IP: 80.50.221.* 04.09.04, 09:43
A co sądzicie o Lublińcu? Coprawda to duze miasto ale jest turystyczne.
Obserwuj wątek
    • detroit Re: LUBLINIEC 06.09.04, 14:39
      Lubliniec ma raczej skromną oferte tyrystyczną. Słyszałem ostatnio o spływach
      Małą Panwią, poza tym to duzy kompleks lasów Lubliniecko-Świerklanieckich, Staw
      Posmyk w Kokotku i to chyba wszystko. Słabo. Pobliskie Tarnowskie Góry
      przedstawiaja o niebo lepszą oferte!
    • Gość: Michael Re: LUBLINIEC IP: 80.50.221.* 07.09.04, 07:35
      Hmmm Lubliniec to ma fajne lasy lublinieckie ale one nie sa swierklanieckie bo
      na mapie pisze - lasy lublinieckie - a tarnowskie Góry nie maja zadnej ofert
      coprawda nigdy tam nie byłem ale sa małe i nudne to lubliniec jest wiekszy i
      duzo ciekawsze poza tym to do Lublińca przyjezdza pełno turystów którzy tu
      nocuja a nie do Tarnowskiech Gór.
      • detroit Re: LUBLINIEC 07.09.04, 07:58
        Oj Michael żal mi ciebie. Jak coś piszesz to najpierw sprawdź swoje informacje.
        Lubliniec nie może być większy od T.Gór bo ma tylko 25 tys mieszkańców a T.Góry
        ponad 60 tys. Jeśli chodzi o lasy to nie wierz byle pierwszej lepszej mapie,
        tak sie składa że cały duzy kompleks leśny na północ od Tarnowskich Góry nosi
        nazwe Lasów Lubliniecko-Świerklanieckich (w każdej literaturze geograficznej
        znajdziesz to stwierdzenie). A na koniec skoro nie byłeś w Tarnowskich Górach
        to co piszesz że nudno i w ogóle.
    • Gość: Michael Re: LUBLINIEC IP: 80.50.221.* 07.09.04, 18:06
      No przepraszam Cie ale mnie tak uczyli w szkole ze to sa lasy lublinieckie a
      Lubliniec ma większa powierzchnie niz Tarnowskie góry a same Tarnowksie góry
      maja tylko 35 tys. bo te 60 to sa wliczone dzielnice-wiie obok a w TG byłem i
      tam jest nudno byłem tylko raz i na mój gust sa mniejsze od Lublińca i maja
      mniej sklepów zarówno supermarketów jak i tych zwykłych np. z orginalnymi
      ciuchami.
      • detroit Re: LUBLINIEC 08.09.04, 07:39
        No tak Lubliniec może jest rozwleczony na większej powierzchni, ale to mi
        akurat sie nie podoba w twoim mieście. A co do liczby ludności to chyba
        normalne że większe miasta mają dzielnice-wille, czy tez kilka blokowisk, to
        cecha dużego miasta.
        A widze że kolega patrzy na atrakcyjność miasta pod kątem supermaketów i innych
        sklepów. Znowu mi cie żal.Bo dla mnie to nie ma żadnego znaczenia.
        A jakbyś chciał wiedzieć to TESCO w T.Górach ma dzisiaj pierwsze urodziny -
        przyjedź to może załapiesz sie na jakąś promocje np buty za 19,99 i to za pare
        nie za jednego.
    • Gość: Michael Re: LUBLINIEC IP: 80.50.221.* 08.09.04, 08:32
      Nie skozystam z okazji i nie pojade do tesco w Tg bo to jest najmniejsze TEsco
      w polsce jesli nie wierzysz to wejdx na strone o Tesco i to pzreczytaj, a
      Lubliniec ma 27,5 tys. mieszk. natomiast on rowniez ma dzielnice i to napewnio
      wiecej niz Tg. i ma wiecej supermarketów niz ono. No i ma wiekszy powiat i
      Lubliniec jest starszy!!
      • detroit Re: LUBLINIEC 08.09.04, 11:26
        Widze że nie wyczułeś żartu, akurat nie zależy mi na żadnym markecie, jak dla
        mnie to w ogóle ich mogło by nie być. Siedz sobie w tym Lublińcu, zwiedzaj
        atrakcyjne sklepy i wielkie markety. Żałuje że musze sie w najbliższym czasie
        wybrać do twojego miasta prawo jazdy wymienić. Jak ja to przeżyje.
        A tak na marginesie to wątek zaczął sie od turystyki, a ty o marketach, widze
        że jesteś przedstawicielem niedzielnego supermarketturysty.
    • Gość: Michael Re: LUBLINIEC IP: 80.50.221.* 08.09.04, 14:14
      A to ty sakd jestes ze musisz tu jezdzic?? A wracając do lasów to one nazywają
      sie "Lasy lublinieckie" i koniec, tak mnie uczyli w szkole i tak pisze w necie
      oraz w kasiazkach i mapach, czy chcesz tego czy nie ale tak ejst i bedzie !!!!!
      • detroit Re: LUBLINIEC 09.09.04, 12:24
        O widze że Michael sie zdenerwował. Tak sie składa że człowiek po to wchodzi na
        forum żeby podyskutować anomimowo, to taka cecha internetu. Więc ani myśle
        pisać skąd jestem, ważne że nie z Lublińca. A już ostatni raz wracając do Lasów
        to wiem co pisze bo nie po to chodziłem na geografie na UŚl.
        Dalsza dyskusja nie ma sensu. Poczekam na nowe ciekawe wątki...
    • Gość: Michael Re: LUBLINIEC IP: 80.50.221.* 10.09.04, 07:02
      Mnie na jagielonce uczyli zupełnie inaczej i ja tak samo ucze młodziez w
      szkole, własnie gegry. I pierwszy raz sie spotykam z taką nazwą. Te lasy są
      lublinieckie i tyle wszyscy tak mówią i na kazdej mapie i w kazdym atlasie tak
      pisze. Jeśli nie wierzysz to popatrz na tą
      stronke:www.lubliniec.powiaty.net/modules.php?
      op=modload&name=Nasz_Powiat&file=index&myfaq=yes&id_cat=5&categories=Lubliniec
      • detroit Re: LUBLINIEC 10.09.04, 10:37
        Kurde ale przypadek, jak też skończyłem gegre ale na U Śl. i tak sie składa że
        nawet w mojej magisterce wiele razy używałem tej nazwy i nikt jej nie
        zakwestionował. A źrodło które podajesz nie jest wiarygodne wymyśl coś innego.
    • Gość: Michael Re: LUBLINIEC IP: 80.50.221.* 10.09.04, 14:27
      Tak tylko ze ty skończyłęs USL a ja Jagielonke tak pisze w ksiązkach to gegry
      ze najwieksze lasy an sląsku to lasy lublinieckie i raciborskie moze Ciebie
      uczyli inaczej ale jakos ja sie pierwszy raz spotkałem z taka nazwa która ty
      podajesz a ta stronka któa Ci podałem jest wiarygodna bo ja tworzyli
      geografowie.
      • detroit Re: LUBLINIEC 13.09.04, 09:03
        I prosze Susełke o jakiś nowy ciekawy wątek do dyskusji...
    • detroit Re: LUBLINIEC 13.09.04, 09:02
      Żeby nie było ze jestem jakimś niedouczonym burakiem i nie potrafie polemizować:
      Według „Regionalizacji przyrodniczo–leśnej” T. Tramplera obszar Nadleśnictwa
      Lubliniec należy zaliczyć do dwu krain:
      • Krainy V Śląskiej , Dzielnicy 5 Równiny Opolskiej, Mezoregionów 5a Borów
      Stobrawskich i 5b Lasów Lublinieckich do których należą obręb Dobrodzień oraz
      obręb Lubliniec bez swych północno – wschodnich krańców.
      • Krainy VI Małopolskiej, Dzielnicy 6 Wyżyny Woźnicko - Wieluńskiej która
      obejmuje Obręb Patoka, oraz pozostałą część obrębu Lubliniec.
      To przedruk ze strony Lasów Państwowych.
      Ja opisując przyrodę Śląska korzystam z opracowań znanego w T.Górach prof.
      T.Hadasia i z jego literatury czerpie wszelkie nazewnictwo, gdzie on również
      używa nazwy Lasów Lubliniecko-Świerklanieckich.
      W tej sprawie nie mam nic więcej do dodania.
    • Gość: Michael Re: LUBLINIEC IP: 80.50.221.* 13.09.04, 20:24
      Jak chcesz ale w monografii Lublińca wydanej przez J. Fikusa pisze o lasach
      lublinieckich i co ty jestes tak za tym świerklańcem ?
      • detroit Re: LUBLINIEC 14.09.04, 12:03
        Bo jakoś bliżej mi do Świerklańca niż do Lublińca. Zajrzyj kiedyś do parku,
        przejdź się wałem nad jeziorem. Jest pięknie.
        I pomyśl sobie jaką atrakcją na skale całej Polski byłby Świerklaniec gdyby nie
        głupota komunistów z Ziętkiem na czele. Tak zniszczyć dwie ogromne budowle,
        Pałac i Zamek żeby kamień na kamieniu nie został... A jeszcze stały sobie
        spokojnie w 1962 roku... odbiegłem od tematu. na ra
    • Gość: Michael Re: LUBLINIEC IP: 80.50.221.* 27.09.04, 15:13
      To Ty sie przejedź do Lublińca do parku grunwaldzkiego lub miejskiego alebo do
      dzielnicy Kokotek tam masz małe zoo, kilka jezior, kajaki, rowery wodne, łodzie
      i wiele innch atrakcji a zamek Lubliniecki jest duzo starszy niz ten w
      świerklańcu.
      • detroit Re: LUBLINIEC 28.09.04, 08:21
        Nie wiem ile lat ma zamek w Lublińcu, więc nie napisze tak pochopnie że
        świerklaniecki jest starszy. Radze najpierw sprawdzać swoje informacje a
        później coś wystukać na klawiaturze.
        Zamków w Świerklańcu już nie ma. Ten starszy budowany był przez Piastów około
        XIV wieku poźniej wielokrotnie przebudowywany. Nowy pałac to rok ok 1860 i
        przetrwał tylko 100 lat.
    • Gość: Michael Re: LUBLINIEC IP: 80.50.221.* 29.09.04, 14:13
      No to lubliniecki jest starszy.
      • detroit Re: LUBLINIEC 01.10.04, 09:36
        Czy wy w Lublińcu macie jakieś kompleksy, czy co?
        Obojętnie o co chodzi to u was jest większe, lepsze, starsze, ładniejsze itd.
        Lubliniec to nie pępek świata i czasem warto spojrzeć troche dalej.
        Nie wiem klapki na oczach masz Michael bo rozmowa z tobą jest jak z posłem
        Samoobrony. Z całym szacunkiem.
    • Gość: Michael Re: LUBLINIEC IP: 80.50.221.* 01.10.04, 19:22
      Ja tylko podkreślam fakty bo wiem ze lubliniec nie jest idealny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka