Dodaj do ulubionych

DZIKI UROK PIENIN I RAJSKA SŁOWACJA

IP: 212.106.0.* 04.03.02, 11:14
Hej! Wybieram sie w maju w Pieniny,jeśli ktoś z Was zna urok Pienin i
Sowackiego Raju-moze napisze kilka wskazówek na wędrówkę:)będe wdzieczna
Obserwuj wątek
    • Gość: zibi Re: DZIKI UROK PIENIN I RAJSKA SŁOWACJA IP: 192.168.100.* 04.03.02, 16:30
      Polecam uroki Słowackiego Raju.
      Byłem tam w zeszłym roku przez tydzień. Każdy dzień był wspaniały. Nocowałem na
      kempingu Podlesok, skąd wiodą właściwie wszystkie szlaki Słowackiego Raju.
      Każdy z nich jest inny.
      W pierwszym dniu zrobilismy Suchą Belę i Kysel. W drugim Skolą Dolinę.
      W trzecim Prelom Hornadu i potem Klastorską Roklinę. W czwartym Piecky. Masa
      widoków i dużo wrażeń. Jesli jedziesz samochodem polecam bardzo dobrą
      restaurację na drodze do Spiskiej Novej Vsi. Tuż za zakrętem przed wiaduktem
      kolejowym jest w bramie restauracja z węgierskim i słowackim jedzeniem.
      Szczególnie polecam drewnianą misę, którą najedlismy się we dwoje po uszy.
      A cena tylko 320 SK (okolo 30zł). Stołowaliśmy się tam codziennie. Jeżeli
      chcesz zobaczyc zdjecia ze słowackiego raju polecam bardzo dobrą stronę z
      opisami szlaków : www.slovenskyraj.sk (mają opisy po polsku).

• Gość: J-23 Re: DZIKI UROK PIENIN I RAJSKA SŁOWACJA IP: *.shell.nl 21.03.02, 12:27
      ja plolecam skorzystac z roweru - droga pieninska (plaska jak na nizinach a
      mozna milo pojezdzic, np dojechac do czorsztyna) i cala słowacka strona ale tu
      już jest sporo gór (po polkiej stronie mozna starcic zycie ze wzgledu na ruch
      samochodowy).
      tak a propos słowackiego raju, właśnie się tam wybieram - czy możesz polecić
      gdzie najlepiej zrobić bazę wypadową. może znasz jakąś mętę? będę dzwięczny z
      pomoc.
      J-23
      • Gość: zibi Re: DZIKI UROK PIENIN I RAJSKA SŁOWACJA IP: 192.168.100.* 26.03.02, 16:26
        Na nocleg polecam Podlesok. Jak juz pisalem jest to miejsce skad biegna
        wszystkie glowne szlaki. Co do cieplej wody to maja tam podgrzwacze elektryczne
        okolo trzech czterech baniek po 300l. Zatem goraca woda jest zawsze wczesnie
        rano. Dopuki kapiacy sie turysci nie spuszcza jej z baniek. A potem masz jak w
        banku ze bedzie po poludniu gdzies okolo 15 kiedy znowu sie nagrzeje w
        podgrzewaczach. Ja nie mialem problemu. Nawet mialem wrzatek z kranu.
        Oczywiscie poranna kapiel najlepiej o 7.00
    • Gość: jula Re: DZIKI UROK PIENIN I RAJSKA SŁOWACJA IP: *.sejm.gov.pl 26.03.02, 14:12
      W Słowackim Raju byłam 2 razy -za pierwszym nocowaliśmy w Cingovie(chyba to tak się pisze;) w
      pokoiku który podnajeliśmy od ludzi z budżetówki ( spędzali tam wakacje)-płaciliśmy 70 koron( 7
      zeta!!) zapłaciliśmy z góry i ludkowie byli bardzo szczęśliwi. Co prawda nie było tam łazienki ale
      chodzilismy się kąpać do podliskiego hotelu gdzie była też możliwość skorzystania z basenu (za
      kapiel 20 koron, basen - 40); kilka tygodni później spałam na kempingu Podlesok -niestety bardzo
      często nie było tam ciepłej wody ale dało się przeżyć;)
      Ogólnie okolica jest niesamowita-przydają się dobre buty bo chodzenia jest całkiem sporo. Zdarza
      się że szlak biegnie wzdłuż strumyka i trzeba skakać z kamienia na kamień.
      Sa tam całkiem ciekawe wodospady i wąwozy, drabinki przymocowane tak że idzie sie po nich
      (nalepiej nie wymijać nikog na nich ponieważ są dosyć wąskie) a w dole płynie sobie rzeczka:)
      Można też się wybrać do Jaskini Lodowej która leży po drugiej (patrząc od Podlesic) stronie Raju.
      Bilet za półgodzinną wycieczkę kosztował ponad rok temu około 10 zł , za fotografowanie też się płaci
      (nam udało sie zrobić 2 zdjęcia bez pozwolenia;) ale przewodnik stara się pinować ludków.

Zopatrz sie w klisze foto-przydadzą sie :)

Życzę wielu wrażeń:)

• Gość: aga Re: DZIKI UROK PIENIN I RAJSKA SŁOWACJA IP: 157.25.155.* 24.04.02, 14:23
      Hej,
      Bylam w slowackim raju i bylo pieknie. Bardzo polecam. Nie wiem, czy jest to
      odpowiednie miejsce az na 9 dni, ale ja bylam przez 4 i schodzilam wszystko co
      sie da. Co prawda nasze wycieczki byly bardzo dlugie, cos ok 25 km dziennie.
      Baze wypadowa mielismy w Hrabusicach, bardzo mili wlasciciele domu. Na kempingu
      w Podesloku spalismy jedna noc (koszmar) przyplacilismy to przeziebieniem. Nie
      polecam tego kempingu. Natomiast bardzo dobra jest knajpa u podnuza szlakow
      przy samym kempingu. Akurat na posilek po wycieczce.
      Widoki i wrazenia sa niezapomniane. Nie zapomnij o aparacie.
      Milego pobytu.
    • Gość: Janek Re: DZIKI UROK PIENIN I RAJSKA SŁOWACJA IP: 195.117.16.* 26.04.02, 09:19
      Polecam spędzić miło czas w Słowackim Raju na kempingu Podlesok k. Hrabusic. Na
      kempingu są również domki do wynajęcia. W internecie znajdziesz wiele
      informacji o Słowackim Raju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka