zamki w Polsce to Wawel, Malbork, Warszawa Książ (nie polecam, poza jednym pomieszczeniem puste ściany), Krzyżtopór (też da się zobaczyć go w ramach jednodniowego wypadu z Warszawy, imponuje rozmachem), Łańcut i Puławy.
      • tie-rra Re: zamki..w Polsze 13.03.12, 14:49
        Również polecam Krzyżtopór www.fligo.pl/blog/1614-niezwykle-zamki-swiata.html
    • olatravels Re: zamki..w Polsze 15.12.12, 01:01
      Zapraszam wszystkich wielbicieli zamków i pałaców na Dolny Śląsk - znajdziecie tu całe mnóstwo perełek np. Zamek Książ, Zamek Czocha, ruiny zamku w Bolkowie oraz Chojnik w Sobieszowie gdzie z wierzy rozpościera się cudny widok na Karkonosze, całe mnóstwo pałaców w pobliżu Jeleniej Góry np Pałac Wojanów, Paulinum, Pałac w Staniszowie oraz w Łomnicy.
      Warto odwiedzić Zamek Na Skale w Trzebieszowicach...
    • winodolski Re: zamki..w Polsze 16.12.12, 19:01
      widze ze forum zwiedzania zamkow umarlo,a szkoda ze nie ma chetnych do zwiedzania
      • albin57 Re: zamki..w Polsze 16.12.12, 20:09
        winodolski napisał:

> widze ze forum zwiedzania zamkow umarlo,a szkoda ze nie ma chetnych do zwiedza
        > nia

chętni do zwiedzania zawsze są. Tylko z chętnymi do pisania jest gorzej. Chętnie wymieniłbym się doświadczeniami
        • xagona Re: zamki..w Polsze 11.08.13, 23:42
          Cudne są Gołuchów i Kórnik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka