janusz1941 11.06.01, 12:59 kto z was zna Danie i jakie ma praktyczne doswiadczenia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: okruszek Re: urlop w Danii - IP: 195.41.66.* 11.06.01, 14:41 Dania jest bombowa!!! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: urlop w Danii - IP: 62.98.98.* 12.06.01, 15:01 Gość portalu: okruszek napisał(a): > Dania jest bombowa!!! > > pzdr to prawda -satysfakcja gwarantowana-fajne klimaty,swietne widoki,niezla zabawa i do tego jeszcze niedrogie piwo. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza do Janusza IP: 62.98.98.* 12.06.01, 15:05 no to teraz juz wiesz gdzie jestes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okruszek do Zuzy IP: 195.41.66.* 13.06.01, 10:20 Czy ty tez piszesz z Danii jak i my? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: do okruszka IP: *.horsens.dk 13.06.01, 12:21 gdzie mieszkasz w Danii i jakie sa twoje osobiste wrazenia, mam na mysli wrazenia dla turystow z Polski ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okruszek Re: do okruszka IP: 195.41.66.* 14.06.01, 13:48 Mieszkam niedaleko Kolding a pracuje niedaleko Aalborg. :o) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: do Okruszka IP: 62.98.101.* 14.06.01, 15:22 niestety nie mieszkam w Danii,ale czesto tam jezdze na wakacje bo jest COOL!!!!!!!! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz1941 Re: do okruszka i zuzy 14.06.01, 16:35 hej okruszek, to calkiem niedaleko mnie ale dlaczego nie przeniesiesz sie w okolice ålborga, do pracy kawal drogi. hej zuza, a w jakim rejonie bywasz w danii do was dwojga, wlasciwie to nie ma znaczenia ale do jakiego rodzaju sie zaliczacie ten czy ta, ja jestem ten, student AU, przygotowuje wlasnie prace mag na wydziale miedzynarodowym UW tak dla wyjasnienia: moim pytaniem chcialem sprowokowac naszych rodakow z polski do oceny danii jako kraju turystycznego hilsen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okruszek do tego co to nie wie gdzie mieszka IP: 195.41.66.* 19.06.01, 16:38 Okruszek przeniesie sie w okolice Aalborga w przyszlym roku. mvh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michel Re: do tego co to nie wie gdzie mieszka IP: *.horsens.dk 26.06.01, 00:00 Gość portalu: okruszek napisał(a): > Okruszek przeniesie sie w okolice Aalborga w przyszlym roku. > > mvh Nie przejmuj sie adresem mailu-to mojego ojca ale z niego korzystam, nie mamy tajemnic. Okruszek, jestes strasznie tajemniczy-a. Ja mieszkam na codzien w Horsens, tu sie urodzilem. Przyjemnych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: do j 1941 IP: 62.98.98.* 22.06.01, 00:00 zostal mi jeszcze polwysep na ktorym jestes i fionia. reszte wysp juz zwiedzilAm dosc dokladnie.(jutlandie zostawiam na przyszle wakacje, mam nadzieje,ze 3 tyg. mi wystarcza aby ja troche poznac) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: do j 1941 IP: *.jpmorgan.com 22.06.01, 00:00 Dania jest super. Studiowalem w Kopenhadze i spedzilem tam rewelacyjnie czas. Goroco polecam knajpy na Stroget i Christianie! Jednak jakbym mial tam mieszkac dluzej... to troche nudnawo, za spokojnie (moze na emeryturke). Bardzo przypadl mi do gustu Helsignor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michel Re: do j 1941 IP: *.horsens.dk 26.06.01, 00:00 Gość portalu: Bartek napisał(a): > Dania jest super. Studiowalem w Kopenhadze i spedzilem > tam rewelacyjnie czas. Goroco polecam knajpy na > Stroget i Christianie! Jednak jakbym mial tam mieszkac > dluzej... to troche nudnawo, za spokojnie (moze na > emeryturke). Bardzo przypadl mi do gustu Helsignor. Hej Bartek, cieszy mnie ze ci sie w Danii podobalo. Moze masz i racje, ze tu troche nudno ale luksusowo, przynajmniej dla wiekszosci no i do Europy nie tak wcale daleko. Duzo ludzi spedza tu urlop bo jest tak spokojnie w przeciwienstwie do gwarnej i zapchanej Italii. A jak sie trafi lato - czasami i to sie zdarza - to jest wogole super. Dania ma kilka walorow a mianowicie: super "czyste powietrze" i mase jodu, niekonczace sie plaze, nawet do 800 m szerokosci - Rømø/Roemoe, ruchome wydmy - autentycznie - Skagen, super atrakcja to mosty na Duzym Belcie i Øresund / Oeresun. Oczywiscie Helsingør / Helsingoer czyli zamek Hamleta i wiele innych drobnych atrakcji. Szkoda, ze tak malo naszych rodakow odwiedza Danie (wynika to z postow) Przyjemnych wakacji dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: do j 1941 IP: *.jpmorgan.com 28.06.01, 16:48 Czesc, > Hej Bartek, cieszy mnie ze ci sie w Danii podobalo. Moze masz i racje, ze tu > troche nudno ale luksusowo, przynajmniej dla wiekszosci no i do Europy nie tak > wcale daleko. Moim zdaniem to bardzo spokojny i cichy kraj. Nie liczac gangow motocyklowych (jedyne utrapienie) to praktycznie jest to jeden z najbezpieczniejszych krajow Europy. Z reszta motocyklisci i tak tluka sie miedzy soba. > Duzo ludzi spedza tu urlop bo jest tak spokojnie w przeciwienstwie > do gwarnej i zapchanej Italii. A jak sie trafi lato - czasami i to sie zdarza - > to jest wogole super Prawda, chociaz troche tam chlodno i nie zawsze podoga dopisuje. W Kopenhadze ponadto wieja strasznie silne wiatry od morza, zwlaszcza na wiosne i jesienia. W zeszlym roku bylo cieplo, ale w Polsce bylo znacznie cieplej. >. Dania ma kilka walorow a mianowicie: super "czyste > powietrze" i mase jodu, niekonczace sie plaze, nawet do 800 m szerokosci - > R?m?/Roemoe, ruchome wydmy - autentycznie - Skagen, super atrakcj > a to mosty na > Duzym Belcie i ?resund / Oeresun. Oczywiscie Helsing?r / Helsingo > er czyli zamek > Hamleta i wiele innych drobnych atrakcji. > Szkoda, ze tak malo naszych rodakow odwiedza Danie (wynika to z postow) Niemniej jednak calkiem sporo Polakow tam mieszka. Bylem zaskoczony wielkoscia i zorganizowaniem tamtejszej Polonii. Przekroj emigracyjny 68/71/lata 80-te i duzo mlodych ludzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michel Re: do j 1941 IP: *.horsens.dk 26.06.01, 00:00 Gość portalu: zuza napisał(a): > zostal mi jeszcze polwysep na ktorym jestes i fionia. > reszte wysp juz zwiedzilAm dosc dokladnie.(jutlandie zostawiam na przyszle > wakacje, mam nadzieje,ze 3 tyg. mi wystarcza aby ja troche poznac) > pozdr. Jestem Michel, korzystam na tych stronach z mailu ojca. Jak sie trafi ladna pogoda a czasami tak bywa, to trzy tygodnie bedzie za malo zeby zwiedzic Jutlandie, chyba ze tak po japonsku. Gdzie mieszkasz w Polsce i ile masz lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: do Michela IP: 62.98.68.* 27.06.01, 10:51 Gość portalu: Michel napisał(a): > Jestem Michel, korzystam na tych stronach z mailu ojca. > Jak sie trafi ladna pogoda a czasami tak bywa, to trzy tygodnie bedzie za malo > zeby zwiedzic Jutlandie, chyba ze tak po japonsku. > Gdzie mieszkasz w Polsce i ile masz lat ? jesli bede miala problemy ze zwiedzeniem calej jutlandii to zostawie cos sobie na nastepny rok mam jeszcze mnostwo czasu mimo ze piwo moge juz kupowac bez pokazywania dowodu od ladnych kilku lat .mieszkam troche bardziej na poludnie od polski,ale jest to ciagle stary kontynent. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbig Re: urlop w Danii - IP: 213.25.108.* 29.06.01, 06:49 Nawiazuje do wypowiedzi Okruszka, bo jest to pierwsza charakterystyczna odpowiedz na zapytanie Janusza... To, ze Dania jest bombowa, to jest naprawde odkrywacze ! Tak samo jak to co pisze ktos, ze dania jest cool. Dla mnie jako osoby planujacej zwiedzac danie (samochodem) sa to niezwykle cenne informacje... Z mojego rozeznania wynika, ze noclegi w Dani w najpodlejszym hotelu (a sa takie?) sa niesamowicie drogie i to w sposob nieporownywalny do innych krajow Europy. Przypuszczam, ze z tego powodu biura podrozy organizuja wycieczki jednodniowe (bez noclegu), a to trudno nazwac turystyka... Jesli ktos z mieszkajacych w Danii ma dla mnie lepsze informacje o naclegach , to zapraszam do wypowiedzi. Zwiedzanie danii z nocowaniem w samochodzie nie usmiecha mi sie nawet nie biorac pod uwage, ze jest malo eleganckie i kto wie czy nie karalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: urlop w Danii - IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.01, 08:44 są jeszcze schroniska młodzieżowe o przyzwoitym standardzie, a także campingi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: urlop w Danii - IP: 62.98.100.* 29.06.01, 14:14 Gość portalu: Zbig napisał(a): > Nawiazuje do wypowiedzi Okruszka, bo jest to pierwsza charakterystyczna > odpowiedz na zapytanie Janusza... To, ze Dania jest bombowa, to jest naprawde > odkrywacze ! Tak samo jak to co pisze ktos, ze dania jest cool. Dla mnie jako > osoby planujacej zwiedzac danie (samochodem) sa to niezwykle cenne informacje.. nie rozumiem twojego sarkazmu-nie ty podjales watek,nie zadales zadnego pytania,a tu takie o fochy;-))))))) wydaje mi sie ,ze to tez moga byc wskazowki dla Ciebie,zeby mimo wszystko jechac do kraju ,gdzie wszystko jest > niesamowicie drogie i to w sposob nieporownywalny do innych krajow Europy. > Przypuszczam, ze z tego powodu biura podrozy organizuja wycieczki > jednodniowe (bez noclegu), a to trudno nazwac turystyka... te biura podrozy glownie bazuja na polferriesie i w tym przypadku spi sie na promie. poza tym trzeba dobrze przegladnac to forum to znajdziesz inne watki,ktore mowia i Danii-cenacz,promach itd(np.o bornholmie www.bornholminfo.dk) > Jesli ktos z mieszkajacych w Danii ma dla mnie lepsze informacje o naclegach , > to zapraszam do wypowiedzi. Zwiedzanie danii z nocowaniem w samochodzie nie > usmiecha mi sie nawet nie biorac pod uwage, ze jest malo eleganckie i kto wie > czy nie karalne... no wiec ktos Ci tu juz napisal,ze istnieja jeszcze kempingi,schroniska mlodziezowe gdzie ceny nie sa wcale takie wysokie.po za tym istnieja przewodniki, zawsze mozna sie zwrocic do konsulatu dunskiego gdzie udziela Ci inf. pozdrowienia i SPOKOJNEGO wypoczynku zycze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksym Re: urlop w Danii - IP: *.cyberia.com.pl 30.06.01, 14:19 Dania jest rzeczywiście świetna. Rocznie odwiedza ją ok. 200 000 ludzi z Polski (tyle co Anglię) a 65 000 nocuje. Najwięcej w tzw. centrach feryjnych. Ceny są czasem niższe niz w Polsce, np. w supersamie NETTO (taka sieć). Ceny schronisk: dwuosobowy pokój bez łazienki, ze śniadaniem w pieknej willi obok zamku Hamleta w Helsingor, kosztował nas 250 DKK za noc, czyli ok 130 zł za pokój! A jest to schronisko młodzieżowe, położone 50 m od cieśniny i rosną strokrotki. Rezrwpwaliśmy przez internet.Spotkaliśmy fajnych Polaków, jeździliśmy na rowerach na super-bezludne plaże na Zelandii o wydmach porośniętych dzikimi różami. Bajka. więcej info o wszystkim w Danii, znajdziesz po polsku na www.visitdenmark.com, po kliknięciu na polską flagę. Acha, no i ostatni numer miesięcznika Podróży o Danii jest niekulawy, tylko trochę część praktyczna szwankuje. hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: urlop w Danii - IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.01, 08:49 jak chcesz zobaczyć jak autobus rejsowy jedzie po mokrym piasku wzdłuż plaży jez na wyspę Fano Odpowiedz Link Zgłoś
janusz1941 Re: urlop w Danii - do Zbig´a 29.06.01, 09:51 Okruszek ma racje piszac, ze Dania jest bombowa - tylko zalezy, co sie przez to rozumie. Napewno Dania ma swoje uroki ale jesli szukasz tu "Italii", to mocno sie rozczarujesz. Nie znam wszystkich hoteli w Danii ale mysle, ze "podlych tu nie ma". Kosztuja tak jak w Europie, te dobre nawet taniej niz w Warszawie czy Gdansku. Te z nizszej klasy napewno wiecej niz w Koluszkach. Ogolny standard jest wysoki, relatywny do standardu zycia w Danii, jednego z najwyzszych na Swiecie w przeliczeniu na glowe mieszkanca. Ale do rzeczy: proponuje hotele "mlodziezowe" zwane tutaj Vandrehjem, sa najtansze, w granicach 100 dkk / osoba za nocleg (okolo 45 zl), jesli dostaniesz miejsce. Takze campingi jesli masz camp albo namiot. Spanie po za miejscami do tego przeznaczonymi jest ustawowo zabronione i mozna zarobic mandat. Na autostradzie mozesz sie przespac. Dunska policja ma troche inny stosunek do przybysza niz polska i jesli twoja "facjata nie wskazuje na przestepce" ale masz wyglad normalnego turysty i mozesz budzic zaufanie, to napewno nic zlego cie nie spotka. Proponuje z nimi nie dyskutowac ale szybko przyznac sie do bledu. To pomaga, bo swiadczy o odpowiedzialnosci a blad popelnic moze kazdy. Nich cie Bogowie bronia przed proba dania policjantowi "w lape". Bedziesz stracony. Przestrzegaj przepisy drogowe i nie mysl, ze jestes madrzejszy od tych co je wydali. Jesli juz to sie przytrafi, mandat musisz placic na miejscu albo ryzykujesz zatrzymanie samochodu do momentu uregolowania dlugu. Do ppp: dla odswierzenia twoich wiadomosci: drogi przyjacielu, autobusy rejsowe po Fanø (Fany) nie jezdza, to mala wyspa. Pewnie pomylilo ci sie z Rømø (Romy) tez wyspa, na ktora prowadzi grobla dlugosci kilku kilometrow ale i tam rejsowe autobusy po plazy nie jezdza. Samochody tak, plaza w najszerszym miejscu ma okolo 1000 metrow szerokosci ale piasek musi byc suchy, zeby po nim jezdzic. pozdrowienia, czekam na inne wspomnienia z Danii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: urlop w Danii - do janusza 1941 IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.01, 21:57 nie muszę odświeżać pamięci. Na Fano wzdłuż plaży jedzie po piachu z jednej miejscowości do drugiej autobus / ok.2km/. Na wyspe płynie się promem z mista Esbjerg /ok.15 min/. Jest to prom samochodowy i pasażerski. Aby pojazdy dostały sie na wyspę naprawdę nie jest potrzebna grobla, tak jak na Romo, gdzie zresztą też byłem. Anglia też jest wyspą, a auta jakoś też tam się z Europy przedostają.I wcale nie groblą. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz1941 Re: urlop w Danii - do janusza 1941 01.07.01, 12:57 Gość portalu: ppp napisał(a): > nie muszę odświeżać pamięci. Na Fano wzdłuż plaży jedzie po piachu z jednej > miejscowości do drugiej autobus / ok.2km/. Na wyspe płynie się promem z mista > Esbjerg /ok.15 min/. Jest to prom samochodowy i pasażerski. > Aby pojazdy dostały sie na wyspę naprawdę nie jest potrzebna grobla, tak jak na > > Romo, gdzie zresztą też byłem. Anglia też jest wyspą, a auta jakoś też tam się z Europy przedostają.I wcale > nie groblą Jednak by ci sie to przydalo. Zaden autobus REJSOWY nie jedzie po plazy na wyspie Fanø - Fany - polska pisownia fonetyczna. Jest to autobus lokalny i nie po plazy tylko normalna droga. Nie pisalem, ze tam jest grobla - czytaj uwaznie co jest napisane. RØMØ - fonetycznie pisze sie i wymawia Romy i tez zadne rejsowe autobusy tam nie docieraja, jest autobus lokalny. Rejsowy - rozumiem dalekobiezny najchetnie miedzynarodowy. > . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: urlop w Danii - do janusza 1941 IP: *.horsens.dk 04.07.01, 15:00 Czyzby naprawde tak malo rodakow odwiedzalo Danie ? Odpowiedz Link Zgłoś