Dodaj do ulubionych

Opole od A do Z

IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 15.10.04, 13:49
Książka jest potrzebna.Być może już któryś z opolskich historyków już ją
pisze .Brak komentarza pod tym artykułem utwiedza mnie w przekonaniu,że Opole
to taki mały grajdołek między Wrocławiem i Katowicami.Cóż z tego że miasto
ponoć uniwersyteckie i z mocnym kierunkiem historii,jak historycy tego co
mają pod nosem nie widzą.Gazecie zaś proponuję,by rozpisała konkurs na
pamiętniki opolan,który byłby żródłem wiedzy najnowszej o naszym mieście i
znacznie wzbogacił powstającą pozycję.
Obserwuj wątek
    • Gość: fiedka Re: Opole od A do Z IP: *.elsat.net.pl 02.01.06, 11:42
      tak sie składa, że jednym z tematów na prace zaliczeniową z historii
      administracji jest "opole jako jednostka terytorialna w średniowiecznej
      polsce". zaintesował mnie ten temat i postanowiłam pisac. niestesty mam problem,
      bo książek o opolu, a właściwie o historii opola praktycznie nie ma. znalazłam
      jedną "historya miasta opola i okolicy" fr.goduli. została wydana nakładem i
      drukiem "gazety opolskiej" w 1912 r.
      • Gość: aa Re: Opole od A do Z IP: 217.153.196.* 24.01.06, 12:54
        aa!
      • Gość: H Re: Opole od A do Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 13:04
        A ja widziałem u nas w Lublinie w ksiegarniach rozmaite książki o Śląku, wtym
        opolskim, wydawane kilka lat temu. Nie interesuję się zbytnio Slaskiem, więc nie
        wiem, jaki był ich poziom, ale było ich sporo. Wydawało wydawnictwo "rzeka" z
        Wroclawia. Nie wiem, czy jeszcz istnieje.
        Sporo pisali historyczy sztuki, ale tu raczej monografii nie znajdziesz - trzeba
        by szukać wsród artykułów publikowanych w takich czasopismach jak "Biuletyn
        Historii Sztuki" czy "Kwartalnik Architektury i Urbanistyki". W latahc 60tych
        Chrzanowski chyba z Korneckim pisali.
        • Gość: H Re: Opole od A do Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 13:54
          Musiałem przerwać - kończę: Chrznowski czyba z Korneckim (ale możliwe że ktoś
          inny) pisali o śląskich zabytkach, poszły na tapetę takie miasta jak Nysa,
          Otmuchów czy Paczków i Namysłów, Brzeg też jest nieźle opracowany - jeżeli
          chodzi o zabytki to jest sporo do czytania, ale jak z "normalną" histrią - to
          nie wiem:-)
          Pozdr.
          • farys_stop Re: Opole od A do Z 09.03.06, 07:41
            "Śląsk Opolski - dziedzictwo i współczesność" opracowanej pod redakcją Doroty
            Simonides. Ta pozycja równiez niezapełni luki bo piszac o wszystkim po trochu
            zabrakło konkretów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka