Dodaj do ulubionych

19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA

07.02.05, 11:44
... w sobotę razem z panną "zaliczyliśmy" 19 obiektów ... jak na razie to
nasz swoisty rekord ... co prawda nie były to ZAMKI ani ich RUINY ale równie
piekne PAŁACE i DWORY ... krążyliśmy w kwadracie "Poznań-Środa Wielkopolska-
Września-Gniezno" a miescja które widzieliśmy to:

Uzarzewo-Czerlejno-Węgierskie-G ułtowy-Chłapowo-Dzierznica-Pods tolice-
Czerniejewo-Czeluścin-Arcugowo- Mierzewo-Wódki-Jaworowo-Mielżyn -Kołaczkowo-
Niechanowo-Żydowo-Siedlec-Iwno

Jak ktoś chce zobaczyć fotki niech da znać :))))
Pzdr
Mike...............
Obserwuj wątek
    • longmannn Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 07.02.05, 14:36
      Całkiem niezły wyczyn. Mój rekord to 11-13 zamków w ciągu jednego dnia i około
      600 km, lecz były to częściowo znane mi obiekty, więc nie musiałem tracić czasu
      na poszukiwanie ich po wiochach. Notomiast ja mogę z kolei wczorejszy dzień
      uznać za udany. rodzinna wycieczka ze 300 km w tę i nazad w rejonie Głogowa,
      Polkowic Ścinawy i około 150 niezłych fotografii Chobieni, Dziwina, Dalkowa,
      Starej Rudnej oraz powtórka fotograficzna ze Środy Śląskiej - no ale gdybym
      chciał bić rekordy to po wiochach przez szyby widziałem pół tuzina zrujnowanych
      pałaców, widziałem z oddali wieżę Prochowic, rzut beretem od trasy przejazdu był
      do Głogowa, Wojnowic i paru dworów ;) Na szczęście nie musiałem tego wszystkiego
      oglądać ;)
      Pojedyncze, małe, jeszcze ciepłe mimo mrozu fotki ilustrujące obiekty, o których
      pisałem + inne moje zamkowe zdobycze z ostatnich miesięcy można zobaczyć:
      www.zamkowezapowiedzi.prv.pl
      Pzdr.
      W.
      • longmannn Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 07.02.05, 16:02
        Swoją ścieżką - może ktoś coś wie o dziejach wieży w Dalkowie - znalazłem tylko
        wzmiankę w książce M. Chorowskiej. Byłbym wdzięczny za info.
        Pzdr
        W.
      • tosaga Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 12.02.05, 16:37
        Longmannnie miły. Szkoda, że nie można powiększyć tych fotek które masz na
        stronce:((( Fajnie by było móc zobaczyc ich powiekszenie, tym bardziej ze
        wygladaja bardzo interesujaco. Tych obiektow, ktore ostatnio zobaczyles w
        rejonie Glogowa i Polkowic ja osobiscie jeszcze nie dotknelam:) dlatego
        chetnie zobaczylabym dobre zdejcia zrobione "reka" jedengoz z maniakow
        zamkowych. Pozdrawiam:))
        • longmannn Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 12.02.05, 22:23
          Ta mała stronka, na której zamieściłem fotki z ostatniej i nie tylko ostatniej
          podróży to tylko zapowiedzi tego co pojawi się (niebawem, kiedy indziej,
          wkrótce) na "dużej" stronie, a co nie pojawiło się jeszcze na niej po prostu z
          braku czasu ;) Odezwij się na priv, to podeślę Ci nieco większe fotki.

longmannn@wp.pl

Pzdr
          W.
      • mmmnnn1 Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 27.01.06, 15:23
        Taki maraton, jest bez sensu. Przypomina mi zorganizowaną wycieczkę gonitwe. ja
        wolę zobaczyć w jeden dzień jeden obiekt ale go dokładnie obejrzeć. Pogadać z
        właścicielami. Jeżeli jest w nim resteuracja zjeść obiad, przejść się po parku.
        To wnosi więcej niż pstrykanie trzech zdjęći jazda dalej.
        • jacek_lub Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 27.01.06, 16:24
          Całkowicie się z Tobą zgadzam.
          • longmannn Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 27.01.06, 22:23
            Ciekawe ile diabłów zmieści się na końcu szpilki - 19 ? A może 1, ale za to duży
            ? ;)
    • hiuppo Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 28.02.05, 09:22
      Moj rekord to 6 zamkow w Polnocnych Czechach jednego dnia. Zamkow, a nie ruin
      (minimum godzina zwiedzania wnetrz w kazdym). Otwartych od 9 do 17-ej, z
      przerwa obiadowa personelu miedzy 12-a a 13.30.
      Normalnie zaliczam kolo 8-10 obiektow dziennie gdy jade zwiedzac, gdy jestem w
      pracy to gora 3 przejazdem ;)
    • dolcevita4 prosba do mike_23 19.03.05, 16:10
      hej, na forum trafialam przypadkowo- jest reklamowane na 1 stronie forum GW.
      jestem z Wielkopolski. Mike_23 chetnie obejrze Twoje zdjecia z wycieczki po
      Wlkp.
      prosze o przeslanie na maila gazetowego. pozdrawiam
    • karzel_wasyl Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 30.03.05, 14:26
      Przepraszam, że się czepnę, ale "po co bić takie rekordy"?

Ja jak zwiedzam staram się to robić na tyle spokojnie, aby móc nacieszyć się
      tym co widzę i coś własnego przeżyć.
      Przy takim pośpiechu nie tylko nie jestem w stanie się trochę zapoznać z
      budowlą, stylami architektonicznymi, lochami, pobliskim terenem, ale również
      nie jestem w stanie zapamiętać jak co wyglądało. Pozostają jedynie "suche"
      fotografie, które w takim wypadku byłyby dla mnie czymś porównywalnym z
      pocztówkami.
      Ja po prostu lubię tracić czas w zamkach, pałacach, twierdzach, ruinach i
      podziemiach, a nie lecieć na łeb na szyję.
      I tak wiem, że nie starczy mi życia abym mógł zobaczyć wszystko, więc jak
      pominę jedną czy drugą budowlę to nic się nie stanie. Zawsze wtedy myślę, że
      może "następnym razem".

Pozdrawiam i życzę więcej czasu na to, żeby rzeczywiście móc spotykać się z
      historią zabytków i ją kontemplować.
      • hiuppo Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 31.03.05, 13:02
        Dokladnie tez sie nad tym zastanawialem...
      • mike_23 Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 31.03.05, 13:14
        ... ale mnie teraz podsumowałes ... :) ... to nie jest tak, że biję rekordy i
        biegam na łeb na szyję ... ale zwiedzając akurat dworki to można sobie pozwolić
        na większe szaleństwo ... bo: 1. Są często niedostępne 2. W promieniu
        (...nastu) metrów to głównie jest dzicz i bałagan ;) 3. Nie jest na tyle dużo
        chodzenia żeby zabierało to sporo czasu ... co innego jest kiedy zwiedza sie
        zamki czy ruiny ... wtedy można sobie pochodzić i podelektowaś się ... a nawet
        jak ktoś potrafi (ja tak :)) to przenieś się w czasie i podpatrzeć jak kiedyś
        tam się żyło :) ...
        Pzdr
        Mike
      • samanta455 Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 13.09.06, 23:38

no i w tak szybkim tempie to nie można juz napewno spotkać żadnego
        ducha!!!!!!!pozdrawiam, po takim maratonie to wszystko sie miesza, gdzie co
        było, historia tego zamku z tamtym itd...
    • sztylet69 Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 17.04.05, 21:38
      Mozna tak np poszalec w okolicach Jeleniej Gory, ale ja nie chcialbym bic
      rekordu wydajnosci zamkolubnej.
      Hej Longman, jak widze polatales w "moich" okolicach. Pozdrawiam
      • longmannn Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 18.04.05, 09:46
        Masz na myśli moje ostatnie "latanie" w okolicach Jeleniej czy zasygnalizowane
        wyżej wędrówki w lutym ? ;)
        Pzdr
        W.
    • sztylet69 Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 18.04.05, 11:28
      "Moj teren" to mam na mysli szmat Polski miedzy Lagowem Lubuskim a Jelenia Gora,
      plus skoki do zach Wielkopolski. Wiec pewnei oba twoje "latania" sie alpia, he he
      pozdrawiam
      • diabel_lancucki Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 20.01.06, 09:19
        Co do zwiedzania obiektów jednego dnia to do tej pory udało mi się najwięcej
        zwiedzić 11 zamków/dworów obronnych. Z tym, że też nie jeżdzę na akord ale w
        pewnych sytuacjach nie mam innej mozliwości jak się spieszyć czego czasem
        bardzo żałuję, kiedy np jadę od W-wy ponad 200 km w pewien rejon to jest
        logiczne, że wtedy chciałbym zwiedzić wszystkie obiekty w danym rejonie i
        akurat w tym moim przypadku tyle ich było - 11. Po prostu zostawianie jakiegoś
        jednego obiektu żeby do niego poźniej wrócić jadąc specjalnie 200 km byłoby
        trochę bezsensowne. Sam nie lubię tego "szybkoszybko" tym bardziej, że przy
        kazdym obiekcie lubię spędzić trochę czasu, połazić, pofotografować. Życie mnie
        nauczyło już że po łebkach zamków się nie zwiedza :) Pozdrawiam zamkową brać
        • lepus42 Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 28.01.06, 18:25
          Rozmawia dwóch Japończyków na wycieczce:
          -Obejrzałeś już te wszystkie zabytki?
          - Nie! Ale zrobiłem zdjęcia. Obejrzę sobie w domu.

Gratuluję tempa!
    • fiefiura Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 30.03.06, 15:01
      niezły rekord, przypomina mi to czasy gdy pisałam pracę magisterską nt. pałaców
      i dworów dawnych Prus Wschodnich i robiłam dokumentację fotograficzną. No ale tu
      każda wieś ma swój pałac albo chociaż dwór.
    • zet_11 Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 13.09.06, 11:00
      Nie kumam jak to robicie. Ja nie daje rady zwiedzić więcej jak 3 obiektów
      dziennie.
      Po za tym, nie o zaliczenie kolejnych zamków idzie.... tak mi się wydaje
    • anno.pol Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 15.09.06, 09:48
      Równiez jestem "maniakiem" fotografii zabytków (pałace, dwory, zamki) ale taki
      maraton to jednak przesada. Wiem, że Wielkopolska jest "urodzajna" w zabytki i
      co wieś to dwór lub pałac, więc mozna "natrzaskać" fotek jakby sie ktoś uparł
      nawet większej ilości obiektom. Ale tak naprawdę, ile sie z takiego wyjazdu
      pamięta?
      • longmannn Re: 19 OBIEKTÓW JEDNEGO DNIA 15.09.06, 11:01
        Są przecież miejsca na które pięć minut wystarczy aż nadto i takie na które
        potrzeba kilku godzin, reszta to kwestia sprawnego przemieszczania się (np. z
        GPSem bez straty czasu na poszukiwanie drogi i obiektu). Realnie bez problemu
        można zobaczyć 5-10 obiektów zwiedzając intensywnie, bez pośpiechu od wczesnego
        rana do wieczora i dużo fotografując. I każde z takich miejsc pamiętam dość
        dokładnie, mimo, że widziałem tego tak z 450 ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka