slonkoq 22.10.04, 14:53 No właśnie! Wasyl-karzeł rozpoczął wątek prasówkowy. A co zamkomaniacy czytują i co możecie polecić w temacie zamkowym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lmalczewski Re: Prasa Zamkowa! 22.10.04, 16:39 Spotkania z Zabytkami - to chyba wszystko w tym temacie :) Odpowiedz Link Zgłoś
slonkoq Spotkania! 25.10.04, 08:30 A czy ten miesięcznik można tak zwyczajnie np. w Empiku kupić, czy tylko prenumerata? Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Spotkania! 25.10.04, 09:24 Mozna kupic normalnie, zwykle w kazdym kiosku. Ja ze swojej strony polecam czasopismo 'Z otchłani wieków' - czasem bywają tam niezłe artykuły o zamkach. Nigdzie poza muzeami archeologicznymi tego nie spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
karzel_wasyl Z otchłani wieków 25.10.04, 10:30 Rzeczywiście czasem bywają artykuły o zamkach w 'Z otchłani wieków', ale nie nazbyt często, żeby jakoś specjalnie szukać tej pozycji. Zresztą idea tego kwartalnika była i jest inna. Przede wszystkim wydawnictwo to jest poświęcone badaniom archeologicznym, a dziedzina ta jest na tyle szeroka, że takie zamki czy warownie to tylko drobny jej element. Ale rzeczywiście czasem zdarzy się jakiś rodzynek (chyba w roku 2002 dwa numery dotyczyły zamków mazowieckich). ps. założyciel 'Z otchłani wieków' to Józef Kostrzewski, archeolog i muzeolog. Założył i redagował 1919-1969 Przegląd Archeologiczny, 1926-1939 Z otchłani Wieków, 1950-1969 obecne Fontes Archaeologici Posnanienses. ....... 1934-1939 i po II wojnie światowej wraz z Z. Rajewskim przebadał Biskupin. ...... Autor m.in. prac: Wielkopolska w czasach przedhistorycznych, Prehistoria ziem polskich, Pradzieje Polski Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: Z otchłani wieków 25.10.04, 15:02 Przy okazji propagator bzdur o prasłowiańskości Biskupina :) Ale wielkim archeologiem był - to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Gazeta rycerska 21.11.04, 12:33 Od czasu do czasu artykuly o zamkach ukazuja sie tez tutaj: www.gazetarycerska.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Turystyczne 21.11.04, 18:56 Do głowy przyszły mi jeszcze takie tytuły, gdzie okazyjnie coś bywa o zamkach: Podróże www.podroze.pl Poznaj swój kraj psk.amos.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Pro Memoria 29.03.05, 11:15 Dzis znalazlem takie czasopismo: www.promemoria.pl Nie jest poswiecone stricto zamkom, ale cos tam sie przewija. Odpowiedz Link Zgłoś
karzel_wasyl Re: Pro Memoria 30.03.05, 13:56 Tak, kiedyś wpadło mi w ręce to dzieło, ale jakoś szybko mnie zniechęciło. Za duży był tu misz masz informacyjny, tak jakby autorzy nie bardzo wiedzieli o czym chcą powiedzieć czytelnikowi, dlatego piszą o wszystkim co jest (lub tylko poniekąd jest) związane z HISTORIĄ. Pomysł wartościowy, ale wykonanie niespecjalne. Odpowiedz Link Zgłoś