Dodaj do ulubionych

Miasto Przemyśl

22.12.10, 13:23
Mamy zamiar na ferie. Warto z 11-latką?

Jeździ na nartach, łyżwach. Ale przede wszystkim chce się wyspać i odpocząć od szkoły dlatego w tym roku odmówiła wyjazdu na obóz narciarski. Ja natomiast na nartach nie jeżdżę i nade wszystko nie lubię spędów pod Tatrami a ferie mamy "mazowieckie"sad

Co można oprócz muzeum fajek i dzwonów zwiedzić? Jakiś teatr dla dzieci?
Obserwuj wątek
    • feniks_z_popiolu Re: Miasto Przemyśl 26.12.10, 21:15
      Nikt nie był w Przemyślu:( to chyba nie warto
      • horpyna4 Re: Miasto Przemyśl 27.12.10, 09:56
        Warto, tylko każdego coś innego interesuje. Generalnie rzecz biorąc, Przemyśl i okolice są bardziej (jak dla mnie) do pobytu niezimowego. Wygodniej się chodzi.

Sam Przemyśl jest wart zwiedzenia. Wyguglaj sobie "przemyśl zabytki", poza tym jest pięknie położony wśród wzgórz. Taki na przykład widok z Kopca Tatarskiego... nie wiem, czy ciekawszy jest w dzień, czy o zmierzchu, kiedy zapalają się światła w okolicy.

Najbardziej chyba znanym i charakterystycznym zabytkiem Przemyśla są forty Twierdzy Przemyśl. Też sobie wyguglaj, warto o nich poczytać.

No i okolice, np. zamek w Krasiczynie, czy wspaniałe widoki na Pogórze Przemyskie. Zabytkowe cerkwie; przeważnie drewniane, ale nie tylko (piękna murowana obronna cerkiew w Posadzie Rybotyckiej). Można wybrać się do Kalwarii Pacławskiej, jeżeli ktoś jest zainteresowany. Blisko też jest słynny Arłamów.
        • feniks_z_popiolu Re: Miasto Przemyśl 28.12.10, 16:34
          Dziękuję.

Zabytki zabytkami, napewno zwiedzimy.

A reszta? Gdzie fajnie zjeść w klimatycznej atmosferze? A jakaś kawiarnia?
          Ścianka wspinaczkowa? O stoku narciarskim wiem...
          Galerie handlowe są? Wiem brzmi głupio, ja nie cierpię. Ale dziecię lubi sobie po nich polatać.
          • horpyna4 Re: Miasto Przemyśl 28.12.10, 17:57
            Wyguglaj "przemyśl galerie handlowe". Zresztą inne rzeczy też.

Ja w Przemyślu byłam już jakiś czas temu, więc moja wiedza na temat np. tamtejszych lokali gastronomicznych jest dawno nieaktualna. Ale jestem pewna, że znajdziesz wiele fajnych.

W ogóle Przemyśl to miasto "z klimatem", przynajmniej ja tak go odbierałam.
          • Gość: powsinoga Re: Miasto Przemyśl IP: *.toya.net.pl 02.01.11, 00:41
            Są dwa lodowiska, na stoku dodatkowo tor saneczkarski czynny cały rok. Sporo pizzerii, zjesz dobrze bez problemu, np. karczma na ul. mniszej, restauracja Na Górce (bardziej znana jako Podleśna), Wyrwigrosz w Rynku itd. Galeria też jest -od niedawna (nie za duża, jednopietrowa).
            Możesz również zaplanowac jednodniowy wypad na Ukrainę, bliziutko, przejście piesze.
            Przemyśl to miasto z klimatem. Myślę, że w ciepłych m-cach bardziej atrakcyjne.
            Pozdrawiam i życzę udanego pobytu.
            • feniks_z_popiolu Re: Miasto Przemyśl 02.01.11, 06:00
              Oj super, bardzo dziękuję za tego posta. Jedziemy! Może i fajniej w ciepłe dni ale my chcemy połączyć zwiedzanie ze sportami zimowymi z naciskiem na tą drugą aktywność. No i przede wszystkim dziecię chce odpocząć od codziennego szkolnego pędu: pospać, polenić się, pogalerkować.

Jesteś z Przemyśla? Wiesz może jaką drogą najlepiej dotrzeć do Was z Warszawy? Planery podają warianty.
              • horpyna4 Re: Miasto Przemyśl 02.01.11, 09:54
                Wiesz, teraz to najważniejsze są aktualne komunikaty typu "tir wpadł w zaspę i zablokował".
              • Gość: ty Re: Miasto Przemyśl IP: 46.112.232.* 02.01.11, 19:22
                przejedź się wawa-lublin-biłgoraj-przemyśl.Droga bez tirów w dużej ilości.A na ukraine to lepiej wykup sobie taką jednodniową wycieczkę,znajdziesz w internecie.Wszędzie zawiozą,pokażą i przywiozą.Co do tych cerkwi to w tą porę może być utrudniony dojazd.Drogi to leśne dukty.
              • Gość: powsinoga Re: Miasto Przemyśl IP: *.toya.net.pl 04.01.11, 23:15
                Jeżdżę zawsze przez Lublin, Biłgoraj, zresztą chyba nie tylko ja. Tylko nie pociągiem :-)
            • feniks_z_popiolu Re: Miasto Przemyśl 23.02.11, 15:13
              lodowisko, narty, saneczki, basen, galeria sanowa, kino, kręgielnia Noa - wszystko zaliczone na plus.
              na ukrainie nie byłyśmy - brak było w tym czasie zorganizowanych wycieczek.
              przemyśl to jest miasto z klimatem, możemy to potwierdzić. zabytki, muzea można sobie wyguglać.
              pyszna pizza w la bambie z pięknym widokiem na pl. niepodległości i odnowioną chyba wieżę. jadłyśmy też pizzę galicyjską, naszym zdaniem nic szczególnego ale chętni na nią byli. bar rubin niedaleko rynku śmiało można polecić na codzienne stołowanie się. kawiarnia fiore - moim zdaniem trochę nadęta, całkiem bez powodu:(.
              duży minus za dziwne układy transportu publicznego PKS? MZK? brak biletu turystycznego! rzadkie kursowanie autobusów!
              duży plus dla pana z informacji turystycznej, pozdrawiamy!
              no i te ceny... sporo rzeczy dużo taniej niż w w-wie.
          • Gość: ah Re: Miasto Przemyśl IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 04.03.11, 15:17
            Jeśli chodzi o Przemyśl i okolice to polecam wszystkim Krasiczyn, bądź w lato wyjazd nad Solinę. Zimą warto pojechać w Bieszczady, które się znajdują w tych okolicach. Co do zabytków jest ich naprawdę dużo i jest co zwiedzać.

kurtki narciarskie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka