Dodaj do ulubionych

piekne cmentarze w Polsce

IP: *.acn.waw.pl 19.08.03, 22:39
Jestem milosniczka sztuki cmentarnej, starm sie poszukiwac nowych miejsc,
takich w ktorych nie ma takich tlumow, jak np. na warszawskich Powazkach.
Moze wiecie gdzie sa takie ciekawe?? Moze znalezliscie takie na wakacjach??
Nie ma dla mnie znaczenia jakiego wyznanaia jest to cmentarz...
Obserwuj wątek
    • Gość: Lalleah Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.acn.waw.pl 19.08.03, 22:47
      tak zauwazylam, ze jest podobny watek kilka postow w dol :[
      • krzymajewski Re: piekne cmentarze w Polsce 01.02.04, 01:28
        przepraszam, wypalilem jak filip z konopi. Mieszkam w Krakowie, nie bede
        wspominal o Rakowicach itd. W dawnej Galicji jest duzo cmentarzy, miedzy
        innymi austiackich. Wymieniac?

pozdrawiam Krzych

mam tez zdjecia
    • meme1 Re: piekne cmentarze w Polsce 28.08.03, 19:25
      wroclaw na lotniczej jest stary zydowski cmentarz...pieknie
    • Gość: yen7 Re: piekne cmentarze w Polsce IP: 217.98.54.* 10.09.03, 09:18
      Cmentarz zydowski w Krakowie na Kazimierzu(taka dzielnica w Krakowie,z mapa na
      pewno znajdziesz)
      Mnie zaskoczyl wyglad tych grobow bo sa rzeczywiscie calkiem inne oraz pelno
      paierkow wokol paru.
      Okazalo sie ze sa to groby wybitnych ludzi i pozostawienie zyczenia zapisanego
      na karteczce na grobie gwarantuje spelnienie go:)
      • moniczkabb Re: piekne cmentarze w Polsce 10.09.03, 10:00
        We Wrocławiu jest też cmentarz żydowski na ul. Ślężnej. Ten jest otwarty, bo na
        Lotniczej trzeba zazwyczaj przez płot przechodzić...
        • ree-j-bie Re: piekne cmentarze w Polsce 25.02.05, 20:54
          a dlaczego mówicie "cmentarz żydowski" , a nie "kirkut"?
      • vilijonkka Re: piekne cmentarze w Polsce 02.12.06, 11:24
        krakowski żydowski ma się do łódzkiego jak zagroda dla kur do zoo
        wrocławskiego ;)
    • Gość: podkarpacki Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.rzeszow-staszica.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 21:40
      Polecam cmentarze wojenne w Beskidzie Niskim.
      • wowa11 Re: piekne cmentarze w Polsce 31.01.04, 17:27
        a oprócz wojenny ch również łemkowskie...
    • Gość: e Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.icpnet.pl 17.10.03, 10:24
      stary cmentarz w Kielcach
    • mt2003 Re: piekne cmentarze w Polsce 17.10.03, 10:46
      cmentarz komunalny i również cmentarz żydowski (oba w Bochni)
      • Gość: Smętek Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.sloneczny.pl / 81.15.255.* 20.10.03, 15:19
        Zaniedbany ale bardzo klimatyczny jest cmentarz żydowski w Białymstoku. Kilka
        zdjęć można zobaczyć pod tym adresem:
        www.rainet.pl/dzial.php?art=257
        Poza tym warto zobaczyć jeden z najastarszych polskcih cmentarzy w Łomży. Z
        powodu pięknego widoku na dolinę Narwi polecam też cmentarz w Drozdowie koło Łomży.
        • Gość: Lalleah Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.acn.waw.pl 03.01.04, 16:43
          Zapraszam wszystkich na forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16005
          Cmentarze, nekropolie.
          Zaczynam zbierac baze danych do ksiazki ktora chce napisacw ciagu kilku
          kolejnych lat!! Prosilabym wiec o wmiare precyzyjne namiary jak np. ulica,
          miasto (np. patrz w zaroslach po leweje stronie, da sie przekopac!! ;) )
          Dziekuje wszystkie informacjeod was zanotowalam za co bardzo serdecznie
          dziekiuje.
          Tamto foru daje takze mozliwosci wymiany informacji miedzy milosnikami
          cmentarzy!!
    • Gość: łażej Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 22.10.03, 09:18
      Cmentarz Żydowski w Łodzi (Największy (i to naprawdę największy) cmentarz
      żydowski w Europie. Pochowano tam ponad 180 tys. Żydów. Znajduje się tam też
      kilka obiektów (jak choaiżby dom przedpogrzebowy, czy grób Izraela Kalmanowicza
      Poznańskiego) nieporównywalnych z niczym innym.

Stary Cmentarz Trójwyznaniowy w Łodzi - nekropolia wspólna dla katolików,
      ewangelików i prawosławnych. Niesamowite przykłady rzeźby i architektury
      nagrobnej z najwybitniejszą Kaplicą Scheiblera - jednym z najważniejszych w
      Polsce zabytków neogotyku.

Fotki do obejrzenia tu (cmentarze są na dole strony).
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?s=15dfca942e0b92060eecc8e93d2f41be&threadid=58353&highlight=%BFydowski

(link może się złamać więc być może trzeba go wklejać ręcznie)

pozdrawiam.
    • Gość: Radek Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.polkomtel.com.pl 29.01.04, 16:36
      żydowski - Lutowiska,Bieszczady :-)))
      • Gość: Magda Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 31.01.04, 00:50
        Bardzo piekny jest gdanski cmentarz Srebrzysko, przy ulicy Srebrniki. Chowano
        tam juz przed druga wojna, w tradycji niemieckich cmentarzy romantycznych,
        polozony w lesnej dolinie na granicy miasta, wyjatkowej urody.
      • do-las Re: piekne cmentarze w Polsce 12.03.05, 09:03
        Wola Michowa-kilkadziesiat macew na stoku za dawna wsia.
    • kklamerka Re: piekne cmentarze w Polsce 31.01.04, 15:34
      na Zachodzie Polski - np. koło Międzyrzecza (woj. lubuskie) głeboko w lesie -
      najlepiej pytań mieszkańców są stare (XIX w) cmentarze poniemieckie
      Piękny jest Cmentarz KOmunalny w Zielonej Górze - lubię tutaj przychodzić na
      spacery
      Poza tym gdzieś w Bskidach cmentarze łemkowskie
      Zależy jaka jest definicja "piękna" wg. Ciebie.
      • cixi Re: piekne cmentarze w Polsce 31.01.04, 20:41
        Stary cmentarz w Zakopanem jest pełen ciekawych grobów i piękny
        architektonicznie, mnóstwo drewnianej rzeźby
    • krzymajewski Re: piekne cmentarze w Polsce 01.02.04, 00:55
      mialem okazje byc na cm w Budapeszcie i Wiedniu
      • krzymajewski Re: piekne cmentarze w Polsce 01.02.04, 01:37
        ten stary w zakopanem to " Na Peksowym brzysku " - Na rodziny Peksów brzezku /
        od brzegu /
        • Gość: Amish Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 08:59
          Urokliwy cmentarz choleryków (ofiary cholery z XIX w.) w Górach Kamiennych, za
          Łomnicą w pow. wałbrzyskim. Rewelacja, choć grobów to za wiele tam nie ma.
    • Gość: Aga Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.wp3.ptc.pl 01.02.04, 09:26
      Wydawnictwo Dolnośląskie wydało pozycję "Cmentarze" - na pewno Ci się spodoba.
      • Gość: annn Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.ds.ae.wroc.pl 01.02.04, 10:02
        Wrocław.Cmentarz żydowski przy ulicy Ślężnej.Musisz odwiedzić koniecznie..to
        bardziej Tajemniczy Ogród,niż typowy cmentarz.Polecam!!!
        • Gość: leila Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.ppp.get2net.dk 01.02.04, 13:17
          uwielbiam cmentarz zydowski na Sleznej we Wroclawiu jest cudowny i
          tajemniczy.jako dziecko tam wchodzilismy przez dziury w murach, za komuny
          stacjonowali obok zomowcy a teraz jest tam muzeum.mam znajomego ktory tam
          pracuje i mialam te przyjemnosc spcerowac tam wieczorem w lecie. cudowne
          uczucie!
    • ralston Re: piekne cmentarze w Polsce 01.02.04, 18:05
      Hmmm... nikt jeszcze nie wspomniał o jednym z najbardziej dzikich i z
      pewnością jednym z najpiękniejszych cmentarzy - w Starym Brusnie.

Tutaj kilka słów relacji z sierpnia ub. roku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10955&w=7387402&a=7529162
      A tu kilka fotografii:

foto.onet.pl/albumy/album.html?id=12024&kat=16&grupa=0&nxt=9
    • ellenai Re: piekne cmentarze w Polsce 02.02.04, 00:36
      dla mnie nr jeden to galicyjskie cmentarze z pierwszej wojny swiatowej, wowka
      i ktos jeszcze wspomnieli na ten temat, warto sie pofatygowac na te cmentarze
      i poznac ich historie, tutaj link wynaleziony,moze bedzie pomocny,jednak to
      trzeba zobaczyc koniecznie.
      • ellenai jeszcze jeden link do cmentarzy galicyjskich 02.02.04, 06:56
        swietny przewodnik po cmentarzach galicyjskich,niesamowita rzecz, polecam:)
        mozna sobie zaplanowac "przejscie"szlakiem cmentarzy,warto,naprawde warto,przy
        czym zanim sie ktos wybierze na taka eskapade,trzeba sie zaznajomic z
        historia,wtedy to wszyskto innaczej sie uklada:)
      • ellenai aj tutaj jest link:( 02.02.04, 06:57

• Gość: etc Re: piekne cmentarze w Polsce-Kasibór IP: *.poznan.tktelekom.pl 02.02.04, 01:41
      przy świnoujściu na wysepce kasibór są ruiny dwóch poniemieckich cmentarzy z
      początku wieku. tyle wynikało z zachowanych gdzieniegdzie tablic.strasznie
      trudno tam trafić, ale pomagają mieszkańcy. byłam oszołomiona. to coś jakby dwa
      miniaturowe parki na polu. zachowały się żelazne krzyże i piękne kute z żelaza
      ogrodzenia grobów. trochę zniszczonych tablic też. w niektóre powrastały na
      przełomie lat drzewa. niezapomniany widok i atmosfera, tylko szkoda,że polacy
      nie umieli zachować tego piękna. jak możesz podać jakiegoś mejla to przyślę
      kilka fotek, bo mam w komputarze a do posta się nie da dołączyć. poza tym
      jestem ze szczecina. widziałaś kiedyś szczeciński cmentarz? jeden z
      największych w europie i bardzo piękny.
    • Gość: Agni Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.pl / *.77.classcom.pl 02.02.04, 13:02
      Polecam cmentarz tzw. Centralny w Szczecinie. Jest to bardzo duży park z
      ciekawym drzewostanem. Stare części cmentarza znajdują się przy głównej
      bramie. Jest część, gdzie pochowani są Cyganie, dalej znajdują się grobowce
      rodzinne, oczywiście aleje z grbami żołnierzy polskich, radzieckich. Odkryłam
      też miejsce, gdzie złożone są tablice z grobów niemieckich z czasów wojny i
      przedwojennych. A jeśli chodzi o współczesność...ma w sobie coś pomnik
      poświęcony tym co nie powrócili z morza... Jest to duży cmentarz ale dzięki
      zieleni ma dużo uroku. W dzień powszedni nie ma na nim tłumów, no chyba, że
      uczestnicy czyjejś ostaniej drogi....
      Pozdrawiam Agni
      • Gość: roomtsays Re: piekne cmentarze w Polsce IP: 80.72.65.* 02.02.04, 17:39
        Pęksowy Brzyzek w Zakopanem to kawał polskiej historii...

www.pinkwart.pl/Zakopane/zabytki/stcment.htm
        • bl.anka Re: piekne cmentarze w Polsce 02.02.04, 17:58
          Może was zaskoczę, ale ze wszystkich polskich cmentarzy, które zwiedziłam
          najbardziej mnie urzekł Cmentarz Łyczakowski we Lwowie. Bezapelacyjnie
          najpiękniejszy!
          • b-bis Re: piekne cmentarze w Polsce 03.02.04, 14:38
            No wiadomo, klasyka - Łyczakowski we Lwowie i wileńska Rossa... W Grodnie też
            jest na co popatrzeć. Na dawnych kresach jest wiele malowniczych cmentarzy
            gdzie o polskie ślady nikt już nie dba, ale one przetrwały gdzieś wśród łąk nad
            Niemnem i w stepach aż po Dniestr... W Krakowie nie tylko ten Rakowicki ale i
            Podgórski ! Żydowskie wszystkie są niesamowite - na krakowskim Kazimierzu ale i
            ten leśny w Kazimierzu Dolnym i w Katowicach na Kozielskiej (strasznie
            zaniedbany)... A z takich moich przypadkowych małych odkryć to polecam stary
            cmentarz w Będzinie - ten koło zamku, za kościołem...
            • meg_s Re: piekne cmentarze w Polsce 03.02.04, 23:49
              b-bis napisała:

> A z takich moich przypadkowych małych odkryć to polecam stary
              > cmentarz w Będzinie - ten koło zamku, za kościołem...

słowo "polecam" jest tu trochę ryzykowne - cmentarz rzeczywiście robi
              niesamowite wrażenie, ale niestety mniej chyba rozmaitością macew, a bardziej
              położeniem - na stromym zboczu i rozmiarem dewastacji (zainteresowanym służę
              fotkami)
      • alex113 Re: piekne cmentarze w Polsce 04.02.04, 07:26
        Gość portalu: Agni napisał(a):

> Polecam cmentarz tzw. Centralny w Szczecinie. Jest to bardzo duży park z
        > ciekawym drzewostanem.

Piec lat mojego studenckiego zycia wiaze sie z tym magicznym cmentarzem-
        parkiem. Akademiki tylko kilka minut szybkiego spaceru. Poza odwiedzaniem
        zmarlych krewnych, bylo to miejsce do nauki, refleksji, przemyslen, spacerow a
        takze opalania sie na trawniku i roznych szalenczych wypadow o polnocy.
        • Gość: Zdanka Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 13:15
          Niezwykle klimatyczny i nastrojowy jest cmentarz na "Salwatorze" w
          Krakowie,położony u stóp Kopca Kościuszki na Sikorniku...Malutki,zamknięty,jak
          z innego świata - zarówno w nocy ,jak i w dzień,szczegolnie jesienią.W ogóle
          cały klimat Salwatora jest jakby poza czasem :Klasztor Norbertanek,Kościółek
          Salwatora,kaplica Bronisławy i sam "masyw" Sikornika...W tym samym Krakowie
          krypta na Skałce u paulinów i krypta grzebalna kamedułów na Bielanach(ale tam
          niezwykle trudno wejśc) A przede wszystkim z ciekawostek sztuki sepulkralnej-
          praktycznie w Polsce niespotykane "Dzwonki za konających"[np.u bram kościoła
          Dominikanów) i "latarnia umarłych "(dziedziniec Koscioła św.Mikołaja)
    • annika_vik najpiękniejszy cmentarz w Polsce - Oksywie 04.02.04, 15:52
      Najpiękniejszy cmentarz w Polsce znajduje się w Gdyni Oksywiu, pod kościołem
      Michała Archanioła (najstarszy gdyński kościół, z zachowanymi elementami z
      czasów romańskich - 1245 r).
      Jestem gdyńską szowinistką :) ale jeżeli chodzi o ten cmentarz, wielu się ze
      mną zgodzi. Na pewno jest jednym z najpiękniejszych cmentarzy świata i jedynym
      takim w Polsce.

Niestety, nie znalazłam zdjęć tego cementarza, ale postaram się go pokrótce
      opisać. Kościół, niewielkich rozmiarów nota bene, stoi na wzgórzu, które dosyć
      stromym stokiem opada w morze. Na tym stoku znajduje się cmentarz. Widok jest
      niezwykły, szczególnie 1 listopada przed zmrokiem - światła, widoczne jeszcze
      morze i nagie drzewa. W lecie widok zasłaniają liście drzew, ale i tak warto
      się tam wybrać. Na tym cmentarzu pochowano m.in. Antoniego Abrahama.

Zaraz obok znajduje się cmentarz na Kępie Oksywskiej. Niesamowite miejsce,
      historyczne. Tutaj do ostatka odpierali ataki obrońcy Gdyni. Tu popełnił
      samobójstwo ich dowódca płk. Stanisław Dąbek. Na skraju wysokiego klifu
      znajduje się tablica pamiątkowa. Warto to zobaczyć.

---------------
      Annika
    • lalleah Re: piekne cmentarze w Polsce 04.02.04, 16:22
      Witajcie!!
      Bardzo mile mnie zaskoczyliscie takim odzewem na moj temat. Dawno mnie tu nie
      bylo, przyszlam w przerwie nauki a tutaj niespodzianka!! W piatek po ostatnim
      egzaminie spisze wszystkie propozycje jakie mi daliscie i wciagne je na moja
      liste, planuje bowiem w wakacjie zrobic wypad po cmentarzach w naszym pieknym
      kraju... jedziemy gdzies pociagiem czy PKS-em, a potem na piechotke lub stopem.
      Napewno wrazenia z takiego wypadu zamieszcze na planowanej przezemnie stronce,
      do orej mam zamiar sie zabrac w ten weekend. Niesety nie mam narazie zdjec z
      camntaraz ktory mnie bardzo ujal - cmentarza Zydowskiego w Broku, poniewaz nie
      mam gdzie za sensowna sume wywolac i zrobic odbitki z czarno-bialego filmu!!
      Pozdrawiam wszystkich i dziekuje bardzo!!
    • Gość: jipp Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 18:42
      najladniejszy cmentarz - pere lachaise w paryzu
      • Gość: Pernilla Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.ip-pluggen.com 08.02.04, 10:24
        Ciesze sie, ze ktos tez lubi cmentarze, bo moje kolezanki patrza na mnie
        dziwnie kiedy opowiadam, ze w kazdym zwiedzanym kraju musze obejrzec CMENTARZ.
        • Gość: aka Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.we.client2.attbi.com 09.02.04, 23:16
          zerknij na : "najciekawsze cmentarze/groby w Polsce"- powinno wyjsc przez
          wyszukiwarke
          • Gość: jim Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 11.02.04, 09:57
            W Lesku jest stary cmentarz żydowski. Miejsce to ma niesamowity urok, cmentarz
            połozony na wzgórzu, wśród drzew, niby w środku miasteczka, a jednocześnie
            jakby się było w zupełnie innym świecie.
            • Gość: Zuzek Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.rasserver.net 20.02.04, 03:18
              Wow... bylem w Lesku w 1997 roku,naprawde jest tam cmentarz Zydowski na wgorzu
              Ale jescze ciekawsza jest Synagoga niestety obecnie jako dom rozrywek.
              :(
    • bwadas Re: piekne cmentarze w Polsce 03.03.04, 00:14
      Nie ma piękniejszych cmentarzy niż cmentarze Beskidu Niskiego

1. Galicyjskie cmentarze wojenne...prawie 400 wspaniałych nekropolii, większość
      odnowiona a każda dziełem sztuki.
      2. Zapomniane cmentarze łemkowski, w odludnych miejscach, gdzie kiedyś były wsie...

Więcej informacji na mojej stronie
      • xxx131 Re: piekne cmentarze w Polsce 06.10.04, 16:23
        w przeworsku jak sie noca lazi na cmentarzu, na wszystkich swietych jest tak
        nastrojowa, oduchawia tak bardzo........ mysli sie oni patrza na nas z nieba
    • Gość: ayran Re: piekne cmentarze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 17:20
      Polecam Przemyśl. Zabytkowy cmentarz główny, usytuowany na wzgórzach podobnie
      jak cmentarz łyczakowski,cmentarz żydowski, cmentarz wojskowy, cmentarz
      żołnierzy austro-węgierskich, cmentarz żołnierzy rosyjskich,cmentarz żołnierzy
      wermachtu, mały cmentarz prawosławny
    • halevi Lublin 22.10.04, 11:43
      Dopiero teraz natrafiłem na ten watek, ale lista najciekawszych cmentarzy w
      Polsce nie byłaby pełna bez Lublina. Na ul. Lipowej znajduje sie jeden z
      najstarszych cmentarzy chrzescijańskich w Polsce (bodajze z końca XVIII w.), a
      na Kalinowszczyźnie najstarszy cmentarz żydowski w Polsce (i chyba w Europie),
      na którym jest m.in. grób cadyka Jakuba Ichaka Horowica, słynnego "widzacego z
      Lublina". Ponadto obok kościoła ewangelickiego przy ul Ewangelickiej znajdują
      się pozostałości cmentarza ewangelickiego. Polecam
    • jotenka Re: piekne cmentarze w Polsce 28.10.04, 14:27
      zajrzyj bo warto na www.um.bytom.pl/tmb/book10.htm
    • thory Re: piekne cmentarze w Polsce 29.10.04, 07:04
      Przecudny jest cmentarz w Kazimierzu Dolnym. Na stoku położony, zwrócony w kierunku miasta... Choć sama "architektura" niezbyt porywająca.
    • alanadab Kazimierz Dolny 03.11.04, 14:54
      Piękny, tajemniczy, stary - warto zobaczyć jeśli jeszcze nie byłaś na nim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka