amalfi 21.07.04, 15:21 Czy ktoś z Państwa wie, dlaczego zamknięty jest zalew w Nieliszu? Zagrodzone parkingi? Kiedy będzie z tego zbiornika wodnego jakis pożytek dla wczasowiczów? Pozdrawiam wielbicieli Roztocza. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: Zalew w Nieliszu 21.07.04, 16:25 amalfi napisała: > Czy ktoś z Państwa wie, dlaczego zamknięty jest zalew w Nieliszu? Zagrodzone > parkingi? Kiedy będzie z tego zbiornika wodnego jakis pożytek dla > wczasowiczów? > Pozdrawiam wielbicieli Roztocza. Jutro zapytam Pana Wójta - w realu. m Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zalew w Nieliszu 22.07.04, 09:34 koziorozka napisała: > Czuku, jestes po prostu nieoceniony! Jak bym załatwił coś, to był sam sie z tego cieszył. Mariusz Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zalew w Nieliszu 22.07.04, 17:37 czuk1 napisał: > koziorozka napisała: > > > Czuku, jestes po prostu nieoceniony! > Jak bym załatwił coś, to był sam sie z tego cieszył. Mariusz Już jestem. Widziaem i rozmaiałem. Brak jest faktycznie parkingow : przy samym zalewie (gdzie teren jest wygrodzony i rozpoczeto budowę ośrodka wypoczynkowego -pokoje, sala konferencyjna) , wzdłuż drogi przy tamie i elektrowni wodnej a także za tamą jest zagrodzony teren łąki by tam nie parkować. Tak, to jest wytłumaczalne : nad samym zalewem , na tamie, na ulicy - parkowanie jest nie potrzebne. Mamy za to w odleglości niecałe 150 metrów w centrum gminy przed Urzędem Gminy, za UG, przy placu targowym - conajmniej 200 miejsc do zaparkowania samochodow na gruncie utwardzonym - przy drodze bezposrednio. Tak, że ja oboiście tego problemu nie widzę. Ważne są wszystkie poruszne wcześniej problemy , sprowadzajace sie do apelu o przyśpiesznie zaospodarowania turystyczno-wypoczynkowego zalewu. I tu postępu w przygotowaniach nie ma. Biedna Kasa samorządowa kieruje strumyki monet w innym kierunku. Ale to tylko moje spostrzeżenie. Prosiłem Pana Wójta i pracowniczkę d/s turystyki aby nam przekazali w internecie (na forum) - co nowego "w tym temacie". Obiecano. Zobaczymy. Nie chcę ich wyręczać. Nie jestem rzecznikiem Pana Wójta. pzdr Mariusz Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zalew w Nieliszu 07.03.05, 13:57 Ciekwość moja na br.!! Czy niemoc władz samorządowych gminy Nielisz w zakresie zagospodarowywania zbiornika do celów turystycznych trwać bedzie nadal??????????????? Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus nielisz i kasa 07.03.05, 14:28 -------------------------------------------------------------------------------- przecież drużyna z UG miała pisać wniosek do Funduszy UE o zagospodarwoanie tego terenu (Działanie "Odnowa Wsi" - dofinansowanie do 80 % kosztów) rozmawiałem jakieś 2 m-ce wstecz z jedną z pracownic i temat był aktualny. i co teraz? my (tj. gmina Zamość piszemy projekciki pod to działanie. właśnie dziś kończę 2 gi.) nic nie rozumiem. może brak kasy? w końcu jest to inwestycje ogromna, ale z 2 strony - tak wysokie dofinansowanie jest warte wyrzeczeń (moim zdaniem zalew i turystyka z nim związana powinna być priorytetowym priorytetem tej gminy. i co dalej? Odpowiedz Link
czuk1 Re: nielisz i kasa 07.06.05, 08:21 Wydobywam aby nas znalazł łatwiej Pan Zastępca Wójta Gminy Nielisz ktory zainteresowal sie naszą korespondencją.m Odpowiedz Link
users1 Re: nielisz i kasa 07.06.05, 09:36 ...i ja czekam niecierpliwie na pojawienie się Pana Wójta, może dowiem się czy będzie realizowana trasa rowerowa którą gmina otrzymała na widelcu już jakiś czas temu, ale co tam trasa, jak nie ma koszy na śmiesie, ubikacji, czy choćby ławek na zaporze. To naprawdę tak niewiele. Dla ciekawości podam, że na ostatnich targach turystycznych odbywających sie w Warszawie na stoisku woj, Lubelskiego była prezentowana ulotka - folderek z gminy Nielisz, a w nim zdjęcie kapieliska wraz z wspaniałą plażą w Nieliszu (mam ten dowód). Oj nieładnie Panie Wójcie wprowadzać w błąd potencjalnych swoich gości, a może się mylę może jest??? W.2 Odpowiedz Link
nielisz Re: nielisz i kasa 21.06.05, 14:36 Szanowny Panie a może Pani serdecznie zapraszamy do UG Nielisz . Proszę się nie kryć pod psełdonimem . Tutaj nikt nie gryzie , na dobre ponysły jesteśmy otwarci. Nie chowamy głowy w piasek. informujemy , że na VIII Targach Rolno- Przemysłowych AGRO-ZAM gmina Nielisz zajeła I miejsce za kompleksową ofertę promocyjną i inwestycyjną przyznaną przez Marszałka Woj. Lubelskiego. Posiadamy własną stronę internetową , folder (nie ma tam zdjęcia plaży). Do wiadomości podaję ,że gmina Nielisz jest członkiem Związku Roztoczańskich Gmin i pełni tam nie bagatelną rolę. Doskonale rozumie pretensje i żale wysuwane pod adresem naszej gminy ,nam też się marzy to wszystko o czm piszeci drodzy wielbiciele Nielisza. Ale proszę zrozumieć w mieszkaniu Kowalskiego nic nie miżna zrobić. Jeszcze jedna informacja większa część zalewu leży w Gminie Sułów. Wiem , że to jest tłumuaczenie , ale drodzy Miłośnicy Zalewu zupełnie nie znacie realiów.To nie jest miejsce na wyjaśniani problemów gminy.Jeszcze raz ponawiam zaproszenie do UG Nielisz. Mądrych rad nigdy za dużo , każdy uczy się do śmierci i to polecam miłośnikom Zalewu w Nieliszu. Serdecznie pozdrawiam Sekretarz Gminy. Odpowiedz Link
czuk1 Re: nielisz i kasa 22.06.05, 07:54 W swoim imieniu - dziekuję. Dziekuje za szczerość, polemike, uczciwe wypowiedzi. Z tymi przyjazdami internautów do UG na rozmowy - będzie gorzej. Piszą tu ludzie z Polski alke też z Włoch, Niemiec i Kanady. Stąd ta forma internetowych wypowiedzi, podpowiedzi czy uwag - od ludzi stąd wywodzących się, od przejezdnych turystów. Wypowiedzi internetowe obywateli i odpowiedzi przedstawicieli władz - przy pomocy internetu - sa w swiecie standardowe i najtańsze. Ba, mieszczą sie w przepisach polskiego prawa. To juz wiemy. Dlatego nie powinna być uciążliwościa dla wladz gminnych internetowa odpowiedź. Myślę ,że to jest tańsze niż (gdyby autorzy tych postów o zalewie nieliskim) przyjeżdzali kolejno do gminy i zawracali urzednikom gminnym swoimi uwagami czy pytaniami. Kosztować by to też mogło Pana Wójta - kilka kaw. Autor postu "NIELISZ" ma jednak racje - jeśli jest (sprawdze) dobrze funkcjonujacy Biuletyn Informacji Publicznej Gminy Nielisz - to tam jest miejsce oficjalne na nasze wypowiedzi, wtedy możemy otrzymać oficjalna odpowiedź. Nie będzie Pan Wójt czytał w internecie (na wszystkich portalach i forach) co pisza o jego gminie i zalewie internauci. Dla nas to zrobiono chyba przez sympatię. Pozdrowienia dla pracowników i wladz gminy przesyła czuk-mariusz Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus Re: nielisz i kasa 22.06.05, 09:40 chwała UG Nielsz że w ogóle odpisuje na komentarze internautów. ale wracając do meritum - sprawę trzeba ciągnąć i o niej nieustannie mówić. Odpowiedz Link
users1 Re: nielisz i kasa 22.06.05, 10:08 Szanowny Panie Sekretarzu. Po przeczytaniu Pana postu odniosłem wrażenie jest on skierowany przede wszystkim do mnie, dlatego też te kilka słów. Zapewniam Pana, że w tym co wcześniej napisałem nie ma najmniejszej złośliwości, a jedynie troska o wykorzystanie przez Gminę nadarzającej się okazji. Zdecydowanie nie neguję zasług gminy w tym co dotychczas zostało zrobione. Zauważam jednak, że w mojej wypowiedzi nie było nic wyssanego z palca. Wiadomym mi jest że otrzymał Pan (dwukrotnie) opisy trasy rowerowej, wiem też, że prawnie jest to inwestycja wymagająca pewnych nakładów, można by jednak wykorzystać nadarzającą się okazje w inny, prostszy sposób – i Pan tez o tym wie. Nie mniej jednak cokolwiek by nie powiedzieć to sprawa władz Gminy nie moja, tym bardziej że nawet nie jestem wyborcą tychże władz. Druga sprawa to folder z plażą. Zapewniam że jestem w posiadaniu dwóch folderków w których poprzez fotografie reklamowane jest kąpielisko w Nieliszu. Faktem jest, czego wcześniej nie zauważyłem, że wydawca nie jest Gmina, a Centrum Informacji Turystycznej w Zamościu, a autorem zdjęcia p J. C. - tak wiec przepraszam. Jakkolwiek by nie mówić to jednak zła jest taka reklama Gminy w której podaje się nieprawdę. Nadmieniam, ze wprawdzie nie jestem posiadaczem tego folderku o którym Pan wspomina, to pamiętam że dość nie dawno widziałem go i tam faktycznie nie ma zdjęcia z plaży. Gdyby Gmina była zainteresowana fotokopią zdjęcia plaży w Nieliszu zamieszczonego w tych folderkach o których wspominam, w każdej chwili mogę ja przesłać. Zarzuca mi Pan ukrywanie się pod pseudonimem. To nie tak, nie wstydzę się własnego nazwiska. Gwoli wyjaśnienia informuje, że zasadą każdego forum internetowego jest pisanie w pewnym sensie anonimowo, poprzez pisanie przy użyciu nicka, czy jak Pan woli pseudonimu. Za zaproszenie dziękuję, nie wykluczone, że kiedyś z niego skorzystam. Podobnie jak Mariusz dziękuję, że znalazł Pan czas by zabrać głos w naszej dyskusji. Pozdrawiam i życzę Gminie Nielisz wspaniałego rozwoju. W.2 Odpowiedz Link
alta11 Re: Zalew w Nieliszu 07.06.05, 14:58 W ubiegłą niedzielę wybralam sie do Nielisza, pogoda była upalna, wydawało się ze nad woda będzie miło i przyjemnie ... i tu niespodzianka, brudne cuchnące bajorko, poziom wody bardzo wysoki, zalana ścieżka wzdłuż jeziora, porzedzieraliśmy się przez pokrzywy, krzaki itp.,Ne ma zadnej infrastruktury. Wydaje się, że władzom gminy w ogole nie zalezy na turystach. Liczyłam na to, że będzie ścieżka rowerowa, ale skąd, nic takiego nie ma, tragedia, ani jakiegoś pubiku, kawiarenki nic, rób co chcesz turysto nieszczęsny, który tu nieopatrznie zawędrowałeś. Cz coś się zmieni?. Jestem nie pierwszy raz w Nieliszu i wygląda na to, ze za każdym razem jest gorzej! 1)serdeczne pozdrowienia przesyła alta11 .................... wiosna .....właśnie jest!!! Odpowiedz Link
users1 Zalew w Nieliszu w ostatnią sobotę 28.06.05, 14:36 W ostatnia sobotę nad nieliskim zalewem Gmina już tradycyjnie jak co roku zorganizowała sobótkowa imprezę. Było wielkie ognisko, korowód z wiankami nad zalew. Wianki niesione wcześniej przez dziewczeta pływały po zalewie świecac blaskiem zapalonej świecy po. Przepiekny widok. Były tez występy zaspołów ludowych, był kabaret. Było wystapienie Pana Wójta. Do tego zjeżdżalnia krokodyl dla dzieci, piwo beczkowe dla dorosłych i pełno straganów jak na wielkim odpuście. Kto lubił konie módł przejechać się byczka po tamie, a przyznać trzeba że kiniki były wyjątkowo urodziwe. Gdy zrobiło sie już trochę ciemno w niebo strzeliły naprawdę przepiękne ognie sztuczne. Impreza zakończyła sie hulankami do białego rana, a wiedzieć trzeba, że na niebie był tylko księżyc. Taki tuż po pełni, taki jasny, duży, ogromniasty... Władzom Gminy gratuluje pomysłu. Impreza naprawdę udana. Tak trzymać. W przyszłym roku będę tam znowu, a przy okazji zapraszam innych forumowiczów, naprawdę warto uczestniczyć w nieliskich sobótkach. W.2 Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zalew w Nieliszu w ostatnią sobotę 28.06.05, 15:32 Przejeżdżałem Usersie o 22-giej. Teren w centrum gminy zablokowany był samochodami. jechaly do Nielisza dalsze kolumny samochodow z Zamościa. szkoda, że nie "zdzwonilismy sie" wtedy bym tam został na to nocne balowanie. A tak przedarlem sie przez gąszcz samochodowy i pomknąlem do Zamościa. SAMEMU BYŁO CIEMNO I STRASZNO. M Odpowiedz Link
blotniarka.stawowa Brawo Gmina Nielisz! 28.06.05, 22:15 ... a we wpisie Usersa mamy dowod, ze forumowicze to nie zawodowi malkontenci, i umieja docenic sprawnie zorganizowana impreze Odpowiedz Link
users1 Re: Brawo Gmina Nielisz! 29.06.05, 06:13 Masz rację Ślimaczku, a dodać trzeba, że z roku na rok impreza jest bardziej dopracowana, a tym samym lepsza, ciekawsza i przyciągająca coraz więcej ludzi. W.2 Odpowiedz Link
czuk1 Re: Brawo Gmina Nielisz! 29.06.05, 07:21 ... myśle, że w cząstce jakiejś jest to też wynik naszych (tu na forum) zainteresowań i inspirowania władz gminy tematem " Zalew w Nieliszu - niespełnione miejsce rekreacji". Osobiście podkreślam Panu Wójtowi - jak wielka rzesza naszych forumowiczów interesuje się zagospodarowaniem turystycznym nieliskiego jeziora. Impreza świetojanska jest też dowodem na to, że wladze gminy doceniaja znaczenie Zalewu i możliwości rozwojowych gminy jakie tworzy istnienie tego Zalewu. m Odpowiedz Link