IP: *.91-235-18.citysat.com.pl 09.01.14, 21:22
Chciałabym polecić noclegi w Twierdzy Osowiec - Leśna Polana Hubert Komenda. Byłam tam latem zeszłego roku. Niesamowicie fajne miejsce dla kogoś kto lubi aktywny urlop w ciekawej okolicy i bliski kontakt z przyrodą. Dom z kilkoma dużymi pokojami z łazienkami i ogólnodostępną kuchnią, na dużej leśnej polanie nad samą Biebrzą ok. 2 km leśną drogą od tzw. Carskiej Drogi. Atrakcje: można wziąć ze sobą rowery i pojeździć po okolicy, w gospodarstwie można wynająć kajak z dojazdem i spłynąć Biebrzą, wybrać się na obserwacje łosi, dzikich gęsi i innych ptaków, co rano budzi nas krzyk żurawi, gospodarz hoduje koniki polskie, 6 km jest do twierdzy w Osowcu (można zwiedzić), część ruin twierdzy jest w lesie za płotem gospodarstwa, gospodarz sprzedaje miód z łąk biebrzańskich, obok twierdzy w Osowcu jest rewelacyjny bar prowadzony przez miejscowe panie gotujące potrawy kresowe - np. prawdziwy barszcz ukraiński, pielmieni. I do tego przesympatyczny gospodarz Pan Hubert. Jedynym minusem są komary i inne owady, ale stosując odstraszacze w aerozolu można przeżyć. Nie polecam osobom uczulonym na owady no i czasem trzeba się po prostu ubrać.
W czasie gdy tam byłam to również były rodziny z dziećmi. Były to jedne z moich najlepszych wakacji w Polsce. Gospodarstwo ma stronę internetową.
Obserwuj wątek
    • Gość: Małgosia Re: Biebrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.14, 11:28
      potwierdzam, również tam byliśmy, tylko że mieszkaliśmy w domku letniskowym - hm salon tam był większy niż całe moje mieszkanie - chyba ze 4 podwójne spania tam są. Polecam spływ na trasie Goniądz - baza u p. Huberta, moje dziecko było zafascynowane konikami, jaszczurkami, bunkrami, plażami na trasie spływu, wieżami widokowymi, paleniem ogniska..a nawet taplaniem się w kałużach po ulewie. Niepotrzebny był żaden plac zabaw dla dzieci. Do zwiedzania północnej części Parku polecam Pensjonat Biebrzański nad jeziorem Tajno - można jeździć rowerem, kąpać się w ciepłym jeziorze, pływać łódką, zwiedzić czerwone Bagno, kupować prawdziwe mleko od pobliskich rolników
    • lucjan-o Re: Biebrza 06.07.17, 07:54
      U P. Huberta nie byliśmy więc się nie wypowiem chociaż został nam właśnie do zwiedzenia jeszcze basen południowy BbPN i może właśnie wybierzemy jego gospodarstwo. Pensjonat Biebrzański też nam polecano, chociaż leży on w środkowej części parku, a nie północnej. Jak zwiedzaliśmy Górną Biebrzę (rzekę) podobno tę najbardziej dziką (co mogę potwierdzić) mieszkaliśmy w Sztabinie. Właściciele bardzo mili, i co nas zdziwiło mają bardzo dobrze przygotowaną swoją bazę pod turystów i sporo atrakcji z których można zawsze coś wybrać. Naprawdę miejsce godne polecenia. Jeśli Ktoś by potrzebował noclegi nad Biebrzą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka