Gość: Lukas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 10:14 W weekend będę właśnie w tym mieście. Czy możecie doradzić mi co ciekawego można tam zobaczyć, gdzie warto się wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maks Re: Lublin na weekend IP: 109.243.246.* 20.09.10, 19:58 Przede wszystkim zamek w Lublinie, bez tego nie ma zwiedzania i barokową kaplicę zamkową. Inną ciekawą budowlą jest Katedra. Całe stare miasto wraz z otaczającymi je bramami jest piękne. Mi brama grodzka bardzo przypomina Ostrą Bramę z Wilna. Oprócz tego Ratusz (trybunał Koronny). Ciekawy jest również budynek teatru, najstarszy w Polsce. Ogólnie architektura Lublina bardzo mi się podoba, więc jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, to śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Lublin na weekend 20.09.10, 20:28 Tyle, że ta kaplica nie jest barokowa! Jest gotycka, a polichromia w niej bizantyńsko-ruska. Fundacji Władysława Jagiełły zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Lublin na weekend IP: *.159.56.194.static.crowley.pl 28.09.10, 15:39 Sorry ale moim zdaniem starówka lubelska jest biedacka i zaniedbana... Być może fakt, że zwiedzałam Lublin zimą wpłynął na moją ocenę. Zimą niestety wszystko jest szare i ponure. Freski w Kaplicy są niesamowite. Rewelacja restauracja żydowska na rynku. Nikt nie napisał o Majdanku, obóz jest zachowany w bardzo dobrym stanie i robi wstrząsające wrażenie, ale np. osobom z małymi dziećmi zdecydowanie nie polecam. Szkoda, że poza sezonem nie można podziwiać panoramy z wieży - nie rozumiem dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Lublin na weekend 29.09.10, 15:22 Owszem, starówka jest zaniedbana, ale trwa jej remont. Byłam niedawno (w sierpniu) i wygląda to dość optymistycznie. No i w ciepłych miesiącach działają ogródki przy restauracjach i kawiarniach, co na pewno poprawia ogólne wrażenie - nie jest szaro, ani ponuro. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_czarna83 Re: Lublin na weekend 21.09.10, 12:41 Z okazji Maat Festival będzie w ten weekend kilka ciekawych spektakli teatralnych.... jeśli Cię to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Lublin na weekend 21.09.10, 15:39 Byłam w zeszłym roku na weekend w Lublinie czyli w Kozim Grodzie:). Warto zwiedzić: - Muzeum Lubelskie na Zamku z obrazem Matejki "Unia Lubelska" i stołem sędziowskim z odciskiem czarciej łapy. - na zamku piękną Kaplicę Św. Trójcy ( malarstwo rusko-bizantyjskie) - Muzeum Wsi Lubelskiej, - Cerkiew prawosławna - Jeszywa Chachmej czyli Lubelska Szkoła Mędrców - Kościół Dominikański gdzie przechowywana była jedna z największych relikwii Św.Krzyża (potem skradziona) i kościółek ufundowany przez Jagiełłę po bitwie pod Grunwaldem. - Stare Miasto z Rynkiem i Bramami Krakowską i Grodzką , Trybunał Koronny, , Wieżę Trynitarską z panoramą miasta, - Plac Litewski, Podzamcze, - Dworzec Kolejowy - Gmach KUL i Teatry im.Andersena i im.Osterwy. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Lublin na weekend 21.09.10, 20:38 Dodam jeszcze, że na lubelskiej Starówce są świetne knajpy. Moja ulubiona to żydowska, nazwy nie podaję, żeby mnie nie posądzono o reklamę. Ale inne też są godne uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Lublin na weekend 22.09.10, 11:07 Mandragora? Ja polecę jeszcze knajpkę raz na ludowo mianowicie Sielsko Anielsko przy wejściu do podziemnej trasy turystycznej Miłego zwiedzania Odpowiedz Link Zgłoś
mala_czarna83 Re: Lublin na weekend 26.09.10, 09:51 Jak było? Co zwiedziłeś, gdzie jadłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Lublin na weekend IP: 188.33.133.* 29.09.10, 15:14 Dzięki za wskazówki, było super. Pozwiedzałem, zamek genialny!! Jadłem w tej regionalnej knajpce - Graf Marina, jedzenie pierwsza klasa. Na pewno jeszcze wrócę, tylko gdy się trochę wypogodzi. Odpowiedz Link Zgłoś