lidiasz 17.02.05, 14:26 Byłam kilka razy w Tunezji, w Sousse i Hammamecie, ale również na Saharze. Znam kilka dobrych hoteli godnych polecenia. Jeśli ktoś jest zainteresowany służe pomocą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agula130 Re: Byłam W Tunezji 18.02.05, 16:52 witam, to moze powiesz mi coś na temat Jockey Club? wybieram sie tam w czerwcu. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 18.02.05, 17:50 Z tego, co wiem hotel b. dobry, bezpośrednio przy plaży, położony w pięknym ogrodzie palmowym. Słyszałam, ze jedzenie mają super:)Oczywiście baseny też są. Do Sousse kilkanaście kilometrów, do Monastiru ok. 7-8 km. Czerwiec to chyba najlepsza pora na wyjazd do Tunezji, będzie gorąco, ale nie aż tak upalnie jak np. w sierpniu. Polecam Saharę jeśli nie byłaś! Ja byłam zachwycona:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maxia10 prosze pomoz 17.04.05, 15:00 chcemy wyjechac w 2 osoby do tunezji niestety nie wiem jak sie do tego zabrac koszt ok 6000 polec nam jakies dobre hotelr jesli mozesz a co sadzisz o hill diar ze scan holiday zalezy nam na spokoju ale zarowno na zwiedzaniu tak oferta 7 + 7 z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: prosze pomoz 23.08.05, 18:21 Sorry maxia, nie zauważyłam Twojego listu, dopiero teraz...Pewnie pytanie jest nieaktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
miko233 Re: Byłam W Tunezji 24.04.05, 09:21 Witaj, jadę w maju do Hammamet. Czy wiesz cos może o hotelu Nesrine? Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 18.02.05, 17:39 Hotel Położony nad morzem, w strefie turystycznej, leży pomiędzy Hammametem a Tunisem nie byłam w tym hotelu, ale wiem od znajomych, ze to raczej 2*, ok. 200 pokoi, czyli raczej mały. Nie mieli większych zastrzeżeń. Niestety nic więcej na ten temat nie mogę Ci powiedzieć:( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justynainfo Re: Byłam W Tunezji 18.02.05, 20:30 Mam do Ciebie prośbę.Czy możesz dać mi nr GG do Twoich znajomych? Zależy mi na dokładniejszych informacjach, ponieważ wyjeżdżam tam z dzieckiem.Za pomoc dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 18.02.05, 21:38 Niestety nie mają GG, ale jeśli chcesz pytać o jakieś szczególy odnośnie samej Tunezji, mogę pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
justynainfo Re: Byłam W Tunezji 18.02.05, 21:55 Bardzo Cię proszę,byś dowiedziała się informacji dotyczących samego hotelu.Ponieważ jadę z rodziną +dziecko chciałabym wiedzieć,czego mogę się spodziewać na miejscu.Z czego byli zadowoleni,a co im przeszkadzało?W jakim stanie ogólnym jest budynek nowy/stary?Czy łazienki są czyste?Ile razy w tygodniu sprzątają i czy możemy być narażeni na kradzieże naszych prywatnych rzeczy?Sporo tych pytań :)Nie wiem,czy dokonałam trafnego wyboru.Zależało mi na 5*,ale w upatrzonym nie było już miejsc.Jeśli możesz,to kontaktuj się ze mną przez maila: justynainfo@wp.pl SERDECZNE DZIĘKI! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ala Re: Byłam W Tunezji IP: *.farmacol.com.pl / *.farmacol.com.pl 18.05.06, 09:22 Jaki hotel w Hammamecie 4 gwiazdkowy jest godny polecenia? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczekq Re: Byłam W Tunezji 19.02.05, 15:35 Czy możesz mi napisać z jakiego biura jechali Twoi znajomi oraz skąd wylatywali i o której godzinie? To dla mnie ważna informacja,bo słyszałam dużo dobrych opinii o tym hotelu (MediSeaClub). Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 19.02.05, 19:35 Chyba z Globetrotters, czy coś w tym stylu:) Wylatywali z W-wy, ale nie potrafię Ci powiedzieć o kórej godzinie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nowackamonia Re: Byłam W Tunezji 19.02.05, 21:03 Bardzo Cię proszę, abyś wypytała znajomych o dokładniejsze informacje dot. Medi Sea.Jadę tam z mężem z początkiem lipca.Czy to prawda,że są tam pokoje lepsze i gorsze?Jak z posiłkami i czy warto dawać napiwki.Co hotel oferuje swoim gościom no i czy basen kryty jest dodatkowo płatny.Za wszystkie rady bardzo Ci dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 20.02.05, 08:50 Podobno to prawda, ze są pokoje lepsze i gorsze, oni dali w recepcji jakiś upominek i dostali ten lepszy:( Na posiłki nie narzekali, byli b. zadowoleni z jedzenia, napiwki dawali. Nie korzystali z basenu krytego, nie wiedzą czy był płatny, ale wydaje się to mało prawdopodobne. Zaletą hotelu jast b. miła atmosfera, miła obsługa i bezpośrednie położenie przy plaży. Wakacje więc powinny być udane! Odpowiedz Link Zgłoś
nowackamonia Re: Byłam W Tunezji 20.02.05, 17:57 Czy mogłabyś się dowiedzieć,jaki upominek dali,bo kompletnie nie mam pojęcia.Znalazłam też na forum linka,gdzie widać taki fajny różowiutki odnowiony pokój.Czy może w nim mieszkali?Nie wiem też,czy przy pełnej obsadzie na ten hotel uda mi się coś załatwić.Może podają Ci numery tych lepszych pokoi.Proszę Cię dowiedz się od Znajomych.Z serca Ci dziękuję za starania, które pewnie są dla Ciebie kłopotliwe.Monika. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 20.02.05, 21:50 Tunezyjczycy są trochę przekupni i lubią prezenty. Czasami wystarczy drobny upominek: koszulka, długopis itp. Ja w tym roku jak chciałam mieć lepszy pokój, dałam butelkę wódki polskiej:) Albo 5-10 dolarów, no cóż korupcja i tam jest. Znajomi chyba dali butelkę jakiegoś trunku i dostali pokój z widokiem na morze. Najlepiej poproście na 2 piętrze, albo wyżej, żeby widzieć to morze. Narazie nie mam z nimi kontaktu i trudno mi powiedzieć jakie numery pokoi mieli. Ale nawet jakby się nie udało, nie ma się czym przejmować, jak hotel jest dobry, to napewno będziecie zadowoleni, tym bardziej, ze leży przy samej plaży. Powodzenia przy załatwianiu super pokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
beatricce1 Re: Byłam W Tunezji 20.02.05, 20:53 Wyjeżdżam z 12-letnim dzieckiem. Czy warto zabrać go na dwudniowy wypad na Saharę?Słyszałam,że warunki takiej wycieczki są ekstremalne.Podobno wioska w której się śpi jest fatalna.Proszę napisać tyle, ile nasuwa się Pani na myśl.Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 20.02.05, 21:13 Słyszałam, ze niektórzy nocują w jakiejś wiosce w nieciekawych warunkach, ale ja kiedy byłam na pustyni mieszkałam w hotelu b. dobrym chyba 4* z basenem. Więc zleży to napewno od biura, najlepiej zapytać przy wykupowaniu wycieczki na Saharę w jakich warunkach będziecie mieszkać. Jeśli zaś chodzi o dziecko, to trudno mi powiedzieć, zależy czy dziecko zainteresuje taka wyprawa, jest to pomimo wszystko męcząca droga i dlatego odradzam. Ja zabrałam 13 - letnie dziecko na wycieczkę do Tunisu i też było zmęczone i znudzone. No chyba, że dziecko bardzo chce zobaczyć pustynię, to może łatwiej zniesie trudy podróży. Pierwszy dzień od wczesnych godzin porannych jedzie sie non stop z małymi postojami na zwiedzanie i na obiad, na pustyni byliśmy ok. godz. 17, krótki czas w hotelu na przebranie się i wyjazd na przejażdżkę wielbłądami po pustyni (ok 1 godz) - niezapomniane wrażenia. Potem powrót do hotelu, kolacja i koniec dnia. Ja osobiście byłam bardzo zmęczona. Następnego dnia rano (bardzo wcześnie) wyjazd i również zwiedzanie w drodze powrotnej. Zobaczy sie dużo ciekawych rzeczy, naprawdę warto jechać na tę wycieczkę! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
beatricce1 Re: Byłam W Tunezji 20.02.05, 21:47 piszesz o prezencikach w recepcji hotelu.Co im najlepiej podarować?Co ich najbardziej cieszy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: LOM Re: Byłam W Tunezji IP: *.citysat.com.pl / *.net81.citysat.com.pl 24.05.06, 09:59 Pomocy hotel SAFA w Sos czy Karawana w Hamm Odpowiedz Link Zgłoś
kedar.sz Re: Byłam W Tunezji 18.02.05, 18:00 wybieramy się do Hotel LTI Jockey Club w Monastir.Jeżeli coś wiesz o mieście i samym hotelu poprosimy o opinię Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 18.02.05, 21:56 W Monastirze byłam, to b. ładne miasto portowe, położone obok lotniska międzynarodowego. Leży niedaleko Sousse- można dojechać taksówką. W mieście znajduje się najstarszy i największy w Afryce ribat – muzułmański klasztor chyba z VIII wieku. Jest też Medina - stare miasto. Można więc co nieco pozwiedzać, jeśli chodzi o hotel, to słyszałam jedynie, że jest Ok, położony w bardzo ładnym ogrodzie, bezpośrednio przy plaży, same zalety:) Udanego urlopu! Odpowiedz Link Zgłoś
joasiaczek1 Re: Byłam W Tunezji 19.02.05, 16:14 czy warto z dzieckiem jechać na wycieczkę dwudniową po pustyni? jakie warunki panują w wiosce, gdzie nocuje się? ile zabrać kasy na dwutygodniowe wczasy? czy lepiej euro czy dolce? czy jest duże prawdopodobieństwo zachorowania? słyszałam,że w żadnym wypadku nie wolno pić ich wody co jescze powinnam wiedzieć, a o co nie zapytałam? pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 19.02.05, 19:27 Hej, To zależy w jakim wieku jest dziecko i w jakim miesiącu się wybierasz (bo może być b. gorąco, pomimo klimatyzowanych autokarów). Ja byłam z dzieckiem, ale na wycieczce w Tunisie i było to kłopotliwe. Raczej nie polecałabym wyjazdu na Saharę z małym dzieckiem. Ale warto napewno jechać na pustynię! Jest rewelacyjnie, zwiedza się wiele po drodze, właściwie można zobaczyć cała Tunezję, a sama pustynia robi niesamowite wrażenie. Jeśli będzie do wyboru 2 i 3 dniowa, polecałabym 2 dniową (w zupełności wystarczy, zobaczysz wszystko i mniej zapłacisz). Jeśli chodzi o pieniądze to bez znaczenia czy weźmiesz dolary czy euro, nie ma problemu z wymianą. Można wymieniać w recepcji hotelu i każdym banku. Nie warto wymieniać zbyt dużych sum, aby nie zostawały dinary przy wyjeździe z Tunezji (nie wolno wwozić i wywozić dinarów). Natomiast wysokość sumy na 1 os. na tydzień, to indywidualna sprawa, jeśli nie szaleje się zbytnio to powinno wystarczyć ze 100 - 150. Choroby w Tunezji się zdarzają, najczęściej przewodu pokarmowego, nie wolno pić wody z kranu, najlepiej kupować w butelkach. Nie dodawać kostek lodu do drinków i soku, bo też robią z wody z kranu. Ostrożnie z surowymi owocami, sałatkami itp. Zabrać leki od biegunki, dziecku można podawać florę bakteryją, dobry jest też nifuroksazyd. Niektórzy polecają kieliszek wódki przed posiłkiem (podobno najlepiej chroni przed sensacjami żołądkowymi). Mnie się takie dolegliwości zdarzały, ale nie wszyscy mieli tego typu problemy. Dzieci często chorują na zapalenie ucha i gardła, więc, unikajcie zbyt drastycznych zmian temperatur, zbyt silnej klimatyzacji. Jakby co jest też na miejscu lekarz. Jeśli chodzi o zakupy to najlepiej kupować i najtaniej w tzw. Magazine Generale, to coś w rodzaju supermarketu. Na Medinie też nie kupujcie od razu, trzeba się targować! Najlepiej chodzić w głąb Mediny, na uliczki gdzie kupują tubylcy, ceny są tam niższe niż dla turystów. NO nie wiem co tu jeszcze Ci napisać...Jak chcesz wiedzieć coś konkretnego, to pytaj. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 20.02.05, 09:02 Tę sumę podałam Ci nie licząc wycieczek i pamiątek, jedynie jakieś jedzenie, napoje lody, leżaki na plaży itp. Jeśli wziąć pod uwagę wszystko to ze 400 dolar na tydz. pewnie wyjdzie, to zależy od tego, co chesz kupować, bo to zawsze indywidualna sprawa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
majusza6 Re: Byłam W Tunezji 22.02.05, 16:58 Moze znasz te Hotele: COMPLEX SALEM, SKANES PALACE, MARHABA BEACH, MARABOUT, KARAWAN, RIADH PALMS, IMPERIAL PARK, MECHMOUM, ROSA BEACH, ALYSSA, BEL AZUR. Mam problem z wyborem. Chce pojechac na swieta z chlopakiem i zalezy nam na ladnym hotelu umieszczonym przy plazy. Najlepiej niedaleko centrum. Jaka jest pogoda pod koniec marca? Prosze o pomoc. Z gory dziekuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 22.02.05, 17:59 Hej! Znam MARHABA BEACH, MARABOUT i RIADH PALMS, to b. dobre hotele położone blisko centrum i przy samej plaży. Byłam we szystkich, może najsłabiej z nich wypadł Marabout, ale też jest OK. Jedzenie super, obsługa przemiła, którykolwiek z nich wybierzesz będziesz zadowolona w 100%. Polecam też hotel Marhaba Club - świetny hotel 3*. Pod koniec marca powinno już być ciepło może ok. 20 stopni. Najlepiej jednak jechać w maju, lub czerwcu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
majusza6 Re: Byłam W Tunezji 22.02.05, 18:10 Dziekuje za odpowiedz!A slyszalas moze cos o hotelu Complex Marhaba??? Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 22.02.05, 22:41 W skład kompleksu wchodzą hotele: Marhaba, Marhaba-Club, Neptun i Medina. Co do Neptuna i Mediny - wiele nie wiem, ale widziałam z zewnątrz. Leżą w jednym ogrodzie palmowym, przy samej plaży. Napewno są tak samo dobre jak Marhaba i Marhaba Club. Wcześniej napisałam Ci o Marhaba Club. To dobre hotele, o podobnym klimacie, warto tam jechać, ja byłam b. zadowolona (i nie tylko ja). Wszystkie mają baseny, przytulne pokoje, świetną obsługę, dobre jedzenie. Wsród gości sporo Niemców. Leżaki na plaży dodatkowo płatne, jak prawie wszędzie w Tunezji. Chciałabyś wiedzieć jeszcze coś konkretnego? Odpowiedz Link Zgłoś
gonia333 Re: Byłam W Tunezji 24.02.05, 07:29 Z jakim biurem byłeś? Ja wybieram się ze scan holiday. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 24.02.05, 10:59 Ja byłam w Tunezji ze Scan Holiday, Vingiem, Exim Tours i Konsorcjum Polskich Biur Podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnula992 Re: Byłam W Tunezji 23.02.06, 11:37 a czy z Exim Tours byłas zadowolona,i czy wiesz moze cos na temat THALASS SHALIMAR Odpowiedz Link Zgłoś
just333 Re: Byłam W Tunezji 06.04.05, 15:16 Witam, W czerwcu lece do Tunezji do marhaby club czy mogłabyś coś więcej napisać o tym hotelu a może masz jakieś fotki które mogłabyś wysłać Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 30.04.05, 08:50 Witam, przepraszam ale jakoś nie zauważyłam wcześniej Twojego pytania. Marhaba jest super, bedziesz zadowolona, mam zdjęcia ale niestety nie mam skanera:( Hotel położony jest w pięknym ogrodzie, chyba najładniejszym w Sousse, no i w dobrym miejscu, dość blisko centrum. Jeśli chcesz spytać o jakieś szczegóły - służe pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia_a Re: Byłam W Tunezji PILNE!!! 21.08.05, 14:26 Witaj Wczoraj wygralam wycieczke do Tunezji, a dokladnie do Tunisu z TV4 z programu ODLOT. Czy wiesz cos moze o hotelu Panorama/El Gouna lub Saphir (bungalow) i hotel Hammamet Village oraz Club Oasis. Zreszta bylabym wdzieczna o cenne wskazowki odnosnie Tunezji(Tunisu): -jaka walute zabrac ze soba (a moze karte do bankomatu) - jak sie ubierac w miejscach publicznych -czego unikac -na co zwracac uwage oraz to wszytsko co przyjdzie Ci do glowy Jesli oczywiscie to nie bedzie klopotliwe O Odpowiedz poprosze ma maila gazetowego lub sylvia_a@wp.pl Z gory dziekuje i pozdrawiam - Odpowiedz Link Zgłoś
agaelgam Jadę w połowie maja 24.02.05, 07:42 do hotelu Saphir i Hammamet Village w opcji all inclusive. Znasz to miejsce? Wiem, że do plaży jest ok 400m ale to mi nie przeszkadza. Jaka jest pogoda w maju? Słyszałam, że czasami pada deszcz. Zależy mi na odpoczynku na ciepłym piachu i popływaniu w ciepłym morzu. Oczywiście będziemy też zwiedzać :)) Ciekawa jestem jakie są ceny fajek wodnych. Mam juz jedną ale chcę przywieźć drugą no i tytoń oczywiście :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Jadę w połowie maja 24.02.05, 11:12 Niestety nie znam hotelu, ale w Hammaecie byłam 2 razy.Fajne miejsce, piękne plaże, niedaleko miejscowość Nabeul, gdzie odbywa się targ i można napewno taniej kupić między innymi fajkę wodną, Nabeul słynie też z ceramiki. Połowa maja to dobry czas na odpoczynek, bo jest już ciepło, ale nie powinno być upalnie. Morze nie bedzie jeszcze b. ciepłe, ale napewno bedziesz zadowolona. Co do deszczu to raczej w marcu tam nieźle pada, ale w ubiegłym roku moi znajomi byli na początku lipca i lało 2 dni (ale to już jakieś anomalie chyba:)) Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Jadę w połowie maja 24.02.05, 11:14 A orientuje się ktos jaka jest pogoda w Monastirze pod koniec kwietnia i na początku maja? jade 29.kwietnia na 2 tygodnie i chcialabym się opalić:) czy jest to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Jadę w połowie maja 24.02.05, 11:16 Pogodę zawsze trudno przewidzieć, ale naogół jest już ciepło i napewno się opalisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Jadę w połowie maja 24.02.05, 11:20 Dzięki za odp:) fajnie by było :) bo pływac i tak nie umiem:) ale kto wie... w Tunezji jest takie piękne morze :) i jeszcze takie super baseny:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzoana_b Re: Byłam W Tunezji 24.02.05, 13:28 Lecimy z dziećmi w czerwcu do Shalimar w Hammamecie, opcja all inc., z Oasis Tour. Znasz ten hotel? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 24.02.05, 15:26 Hotel widziałam tylko z zewnątrz, oddalony od centrum więc nie powinien przeszkadzać zgiełk, blisko plaży w ładnym ogrodzie z palmami. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
dzoana_b Re: Byłam W Tunezji 25.02.05, 09:20 Dziękuję, mam nadzieję że się nie rozczarujemy:) Odpowiedz Link Zgłoś
eva2412 Re: Byłam W Tunezji 25.02.05, 14:04 Który z tych dwu hoteli wybrałabyś: Riadh Palms czy Sousse Palace. Zależy mi na hotelu jak najbliżej mediny. A może jeszcze jakiś ma lepsze położenie i 4*lub 5*. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 25.02.05, 15:41 Hej! Chyba trochę dalej jest położony Riadh Palms, ale to b. dobry hotel ( b. duży z 500 pokoi), co czasami nie odpowiada niektórym. Ten drugi jest mniejszy. Myślę, że są bardzo porównywalne te hotele pod względem jakości obsługi, jedzenia itp. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eva2412 Re: Byłam W Tunezji 25.02.05, 16:05 Dzięki. Rozumiem, że oba są godne polecenia. Lubię hotele w centrum, stąd moje pytanie. Chyba wybiorę ten mniejszy, lub bedę losować. Jeszcze raz bardzo dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
wuge Re: Byłam W Tunezji 07.03.05, 22:46 Byłam w Sousse Palace, fajny hotel, fajne jedzenie, czyściutko, tylko żal bo okradli mnie z bagażu i to właśnie ta miła obsługa. Hotel ciekawie położony bo i nad morzem i blisko mediny i do marketu niedaleko, tylko ten jeden szkopuł Odpowiedz Link Zgłoś
leon1976 Re: Byłam W Tunezji 26.02.05, 20:52 my tez tam lecimy z zoną 2 czerwca a wy? slyszelismy ze bardzo fajny hotel. pozdrawiamy,pa Odpowiedz Link Zgłoś
dzoana_b Re: Byłam W Tunezji 28.02.05, 14:04 Tak, 2 czerwca z Katowic do Shalimara. No to się spotkamy:) My lecimy z parą znajomych i z dziećmi, nasz Szymek będzie miał prawie 2 latka, a ich córa 1,5 roku, tak więc wakacje spędzimy na wysokich obrotach;) A wy sami czy też dzieciaci? A coś więcej słyszałeś o hotelu, bo ja tylko tyle co przeczytałam w katalogu i co mi w biurze powiedzieli (praktycznie to co w katalogu). Mam nadzieję że dobrze wybraliśmy szczególnie ze względu na dzieci. Już się nie mogę doczekać, szczególnie patrząc na śniegowy krajobraz za oknem... Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
gonia333 Re: Byłam W Tunezji 25.02.05, 15:58 Jadę do hotelu Neptunia Beach. Czy dobrze wybrałam. Jadę ze scan holiday i mają tam program dla dzieci i all inclusive. Napisz proszę czy tam jest ok. Nie mam bardzo dużych wymagań. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 25.02.05, 16:09 Niestety nie znam tego hotelu, ale jest na forum niejaki Maher - rezydent z Sousse zapytaj jego, napewno będzie coś wiedział na ten temat.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ada673 Re: Byłam W Tunezji 03.03.05, 21:06 Mam pytanie odnośnie el Menzah. Może masz jakies istotne wskazowki. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 05.03.05, 09:08 Byłam dwa razy w Hammamecie, ale nie znam tego hotelu, słyszałam o nim tylko. Położony spory kawałek od centrum, ale to 4* hotel, napewno jest OK, blisko plaży i w nowej częći miasta w strefie turystycznej. Nistety nic więcej nie mogę Ci powiedzieć:( Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mati7373 Re: Byłam W Tunezji 06.03.05, 14:48 Mam pytanie na które może znasz odpowiedź. Czy w hotelach 4 lub 5 gwiazdowych można korzystać z internetu? Chciałabym w ten sposób kontaktować się z domem zamiast dzwonić. Co o tym sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 06.03.05, 15:56 Cześć Podobno w niektórych hotelach można, są też kawiarenki internetowe - nie wiem niestety ile kosztuje ten dostęp . Ja osobiście nie korzystałam. Za 1 dinara tj. mniej niż 1$, można przez minutę(mniej więcej) rozmawiać z Polską. No i sms- y też spokojnie się wysyła, natomiast dzwonienie z komórki drogie:( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
plemie4 Re: Byłam W Tunezji 07.03.05, 19:10 Witam.Czy możesz coś powiedzieć o Hotelu Byblos w Hammamet. Odpowiedz Link Zgłoś
just333 Re: Byłam W Tunezji 06.04.05, 15:23 Witam, Byłam w Byblosie z jakieś cztery lata temu więc nie wiem czy moje informacje będą aktualne. Osobiście nie mam mu nic do zarzucenia niektórzy polacy narzekali na pokoje(jak zwykle na coś) ale ja nie uważam żeby były takie straszne. Niewątpliwym plusem tego hotelu był duży basen i jedzenie(raz w tygodniu kolacja na powietrzu). Wieczorami były bardzo fajne wieczorki animacyjne(najlepsze jakie widziałam do tej pory). Odpowiedz Link Zgłoś
darius01 Re: Byłam W Tunezji 08.03.05, 18:12 a hotel les citronniers w hammamecie? wiesz cos o nim? Odpowiedz Link Zgłoś
awd2 Re: Byłam W Tunezji 22.03.05, 11:46 Witam. Czy możesz coś powiedzieć na temat hotelu Almaz?Słyszałem,że w pobliżu jest park rozrywki Carthageland czy o nim możesz również coś powiedzieć? Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 22.03.05, 15:55 Hej, hotel znam tylko z zewnątrz. To co słyszałam, to same pochlebne opinie. Hotel dosyć nowy, blisko plaży i zasługuje na te 4*. Zobacz sobie tę stronkę, może najdziesz coś ciekawego. Pozdrawiam. www.almaz.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rd08 Re: Byłam W Tunezji 24.03.05, 10:17 Czesc,wybieram sie wkrotce do Tunezji i zamierzam zatrzymac wlasnie w tym hotelu.Czy masz jakies informacje na jego temat (inne niż mozna uslyszec w biurach podrozy, gdzie wszyscy go zachwalają, ale faktycznie prawdy można dowiedziec sie dopiero na miejsu:))? Czy w polowie kwietnia jest wystarczająco cieplo, zeby "pobyczyc się" na plazy a woda w morzu wystarczająco ciepla? Z gory dziekuję za pomoc. Pozdrawiam. Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 24.03.05, 12:21 Cześć. Chodzi Ci o hotel Almaz? Napewno nie ma się co doszukiwać jakichś ukrytych haczyków w tym, co na forum piszą. Dużo pozytywnych opinii, więc nie masz się czego obawiać. Napewno jest OK. Mogę to zweryfikować, bo wiem ze hotele w których byłam i są naprawdę dobre, też są chwalone przez innych. Hotel Almaz znam z zewnątrz, nie mieszkałam w nim, więc nie mogę Ci podać jakichś istotnych szczegółów. Jeśli jedziesz pierwszy raz do Tunezji, uważaj na jedzenie niewiadomego pochodzenia, zdarzają sie zatrucia. Warto coś wziąć ze sobą, skuteczny jest też jakiś drink. Życzę miłego pobytu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 24.03.05, 12:22 A jeśli chodzi o pogodę, to w połowie kwietnie powinno już być ciepło. Może byc chłodna woda w morzu:( Odpowiedz Link Zgłoś
rd08 Re: Byłam W Tunezji 25.03.05, 12:20 Hej, widze,ze nie pojawiła sie nazwa hotelu :( Vincci Taj Sultan.To tam zamierzam się wybrać. Czy wiesz cos o tym hotelu? Dzięki wielkie za pozostałe informacje. Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
asiaaa25 Re: Byłam W Tunezji 11.04.05, 11:31 czesc! znasz może hotel Samara w Sousse? Wybieramy się 28 kwietnia. Za wszelkie info będe bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 11.04.05, 17:52 Cześć. Hotel Samara, to b. dobry hotel, dużo jest o nim na forum, więc nie chcę się powtarzać. Ma fajną dyskotekę, miłą obsługę i niezłe położenie. Do plaży przejście przez ulicę, ale leży dosyć blisko centrum. Jedzenie też dobre. Zyczę miłego wypoczynku, napewno będziesz zadowolona:) Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
bysiaczek3 Re: Byłam W Tunezji 14.04.05, 14:31 a wiesz może coś o wyspie Djerba, hotel Vincci Alkantara Thalassa..jadę tylko na 7 dni i zastanawiam się co wybrać wyspę czy stały ląd?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 16.04.05, 15:11 Cześć, nie byłam na Djerbie:( Ale jeśli się wybierasz na Saharę, to z wyspy bedzie bliżej. Podobno jest tam super. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dina56 Re: Byłam W Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 21:31 pPrzeglądałam forum o podróżach w Tunezji i zainteresował mnie Twój mail. Piszesz, że wybierasz się na wyspę Djerba, hotel Vincci Alkantara Thalassa.Ja też tam jadę i do tego samego hotelu (7 lipiec z Poznania). Interesuj mnie kiedy planujesz podróż, a może już byłeś. Ciekawa jestem Twoich wrażeń. Pozdrowiam Odpowiedz Link Zgłoś
juliuszpiasecki Re: Byłam W Tunezji 14.04.05, 22:44 Cześć! 26 kwietnia wylatujemy do Sousse ( Riadh Palms) w podróż poślubną (tyle że po srebrnym weselu).To nasz pierwszy lot - jeśli możesz opowiedz, czy w samolocie tunezyjskim i na ich lotnisku można robić zdjęcia ? Jak w hotelu opłacać dodatkowe usługi( drinki,sauna,ekstra posiłki w hotelowych restauracjach ,etc. - płacic od razu karta - ale wtedy musze ja nosić wszędzie- czy może można dopisywać do numeru hotelowego - płatne jednorazowo przy wyjeżdzie ? ). Wysokość napiwków ( jaki procent do rachunku)? Jakim językiem najlepiej posługiwać się w Tunezji ( angielski lub niemiecki-wchodzą w rachubę)? I ostatnie - jakaś mała, kameralna ichniejsza ( lokalna ) knajpka z ichniejszą (lokalną) muzyka , żeby zamówić stolik na rocznicową kolację. Pozdrawiam - Juliusz Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 16.04.05, 16:53 Cześć! Riadh Palms jest OK, napewno będziecie zadowoleni. Ma dobre położenie, przy plaży i blisko centrum. Co do samolotów tunezyjskich to nie są one zbyt nowe i jedzenie na pokładzie kiepskie, ale za to mają swietnych pilotów. Zdjęcia w samolotach można robić, na lotnisku raczej nie, ale ja robiłam i nikt nie zwrócił mi uwagi...Napiwki tak jak u nas ok. 10%. Ja posługiwałam się gotówką i kartą, nie mam pojęcia czy można zapłacić pod koniec pobytu. Najlepiej zapytaj rezydenta, bo być może jest to zależne od zyczajów panujących w hotelu. W Tunezji bez problemów mozna porozumiewać się zarówno w jęz. niemieckim jak i angielskim. W Sousse jest restauracja L'Escargot - elegancka z kuchnią francuską i tunezyjską, jest tam bar z pianinem i klima. Druga to: La Marmite - przytulna, niedroga restauracja w centrum miasta z daniami tunezyjskimi.Jest też droższa restauracja w Port el Kantaoui - kilka kilometrów od Sousse - L'Escale - nouvelle cuisine. W Sousse jest sporo restauracji, więc napewno znadziecie coś odpowiedniego. W Tunezji tanim środkiem transportu są taksówki, ale pamietajcie, że wszędzie trzeba się targować (w taksówce też). Jeśli chcesz sie dowiedzieć czegoś jeszcze, sluże pomocą. Zyczę miłego pobytu. Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
juliuszpiasecki Re: Byłam W Tunezji 16.04.05, 21:09 Dziękuję za informacje !! Ale jak zawsze pojawiają sie nowe pytania - jak podchodzą Tunezyjczycy (obsługa samolotu i lotniska) do ewentualnego nadbagażu? 2. Lecimy z Neckermanem - podobno jednak opłatę lotniskową i wizową płacą uczestnicy dodatkowo - czy coś Ci o tym wiadomo? 3. Zamierzamy w targowaniu na suku posługiwać się karteczką i pisakiem - ale nie wiemy czy nie wyjdziemy na idiotów ? Aha - jestem namiętnym fajczarzem - zamierzam przywieść sobie fajkę wodną - podobno jednak najlepiej kupić ją w strefie wolnocłowej przed samym odlotem i przewieść jako podręczny - stąd pytanie jakie sklepy są w strefie wolnej ? No to na razie tyle. Z góry dziękuję za odpowiedzi ! Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 17.04.05, 14:25 Witam. Za dodatkowe kilogramy płaci się, wiec radzę zabrać ze sobą niewiele rzeczy i pilnoać żeby nie przkroczyć dozwolonej ilości bagażu. Jechli chodzi o dopłaty, to biuro powinno Was poinformować o jakichkolwiek dopłatach, ja nie spotkałam się z tym, żeby dopłacac na lotnisku, te dopłaty były dołączone do ceny wyjazdu. Może Neckerman, ma jakieś inne zasady. Na souku, oczywiście możecie posługiwać się karteczką zapewniam, że jest to powszechnie przyjęte. Najczęściej sami sprzedający tak właśnie negocjują ceny. Cenę można zbić naprawdę znacznie, ale to zależy od umiejętności targowania się. Oni uwielbiają ten rytuał targowania się i uważają za idiotów tych którzy tego nie robią. Musicie więc uzbroić się w cierpliwość przed pójściem na tagr. Jeśli nie macie ochoty na kupowanie na souku, to oczywiście są sklepy ze stałymi cenami, w których kupicie pamiątki. W Sousse są 2 supermarkety o nazwie Magazine Generale - można tam zaopatrywać się w różne rzeczy, jeden z nich znajduje się niedaleko waszego hotelu. Fajkę wodną też można kupić w sklepie ze stałymi cenami, z tego co pamiętam na lotnisku w Monastirze są sklepy z pamiątkami i można w miarę niedrogo kupić to, co wpadnie w oko. Również ich likiery i wódkę figową można taniej kupić w strefie wolnocłowej. Są też tam sklepy z kosmetykami, słodyczami. Pamiętajcie o tym, żeby unikać w Tunezji jedzenia, które wygląda nieciekawie, nie pić wody z kranu i nie jeść nie mytych owoców, jest tam inna niż u nas flora bakteryjna i niektórzy mają problemy żoładkowe. Dlatego warto zabrać z Polski jakieś podstawowe lekarstwa, lub przed posiłkiem wypijać drinka. Co do praktycznych informacji, może jeszcze dodam, że jeśli chcecie dodzwonić się do Polski wykręca się numer: 00+48+kierunek regionu+numer abonenta, dzwoni sie z budek, które są oznaczone na żółto, jetst ich b. dużo w mieście i nazywają się "taxiphone". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
juliuszpiasecki Re: Byłam W Tunezji 17.04.05, 20:00 Bardzo dziekujemy za dotychczasowe informacje ( z tymi opłatami lotniskowymi to też w przypadku Neckermana wydawało nam sie,że opłaty na lotnisku to przesada) Co do alkoholu to sądzę, że jeden litr naszej czystej gorzałki ( jestem miłośnikiem literatury więc myślę o Panu Tadeuszu) wystarczy na dwie osoby na 10 dni jako lekarstwo. Na co dzień zamierzamy popróbować ichniejszych trunków jak i posiłków.Szczepienie żółtaczki ( to chyba podstawa przy jakichkolwiek wojażach do krajów lekko tropikalnych) mamy za sobą, a apteczka też już skompletowana. pozdrawiamy Juliusz i Jola Odpowiedz Link Zgłoś
krezik Re: Byłam W Tunezji 15.04.05, 06:17 Witam! mopże znasz te hotele : Saadia, Kilma, Dalia i Las Pyramides który możesz polecić i jeszcze podpowiec Triada czy Scanholiday. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 16.04.05, 14:57 Witam. Znam hotel Kilma i Dalię, oba znajdują się w Hammamecie. Dalia bliżej plaży, przejście przez ulicę i chyba jest nowszym hotelem. Jedzenie Ok, polecałabym ten. Natomiast jeśli chodzi o biuro to najczęściej jeżdże z Exim Tours, ale Triada też ma pozytywne opinie, naogół trzba się sugerować, czy biuro ma pewną pozycję na rynku i czy nie ma kłopotów finansowych. Co zaś dotyczy rezydentów, to wiadomo, ze zdarzają się różni, niezależnie od biura. Życzę miłego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
krezik Re: Byłam W Tunezji 19.04.05, 07:49 a co możesz powiedzieć o hotelu TOUR KHALEF ???? Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 19.04.05, 16:26 Hotel troche starszy, ale niezły. Położony w dużym ogrodzie bezpośrednio przy plaży. Ja przechodziłam przez ten hotel, ale mieszkałam w sąsiedztwie - w hotelu Marhaba, położonym na terenie tego samego ogrodu. Słyszałam pochlebne opinie o tym hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
zlapalamoddech Byłam W Tunezji 23.04.05, 07:27 Hotel Miramar w Hammamet. Będę tam dwa tygodnie w pierwszej połowie maja. Na forum nic nie znalazłam o tym hotelu. Jesteś skarbnicą wiedzy o Tunezji więc i ja zapytam. Czy coś wiesz o tym hotelu? Interesuje mnie wszystko. Będę wdzięczna za każdą praktyczną radę. Czy wiesz jaka jest tam wtedy pogoda. Chodzi o to czy trzeba wziąść ze sobą polar, płaszcz deszczowy, sweter? Planuję też dwudniową Saharę i indywidualne zwiedzanie koleją. Odpowiedz Link Zgłoś
zlapalamoddech Re: Byłam W Tunezji 23.04.05, 08:10 Może ktoś mi odpowie, jak ubrać się na Saharę? Jakie włożyć buty? Czy wystarczą adidasy? Odpowiedz Link Zgłoś
justynainfo odpowiedź ... 23.04.05, 10:29 "Położenie: hotel położony jest w ładnym, dużym ogrodzie, bezpośrednio przy piaszczystej plaży, ok. 3,5km od mediny w Hammamet. Wyposażenie hotelu: na terenie hotelu, w budynku głównym znajduje się recepcja (możliwość wynajęcia sejfu za dodatkową opłatą), bar amerykański, bar przy basenie, kawiarnia mauretańska, restauracja, restauracja a la carte, bar, pomieszczenie z TV Sat., bazar i fryzjer. Wyposażenie pokoi: hotel posiada w sumie 351 pokoi w różnych budynkach wyposażonych w łazienkę z wanną lub prysznicem i WC, telefon, klimatyzację, TV Sat. i balkon. Hotel posiada pokoje rodzinne dla 4 osób usytuowane na dwóch piętrach, wyposażone jak pokoje standardowe, z balkonem lub tarasem, a także apartamenty dla 4 osób z pomieszczeniem mieszkalno- sypialnym, dodatkową sypialnią, kącikiem kuchennym, wyposażone jak pokoje standardowe, z balkonem. Rozrywka i sport: dla gości hotelowych przygotowano dwa baseny, brodzik dla dzieci, taras słoneczny z leżakami (odpłatnie) i parasolami, mini klub i plac zabaw dla dzieci, aerobik, rzutki, boccia, piłkę siatkową, 2 utwardzane korty tenisowe, tenis stołowy, mini golf, saunę, masaże, siłownię i sporty wodne na plaży. W ciągu dnia organizowane są międzynarodowe programy rozrywkowe z zabawami i konkurencjami, zaś wieczorem przedstawienia typu pokazy, kabarety, skecze. Wyżywienie: Śniadania i obiadokolacje w formie bufetu lub wersja all inclusive. ALL INCLUSIVE OBEJMUJE: trzy posiłki (Śniadania, obiady i kolacje w formie bufetu); piwo, wino, napoje bezalkoholowe do posiłków; przy barach w ciągu dnia lokalne napoje alkoholowe i bezalkoholowe; w godzinach 16: 00- 17: 00 przekąski i ciasto; przekąska o północy w godzinach 23: 00- 24: 00. Opinia: dobry hotel, ciekawa propozycja dla rodzin z dziećmi, a także klientów ceniących bezpośrednie położenie przy plaży niedaleko centrum miasta." Odpowiedz Link Zgłoś
zlapalamoddech Re: odpowiedź ... 23.04.05, 11:22 Dziękuję za informację, ale nie o to mi chodziło. Justynko przekopiowałaś mi opis oferty jednego z biur podróży. Dla mnie cenna byłaby opinia kogoś kto był w tym hotelu. Np. nie wiem, czy za leżaki, parasole i materace płaci się na plaży, basenie, tarasie. Tu pisze o płatnym tarasie. W innej ofercie o bezpłatnej plaży. Co z basenem? Czy, i w jakim systemie dostaje się ręczniki plażowe? Ile kosztuje sejf? Czy pokoje i łazienki są nowe, czy zniszczone? Gdzie są najlepsze pokoje? W budynku głównym, czy bungalowie? Baseny są podobno trzy (w tym jeden kryty). Czy woda w basenach jest podgrzewana? Czy korty tenisowe, mini golf, sauna, masaże, siłownia i sporty wodne na plaży są dla gości HB odpłatne i ile? Odpowiedz Link Zgłoś
justynainfo Re: odpowiedź ... 23.04.05, 12:38 Więc nie mogę Ci pomóc :( Myślałam, że nie możesz niczego znaleźć w sieci, co by w małym stopniu przybliżyło Ci charakterystykę. Najszybszą metodą jest ściągnięcie informacji bezpośrednio z linku, dlatego w treści pojawił się cudzysłów. Z mojego kręgu znajomych nikt nie był w tym hotelu. Jeszcze popytam. Może czegoś się dowiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
justynainfo Re: odpowiedź ... 23.04.05, 13:04 Rozmawiałam ze znajomą prowadzącą biuro podróży. Ogólnie powiedziała, że im hotel ma więcej gwiazdek, tym odpłatność za sejf jest wyższa. Czasami zdarzają się w pokojach sejfy bezpłatne, ale to należy do rzadkości. Stawka za jedną dobę w sezonie letnim to około 2 lub 3 euro za dzień. Sprawa dotycząca pokoi w Miramar: bungalowy są z reguły utrzymywane w gorszym stanie, ale ich plusem jest to, że są blisko morza. Poleca raczej budynek główny. Leżaki na tarasie i przy basenie w 4* nie są płatne. Za dodatkowe atrakcje typu sauna, masaże, sporty wodne.... będziesz musiała niestety zapłacić.Jeśli znowu dowiem się czegoś - napiszę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
justynainfo Re: odpowiedź ... 23.04.05, 13:20 Zapomniałam jeszcze dodać...taras słoneczny jest odpłatny za leżaki.Pokoje w budynku głównym są wyposażone standardowo za wyjątkiem apartamentów składających się z części dziennej i sypialnej oraz małej kuchni. Jeśli lubisz dobrze zjeść, to polecam all inc. Odpowiedz Link Zgłoś
zlapalamoddech Re: odpowiedź ... 23.04.05, 16:03 Justynko, dziękuję za pomoc. Każda wiadomość jest cenna. A może coś wiesz o wycieczce na Saharę, tzn chodzi mi o zalecane ubranie i buty. Jadę w pierwszej połowie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: odpowiedź ... 23.04.05, 17:54 Cześć! Justynka udzieliła Ci bardzo dobrych informacji, ja osobiście nie byłam w hotelu o który pytałaś więc trudno byłoby mi powiedzieć coś od siebie na ten temat. Na Saharze natomiast byłam, ale trochę później na początku lipca (i było b. gorąco). W pierwszej połowie maja powinno już być naprawdę ciepło, warto wziąć przede wszystkim wygodne buty i coś z długim rękawem (jakaś kurteczka, czy bluza - wieczorem może być chłodniej). Ubrania najlepiej bawełniane, jakieś nakrycie głowy, okulary przeciwsłoneczne, ale nie zabieraj ze sobą dużo ubrań, taka wycieczka trwa 2-3 dni, nie warto wiem to z własnego doświadczenia. Sahara jest super! Napewno będziesz zachwycona.Pozdrawiam! Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
zlapalamoddech Re: odpowiedź ... 23.04.05, 18:41 Dziękuję Lidziu. To miłe, że można liczyć na Forumowiczów. Po powrocie z Tunezji uzupełnię braki na forum dotyczące hotelu Miramar. Pytałam o buty na Saharę, bo moje wyobrażenie jest takie, że potrzebne są tam wysokie buty, żeby piasek nie sypał się do środka. Nie mam takich butów. Dlatego pytałam, czy adidasy wystarczą, bo chyba na pewno nie sandały. Ile naprawdę kosztuje ta wycieczka? Różne biura podają od 85 do 120 euro, albo około 120 DT. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: odpowiedź ... 24.04.05, 09:26 Hej Alutko! Jeśli chodzi o obuwie, to nie powinno być jakieś wysokie, bo piasek na Saharze bardzo drobniutki, nie przeszkadza, nawet jak będziesz miała sandały i piasek dostanie się do środka, to żaden problem. Ja miałam sandały, w adidasach byłoby za ciepło. Zresztą po samej pustyni będziecie napewno jechać na grzbiecie wielbłąda:) Ja płaciłam 85 euro i byłam z Exim Tours, wyżywienie jest oczywiście w cenie. Musisz się jednak liczyć z jakimiś dodatkowymi kosztami, np. sam przejezd na grzbiecie wielbłąda ok. 10$, jakieś napiwki itp. Przyjemnego zwiedzania! Pozdrawiam. Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
zlapalamoddech Re: odpowiedź ... 24.04.05, 09:50 Lidziu bardzo Ci dziękuję. Teraz mam lepsze pojęcie o wycieczce na Saharę i mogę się właściwie przygotować. Jadąc na wielbłądzie napewno przypomnę sobie, że jestem właściwie ubrana dzięki Twoim radom. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: odpowiedź ... 28.04.05, 09:17 Cieszę się, że przydały Ci się moje rady:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
diabla Re: ubranie 29.04.05, 18:40 Co do obuwia - rzeczywiście wystarczą sandały. Byleby nie klapki, bo jadąc na wielbłądzie możesz je zgubić :) I drobna wskazówka - weź koniecznie kostium kąpielowy! Ja niestety nie wzięłam (jakoś nie przewidziałam basenu, tak byłam mentalnie nastawiona na piach piach suchy piach :))) i bardzo żałowałam, ponieważ okazało się, że w hotelu, w którym nocowaliśmy podczas dwudniowej wycieczki na Saharę był super basenik! Kąpielówki wiele miejsca nie zajmą jeśli nie okażą się przydatne, a jeśli będzie basen, to po całym dniu z chęcią się pewnie popluskasz :) pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: ubranie 30.04.05, 08:45 Rzeczywiście Aga ma rację, kostium się przyda, ja też nie wzięłam ze sobą... Odpowiedz Link Zgłoś
wieeewiora Re: KACEM*** Hammamet 28.04.05, 18:10 znasz ten hotel? Możesz coś o nim napisać? Czy Hammamet to dobry wybór? Co można w okolicy zobaczyć? Jakie są ceny wycieczek na pustynię i jak się na nie ubrać, co ze sobą zabrać? Proszę, odpisz. Pozdróweczka Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: KACEM*** Hammamet 28.04.05, 19:24 Hej! Samego hotelu nie znam, ale wiem, ze leży dosyć daleko od plaży. Natomiast jeśli chodzi o Hammamet - to jest fajnym miejscem, ma piękne, szerokie plaże. Można zwiedzić muzeum archeologiczne, muzeum stroju tradycyjnego i stare miasto. Niedaleko Hammametu jest miasteczko o nazwie Nebul, to centrum ceramiki i wielki targ, który odbywa się chyba jeśli dobrze pamietam w piątki. Można tam dojechać taksówką (niedrogo). Wycieczka na pustynię, to super wyprawa b. polecam, ja płaciłam ok. 85 euro, ale ceny sa różne zależy z jakim biurem jedziesz. Kwestia stroju, to nic specjalnego, wcześniej na forum o tym pisałam, rzecz podstawowa to nie zabierać ze sobą zbyt wiele bagażu, bo wycieczka trwa 2 lub 3 dni, na ogół jest gorąco, więc ubranie lekkie, najlepiej z naturalnych włókien, np. bawełniane. Nie zapomnij o okularach przeciwsłonecznych, jakimś nakryciu głowy, kremie z filtrami, aparacie fotograficznym. Jeśli chcesz zabrać trochę piasku z pustyni "na pamiątke", to weź ze sobą torebkę foliową (przyda się). Pozdrawiam. Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
wieeewiora Re: KACEM*** Hammamet 29.04.05, 21:01 Dzięki serdeczne za szybką odpowiedż. Na bliskości plaży zupełnie mi nie zależy, gdyż uwielbiam chodzić, więc będzie pretekst do spacerku.Lecę na tydzień, z tego 2 dni planuję spędzić na Saharze, a reszta migiem zleci. Gdzie w Hammamecie można zrobić najtańsze zakupy ? jakie przywiozłaś pamiątki ? pozdróweczka Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: KACEM*** Hammamet 30.04.05, 08:43 Cześć! W Hammamecie jest sklep Magazine Generale, to coś w rodzaju supermarketu i ceny są tam normalne, najlepiej poprosić taksówkarza i zawiezie (taksówki są tanie, ale nie zapomnij zwrócić uwagę na licznik, przy wsiadaniu powinno być coś ok. 250 milimów, no i targuj się).Jesli chodzi o pamiątki, to dużo jest w Tunezji tandety, ale wiadomo, że coś kupić trzeba. Ja przywiozłam fajkę wodną, która na miejscu okazała się bezużyteczna (taka zabawka:), kupowałam też na Saharze róże pustyni. Przywiozłam trochę ceramiki, wielbłądy skórzane, słodycze itp. Życzę super wyjazdu! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wieeewiora Re: KACEM*** Hammamet 30.04.05, 19:45 Czy ten MAGAZINE GENERALE jest w centrum czy na obrzeżach Hammametu? Domyślam się, że jest najtańszy, skoro go polecasz? Z jakiego biura jechałaś na pustynię i za ile? Pozdróweczka Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: KACEM*** Hammamet 01.05.05, 10:02 Magazine Generale, jest najtańszy i jest w centrum, przy medinie. Ja byłam na Saharze z Exim Tours - 2 dni i płaciłam 85 euro.Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
eman53 Re: Byłam W Tunezji 01.05.05, 12:50 Witaj! Wybieram się z rodziną do Monastir-Skanes do hotelu Neptunia Beach w lipcu czy mozesz napisać coś o miejscu i ewentualnie o tym hotelu Pozdrawiam Emanuel Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 02.05.05, 19:40 Witam. Sam Monastir znam i jest to miejsce jak wiekszość miast turystycznych Tunezji, napewno Wam się spodoba. Niestety samego hotelu nie znam:( Jedziecie w lipcu, więc przygotujcie się na upały. Zwiedzanie staje się możliwe po południu, kiedy upał jest mniejszy. Ja osobiście uwielbiam gorąco i tez wybieram się w lipcu! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eman53 Re: Byłam W Tunezji 03.05.05, 10:48 Dzieki mam nadzieje ze bedzie ok Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eman53 Re: Byłam W Tunezji 03.05.05, 12:48 Witaj! Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace wycieczki na Sahare czy lepsza jest dwu czy trzy dniowa taka wycieczka co jest bardziej atrakcyjne i pozwala wiecej zobaczyc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 03.05.05, 12:54 Witam, polecam 2-dniową. Zobaczysz wszystko, co trzeba i będziesz zadowolony.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eman53 Re: Byłam W Tunezji 03.05.05, 17:51 Dzięki za informacje narazie nie mam więcej pytań za odpowiedzi serdecznie dziekuje.Pozdrawiam. Udanego wypoczynku Emanuel Odpowiedz Link Zgłoś
stepel14 Re: Byłam W Tunezji 06.07.05, 15:29 Lecimy do Tunezji w opcji "TRAVEL" (tak mi sie wydaje) i mamy trafić to hotelu 4* tylko nie wiadomo do którego. Czy jest jakieś ryzyko takiej podróży? Odpowiedz Link Zgłoś
gonia333 Re: Byłam W Tunezji 03.05.05, 15:32 A kiedy wyjeżdzasz do Neptunia Beach? Ja jadę 28 lipca z mężem i synem 10 lat. Napisz. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
eman53 Re: Byłam W Tunezji 03.05.05, 17:49 Ja jadę od 7 lipca i wracam 28 przywiozę Wam samolot Tunezji chyba, że lecicie nie z Krakowa Mogę zagrzać Wam (tylko czy konieczne przy takich upałach) jakieś miłe miejsce nad basenem i na plaży. Pozdrawiam i miłego wypoczynku Emanuel Odpowiedz Link Zgłoś
maxwall Re: Byłam W Tunezji 01.06.05, 22:15 EL OLF LAS PALMAS w Hammamet Co możesz nam otym hotelu powidzieć Bardzo prosze o odpowieć Odpowiedz Link Zgłoś
kaskera Re: Thalassa Village Sousse 27.05.05, 21:52 Hej! Czy ktoś był w Thalassa Village w Sousse lub wie coś o tym hotelu? Ja wybieram sie tam na początku sierpnia. Z góry dziękuje za info. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelam Re: Byłam W Tunezji 15.06.05, 19:59 Witam, mam małe pytanko do Ciebie , czy znasz suss a w zasadzie hotel Nejma wybieramy sie 5.07 jakie sa opinie o tum hotelu. Za info z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
waldorfic Re: Byłam W Tunezji 18.06.05, 11:12 witam:0 a ja chcialabym pojechac w pazdzierniku na djerbe..warto? czy lepiej na lad? chcialabym pozwiedzac i pobyczyc sie z lekka... Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 18.06.05, 13:25 Oczywiście, że warto. Ja byłam w ubiegłym roku w październiku w Sousse, było super pogoda. Jedź na Saharę przy okazji. Wspaniałe wrażenia.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gostrow Re: Byłam W Tunezji 11.05.05, 14:55 cześć wiesz coś może o hotelu Golden Beach Club (Monastir - Skaner)? z góry bardzo dziękuję za odpowiedź Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
franc77 Re: Byłam W Tunezji 15.05.05, 22:57 Pierwszy raz lecimy do Tunezji. Wybralismy Djerbę, hotel Prima Live Garden Park. Lecimy z Exim Tours. Może ktoś z Was był w tym hotelu? Co warto zobaczyć wybierając się na Djerbę (aha, lecimy z 2-letnią córeczką), czy korzystać ze zorganizowanych wycieczek, czy lepiej zwiedzać na własna rękę? Co kupić przed wyjazdem - dolary czy euro, jaki jest przelicznik? Jakie lekarstwa warto zabrać (Jakieś zatrucia pokarmowe itd, boimy się zwłaszcza o dziecko), czego raczej nie jeśc? Piszcie, proszę, bo jestesmy zupełnie zieloni a wylatujemy juz 26 maja. Może możecie podpowiedziec coś o czym wie sie dopiero "gdy się było i widziało"...Za każdą uwagę będziemy wdzięczni Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 16.05.05, 17:27 Witam. Niestety nie znam tego hotelu, ale z Eximem latałam, było OK. Polecam wycieczkę na Saharę, bo to naprawdę warto zobaczyć. Polecałabym zwiedzanie w zorganizowanych wycieczkach, tym bardziej, ze lecicie z tak małym dzieckiem, oszczędzi to wam niepotrzebnych dodatkowych przeżyć i nerwów. Co prawda, Sahara z 2-latkiem, to napewno męcząca wyprawa - osobiście bym nie zabierała dziecka. Co do pięniędzy to obojętne czy weźmiecie euro, czy dolary. Warto natomiast zabrać jakieś leki od biegunki, np. nifuroksazyd, smectę. Dorośli mogą codzień serwować sobie mocniejszego drinka, to skuteczne na wszelkiego rodzaju zatrucia. Uważajcie na sałatki owocowe i warzywne, na soki, nie pijcie wody z kranu (najlepiej kupować w butelkowaną). W Tunezji jest odmienna flora bakteryjna niz u nas, więc jakieś dolegliwości mogą się zdarzyć. Można tez kupic w Polsce trilac, lub lakcid i stosować na miejscu, wtedy nie powinno was nic dopaść. Gdyby jednak coś się działo wzywajcie lekarza, bez problemu otrzymacie fachową pomoc. Napewno spodoba się wam Tunezja i wrócicie zadowoleni, czego serdecznie życzę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
franc77 Re: Byłam W Tunezji 18.05.05, 10:38 Dziękujemy za wszystkie info. Piszesz, że latałaś z Eksimem. I nie miałas problemów ze zmianami godzin wylotu? Bo podobno z tego słyna i my niestety juz mamy pierwsze dowody. Na swojej stronie internetowej zmienili dzień wylotu z 27 na 28 maja. A powrót ma być 10 .06 - Tunezja 22.00 Poznań 2.25. Czy to znaczy, że wylatujemy 10.06 z Tunezji, czy, że wylatujemy 9.06, by być już na miejscu, w Poznaniu 10.06 o godz. 2.25 Bo to znów skracałoby pobyt w Tunezji o dobę. Jak interpretować te godziny? Napisz, proszę, jeśli sie orientujesz. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 18.05.05, 16:15 Ja nie miałam takich problemów z wylotami, najlepiej zapytajcie biura jak z tym pobytem.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
daria313 Re: Byłam W Tunezji 16.05.05, 14:32 mam pytanko jeśli chodzi hotel el bousten, może wiesz coś na jego temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Byłam W Tunezji 16.05.05, 17:14 Witam.Hotel 3* w Hammamecie, znam z widzenia tylko, wydaję się że OK, blisko plaży. Budynek niezbyt wysoki, położony w ładnym ogrodzie. Chwalony przez Exim tours. Życze miłego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
ines47 Hotel SAADIA 18.05.05, 15:23 Mam pytanie.Czy może ktoś coś wie na temat hotelu SAADIA w Monastir.lecę tam 14 lipca i chciałabym się czegoś dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiasz1 Re: Hotel SAADIA 09.06.05, 15:17 Saadia, to hotel 3* w Monasirze, nie leżący bezpośrednio przy plaży, z tego co wiem do plaży jest bezpłatny dowóz. W sumie przyjemny hotelik z basenem i miłą obsługą:) Odpowiedz Link Zgłoś