Dodaj do ulubionych

Lublin na weekend

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 10:14
W weekend będę właśnie w tym mieście. Czy możecie doradzić mi co ciekawego można tam zobaczyć, gdzie warto się wybrać?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maks Re: Lublin na weekend IP: 109.243.246.* 20.09.10, 19:58
      Przede wszystkim zamek w Lublinie, bez tego nie ma zwiedzania i barokową kaplicę zamkową. Inną ciekawą budowlą jest Katedra. Całe stare miasto wraz z otaczającymi je bramami jest piękne. Mi brama grodzka bardzo przypomina Ostrą Bramę z Wilna. Oprócz tego Ratusz (trybunał Koronny). Ciekawy jest również budynek teatru, najstarszy w Polsce. Ogólnie architektura Lublina bardzo mi się podoba, więc jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, to śmiało.
      • horpyna4 Re: Lublin na weekend 20.09.10, 20:28

Tyle, że ta kaplica nie jest barokowa! Jest gotycka, a polichromia w niej bizantyńsko-ruska. Fundacji Władysława Jagiełły zresztą.
      • Gość: Kasia Re: Lublin na weekend IP: *.159.56.194.static.crowley.pl 28.09.10, 15:39
        Sorry ale moim zdaniem starówka lubelska jest biedacka i zaniedbana... Być może fakt, że zwiedzałam Lublin zimą wpłynął na moją ocenę. Zimą niestety wszystko jest szare i ponure. Freski w Kaplicy są niesamowite. Rewelacja restauracja żydowska na rynku. Nikt nie napisał o Majdanku, obóz jest zachowany w bardzo dobrym stanie i robi wstrząsające wrażenie, ale np. osobom z małymi dziećmi zdecydowanie nie polecam. Szkoda, że poza sezonem nie można podziwiać panoramy z wieży - nie rozumiem dlaczego?
        • horpyna4 Re: Lublin na weekend 29.09.10, 15:22
          Owszem, starówka jest zaniedbana, ale trwa jej remont. Byłam niedawno (w sierpniu) i wygląda to dość optymistycznie. No i w ciepłych miesiącach działają ogródki przy restauracjach i kawiarniach, co na pewno poprawia ogólne wrażenie - nie jest szaro, ani ponuro.
    • mala_czarna83 Re: Lublin na weekend 21.09.10, 12:41
      Z okazji Maat Festival będzie w ten weekend kilka ciekawych spektakli teatralnych.... jeśli Cię to interesuje.
    • grazbed Re: Lublin na weekend 21.09.10, 15:39
      Byłam w zeszłym roku na weekend w Lublinie czyli w Kozim Grodzie:). Warto zwiedzić:
      - Muzeum Lubelskie na Zamku z obrazem Matejki "Unia Lubelska" i stołem sędziowskim z odciskiem czarciej łapy.
      - na zamku piękną Kaplicę Św. Trójcy ( malarstwo rusko-bizantyjskie)
      - Muzeum Wsi Lubelskiej,
      - Cerkiew prawosławna
      - Jeszywa Chachmej czyli Lubelska Szkoła Mędrców
      - Kościół Dominikański gdzie przechowywana była jedna z największych relikwii Św.Krzyża (potem skradziona) i kościółek ufundowany przez Jagiełłę po bitwie pod Grunwaldem.
      - Stare Miasto z Rynkiem i Bramami Krakowską i Grodzką , Trybunał Koronny, , Wieżę Trynitarską z panoramą miasta,
      - Plac Litewski, Podzamcze,
      - Dworzec Kolejowy
      - Gmach KUL i Teatry im.Andersena i im.Osterwy.
      • horpyna4 Re: Lublin na weekend 21.09.10, 20:38

Dodam jeszcze, że na lubelskiej Starówce są świetne knajpy. Moja ulubiona to żydowska, nazwy nie podaję, żeby mnie nie posądzono o reklamę. Ale inne też są godne uwagi.
        • feniks_z_popiolu Re: Lublin na weekend 22.09.10, 11:07
          Mandragora?
          Ja polecę jeszcze knajpkę raz na ludowo mianowicie Sielsko Anielsko przy wejściu do podziemnej trasy turystycznej

Miłego zwiedzania
    • mala_czarna83 Re: Lublin na weekend 26.09.10, 09:51
      Jak było? Co zwiedziłeś, gdzie jadłeś?
      • Gość: Lukas Re: Lublin na weekend IP: 188.33.133.* 29.09.10, 15:14
        Dzięki za wskazówki, było super. Pozwiedzałem, zamek genialny!! Jadłem w tej regionalnej knajpce - Graf Marina, jedzenie pierwsza klasa. Na pewno jeszcze wrócę, tylko gdy się trochę wypogodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka