Dodaj do ulubionych

Morskie Oko

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 19:16
Witam!
W najbliższym czasie wybieram się do Zakopanego. Chciałabym się dowiedzieć,
jak dostać się do Morskiego Oka (mam tu na myśli ewent. dojazd z dworca
autobusowego). Ile może zająć taka wyprawa?
Z góry dziękuje za wiadomości
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: Morskie Oko IP: *.c29.msk.pl 26.06.06, 19:43
      Koło dworca PKS jest przystanek busów (podwożą pod samo wejście do
      Tatrzańskiego Parku Narodowego). Tam trzeba kupić bilet wstępu (niedrogi) i
      można wyruszać do Morskiego Oka - o ile dobrze pamiętam, idzie się ok. 2 godzin
      w jedną stronę (lub trochę więcej - zależy od tempa; są też małe skróty -
      legalne).
      W jeden dzień spokojnie się wyrobisz.
      • Gość: perskie_oko Re: Morskie Oko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 20:07
        > W jeden dzień spokojnie się wyrobisz.<

no comments...DDDD
        • Gość: mm Re: Morskie Oko IP: *.c29.msk.pl 26.06.06, 20:34
          Ja się wyrobiłem - dojazd busem 30 min, marsz tam i z powrotem 5h, odpoczynek
          1h, powrót busem 30 min = 7h.
          • Gość: perskie_oko Re: Morskie Oko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 20:43
            Zgadza się "wyrobiłeś się", ale co z tego? Jaki sens? Co z tego "wyrobienia"
            wyniosłeś?
            • billy.the.kid Re: Morskie Oko 26.06.06, 20:48
              przemiły spacer po ASFALCIE.
              • Gość: czlowieczek Re: Morskie Oko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 20:54
                pozdrawiam wszystkie "stonki" udajace sie nad Morskie Oko w nieprzemakalnych
                plaszczykach, czasami tylko po to by zjesc zapiekanke w barze,;)))
                • Gość: gor Re: Morskie Oko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 21:05
                  O ile oczywiście dopchają się do baru.
                • Gość: KA Re: Morskie Oko IP: *.chomiczowka.waw.pl 08.07.06, 18:44
                  i niech tak zostanie, nie wszyscy muszą iść w góry, po za tym wyobraź sobie tą
                  stonke np. Orlej (choć w sezonie to i tak kolejki się robią)
                  KA
            • Gość: mm Re: Morskie Oko IP: *.c29.msk.pl 26.06.06, 23:07
              Miałem wystarczająco dużo czasu, by się wszystkiemu przyjrzeć (w normalnym
              tempie) - trudno, aby zatrzymywać się na 5 min przy co drugim drzewie (w takim
              układzie to dzień rzeczywiście nie wystarczy).
    • Gość: Andrzej Re: Morskie Oko IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.06.06, 21:22
      I pamiętaj wstrzymać oddech jak będziesz mijał postój furmanek w Palenicy, gdyż zapach jest porażający. A ja tam jeżdżę na Słowację, tam turysta nie jest traktowany jak głupek, którego trzeba bezwzględnie złupić, co jest pierszym celem naszych tatrzańskich góroli.
      • Gość: juhas Re: Morskie Oko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 21:25
        Łupi się głównie stonkę.
        • mala1977 Re: Morskie Oko 26.06.06, 23:20
          jezeki juz nad Morskie Oko to polecam zdecydowanie droge przez Doline Pieciu
          Stawow dalej Swistowke i do MOKA. trasa troche dluzsza ( na caly dzien)i
          bardziej wymagajaca. ale za to jakie widoki w piatce- ech, no i na
          swistowce.Startujemy z Palenicy dalej za wodogrzmotami mickiewicza odbijamy na
          szlak w prawo , no i mapa reszte wskaze.a powrot oczywiscie z MOKA asfaldem W
          dol, lub dla wyczerpanych nocleg w schronisku -super!!!
          • billy.the.kid Re: Morskie Oko 27.06.06, 09:57
            to tak lekko licząc 25 km spacerku.MIERZ SIŁY NA ZAMIARY. licząc w górkach tak
            2 km/h to wyjdzie 12 godzinek ciągłego marszu. dodaj do tego lekkie braki
            kondycyjne, troszkę uwierające buciki- i nigdy więej w taterki nie przyjedziesz.
            • Gość: gorka Re: Morskie Oko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 10:12
              Wersja lżejsza tej samej trasy. Z Palenicy fiakrem do MO, potem przez Swistówkę
              do 5 Stawów, zejście Roztoką do Wodogrzmotów.
    • saqqara zastanawiajaca jest... 27.06.06, 11:09
      ta zjadliwosc wszystkich fachowcow, co to nie ZALICZAJA, robia WYRYPY i wiedza
      WSZYSTKO. fakt, meczace sa te ludziaszki, ktore za cel obieraja sobie zjedzenie
      szarlotki w Murowancu, a szosa do Morskiego to wyczyn godny upamietnienia
      tablica pamiatkowa. wsrod jednak tych ludzi, sa tez tacy, co pierwszy raz w
      gory jada i moze zadaja pytania, na ktore wlos sie jezy. czy jednak z tego
      powodu nalezy spuszczac wszystkich z woda z wyzszoscia patrzac z pozycji tego,
      co to w gorach od 10 pokolen kamienie wydeptuje?!

moje refleksje sa spowodowane lektura kolejnego watku, gdzie ta sama grupa osob
      znowu komus pokazuje, jaki to on gupi i ni wi o czym goda.
      litosci, ludzie. dla tych, co jeszcze odwazaja sie pytac, chociazby!
      • Gość: ja Re: zastanawiajaca jest... IP: *.chello.pl 28.06.06, 23:43
        Wszyscy ci którzy spode łba patrzą na turystów idących do Morskiego Oka
        zapewnie nie raz sami tam byli a tylko krytykować potrafią. I jeszcze jedno,
        nie każdy doświadczony turysta idzie w góry w klapeczkach i z reklamówką.
        • Gość: zza Re: zastanawiajaca jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 08:43
          No fakt, niektórzy mają "adidasy", a kobitki pantofelki na słupku.DDDD
          • saqqara Re: zastanawiajaca jest... 29.06.06, 12:17
            aaa, czyli prawdziwy wyjadacz tatrzanskiego chleba ma na nogach profesjonalne
            buty za 700 zl, na plecach plecak najnowszej generacji, co to sie czlowiekowi
            nawet krocze w nim nie spoci. do tego pelen wypas kurtek/spodni/skarpet/gaci z
            membrana/powloka przeciwdeszczowa i czym tam sie jeszcze chce?

to ciekawe... bo ja na nogach mam rozdeptane buciory noszone od paru sezonow
            kupione w deichamnie w dziale dzieciecym, a na plecach zwykly plecak zachlapany
            ketchupem z paroma niefirmowymi drobiazgami. cos mi sie wydaje, ze tez nie
            pasuje do tego obrazka "prawdziwego" turysty...;)
            • Gość: zza Re: zastanawiajaca jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 14:24
              Saqqaro masz wyraźną tendencję do nadinterpretacji. Między gumowymi klapkami a
              super butami za 700pln jest jeszcze cała gama możliwści.
              • Gość: zza Re: zastanawiajaca jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 14:27
                A co do Twojego turystycznego wizerunku to oczywiście ok. No może ten keczup na
                plecaku(jeśli starszy niż jeden sezon) wskazuje na pewną flejowatość
                właścicielki. Ale to tak obok tematu...DD
                • saqqara Re: zastanawiajaca jest... 29.06.06, 14:40
                  hehehe, nainterpretacja mi sie udzielila, bo na tym forum co watek, to ona.
                  albo sa ludzie gor, albo stonki (swoja droga, ciekawa jestem, skad sie to
                  wzielo?)

czy flejowatosc? raczej pogodzenie sie z grawitacja:)

ps. ketczup byl swiezutki, z frytkuff smacznych:)
                  • Gość: zza Re: zastanawiajaca jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 14:44
                    albo stonki (swoja droga, ciekawa jestem, skad sie to
                    > wzielo?)
                    >

DDD z kartofli, choć kiedyś obowiązywała wersja, że z imperialistycznych
                    zrzutów..DDD
                    • saqqara Re: zastanawiajaca jest... 29.06.06, 15:00
                      hahahaha, nie wiem, co gorsze;))))
                      • gosiazet Re: zastanawiajaca jest... 29.06.06, 22:30
                        Ile w was wszystkich jest pogardy dla początkujących.Wy oczywiście chodzicie po
                        Tatrach od kolebki.Właściwie,to jeszcze nie było Tatr,jeszcze proces
                        górotwórczy nie ruszył,a wy już tam byliście.Naprawdę padam na kolana przed
                        majestatem.

Nie osądzam ludzi,każdy niech żyje swoim życie,niech ma swoje poglądy,ale
                        wybaczcie -to co tu czytam jest żałosne.
                        • Gość: zza Re: zastanawiajaca jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 23:24
                          Tu nie chodzi o początkujących - kazdy kiedyś zaczynał. Chodzi o wrzeszczącą,
                          pijaną i bezmyślną gawiedź "zaliczającą" i zadeptującą(klapkami) góry. I tyle.
                          • gosiazet Re: zastanawiajaca jest... 29.06.06, 23:29
                            a niech sobie chodzą,jeśli im życie nie miłe ,w klapkach.Droga wolna.Ale
                            szydzenie z adidasów i tym podobnych to już przesada.Ja jakos wędruję w
                            adidasach,najważniejsze ,że wygodnych.Czy mam sie przez to czuć ,jak człowiek
                            drugiej kategorii?
                            Mi chodzi o klimat waszych wypowiedzi.Jest zastraszający!!!!
                            • Gość: zza Re: zastanawiajaca jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 23:33
                              Mnie bardziej zastrasza "klimat ludzki" na uczęszcznych szlakach górskich.
                              • Gość: Manes Stonka IP: *.bb.netvision.net.il 01.07.06, 16:13
                                stonka ziemniacza po naukowemu ,z laciny Leptinotarsa decemlineata bo ma 10
                                czarnych pasow na zoltym tle, nalezy do rodziny Chrysomelidae, Coleoptera i
                                pochodzi z Californii, stad tez angielska nazwa Colorado beetle .
                                Entomolog
                            • tom1111 Re: zastanawiajaca jest... 29.06.06, 23:47
                              a w piłkę grasz w kaloszach ?
                              • Gość: znawcamody Re: zastanawiajaca jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:19
                                W tym sezonie na szosie do Morskiego Oka królować będą japonki. Taki trynd.
                                • billy.the.kid Re: zastanawiajaca jest... 01.07.06, 17:42
                                  tak poważnie.
                                  klapki klapkami ale papucie m-ki adidaski na TROSZKĘ MOKRYM KAMIENIU-topr
                                  gwarantowany.
                                  • Gość: hahaha Re: zastanawiajaca jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 18:11
                                    podobno ostatnio jakaś stonka złamała nogę na koziej przełęczy i miała pretensję
                                    do topru że szlak nie odśnieżony i ścieżka nie przedeptana.
                                    • Gość: sdfsa Re: zastanawiajaca jest... IP: *.bstnma.east.verizon.net 01.07.06, 20:22
                                      a niech se wchodza na morskie oko w tych klapkach,przynajmniej wchodza. w usa
                                      to wszystkie atrakcje i widoki w parku mozna samochodem objechac,w sercu
                                      np.yosemite park sa hotele i parkingi,
                                      • billy.the.kid Re: zastanawiajaca jest... 01.07.06, 20:39
                                        dlatego tam nie jezdzimy.
                            • bubster jeżeli chodzi o adidasy 06.07.06, 14:06
                              to trochę chyba niebezpieczne są (na lżejsze szlaki tak, ale na oblodzone,
                              mokre kamienie niektórych szlaków nie polecam)
                              i to chyba o to chodzi :-)
                              nie trzeba zaraz kupować butów za 700 PLN
                              takie bez membrany z usztywnianą kostką ponoć możńa już za 200-300 kupić
      • bubster na wesoło 06.07.06, 14:00
        najlepsza szarlotka to na Ornaku a nie na Murowańcu :-)
        • Gość: gorka Re: na wesoło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 14:10
          Nie prawda bo w 5 Stawach:))
          • bubster Re: na wesoło 06.07.06, 14:14
            w 5 Stawach de best jest żurek i ta gigantyczna herbata

ale możliwe że szarlotka też - nie jadałam
    • bubster Re: Morskie Oko 06.07.06, 14:11
      to zależy jak będziesz szedł
      spod dworca są busy
      koszt takiego busa do Oka to około 6-7 pln
      koszt wejścia do parku 4,40 (znizkowy 2,20)
      jeżeli będziesz szedł asfaltem to około 2-3 godziny w jedną stronę.
      Polecam jednakże drogę przez Dolinę Pięciu Stawów zielonym szlakiem (żeby
      zobaczyć Siklawę) a potem dopiero do Morskiego Oka, jeżeli oczywiście uważasz
      że kondycja Ci na to pozwala i masz dobre buty (usztywniona kostka, nie
      slizgająca się podeszwa)
      ja jestem początkująca i bardzo słabą kondycyjnie turystką, dodatkowo często
      się zatrzymuję żeby robić zdjęcia, więc mnie taka wyprawa zajęła cały dzień
      busy powrotne do Zakopca odchodzą ostatnie około 20.00 (przed wyjściem do
      Morskiego lepiej jednakże się zapytać do której będą stali)
      • Gość: pex Re: Morskie Oko IP: *.28.101.226.coditel.net 12.07.06, 11:44
        a czy sa busy do Morkiego Oka czy tylko piesza wędrówka a jeśli sa to skad
        odjezdzaja?pozdrawiam
        • salma75 Re: Morskie Oko 12.07.06, 11:50
          Na szczęście nie ma busów, tylko no nóżkach tam dojdziesz. Ewentualnie słono
          góralowi zapłacisz to konikami Cię podwiezie, bo niestety ten środek transportu
          tam kursuje.....

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka