Dodaj do ulubionych

górny śląsk i okolice

IP: *.ds.univ.gda.pl 13.02.05, 21:11
chciałbym wyjechać z dziewczyną na jakiś przedłużony przez nas samych weekend na śląsk i w okolice. ja jestem z kaszub, a ona z warmii, więc nasze klimaty różnią się trochę od śląskich. ona nawet uważa, że to może byc wycieczka ekstremalna, bo pani na geografii powiedziała jej kiedyś, że na śląsku są czarne szyby i takie ona ma teraz wyobrażenie. chciałbym jednak udowodnic jej, że się myli.. co polecacie zobaczyć tam? bo na razie mam w głowie tylko zamki w ogrodzieńcu i będzinie oraz obserwatorium i stadion śląski w chorzowie (to ja chciałbym zobaczyć), no ewentualnie można jeszcze zahaczyć po drodze o częstochowę i pustynię błędowską. wielkie dzięki za podpowiedzi..
Obserwuj wątek
    • joanna.krystyna Re: górny śląsk i okolice 14.02.05, 08:44
      wbrew powszechnie panującej opini Śląsk jest bardzo zielony:)
      Do Twoich propozycji dorzucilabym Świerklaniec, Sanktuarium w Piekarach
      Śląskich, Bazylikę w Panewnikach, Tarnowskie Góry a w nich Sztolnia Czarnego
      Pstrąga.
      Do województwa śląskiego nalezy tez obecnie Bielsko-Biała i okolice a więc cały
      Beskid Śląski i Żywiecki oraz Śląsk Cieszyński a tu juz zwiedzać i ogladać jest
      na prawde co:)
    • detroit Re: górny śląsk i okolice 14.02.05, 12:36
      Jeżeli bedziesz w Tarnowskich Górach to Sztolnia Czarnego Pstrąga i Kopalnia
      Zabytkowa (tam też płynie sie łodziami pod ziemią). Oprócz tego Pałac w
      Pszczynie, Skansen Górniczy w Zabrzu, po drodze Jasna Góra i wiele atrakcji na
      Jurze jak Olsztyn, Mirów Bobolice, Dol.Wiercicy.
      • Gość: chłop z gliwic Re: górny śląsk i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 19:10
        W klimacie industrii to Katowicka dzielnica Nikiszowiec (stara górnicza
        dzielnica z przepiękną architekturą z początku XX i końca XIX),
        a także Palmiarnię w Gliwicach, Radiostację Gliwicką, Pałac w Pławniowicach.
        A szczególnie dla was polecam wspominaną kopalnię w Zabrzu (bodajże szyb Guido)
        przy ul. 3Maja którą można zwiedzić zjeżdzając na poziom 300.

Miłej wycieczki
      • Gość: n Re: górny śląsk i okolice IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:52
        www.podziemia.pl/
    • Gość: 1 Re: górny śląsk i okolice IP: 213.227.80.* 15.02.05, 13:44
      zamki : jadąc trasą nr 1 warto zjechać w Siewierzu (ruiny zamku jakiś 1 km od
      trasy) potem w Będzinie - piękny gotycki zamek, jedno z Orlich Gniazd i co
      ciekawe nie w ruinie, warto też obejść wzgórze zamkowe, z tyłu stary zaniedbany
      cmentarz żydowski, jeśli chcecie zobaczyć inne macewy to należy skręcić z trasy
      1 przed M1 w Czeladzi w kierunku na Bytom, to jakieś 500 m po lewej, nie
      opisuję zamków jurajskich bo to każdy wie

stare kopalnie: sztolnię Czarnego Pstrąga sobie odpuście ale za to obowiązkowo
      Kopalnia Zabytkowa w Tarnowskich Górach + Guido Zabrze

zabytki : zamek i miasto Pszczyna, ciekawe są centra Gliwic i Bytomia, także
      Katowic ale to dla kogoś interesującego się architekturą podobnie zresztą jak
      cały Śląsk, duża atrakcja to osiedla Nikiszowiec i Giszowiec w Katowicach, to
      inny świat, ciekawe są budynki poprzemysłowe, kopalnia Wieczorek np.

o przyrodzie nie piszę bo rozumiem, że szukacie odmienności, i piszę tylko o
      Śląsku bo Częstochowa czy Beskid Żywiecki to już inna parafia, natomiast by
      poznać Ślązaków górali warto podjechać do Brennej a najlepiej do Istebnej, zimą
      oczywiście z nartami

• Gość: malop górny śląsk - GDZIE ON LEŻY IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.05, 17:33
        Częstochowa , Siewierz ,Ogrodzieniec i Bielsko-Biała i Żywiec to
        Maałopolska Zachodnia i nic (ani język, ani kultura ,ani krajobraz ) nie ma nic
        wspólnego ze śląskiem Górnym
        • Gość: malop Re: górny śląsk - GDZIE ON LEŻY IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.05, 18:04
          Natomiast Cieszyn ,Bielsko,Brenna Beiskid Śląski

to Śląsk ale Cieszyński albo inaczej Księstwo Cieszyńskie

to ziemie które mają całkowicie inna kulturę i tradycje niż Górny Śląsk

wiec pamiętajcie że Elbląg to nie Mazury a Gorny śląsk to nie np.Częstochowa

Obecny podział administracyjny jest chory

• detroit Re: górny śląsk - GDZIE ON LEŻY 16.02.05, 08:42
            Niestety to nie ja ustalałem podział administracyjny Polski. Ale nie wiem czy
            wymyśliłbym coś innego bo bardzo trudno jest wszystkich pogodzić. Fakt
            Częstochowa do Górnego Śląska jakoś nie pasuje, Opole wywalczyło odrębność
            administracyjną i co mają takie malutkie województwo jak dawniej.
            Podobnie było z Radomiem. Do Warszawy czy do Kielc ich przyłączyć, nikt ich nie
            chciał. A na poziomie powiatów było jeszcze gorzej. Pierwszy przykład z brzegu
            to Lesko i Ustrzyki Dolne.
          • joanna.krystyna do małopa 16.02.05, 08:54
            umiesz odpowiadać konkretnie na zadane pytanie? mam wrażenie, że nie:(
            • jita Re: do małopa 25.02.05, 11:03
              a ja myślę: dobrze zrobił, że sprawy wyklarował :-))
        • Gość: 1 Re: górny śląsk - GDZIE ON LEŻY IP: 213.227.80.* 16.02.05, 14:13
          malop - nie znasz się Bielsko to Śląsk, Biała to Małopolska...
          • Gość: mk co zwiedzić IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:22
            PSZCZYNA - Skansen (jeśli cie to interesi), pałac, park, rynek.

Chorzów - skansen, WPKiW (czyli stadion, co pisałeś, kolejka linowa itp.)

Zabrze - muzeum - i tu pytanie do wszystkich - czy można jeszcze zwiedzać
            zabytkową kopalnię w Zabrzu?????

Miasta Śląskie mają coś w sobie -
            a z tych ciekawszych z rynkami to
            BYTOM,
            GLIWICE,
            ŻORY
            m.in.
            • Gość: m Re: co zwiedzić IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:26
              Jeszcze mouim zdaniem warto zajrzeć do (najlepiej do środka) bazyliki w
              Katowicach (Ligota, Panewniki) - jest z pocz. 20 wieku, ale jest ogromna! obok
              jest też kalwaria.
              Zawsze robiła na mnie wrażenie.
    • Gość: m Re: górny śląsk i okolice IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:40
      niestety skansen górniczy "Guido" w Zabrzu jest nieczynny
      www.um.zabrze.pl/muzeum/guido.html
      Ale działa inny:
      www.um.zabrze.pl/muzeum/luiza.html
      • Gość: m Re: górny śląsk i okolice IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 18:24
        www.gkw.pl/index-pl.htm
        to jest też ciekawe (wąskotorówka - że to jeszcze działa!) zwłaszcza, że trasa
        prowadzi przez Tarnowskie Góry, poza tym można też zwiedzać browar w Tychach,
        ale trzeba to wcześniej "ugadać".www.kp.pl/zwiedz_tyskie.html
        • ree-j-bie Re: górny śląsk i okolice 17.02.05, 13:09
          Podsumiowując - jest tu co zwiedzać, ale raczej latem i raczej z jakąś
          wycieczką zorganizowaną.
          Warto n.p. przejechać się do Pszczyny - zwiedzić park, ew. mały skansen
          architektury drewnianej, zobaczyć Żubry (jeśli ta zagroda funkcjonuje - chociaż
          to i ten skansen chyba nie jest atrekcja dla kogoś z zielonych płuc Polski)
          oraz wnętrza pałacu i ładny rynek.
          W Pszczynie jest też niewieklkie Muzem Prasy Śląskiej, w którym główną atrakcją
          mogą być działające maszyny poligraficzne...
          Po drodze do Pszczyny fajnie by było zwiedzić browar w Tychach (konsumpcja:)),
          ale termin trzeba ustalić wcześniej , pewnie dwiema osobami nikt sobie nie
          będzie zawtracał d..., więc trzeba trafić na jakąś wycieczkę...

Innego dnia - Bytom, zobaczyć rynek i przejechać się wąskotorówką (jeździ tylko
          latem - jeśli jest zła pogoda - nie jeździ) do Miasteczka Śląskiego, po drodze
          wysiąść w Tarnowskich Górach i zwiedzić kopalnię srebra (podziemna trasa
          pokonywana łódkami). Trasa wąskotorówki prowasdzi przez kilka ciekwych miejsc,
          rezerwat "Zabie Doły", kończy nad zalewem.
          Następnie Zabrze skansen górniczy - maszyna parowa - podziemne wyrobiska,
          (niestety znowu trzeba ustalać termin, na co dzień chętnych wielu nie ma z
          wiadomych powodów.) Niestety niezwykły skansen "Guido" ze zjazdem windą
          kilkaset metrów pod ziemię i trasą podziemną w autentycznych chodnikach
          górniczych nie jest czynny od pewnego czasu z braku kasy na tremont. (Gdy był
          czynny to tylko kilka dni w tygodniu po 3-4 godziny bodajże).
          Na końcu aby odpocząć od przemysłu Park Kultury i Wypoczynku z wieloma
          atrakcjami - m.in. duży skansen, wyciąg krzesełkowy (latem), planetarium,
          stadion, zoo, poza tym liczne oczka wodne, duzo zieleni, przystań ze statkami...
          • ree-j-bie Re: górny śląsk i okolice 17.02.05, 13:24
            c.d. Jeśli jest się dłużej i ma się pojazd można w jeden dzień obskoczyć
            Będzin - zamek z wieża widokową (widok na...Hutę "Katowice"), pałac w Będzinie
            i zamek w Ogrodzieńcu.
            Jest jeszcze zamek w Chudowie k. Orzesza (w drugą stronę trzeba jechać) gdzie
            dość często odbywają się turnieje rycerskie i inne imprezy (raczej latem i w
            weekendy.
            Można też wskoczyć do palmiarni w Gliwicach.
            Poza tym w pobliżu jest Cieszyn, Beskidy, a w drugą stronę - Jura.

Jednak po pierwsze warto mieć pojazd (komunikacja jak wiadomo jest denna,
            zwłaszcza pociągi), po drugie wcześniej wszystko obdzwonić, poustalać terminy,
            co jest czynne co nie i kiedy.
    • jastrzebie-zdroj Re: górny śląsk i okolice 18.02.05, 00:15
      parę linków na te tematy:
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35065,2439454.html
      zamekchudow.republika.pl/
      www.muzeumgornictwa.pl/podstrona.php?link=skansen
      www.kopalniasrebra.pl/
    • Gość: ... Re: górny śląsk i okolice IP: 213.77.86.* 23.02.05, 19:01
      Górny Ślask wbrew pozorom to jeden z najabrdziej zielonych obszarów kraju,
      kiedyś kojarzono z zanieczyszczonym powietrzem i słusznie teraz to pojecie nie
      ma nic wspólnego z rzeczywistością, pozamykano stare dymiące zakłady inne
      zmodernizowano tak ze spełniają najsurowsze wymogi ekologiczne..
      zieleni bardzo dużo krajobraz urozmaicony: wyzynny i górzysty bowiem Górny
      Śląsk to oprócz wyzyny ślaskiej również góry: Beskid Ślaski.
      Jak chodzi o zabytko to jest ich mnóstwo: zamki, pałace muzea, browary...
      wymieniać można sporo, nie bede sie powtarzał-osoby powyżej juz wyminiły.
      Myśle ze na sam koniec zwiedzania zostawcie sobie Bielsko-Białą- zwany Małym
      Wiedniem. Piękne miasto a dodatkowo urokliwie położone już w Beskidzie Ślaskim-
      w miescie tym jest m.in kolej gondolowa na Szyndzielnie. Poza Bielskiem w
      pobliżu masz Tychy: browar-jedyne tego typu muzeum w kraju /jest co zwiedzać/ a
      i jedno z nielicznych w europie, pałac książat pszczyńskim; Pszczyna: pałac
      wraz z parkiem; polecam Cieszyn, Katowice, Tarnowskie Góry Chorzów Racibórz...
      miast i miejscowości, pałaców i zamków, tereny górskie i wyżynne...
      do zwiedzania jest mnóstwo. Twoja dziewczyna sie rozczaruje i to bardzo ;))
      • jastrzebie-zdroj Re: górny śląsk i okolice 24.02.05, 09:35
        no cóż - lasów i ogólnie terenów zielonych jest sporo. Ale jest też dużo
        obszarów zabudowanych BARDZO gęsto. W różny sposób - inaczej to wygląda w
        GOPie - bo tam familoki i kamienice, a inaczej n.p. w okolicach Rybnika - domki.
        Nie jest to piękny krajobraz, przynajmniej dla mnie. Dużo bardziej, jako
        mieszkaniec Jastrzębia wolę n.p. wycieczki rowerowe na południe - a więc na
        Śląsk Cieszyński niż na północ. Chodzi mi o krajobraz - Śląsk Cieszyński jest
        pofalowany, jest przestrzeń, lasy, wąwozy, mnóstwo stawów.
        Górny jest jak na mój gust za gęsto zabudowany przy czym często są to domy -
        sześciany (mówię o wsiach).
        Sląsk ma wiele twarzy. Z jednej strony kopalnie i kominy, a z drugiej
        największe - po Podhalu skupisko kościołów drewnianych.
        Wracając zaś do wycieczek rowerowych to w zeszłym roku zajechałem na...Mazury,
        bo tak wyglądają poldery w okolicach Olzy i Bukowa - wszystkim polecam
        wycieczkę w te mało znane rejony - piękny krajobraz, choć stworzony przez
        człowieka.
        Warto też pozwiedzać miasta GOP-u i porównać n.p. Chorzów do Bytomia - w
        Chorzowie dominują familoki, ale nie brakuje tu też perełek architektury jak
        n.p. budynek poczty, zaś Bytom to perła secesji, miasto jednak ma
        średniowieczny rodowód i również starsze obiekty można tu spotkać. Szkoda, że
        często zaniedbane.
        Poza tym, co mnie nastraja sentymentalnie (dzieciństwo,) wszyscy w Chorzowie
        mówią gwarą (w Bytomiu juz nie).
        Powietrze jest już dużo czyściejsze, czego dowodem jest to, że Beskidy z Tychów
        czy ode mnie z Jastrzębia widoczne są przez większą część roku...
        Co do Bielska Białej i Cieszyna to tez polecam, ale jest to już Śląsk
        Cieszyński, a nie Górny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka