Dodaj do ulubionych

Beskid Niski. Hajstra nad chyżą

IP: 195.74.79.* 17.07.09, 10:47
piękne miejsce. dla mnie najpiękniejsze. schronisko rzeczywiście
położone w bardzo malowniczym miejscu. chyba każdy ma takie miejsce,
do którego lubi wracać. ja mam właśnie to.
Obserwuj wątek
    • Gość: Xvid Re: Beskid Niski. Hajstra nad chyżą IP: *.siec2000.pl 08.05.10, 13:13
      rewelacyjna plejsowka.
      Poproscie gazdzine zeby zrobila wam w schronisku zupe z dynii. Palce lizac!!!
      Warto tez wiedziec ze na pobliskim Baranim (754mnpm) jest wieza widokowa z
      ktorej rozposciera sie fantastyczny widok na okolice. Polecam zwlaszcza jesienia.
      A okolice najlepiej eksplorowac rowerem gorskim.
    • Gość: Lemkynia Beskid Niski. Hajstra nad chyżą IP: *.as.kn.pl 13.05.10, 12:49
      no to przesada trochę pisząc, że większość Lemków była grekokatolikami, ponieważ musiała. w latach 20. Łemkowie zaczęli powracać do swej ojczystej wiary, czyli prawosławia i jest ich coraz więcej- zarówno na ziemiach odzyskanych, jak i w Beskidzie Niskim. a tak wracając do Lemkowyny, to przepiękne tereny moich dziadków. uwielbiam tam powracać, a najgorsze dla mnie jest to, że ziemie naszych przodków, którzy tak bardzo je kochali wykupują teraz "Warszawiaki". To boli...
      • Gość: Lemko Do Lemkyni IP: 195.211.157.* 14.05.10, 08:46
        to czy Łemkowie byli/są wyznania prawosławnego czy greckokatolickiego,
        rzymskokatolickiego, protestanckiego, a może są poganami, jest akurat
        najbardziej istotne dla turystów.
        Wychodząc w góry trzeba skończyć kurs religioznawstwa :)
      • Gość: mariten Re: Beskid Niski. Hajstra nad chyżą IP: 109.243.143.* 27.05.10, 22:35
        Szacuje się, że do 1939 r. powróciło do prawosławia od 18 do 25 tys. Łemków.
        Ogólna liczba Łemków w tamtym okresie, to 100-150 tys. Czyli do prawosławia
        powróciło ok. 20%. Trudno więc mówić o jakiejś przesadzie w stwierdzeniu, że
        większość była grekokatolikami, takie były fakty.
        • Gość: lem Re: Beskid Niski. Hajstra nad chyżą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 13:18
          Więkoszość BYŁA grekokatolikami bo ich dziadów do tego zmusili :/
    • palya Beskid Niski. Hajstra nad chyżą 27.05.10, 20:12
      opisując teren powinno się używać nazw miejscowych w poprawnych odmianach.. nie jest to trudne, wystarczy porozmawiać z mieszkańcami. Wieś Kotań to nazwa rodzaju żeńskiego i odmienia się "w Kotani", gdyby autor rozmawiał z chociaż jedną osobą z tego regionu, podejrzewam, że uniknąłby takiej pomyłki.
      • Gość: os Re: Beskid Niski. Hajstra nad chyżą IP: 109.243.142.* 28.05.10, 11:31
        poza tym badacze terenu proponują, by nie mówić "cerkiewki", bo kojarzy się to z
        jakąś infantylnością, zdziecinnieniem. To były normalne cerkwie, w których
        modlili się ludzie.
    • Gość: gosciu Beskid Niski. Hajstra nad chyżą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 13:19
      Hej ludzie, ilu znam łemków, to żaden z nich nie mówi ŁEM tylko LEM :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka