IP: *.noe.estpak.ee 06.07.07, 23:33
Poradzcie jak najlatwiej i najszybciej dojechac pociagiem do Krakowa z
Warszawy. Bede podrozowac z ludzmi z zagranicy wiec chcialabym zeby to byl
pociag ktorego nie bede sie wstydzic. Ja nigdy nie podrozowalam pociagami w
Polsce wiec nie mam zadnego doswiadczenia.Czym rozni sie express od
pospiesznego?
Prosze o rady.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: pociagi 07.07.07, 10:17
      Z Krakowa do Warszawy pociągiem dojeżdża się dość sprawnie, chociaż ostatnio
      czas jazdy ciut się wydłużył (do Warszawy Centralnej 2h 45min). Pociągi jeżdżą
      często, w zasadzie masz do wyboru ekspres, albo intercity. Ten drugi
      teoretycznie lepszej jakości, ale nie ma na to żadnej gwarancji. Bilet nieco
      droższy, ale "za to" dostajesz picie (do wyboru) i jakieś ciasteczko. W
      ekspresie też z tym chodzą, ale się płaci.
      Nie wiem, jak ostatnio z taborem, ale kilka lat temu w ekspresie warto było
      kupić bilet I klasy, bo przedziały II klasy były dość ciasne. W intercity II
      klasa była wygodna. Jeżeli mieszkasz w Krakowie, to przejdź się na dworzec i po
      prostu zobacz, jak wyglądają pociągi czekające na odjazd, zobaczysz wtedy, czy
      Ci odpowiadają.
      Aha, pociągi Ex i IC jadące z Krakowa do Warszawy zatrzymują się też na stacji
      Warszawa Zachodnia. W przeciwną stronę nie zatrzymują się tam.
      Pytałaś jeszcze o pociąg pospieszny. Prawie ich nie ma na tej trasie, chyba
      tylko jakiś nocny z Zakopanego. Odpuść sobie.
      I jeszcze jedno - wybierz pociąg miejscowy, startujący z Krakowa, a nie z
      Krynicy, czy Zakopanego. Większa szansa, że nie będzie zaśmiecony, a w toalecie
      nie zabraknie wody, mydła, czy papieru toaletowego. O to chyba chodziło?
      • Gość: Mon Re: pociagi IP: *.noe.estpak.ee 07.07.07, 18:22
        Dziekuje bardzo, wlasnie o to mi chodzilo wezme intercity zeby nie miec zadnych
        niespodzianek. dzieki za sugestie o pociagu miejscowym - b przydatne. Bedziemy
        jechali z Warszawy. Chce im pokazac koniecznie Krakow bo obcokrajowcy go b
        lubia. Wiesz moze na jakiej stacji w Krakowie trzeba wysiasc zeby byc najblizej
        centrum. Jeszcze raz dzieki.
        • horpyna4 Re: pociagi 07.07.07, 19:36
          Kraków Główny. I kup koniecznie plan miasta. Jeżeli będziesz mieć szczęście, to
          dostaniesz Kraków Stare Miasto 1:3000, naprawdę warto. Dobra skala, wszystkie
          zabytki opisane i sięga do dworca kolejowego. Ten plan został wydany w
          Katowicach, ale mnie się udało kupić w Warszawie. Niestety, nie pamiętam, w
          której księgarni.
          Ale i tak warto mieć poza tym plan całego Krakowa, bo ten wyżej opisany nie
          obejmuje np. Kazimierza.
    • Gość: Mon Re: pociagi IP: *.noe.estpak.ee 07.07.07, 21:20
      dzieki, naprawde mi pomoglas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka