Dodaj do ulubionych

mam dość!!

IP: *.chello.pl 31.08.05, 22:11
Czytam wpisy na forum turystyka od dawna. I coraz bardziej drażni mnie to co
tu widdzę, zwłaszcza, że ten zwyczaj jest coraz częstszy.
Nie wiem, czy to efekt nieuctwa, czy snobizmu, ale używanie obcych nazw
miejsc, które są spolszczone doprowadza mnie do szału.
Przykłady? Bardzo proszę... " jak wejść na Vesuvio, z jakim biurem na
Madeira, co zobaczyć w Firenze, itp.

Obserwuj wątek
    • bemeta Re: mam dość!! 31.08.05, 23:11
      Wyluzuj sie i jak masz dosc to tu nie wchodz. Mieszkam od wczesnej mlodosci za
      granica i wiekszosci spolszczonych nazw po prostu nie znam. I zapewniam cie ze
      nie jest to efekt ani nieuctwa ani snobizmu. Za to znam nazwy polskich
      miejscowosci, rzek w kilku innych jezykach - tez to potrafisz?
      Ale zeby zaraz doprowadzac do szalu????
      • Gość: irka Re: mam dość!! IP: *.chello.pl 02.09.05, 22:45
        I ja ja się dopiszę...tak do szału..mnie też to doprowadza... bo jesteśmy na
        polskim forum. i nikt mi nie wmówi,że jak zna polski, to nie zna polskich
        nazw..jak nie znasz , to się naucz!!!!
    • Gość: cs Re: mam dość!! IP: *.k102.webspeed.dk 31.08.05, 23:32
      a wlasnie, co to jest Firenze ?
      Nie mam pojecia, jak to nazwac po polsku
      • Gość: piti Re: mam dość!! IP: *.aster.pl 01.09.05, 00:50
        Łeeee, potrafi korzystać z Internetu, a nie potrafi sobie wyszukać, jak po
        polsku jest Firenze? Nie wierzę, Danusiu ;)))
      • valdivia Re: mam dość!! 01.09.05, 00:53
        Bosze... Florencja!
        • jetlag1 Re: mam dość!! 01.09.05, 02:47
          A co to jest Bosze-po polsku?
        • Gość: cs Re: mam dość!! IP: *.k102.webspeed.dk 01.09.05, 23:38
          valdivia napisał:
          > Bosze... Florencja!

Dzieki Ci, moje dziecko.
          Chocial na internecie nie musisz mnie nazywac bezposrednio.
    • Gość: # Re: mam dość!! IP: *.232.204.130.Dial1.LosAngeles1.Level3.net 01.09.05, 08:42
      Ciekawym, ile kosztuje dzis wycieczka do Poland, do Warsaw?
    • kaganowski Re: mam dość!! 01.09.05, 09:05
      Nie takie to proste. Starzy Polonusi, ci po podstawowce, co zasuwali rok po
      przyjezdzie na antypody w obozach pracy przymusowej dla nienagielskojezycznych
      imigrantow, nazywali Melbourne "Melburn" (od nieprawidlowej, "ockerskiej"
      wymowy nazwy tego miasta), stan Queensland "Kwinslandia" itp. Tylko Canberra
      przyjela sie ogolnie po polsku jako Kanbera. A wiec?
    • bynek Re: mam dość!! 01.09.05, 11:10
      Zdecydowanie popieram Ewkę.
      Stosowanie oryginalnych nazw geograficznych, tam gdzie istnieją nazwy
      spolszczone jest dziwactwem. Widać nie każdy miał geografię w szkole.
      Nie wnikam w przyczyny, to pewnie indywidualna sprawa ale sądzę, że należy
      używać tam gdzie tylko to możliwe polskich nazw.
      • asmoga Re: mam dość!! 06.09.05, 03:53
        No to ja jeszcze dodam, że np. mało kto w Polsce wie, jak się PO POLSKU nazywa
        najwięsze miasto Turcji. Prawidłowej nazwy Stambuł używa mniejszość. Przeważnie
        jest to Istambuł, zdarza się Istanbuł, no i oczywiście już kompletnie nie
        polski Istanbul.
        I cóż robić?
        • doctor_niet Re: mam dość!! 06.09.05, 08:10
          KONSTANTYNOPOL, a nie zaden "Istambul"! Jak Turcy chca do UE, to niech uzywaja
          prawidlowej, EUROPEJSKIEJ nazwy swego najwiekszego miasta! I niech uznaja
          wreszcie Cypr i dadza niepodleglosc Kurdom!
          • Gość: deirdra Re: mam dość!! IP: *.adsl.solnet.ch 06.09.05, 17:53
            Niektore nazwy polskie kompletnie wyszly z uzycia. Czy ktos jeszcze nazywa
            Aachen Akwizgranem ?
            • nocnylot Re: mam dość!! 06.09.05, 22:03
              Oczywiscie, ze Akwizgran. Powiedziec moze bym jeszcze powiedzial Aachen, ale na
              pewno nie napisalbym tak. Jest polska nazwa, wiec dlaczego nie stosowac? Tak
              samo jak Konstancja, a nie Konstanz, Londyn a nie London, Dauha a nie Doha,
              Wlochy a nie Italia.
              nl

PS. Zagadka - ktos wie jaka jest francuska nazwa Akwizgranu
              • Gość: bah7 Re: mam dość!! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 06.09.05, 22:17
                Aix-la-Chapelle...

community.webshots.com/photo/173058642/173058642TuWBCh

Chociaż ja wolę Akwizgran...

bah7
                • doctor_niet Re: mam dość!! 07.09.05, 07:56
                  Ja nazywam z holenderskiego "aken" mowiac do tubylcow, i rozumieja...
            • doctor_niet Re: mam dość!! 07.09.05, 07:55
              Ja... ;)
          • nocnylot Re: mam dość!! 06.09.05, 22:12
            Dlaczego Konstantynopol to prawidlowa nazwa? Skad zes to wykombinowal? A czemu
            nie Bizancjum? Albo Carogrod, bo ta nazwa tez byla uzywana? Polska nazwa to
            Stambul i nie kombinuj... Londyn tez nazywasz Londinium, bo tak nazywali je
            Rzymianie?
            nl
            • Gość: pidżej też mam dość!! IP: 80.241.130.* 06.09.05, 23:14
              na twoim miejscu albo włączyłbym polskie znaki albo się nie odzywał i nie
              podawał że polska nazwa to Stambul. braku polskich znaków też mam dość (OK,
              pisząc z kawiarenki w Dunedin nie będę przebudowywał im systemu, ale z domu?
              jakie usprawiedliwienie? potem pisze taki jedenzdrugim że stewardesy LOTu robią
              mu laske. może i robią, lecz wątpię, bo gość strasznie na nie narzeka - na
              forum USA i Kanada).
              • Gość: nocnylot Re: też mam dość!! IP: *.98.78.83.cust.bluewin.ch 07.09.05, 01:04
                Przykro mi bardzo, ze nie mam polskich znakow. Naprawde. Pisze z zagranicy i
                nie ze swojego komputera.
                nl
                • Gość: pidżej Re: też mam dość!! IP: *.acn.waw.pl 07.09.05, 01:56
                  przywiozłem parę lat temu laptopa ze stanów z preinstalowanymi windowsami. też
                  nie miał polskich znaków. przez pierwszych kilka minut. nic nie musiałem
                  dokładać ani dogrywać, tylko wybrałem dodatkową klawiaturę w panelu sterowania.
                  pogadaj z właścicielem, wytłumacz różnicę między zadaniem i żądaniem, i
                  robieniem laski a robieniem łaski, może zrozumie. niczym nie ryzykuje przecie.
                  powodzenia!
                  • nocnylot Re: też mam dość!! 07.09.05, 02:52
                    Problem w tym, ze ja nigdy w zyciu nie mialem do czynienia z polska klawiatura.
                    Wiec nawet nie mam pojecia gdzie mialbym tych polskich liter na klawiaturze
                    szukac! Moze jakies wskazowki? Najlepiej na priva, bo nie jest to zbytnio
                    zwiazane z tematem forum...
                    nl
    • Gość: tytus,romek i ... [...] IP: 219.93.17.* 06.09.05, 02:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka