Gość: M IP: *.stacje.agora.pl 25.05.03, 16:39 Polecam gorąco wszystkim Turcję. Jest tam co zwiedzać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mx Piekny kraj IP: *.sjc.ca.bbnow.net 25.05.03, 17:55 Ja wybieram sie na kolejne wakacje w Turcji, i calkowicie zgadzam sie z Toba. Turcja ma niezwykle urocze miejsca chociazby Antalya, Kapadocja, dawny konstantynopol, wspaniala kuchnie, goscine turkow i pogoda niemal jak w Kalifornii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Piekny kraj IP: *.lanserwis.net.pl 25.05.03, 20:06 Tez chciałabym w tym roku oprócz Istambułu odwiedzić inne miejsca w Turcji, chocby Pammukale. Kupiłam promocyjne bilety lotnicze do Sofii, ale zamierzam trzytygodniowy okres pobytu podzielic na Bułgarie i Turcję. Co polecacie zobaczyć w Turcji oprócz Istambułu? Jak dostac się do Pammukale z Istambułu i gdzie nocować na miejscu? Jadę z 8 letnim ciekawym swiata dzieckiem, ale jednak dzieckiem, więc musza byc znośne warunki podrózy i noclegów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx do Iwony IP: *.sjc.ca.bbnow.net 26.05.03, 04:31 Iwona, kiedy wybierasz sie do turcji? Ja wracam na 5 tygodni do rodziny w Polsce ( Czerwiec 19) a potem na 2 tygodnie wyjezdzam do mojego meza rodziny w Antalyi-Turcja. W tym roku mamy zamiar wybrac sie na tygodniowa wyprawe wzdluz wybrzeza. Powoli obmyslamy plany, gdzie spac i co zwidzac. Chetnie podzielilabym sie naszymi planami z Toba. Zajrzyj wkrotce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: do Iwony IP: *.lanserwis.net.pl 26.05.03, 16:36 Witam i z góry dziekuję za wszelkie informacje i rady. Do Sofi przylatujemy 3 sierpnie, odlot 24 sierpnia. Wyprawę (a co najmniej wycieczkę) do Turcji możemy zaplanować w pierwszym lub ostatnim tygodniu pobytu.Cztery lata temu byliśmy na wczasach w Side, ale nic nie zwiedziliśmy poza okolicą, bo dziecko jeszcze było małe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klaus1 Re: Piekny kraj 26.05.03, 09:50 Istambył-Pamukkale myslę że to będzie ok 12 godz samochodem, tam się jeździ z riviery tureckiej, na miejscu jest kupa hoteli, właściwie ww wszystkich popularnych atrakcjach turystycznych Turcji jest mnóstwo hoteli turystycznych, alewarto wcześniej rezerwować zwłaśzcza w ścisłym sezonie, bo jest prawdziwy tłok. BTW osobiscie uważam że same pamukkale to niezła podpierdułka, zwłaszcza że Turki zdewastowały to miejsce potwornie, nie są warte dak dalekiej podróży z Istambułu, są znacznie bardziej fotogeniczne ;), i ileż można się moczyć w "basenie kleopatry", Tucy mówią że 1 godz to 10lat mniej, więc łatwo policzyć ;), osobiście polecam Kapadocję (super fantastic) tak na 3 dni! i koniecznie z noclegiem w w "wydrążonym domku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Re: Piekny kraj IP: *.sjc.ca.bbnow.net 26.05.03, 17:49 ja bylam w pamukkale jakies 7 lat temu i juz wowczas widac bylo brazowawe narosla na wapiennych tarasach. Podobno powodem bylo odciecie wody i skierowanie jej do okolicznych hoteli. Teraz niedawno ktos mi powiedzial ze ostatnio nawet zacementowano spore obszary i pomalowano na bialo, coby to mialo przypominac dawne wapienie. Plakac czy sie smiac. Myslmy podrozowali wowczas z Antalya i chyba zajelo nam to okolo 10 godzin, jak dobrze pamietam. Tym razem wybieramy sie na OLimpos, zeby zobaczyc wieczne ognie bogow :) potem wzdluz wybrzeza odwiedzajac Fethiye, marmaris byc moze az do Efezus. Wydaje mi sie ze moze to byc ciekawa wyprawa zwarzajac ze wybrzeze jest uslane archeologicznymi zabytkami. Przerozne teatry, dawne swiatynie i miejsca kultu przeroznych cywilizacji. W dodatku cudny blekit morza. Odpowiedz Link Zgłoś
klaus1 Re: Piekny kraj 27.05.03, 08:30 ZGADZAM SIĘ Turcja to piekny kraj ze wspaniałym dziedzictwem kuturowym, doskonale zachownymi starożytnymi zabytkami, kultury greckiej , rzymskiej i chrzescijańskiej, bardzo przyjazny dla turystów, wszędzie mozna wejść, dotknąć, fotografować, a nawet zabrać pamiatkę, niestety taka nieograniczona eksploatacja dewastuje straszliwe, a przykład tego mozna zobaczyć w Pamukkale, prawda jest taka że większość tych pieknych pocztówek została zrobiona przynajmniej 5-7 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Re: Piekny kraj IP: *.sjc.ca.bbnow.net 28.05.03, 07:34 Zabawna historia przypomina mi sie kiedy czytam Twoj post. Otoz, w ubieglym roku zdecydowalams ie odwiedzic Topkapi w Istambule. My turysci troche juz wychowani po "amerykansku" gdzie wszystko co ma ponad 50 lat jest uwazane za zabytek. Tak wiec w pieknym zamku, wedrujemy po pokojach i widzimy jak robotnicy wymieniaja oknow w jednej z komnat. Buciary brudne na zabytkowym, kto wiek jak wieloletnim dywanie. Nikomu nie przyszlo na mysl zeby jakos delikatni podejsc do sprawy. Zszkokowani wyszlismy. Odpowiedz Link Zgłoś
paria Re: Piekny kraj 27.05.03, 11:24 Witam. Byłam w zeszłym roku w Turcji. Zwiedzałam Pamukkale. Z trzech hoteli, które brały wodę do swoich basenów zostały tylko wystające z ziemi pręty zbrojeniowe. Turcja dostała podobno kilka lat temu pieniądze z Unicef'u na ratowanie tarasów i rzeczywiście zaczęli coś z tym robić. Te wybetonowane baseniki (które zresztą powoli pokrywają się wapieniem) powstały przy dawnej drodze, która prowadzila na górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Turcja - Bawełniany Zamek IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 22:47 Turcja jest super.Koniecznie trzeba zobaczyć Pammukale Kapadocje, troję, Pergamon, Efez, Maryeman oraz góry Taurus, Bosfor, Dardanele . A jak to zobaczycie to oniemiejecie. Byłem, widziałem, oniemiałem!!!!! ps.Ankarę można sobie darować.Antalii nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corrupt_angel Re: Turcja - Bawełniany Zamek IP: *.chello.pl 29.05.03, 18:21 Gość portalu: Mat napisał(a): > Turcja jest super.Koniecznie trzeba zobaczyć Pammukale > Kapadocje, troję, Pergamon, Efez, Maryeman oraz góry Taurus, Bosfor, Dardanele Z tą Troją, to nie jestem taka pewna... oprócz drewnianego konia Trojańskiego nie ma tam nic, co by przypominało mitologiczną Troję. Kapadocja - TAK (szczególnie!) góry Taurus - TAK (a jak już tam jesteśmy, to koniecznie trzeba się udać nad jezioro i krater Nemrut Dagi) Efez - TAK Bosfor - TAK Dodam jeszcze: Side, Alanya, Bodrum i Marmaris - najpiękniejsze miasta riwiery. No i oczywiście Istanbul! > . > A jak to zobaczycie to oniemiejecie. > Byłem, widziałem, oniemiałem!!!!! > > ps.Ankarę można sobie darować.Antalii nigdy! Z tym się zgodzę w zupełności. Ankara jest zbyt konserwatywna i poważna... (żeby nie mówić, że nie ma tam nic do zwiedzania) Odpowiedz Link Zgłoś
3kola Re: Turcja - Bawełniany Zamek 09.05.13, 12:23 Zgadzam się. Turcja jest ciekawym turystycznie krajem. Jest taka różnorodność. Nie tylko wypomniane w powyższym artykule Pamukkale, ale również właśnie bajkowa Kapadocja, czy starożytne Side. Cuda natury i cuda powstałe ludzką ręką... taka właśnie jest Turcja. Odpowiedz Link Zgłoś