IP: *.static.cloud-ips.co.uk 01.03.13, 17:40
Mam kilka pytań, będę wdzięczna za każde wskazówki:)
Na jakie wycieczki warto jechać z Phuket?
Planuje z pewnością płynąć na Phi Phi. Czy lepiej kupić wycieczkę jednodniową w jakimś biurze czy lepiej na własną rękę kupić bilet na prom?
Czy istnieją wycieczki "objazdowe" jednodniowe na których można zobaczyć więcej niż 1 wyspę?
Jakie są mniej więcej ceny wycieczek? Wiem, że należy się targować więc tak orientacyjnie wolałabym wiedzieć na ile sobie mogę pozwolić ;)
Jakie wyspy polecacie:)?
Zastanawiam się czy 2500zł jest wystarczające dla dwóch osób na 8 dni? Przelot, hotel (ze śniadaniem) mam już opłacone więc kwota ta ma starczyć na jedzenie (zakładam, że raczej będziemy stołować się "na ulicy") + wycieczki.
Jak najlepiej poruszać się po wyspie?
Wszystkie inne wskazówki mile widziane:)

Obserwuj wątek
    • untochables Re: Phuket 01.03.13, 18:47
      cześć Marika - ja co prawda byłem na Krabi ale wycieczki są podobne

jedna z nich to "4 wysypy" - w tym właśnie Phi Phi - rajska wyspa - ten na której kręcono film i która jest na przewodnikach po thai , do tego jest 2 razy snurkowanie i lunch
      przy czym na phi phi jest około godziny wolnego czasu - więc całej nie zobaczysz ;(
      wiele osób kupuje bilet na speed boota i płynie na 2 dni na phi phi
      więc twój wybór

druga wycieczka całodniowa to wycieczka na wyspę bonda - słynna skałą gwóźdź przy której kręcono ujęcia "mężczyzna ze złotym pistoletem" potem pływanie kajakami w pobliżu skał, świątynia małp i wodospad w którym się można wykąpać

my za te wycieczki płaciliśmy chyba po 900 thb czyli około 90 pln - trwają one około 8 - 9 godziny - z hotelu odbiera cię busik i on cię z powrotem odwozi

2500 pln - na 8 dni to olbrzymi budżet jak na thai bez problemu Ci wystarczy na wszystkei zachcianki

piwko w 7/11 - kotuje 4,5 pln
      godzinny masaż - 20-30 pln
      spring rolssy - 1 pln
      thai pad - 5 pln
      piwo na plaży 6 - 10 pln
      obiad przy plaży - 12 pln
      sok z owoców na plaży - 10 pln
      kolba kukurydzy na plaży - 5 pln
      kanapka w sub way ;) - 7 pln
      obiad w taniej knajpce 12 - 15 pln
      droższej 25 - 40 pln
      kolacja all in - 27 pln
      jeśli masz wszystko opłacone i nie będziesz kupować wszystkiego na straganach to naprawdę ciężko będzie się uporać z kwotą 800 USD

miłego pobytu ;)
      • Gość: Safrane Re: Phuket IP: 193.239.61.* 04.03.13, 23:27
        Ja akurat wybieram się z mężem w okolice Krabi ;) no i moje pytanie, czy jest jakiejś lokalne biuro podróży, z którego mogłabym porwać się na wyjazd do Angkor Wat? Będę wdzięczna za poradę i szacunkową cenę za osobę ;)
        pozdrawiam!!
        • neronek1 Re: Phuket 05.03.13, 10:59
          W Bangkoku na Khao San bedzie wiecej ofert i duzo taniej
          pozdrawiam
          neronek
        • neronek1 Re: Phuket 05.03.13, 11:06
          Najlepsze oferty biur i ceny do Angkor sa w Bangkoku na Khao San Road
          Trasa z Phuket do Siem Reap / Angor / to kawałek drogi a tanie linie nie lataja !
          pozdr
          neronek
          luknij w mojego bloga neronek.geoblog :)
          • Gość: Ania Re: Phuket IP: 195.116.20.* 06.03.13, 10:52
            od kwietnia w Patong PHUKET nowe Tiger Kingdom
        • untochables Re: Phuket 06.03.13, 20:54
          nie napisałaś do końca jak wygląda twoja podróż, można Air Asia przelecieć KRB-KUL-REP-PHN-KUL-KRB (tym sposobem zrobić Kambodżę w 5 dni) i jeszcze może zwiedzić Kuala Lumpur - niestety tanie llinie nie latają z Tajlandii do REP ;( mafia ;( hehehhe i trzeba kombinować jak na około ich objechać ;)
          • Gość: Safrane Re: Phuket IP: *.chello.pl 07.03.13, 09:30
            Najprawdopodobniej będę mieć parę dni w Krabi, wiem, że tam można na te 4 wyspy popłynąć, ale chciałam do tej Kambodży się dostać jakoś... Lokalnymi środkami transportu pewnie wyjdzie b.długo, a skoro nie latają "tanie linie", to może nic z tego nie wyjść :(
            • untochables Re: Phuket 07.03.13, 10:01
              Bangko Air oferuje połączenie Krabi - Siem Reap - ale kosmos cena - więc jedyne co to Air Asia - szukaj połaczenia przez KUL albo BKK
    • pitahaya1 Mogę się podpiąć z pytaniem? 12.03.13, 14:26
      Mariko, jeśli Ci to nie przeszkadza, podepnę się pod Twoje pytania.

Resztę wyjazdu już rozplanowałam, pozostały mi wyspy.
      Przylatuję na Phuket (4 osoby) około 16.30, wylatuję dalej 9 dni później o godz. 20-tej.

Wariant 1
      -jedna noc na Phuket (nie zdążę na prom) i rano na wyspy
      -kilka dni na Phi Phi i kilka na drugiej wyspie (może Krabi?)
      -powrót na Phuket ostatniego dnia od razu na samolot do Chiang Mai

Wariant 2
      -kilka nocy na Pkuhet i stąd rejsy na wysepki
      -prom na Phi Phi
      -kilka nocy na Phi Phi i stąd ew. rejsy na te wyspy, na które z Phuketu będzie za daleko
      -powrót i samolot

Który wariant jest lepszy a może jeszcze inny? Będą cztery osoby, prawie wszystkie dorosłe (my i dzieci). W planie zwiedzanie wysp, rejsy łodziami. Nurkowania nie przewidujemy.

Teraz sprawa wycieczek i cen. Jak rozplanować nocleg, na których wyspach (który wariant), żeby mieć dobry dostęp do zwiedzania wysp?
      Będzie nas czwórka, więc jak podejść do cen rejsów? Załóżmy, że widzę cenę wyjściową. Ile da się zejść z ceny przy czwórce osób?
      Ja widzę to tak, że są rejsy większe, organizowane przez biura lub hotele. Ale jest pewnie możliwość wynajęcia łódki na cały dzień/pół dnia (z kimś kierującym łodzią?). Tylko, czy my się do takiej łódki zmieścimy? Może to śmieszne pytanie ale nie wiem, ile osób tam wchodzi:)

Będę wdzięczna za pomoc i rady, jak rozłożyć noclegi, gdzie z jakiej wyspy co warto zwiedzić.
      I czy ew. Krabi, czy inna wyspa z przeprawą promową? Z tego co kojarzę to jest bilet otwarty na trasie Phuket-Phi Phi-Krabi. O czymś takim ew. myślałam.

Pozdrawiam i liczę na pomoc:)
      • bob1111 Re: Mogę się podpiąć z pytaniem? 13.03.13, 18:01
        Na Phuket nie byłem więc moje rady będą raczej natury ogólnej.
        Nie polecam noclegu na Phi Phi drogo tłoczną wystarczy zorganizować sobie tam wycieczkę.
        Krabi to miasto w sumie mało ciekawe, sporo ludzi w tym ja zatrzymuje się Ao Nang dobre miejsce na organizowanie wyciecze po okolicznych wyspach do plażowania gorszę, łódkę można wynająć na proponowany trip, pół dnia (kilka godzin) cały dzień ich zasięg jest niewielki na cztery osoby możecie już sobie czarterować mieści się więcej cena czarteru jest od łódki. Co do ceny zawsze należy sprawdzić w kilku miejscach targowanie jest wskazane, ważne sprawdzić co jest w cenie żeby później nie było niepotrzebnych tarć.
        Wart sobie skorzystać z snorkelingu widoczki fajne jak się ktoś słabo czuję w wodzie to w kamizelce ratunkowej.

• pitahaya1 Re: Mogę się podpiąć z pytaniem? 14.03.13, 11:23
          Dziękuję za rady:)
          Mówiąc "Krabi" miałam na myśli właśnie Ao Nang. Tylko w takim razie jak to ugryźć? Popłynąć od razu do Krabi i stamtąd wycieczki na Phi Phi i sąsiednie wyspy? A wyspa Jamesa Bonda? To chyba lepiej z Phuketu...sama nie wiem. Czytałam, że zarówno Phuket jak i Phi Phi są zatłoczone ale gdzieś muszę te 9 dni nocować a przeloty mam już wykupione, więc tu nie przesunę miejsca lądowania.

Może więc wariant "trzy dni na Phuket, wyspa Jamesa Bonda" i na resztę dni na Ao Nang? I tak muszę przenocować po przylocie.

Piszesz o snorkelingu. Lecimy w lipcu, więc w porze deszczowej. Czytałam, ze to nie najlepsza pora na butlę czy fajkę ze względu na wzburzoną wodę. Doświadczenia wielkiego nie mamy ale pod wodę trochę schodziliśmy, tym bardziej z fajką nie będzie problemu.. Tylko ta pora deszczowa...
          • Gość: anita Krabi IP: *.play-internet.pl 14.03.13, 12:52
            Wróciłam niedawno z Krabi, i co do nurkowania to totalna beznadzieja, totalnie zniszczona rafa, i prawie zerowa przejrzystośc,prawie jak w Bałtyku tyle że są kolorowe rybki. Plaża Railay na którą organizowane są wycieczki z różnych wysp, jest bardzo, bardzo głośna przedewszystkim hałas pochodzi głównie od przypływających łodzi które są meeeeeeeeega głośne, przypływają i odpływają non stop,koszmarny hałas,łep pęka. Już lepsza bardziej cicha jest plaża Pranang, na którą przypływa nieco miej łodzi i są to głównie motorówki które są ciche a nie te ich łódeczki przy których uszy odpadają. Widoki cudowne ale ten hałas....
            • pitahaya1 Re: Krabi 14.03.13, 16:24
              Dzięki. Cenne uwagi. Tym bardziej w porze deszczowej widoczność nie będzie lepsza. A ten hałas...no to pięknie:D
          • untochables Re: Mogę się podpiąć z pytaniem? 14.03.13, 21:03
            z Ao Nang - masz też bez problemu wycieczki na wyspę Bonda - zresztą pisałem o tym powyżej, sama plaża Ao Nang jest bardzo miła ale nurkować przy niej się nie da bo pływy są takie, że woda jest lekko zamulona ale pływanie się czy kąpanie jak najbardziej

po nurkować czy snurkować można na wycieczce "4 wyspy"
            po za tym tak tam jest wszystko skonstruowane, że jeśli wpadniesz na pomysł wynajęci łódki na cały dzień tylko na swoje potrzeby to to zrobisz

moi znajomi wynajęli w 11 osób speed boota na cały dzień - też się da
            ofert jest taka masa że można wymyślać

ja bym Ci polecił Ao Nang z jednonocnym wypadem na Phi Phi + 2 wycieczki o których mowa byłą wcześniej

Phi Phi jest zatłoczona ale jak ktoś chce to trzeba to zobaczyć
            co do hałasu od łodzi - to zadam pytanie a jak one mają przepływać cicho skoro mają silnik ? moim zdaniem to nie było dokuczliwe

byłem na Ao Nang 2 razy w latach 2011 i 2012 (listopad)

pozdrawiam
            • pitahaya1 Re: Mogę się podpiąć z pytaniem? 14.03.13, 21:21
              Dziękuję za odpowiedź. Zaczęło mi się to układać w całość. Szkoda, że tak pokręcone ale lotów nie przesunę. Tak więc wychodzi mi Phuket z jednym noclegiem a potem na Ao Nang. Stamtąd wycieczki.
              Wygląda sensownie. Mam nadzieję, że pogoda dopisze i polskiego lata ze sobą nie zabiorę.

Pozdrawiam.
    • martina-0 Re: Phuket 12.03.13, 21:13
      Jeśli tam są komary i ktoś jest alergikiem, musi pamiętać o:

Kup sobie w aptece tabletki Comar lub Komar Off (zawierają wit. z grupy B oraz jakąś roślinę), nie są drogie (do 10 zł).

www.doz.pl/apteka/p48702-Comar_tabletki_30_szt
      www.allecco.pl/produkt-Inne_DOMOWA_APTECZKA_A_SADKOWSKI_KomarOff_30_tabl_-57470,1069.html
      Ponadto jak gdzieś jadę zabieram ze sobą takie coś elektryczne z wkładami jak odświeżacz powietrza:

BROS elektro + płyn na komary

To polska firma, tańsza od Raid.

są też inne formy, ten produkt to fachowo nazywa się elektrofumigator owadobójczy.

Ja się ma te tabletki i płyn do gniazdka elektr. to nie trzeba już smarować się niczym przeciw komarom, ani mieć siatki. W każdym razie mnie to pomogło.
      • Gość: Agnieszka Re: Phuket IP: *.compnet.com.pl 14.05.13, 10:00
        Te środki w ogóle nie działają na komary w Tajlandii!! Wiem bo sprawdziłam! Na polskie owszem...Nie warto kupować czegokolwiek w Polsce. Na miejscu w każdej aptece lub popularnym sklepie "7 eleven", można zakupić za około 10 PLN bardzo dobry środek który faktycznie działa! Testowałam go na sobie przez kilka miesięcy podczas mojej podróży po Tajlandii. Jest również odpowiednik dla alergików który zamiast DEET ma jakieś naturalne składniki. Polecam!

Wiele innych ciekawych porad znajdziecie na:

travel-on-your-own.com/pl/
        Pozdrawiam,
        Aga
        • Gość: gość Re: Phuket IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 11:31
          Agnieszko! Nie znam się na tych środkach przeciwko komarom, tzn. preparatach silniejszych niż te produkowane na polski rynek. Jakie taki preparat musi mieć stężenie DEET, żeby skutecznie chronić w tropikach? Podałaś bardzo ogólne informacje, może przydałby się link do tych produktów (także tych eko), gdzie można zobaczyć jakiej to firmy i przeczytać skład. Może jest to dostępne także w Europie Zach. (lub produkty o takim samym czy podobnym składzie). Myślę, że niektórzy forumowicze byliby Tobie wdzięczni za cenne wskazówki. Z góry dziękuję za pomoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka