Dodaj do ulubionych

Kenia - kolejny raz :)

24.02.12, 20:32
Witam serdecznie :)
Z początkiem marca wybieramy się po raz kolejny (czyli drugi :)) do Kenii – tym razem -Kenia Classic + pobyt w Neptune Palm Beach Resort.
Odwiedzimy Lake Nakuru, Masai Mara, Amboseli – szukam już od tygodnia wiadomości o lodgach, w których przyjdzie nam nocować i albo ze mnie słabeusz w szukaniu, albo niewiele można znaleźć- proszę o pomoc z garstką informacji :) – pamiętam z ubiegłego roku zaczarowane noce sawanny.
Drugie moje pytanie jest prozaiczne – czy w pokojach hotelowych jest lodówka (możliwość przechowywanie lekarstw)– nawet w opisach oficjalnych są różne wiadomości na ten temat.
A może jeszcze troszkę wiadomości o plaży Galu i polecenie pobliskich miejsc do snurkowania albo zobaczenia w okolicy :)
Pozdrawiam cieplutko :)
Obserwuj wątek
    • logopeda9 Re: Kenia - kolejny raz :) 25.02.12, 10:35
      Nie napisałaś z kim lecicie, Itaka w Amboseli ma Ol Tukai, piękne miejsce.Co do drugiego pytania szczerze wątpię, lodże mają generatory wyłączane na noc albo tylko z ogrodzeniem pod nocnym napięciem więc nie sądzę;przeczytaj dokładnie opis przechowywania leków, ja w Tanzanii miałam takie które nie mogą/nie powinny być w temp powyżej 30 stopni a nic się im nie stało (przynajmniej na pierwszy rzut oka)mimo że było zdecydowanie więcej,nie znalazłam opakowań które utrzymują temp dwa tygodnie.. ale jak schowasz je w torbie to powinno być ok.Ps piękne miejsca odwiedzicie, zazdroszczę:)
      • gajenka Re: Kenia - kolejny raz :) 25.02.12, 23:35
        Dziękuję:)
        Lecimy z Rainbowtours – w Amboseli już byliśmy i bardzo się cieszymy, że będziemy tam ponownie, a z niecierpliwością czekamy na nieodkryte przez nas parki :)
        Mam jeszcze jedno pytanie – w Masai Mara jest możliwość lotu balonem – cena jest zabójcza (około 400$/ osoba)- myślę, że na pewno warto, ale
        – czy jesteśmy w stanie zorganizować taki lot będąc już w Masai Mara ( będziemy tam prawie dwie doby, przy czym w programie jest tylko jedno ranne safari) i czy zdążymy na nie, czyli, czy możemy pogodzić lot z programem naszej wycieczki?
        Pozdrawiam życząc miłej niedzieli :)
        • logopeda9 Re: Kenia - kolejny raz :) 26.02.12, 10:56
          jestem przekonana że tak, po przyjeździe zgłoście się do recepcji lodży(ewentualnie do pilotki ale nie mam pewności czy jak to zwykle bywa biuro pobiera opłatę za "pośrednictwo"), z pewnością mają kontakt z lokalnymi firmami organizującymi loty, cena nie jest niska ale wrażenia niezapomniane;przyjeżdżają po Was bladym świtem a po locie jest z reguły śniadanie na sawannie więc cała impreza nie trwa długo, zdążycie:)
          • Gość: Lodza Re: Kenia - kolejny raz :) IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.12, 19:35
            I moze od razu przenies sie na forum "wyjazdy zorganizowane"
        • do-de Re: Kenia - kolejny raz :) 28.02.12, 14:02
          witaj gajenka, tym razem prawie się spotkamy :):)
          my też zastanawiamy się nad lotem balonem w Masaj Mara ( to już w przyszłym tygodniu :):):) ).
          Ja waham się ze względu na cenę, mój M. jest raczej zdecydowany.
          Ostatecznie rozstrzygnie się na miejscu.

pozdrawiam
          • gajenka Re: Kenia - kolejny raz :) 28.02.12, 20:17
            Witaj :)
            Wielka przykrość, że się tylko prawie spotkamy – prawie czyni ogromną różnicę!
            Dzięki pomocy Logopedy (DZIĘKUJĘ :)) postanowiliśmy, że polecimy nad budzącą się do codzienności sawanną, poczujemy „wiatr we włosach”, zobaczymy wschodzące słońce, a pozostaną na zawsze wrażenia i wspomnienia, do których będziemy wracać w naszej rzeczywistości.
            Myślę, że nie zastanawiaj się i leć :):):) – wiem, że to spory wydatek (dla nas niewątpliwie też) – ale odrobina zapomnienia z nutką szaleństwa (myślę o nierozwadze finansowej)- od czasu do czasu - jeszcze nikomu poważnie nie zaszkodziła – dopóki w nas siły, chęć i moc do realizowania marzeń :):):)
        • kosel_maruwi Re: Kenia - kolejny raz :) 01.03.12, 13:17
          gajenka napisała:

Mam jeszcze jedno pytanie – w Masai Mara jest możliwość lotu balonem R
          > 11; cena jest zabójcza (około 400$/ osoba)- myślę, że na pewno warto, ale
          > – czy jesteśmy w stanie zorganizować taki lot będąc już w Masai Mara

Nie jestem pewien czy wszystkie campy maja taka oferte ale w Governors Camp mozna bylo zdecydowac sie na taki lot na miejscu.
          • do-de Re: Kenia - kolejny raz :) 03.03.12, 08:30
            no, to ja się pakuje i w drogę :)))
            jeśli się zdecydujemy na balon ( a chyba tak) zamelduje jak było

wielu wrażeń, gdzieś się będziemy w tej Kenii mijać,
            pozdrawiam
            • gajenka Re: Kenia - kolejny raz :) 03.03.12, 10:46
              Szczęśliwej podróży :) My za tydzień będziemy już w drodze z Mombasy do Amboseli - to daje siłę na najbliższe dni.
              Wielkich wrażeń, mnóstwo upolowanych zwierząt, pięknego odpoczynku i .....wracajcie szczęśliwie.
              Pozdrawiamy :)
    • do-de Re: Kenia - kolejny raz :) 27.03.12, 11:03
      wróciliśmy oczywiście zachwyceni.
      Zrobiliśy Mt. Kenya, Samburu, Nakuru, jez. Naivasha, Masai Mare, było super.

Obiecałam podzielić się wrażeniami po locie balonem : niestety sam lot na kolana mnie nie rzucił.
      Może dlatego, ze balonem lataliśmy już wcześniej nie wywarło na mnie to już wrażenia. Do tego było fatalne światło i większość zdjęć wywaliłam. Najbardziej jednak nie podobało mi się to, ze straszyliśmy zwierzęta. W momencie podgrzewania powietrza w balonie zwierzęta wpadają w panikę i oczywiście zaczynają uciekać. Mało to było miłe.
      Sama organizacja b. dobra. Po locie balonem super śniadanie pod akacją. A potem dosyć długie safari przed powrotem do lodży.
    • Gość: brehia78 Re: Kenia - kolejny raz :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.12, 09:42
      Gajenka, jeśli pewnie już wróciłaś, opowiedz jak było! Planuję dokładnie taką samą wycieczkę (Kenia Classic + pobyt w Neptune Palm Beach Resort) i czekam na opowieści :).
      • gajenka Re: Kenia - kolejny raz :) 02.04.12, 00:17
        Masz rację -niestety wróciliśmy:( do szaro- zabieganej rzeczywistości.
        Cóż mogę powiedzieć – było pięknie, piękniej i najpiękniej.
        W ogromnym skrócie
        Zalety
        - po trzy safari w Amboseli i Masai Mara – czyli można bez pośpiechu pobyć, pooglądać i dużo zobaczyć. Ponad to magiczny czas pomiędzy wypatrywaniem zwierząt – czyli leniuchowanie, gdy przed oczami przestrzeń sawanny, czy wierzchołek Klilimandżaro ; a w uszach dźwięki sawanny, słońce, wiatr i ogromna przestrzeń – to dla mnie równie cenne jak widok kroczącego stada lwic :)
        -jedno safari w Nakuru – całkowicie wystarcza – leniwe nosorożce i ogromne ilości ptactwa :)
        - Neptun Palm Beach – rewelacyjny – malutki – kilkanaście domków położonych w pięknym ogrodzie, jedzonko pyszne, ogromny basen, piękna plaża , ocean zachwycający swoimi pływamy.
        Wady
        - musieliśmy wrócić :(
        Jeśli masz jeszcze pytania – chętnie odpowiem
        Pozdrawiam:)
        • Gość: brehia78 Re: Kenia - kolejny raz :) IP: *.AM.osi.pl 02.04.12, 08:37
          Mam pytanie odnosnie hotelowej plazy. Wiem, ze nie jest prywatna, nie ma na niej lezakow. Czy tzw.beach boys sa uciążliwi? czy mozna spokojnie spacerować? Czy jest sens tam snurkowac? nie mogę dojść, jak to jest z ta rafa w kenii ;). Pozdrawiam!
          • colcik1 Re: Kenia - kolejny raz :) 03.04.12, 12:38
            też proszę o info dotyczące rafki i samej plaży...czy można ją porównać do Diani?
    • gajenka Re: Kenia - kolejny raz :) 04.04.12, 00:47
      Naszym zdaniem plaża Galu jest znacznie przyjaźniejsza niż Diani – a to ze względu na możliwość dalekich spacerów niekoniecznie w otoczeniu chwilami uciążliwych towarzyszy :).
      Kierując się w prawo praktycznie nasz hotel był ostatnim kompleksem – dalej jest jeszcze kilka campów z domkami do wynajęcia i dalej cudna plaża z drobniutkim białym piaseczkiem.
      Natomiast idąc w drugą stronę jest jeszcze kilka niewielkich hoteli, ale również spacery w tą stronę były spokojne i pełne uroku.
      Nawet przy dużym odpływie jest możliwość spokojnej kąpieli w oceanie, bez obawy o jeżowce, jeśli tylko pilnuje się, by sprawnie omijać obszary porośnięte trawą morską.
      Przypływy zabierają możliwość spacerów, ale wówczas pluskanie się w cieplutkiej wodzie (mętnej i pełnej wodorostów- jak to przy przypływach bywa:)) jest ukojeniem gorącego dnia :).
      Rafy praktycznie nie ma. Można kupić u Beach Boysów „rejs” na wysepkę (która wynurza się przy odpływie) położona niedaleko hotelu Baobab, albo popłynąć na mieliznę koło Neptuna .
      Rok temu byliśmy na pierwszej opisanej – rafa mocno taka sobie – w tym roku nie skusiliśmy się :)
      Jednak na pewno polecamy – porównanie rafy Morza Czerwonego z przybrzeżną rafą oceaniczną jest ciekawe i warte polecenia :)
      • gosia8619 Re: Kenia - kolejny raz :) 27.07.12, 14:44
        czy ktoś wybiera się na Kenia Classic z Rainbow 24 listopada?
        • murdoch123 Re: Kenia - kolejny raz :) 03.08.12, 08:42
          witaj, ja dopiero w przyszłym roku, ale powoli zbieram info. Po pierwsze szczepiliście się?
          I czy potem wykupiliscie tydzien w hotelu , jeżeli tak to w jakim?
          • Gość: gosia8619 Re: Kenia - kolejny raz :) IP: 31.178.126.* 03.08.12, 09:52
            :) Wykupilismy wycieczke tuz przed podwyzka cen. Ceny zostaly podniesione juz dwa razy:O Czytalam ze najlepiej kupowac firsty z rainbow bo po pierwsze ceny sa nizsze a po drugie jest jeszcze wybor terminow i hoteli. Wykupilismy pobyt w www.rainbowtours.pl/kenia-wczasy-w-mombasie/jacaranda-indian-ocean-beach-resort Byl najtanszy ale standard podobny do pozostalych. Tyle ze jest na uboczu ale po tygodniu wrazen cisza i relaks jest wskazany:) W przyszlym tygodniu wybieramy sie do lekarza po info i ew skierowania na szczepienia.
            • murdoch123 Re: Kenia - kolejny raz :) 03.08.12, 11:40
              Super. Tez mi się ten hotel podoba. Trochę sie boje tego tygodniowego safari ale Kenia to moje marzenie a więc....
              Byliście juz w Kenii, czy pierwszy raz?
              Pewnie będę miała mnóstwo pytań po twoim powrocie. Mogę liczyć na pomoc?
              pozdrawiam i już zazdroszczę :)
              • Gość: gosia8619 Re: Kenia - kolejny raz :) IP: 31.178.126.* 03.08.12, 14:44
                Ja tez od dawna marze o Kenii. Teraz to nasza podróż poślubna wiec wreszcie jest okazja jechac... Nigdy tam nie bylam. Napewno zdam relacje po powrocie. Tez sie obawiam troche tego safari a zwlaszcza dolegliwosci zoladkowych. Trzeba byc dobrej mysli. Pozdrawiam:D
                • logopeda9 Re: Kenia - kolejny raz :) 03.08.12, 21:35
                  "obawiam troche tego safari a zwlaszcza dolegliwosci zoladkowych"- ? nie rozumiem, Kenia to nie Egipt, nie ma "zemsty",nie ma się czego obawiać, serio.
                  • Gość: gosc Re: Kenia - kolejny raz :) IP: 31.178.126.* 06.08.12, 17:18
                    Ale są inne małe żyjątka:P
                  • kornel-1 Re: Kenia - kolejny raz :) 06.08.12, 23:18
                    Ja też nie rozumiem. Masz jakieś dane pokazujące, że częstość biegunki podróżnych jest mniejsza w Kenii niż w Egipcie?

Kornel
                    • Gość: gosia8619 Re: Kenia - kolejny raz :) IP: 31.178.126.* 07.08.12, 08:11
                      dla logopeda9 : www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=12250&_tc=9274523B5A46314C861915F58BF7D48A

• logopeda9 Re: Kenia - kolejny raz :) 07.08.12, 20:30
                        dziękuję Gosiu,pewnie coś w tym jest, ale..za miesiąc lecimy po raz czwarty do Kenii, spędzamy ten czas na camp'ach,w namiotach, w warunkach mało"hotelowych" i absolutnie nic nam się pokarmowego do tej pory nie przytrafiło.Wróciliśmy tydzień temu z Egiptu, mieszkaliśmy w iluś tam gwiazdkowym hotelu i nie obyło się niestety bez kłopotów pokarmowych.Pisząc o chcę Cię uspokoić, opieram się na własnym doświadczeniu,nie będę posługiwać się danymi, nie mam do tego głowy, to mają być w końcu wakacje!Zresztą jak wrócisz pogadamy:)
                        • kornel-1 Re: Kenia - kolejny raz :) 08.08.12, 07:56
                          Ach! Więc stwierdzenie "Kenia to nie Egipt" opiera się na jednostkowym doświadczeniu?!

Impressive.

k.
                          • logopeda9 Re: Kenia - kolejny raz :) 08.08.12, 10:53
                            kornel-1, co ta złośliwość ma wnieść do wątku wiesz pewnie tylko Ty..
                            • Gość: gosia8619 Re: Kenia - kolejny raz :) IP: 31.178.126.* 08.08.12, 11:38
                              Oby tak bylo;) Mam troche bardziej wrazliwy zoladek niz srednia krajowa ale jestem dobrej mysli! Milej podrozy
                            • kornel-1 Re: Kenia - kolejny raz :) 09.08.12, 00:47
                              Złośliwość znikoma. Zauważyłem z przekąsem, że twoja wypowiedź na temat różnicy w zagrożeniu biegunką podróżnych w Kenii i Egipcie opiera się na jednostkowych, osobistych doświadczenia, co oznacza (IMHO), ze twoje mocne stwierdzenie "Kenia to nie Egipt" jest w istocie dużo słabsze. Forum czytają osoby mniej lub bardziej obeznane z medycyną podróżną, więc mogły się poczuć po twoim poście nieco zdezorientowane. Cieszę się więc, że mogliśmy sobie pewne kwestie wyjaśnić.

Kornel
                              • pogromca_kretynow Re: Kenia - kolejny raz :) 13.08.12, 10:32
                                kornel-1 napisał:

> Złośliwość znikoma. Zauważyłem z przekąsem, że twoja wypowiedź na temat różnicy
                                > w zagrożeniu biegunką podróżnych w Kenii i Egipcie opiera się na jednostkowych
                                > , osobistych doświadczenia, co oznacza (IMHO), ze twoje mocne stwierdzenie "Ken
                                > ia to nie Egipt" jest w istocie dużo słabsze. Forum czytają osoby mniej lub bar
                                > dziej obeznane z medycyną podróżną, więc mogły się poczuć po twoim poście nieco
                                > zdezorientowane. Cieszę się więc, że mogliśmy sobie pewne kwestie wyjaśnić.

A czytaj twoj przecietny wpis pelen wyzwisk zapewne mozna dowiedziec sie wiecej. Oczywiscie na temat prostactwa.
                                >
                                > Kornel
                • Gość: murdoch123 Re: Kenia - kolejny raz :) IP: 194.165.48.* 25.10.12, 14:00
                  Witam, jak tam przygotowania do wyjazdu?
                  Może jeszcze ktoś się wybiera?
                  • Gość: gosia8619 Re: Kenia - kolejny raz :) IP: 31.178.126.* 25.10.12, 19:25
                    Jestesmy juz po szczepieniach, praktycznie wszystko juz mamy... moze jeszcze jakies wygodne buty dla mnie. murdoch123 jedziesz do Kenii?:)
                    • Gość: murdoch123 Re: Kenia - kolejny raz :) IP: *.warszawa.mm.pl 25.10.12, 20:22
                      tak planuję, ale dopiero w przyszłym roku. ale tak powoli też zbieram info więc pozwolisz, że Cie trochę pomęczę-zwłaszcza jak już wrócisz. Będziesz dla mnie kopalnią wiedzy. A na co się zaszczepiłaś? i za ile?
                      • Gość: gosia8619 Re: Kenia - kolejny raz :) IP: 31.178.126.* 25.10.12, 21:17
                        Polio krztusiec blonica - (w jednej)żółtaczka a, żółta febra i dur brzuszny ok 600 zl, no i tabletki Malarone juz tez mamy. Z przyjemnoscia opowiem jak bylo:)
                        • Gość: murdoch123 Re: Kenia - kolejny raz :) IP: 194.165.48.* 10.12.12, 09:40
                          Witaj,
                          mam nadzieję, że wróciliście cali i szczęśliwi. Jak się zaaklimatyzujesz w Polsce to daj znać, bo muszę Cię pomęczyć.
                          • gosia8619 Re: Kenia - kolejny raz :) 13.12.12, 16:16
                            Tak wrocilismy... z wielkim trudem:/ Tam cieplutko slonecznie a tu ziab. Bylo super. Jestesmy bardzo zadowoleni i z safari i z pobytu. :D
                            • murdoch123 Re: Kenia - kolejny raz :) 13.12.12, 18:43
                              Witaj, dobrze, że się odezwałaś bo umieram z ciekawości. Czy mogę napisać do Ciebie na priv? Mój adres to ania6810@poczta.onet.pl
                              pozdr.
                              • kamilakamila89 Re: Kenia - kolejny raz :) 25.08.13, 07:19
                                Witam:) W lutym chciałabym odwiedzić Kenię. Czy ktoś jest w stanie polecić hotel godny zaufania?
                                • Gość: gosc Re: Kenia - kolejny raz :) IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.13, 20:25
                                  Jacaranda !!!
                                • Gość: bepi Re: Kenia - kolejny raz :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.13, 14:25
                                  Polecam Baobab Beach Resort, rewelacja, byłam jeszcze w Diani Reef, tam jest najpiękniejsza plaża w Kenii ! ale już jedzenie w porównaniu do Baobaba kiepściutkie w Diani Reef
                                  • gosia8619 Re: Kenia - kolejny raz :) 27.08.13, 20:46
                                    potwierdzam - plaza Diani jest piekna. Bylam w Jacaranda Indian Beach Resort ktory miesci sie przy tej plazy. Jest rewelacyjny. liczne rafy gdzie samemu mozna snurkowac. pokoje czysciutkie i stylowe! polecam
                                  • mon320 Re: Kenia - kolejny raz :) 01.09.13, 19:51
                                    Wybieram się do Malindi do Scorpio Villas, może ktos poleci mi jakieś lokalne biuro na safari.
                                    Pozdrawiam.
                                    • Gość: renata Re: Kenia - kolejny raz :) IP: *.30.245.78.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.09.13, 01:06
                                      Ja wykupilam objazd I pobyt z Itaki, styczen 2013.
                                      • ela15 Re: Kenia - kolejny raz :) 06.09.13, 10:16
                                        2 lata temu na przełomie XI/XII z Itaki byliśmy na objazdówce na Czerwonej ziemi Masajów i potem na tygodniowym pobycie w Baobab Beach Resort .Wszystko bez zarzutu .Fajnych wakacji życzymy
    • cypis40 Re: Kenia - kolejny raz :) 09.09.13, 14:42
      Zapytaj się na forum Kenia - oni latają po całym świecie i na pewno ktoś zna dokładnie odpowiedź na Twoje pytania.
      • Gość: kawusia65 Re: Kenia - kolejny raz :) Do Mon 320 IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.14, 17:38
        Nie wiem,czy jeszcze wchodzisz na to forum. Chyba byłeś/łaś w hotelu Scorpio Villas w Malindi. Jeśli możesz napisz jak było: plaża, samodzielny wypad do miasteczka, wyżywienie. Mam pobyt w hotelu plus 3 dniowe safari. Z góry dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka