Dodaj do ulubionych

kursy walut

IP: *.aster.pl 16.02.09, 12:47
wlasnie tak sobie wchodze na strone nbp...i patrze a tu dolar 3,73 zł a euro 4,77....nie wierze:/ juz myslalam, ze kurs dolara zatrzyma sie na poziomie 3,5 zl a tu niespodzianka, do wakacji bedzie z 5 zl.
Obserwuj wątek
    • romek1961 Re: kursy walut 16.02.09, 16:23
      Droga Kasiu, to że dolar po 3,7 PLN to jedno zło, drugim jest to , że tunezyjski
      dinar rośnie wraz z nim . Jego wartość na dzisiaj ok. 2,4 PLN . Myślę, że jednak
      na przełomie IV/V polska złotówka niedużo ale zacznie się umacniać (1$=3PLN).
      • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 16.02.09, 17:45
        tez slyszalam takie prognozy i mam nadzieje, ze tak bedzie...to chyba nie
        kwestia innych walut...tylko naszej, to zlotowka jest taka slaba.
        • Gość: evcia Re: kursy walut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 18:52
          Ja lecę 12 marca i z niepokojem śledzę kursy walut, zakup dolarów zostawię chyba
          na ostatnią chwilę z nadzieją, że będzie taniej.
      • Gość: yyyyyyyy Re: kursy walut IP: *.wro.vectranet.pl 16.02.09, 19:32
        dinar rosnie tyle co euro, mozna powiedziec. Ale jego cena to (cena
        euro dzielone na 1,83).
        I latem bylo tyle, i teraz.
        Czyli przy 5,49 za euro bedzie to 3 zł.
        latem dinar byl za ok. 1,75, teraz ok. 2,70.
        • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 16.02.09, 19:38
          tez lece w marcu, co prawda pod koniec...ale licze ze torszke ta zlotoweczka sie
          wzmocni
          • Gość: edzia Re: kursy walut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 19:41
            W tamtym tygodniu dinar tun. w stosunku do dolara- 1$=1,38 DT.
            • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 16.02.09, 20:01
              to identycznie jak w styczniu...tutaj chodzi o nasza piekna polska zlotowke..i o
              spekulantow za granica..ale bym ich skopala;p
              • Gość: edzia. Re: kursy walut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 22:13
                Kasia! Skop dupsko i za moje pieniądze każdemy , kto nam tę złotówkę pogorszy!
                • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 16.02.09, 22:28
                  hehe ok!:) juz wstaje do nich!!!:) kurcze oby do tego konca marca spadly troszke
                  te waluty bo jak nie to zbankrutuje ;p i nici z planow
                  • cefalu2008 Re: kursy walut 17.02.09, 08:00
                    Przy kazdym targowaniu sie w Tunezji pokazuj kartkę - 2008 - 1 dinar
                    = 1,75 polish money, 2009 - 1 dinar = 2,75 polish money. Mów tak -
                    Tunisia - Europe, Poland - Africa. Może to kupią :).
                    • toya666 Re: kursy walut 19.02.09, 16:06
                      Uważaj, żeby Ciebie nie sprzedali. Za wielbłądzie siodło.
                      Nie róbcie tak. Tunezyjczycy to nie debile. I my też się tak nie zachowujmy...
                      Bo potem gdzie nie pojedziemy, to wstyd powiedzieć, że się jest z Polski jak
                      tacy jadą wcześniej...
        • Gość: F. Re: kursy walut IP: 212.76.37.* 13.03.09, 22:24
          Widocznie nieźle na tej turystyce wychodzą i ściągają kapitał z
          zewnątrz ;) Stąd umocnienie waluty. Z drugiej strony mają złoża, a
          gaz zdrożeje :( A ktoś na tym zarobi ;)
    • romek1961 Re: kursy walut 18.02.09, 18:56
      widzisz Kasiu mówisz i masz zaczyna się jazda w dół oby przez dłuższy czas.
      • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.aster.pl 18.02.09, 19:30
        bo wiesz, powiedzialam im co o nich myslę i chyba sie przestraszyli :P niezla jestem :P
        • Gość: evcia Re: kursy walut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.09, 20:08
          Kasia- wielkie dzięki, miejmy nadzieję że tendencja spadkowa dolara się utrzyma,
          gdyby tak do 12 marca spadało o 10gr dziennie;))) Marzenie
          • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 18.02.09, 21:52
            mysle,ze damy rade:) jak trzeba bedzie to wszystkich dojade:P
            • Gość: ? Re: kursy walut IP: *.wro.vectranet.pl 18.02.09, 23:10
              czyzby rząd polski oglosił, że zna nazwiska spekulantów, ich
              rodziny, przyjaciół ? :).
          • toya666 Re: kursy walut 19.02.09, 16:08
            Jakby tak spadało, to do moich wakacji w sierpniu złotówka byłaby cenna jak złoto :D
            Oby się Wasze prognozy spełniły!!!! :D:D
            • romek1961 Re: kursy walut 19.02.09, 17:23
              Kasia nakrzycz jeszcze na Szwajcarów (mam kredyt we frankach ) niech też lecą w
              dół na łeb na szyję. Dasz radę? tylko krzycz głośno.
              • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 19.02.09, 20:21
                spoko dojade wszystkich:D dzisiaj juz dolar 3,62 :D oby tak dalej!
                • Gość: evcia Re: kursy walut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.09, 20:26
                  Do mojego wyjazdu równo 3 tygodnie, 10 gr dziennie spada dolar i będzie spoko.
                  Kasia staraj się:)))
                  • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 19.02.09, 23:35
                    oj staram sie, ale oni cos nieposluszni, trzeba z nimi na ostro :P
                    • romek1961 Re: kursy walut 20.02.09, 12:11
                      To dlatego, że za długo spałaś i nie krzyczałaś. Koniecznie musisz w
                      weekend zrezygnować ze snu, bo w poniedziałek będzie tragedia.
                      Obiecujesz??!!??
                      • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.aster.pl 20.02.09, 16:51
                        oj postaram się, ale weekend to jedyny czas w ktorym moeg troszke odpoczac:P
                        • romek1961 Re: kursy walut 20.02.09, 20:00
                          odpoczywać to będziesz w Tunezji, na razie trzeba troszkę popracować. Obiecuję,
                          że w niedzielę Ci pomogę. Pokrzyczymy razem to na pewno $ spadną poniżej 3,60.
                          • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 20.02.09, 20:37
                            ok :) trzymam za słowo!
                            • romek1961 Re: kursy walut 21.02.09, 08:31
                              ja już krzyczę od 8:00.
                              • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.aster.pl 21.02.09, 10:50
                                a ja od 10, ale przez sen tez chyba krzyczalam :P
                                • Gość: doris Re: kursy walut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.09, 13:54
                                  ja wybieram sie z corkami w lipcu oszczedzam moze damy rade/////
                                  • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 21.02.09, 15:50
                                    my tu sie martwimy, zeby do marca spadly ;p a podobno na przelomie kwietnia i
                                    maja maja sie ustabilizowac - dolar-3zl.
    • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.aster.pl 21.02.09, 10:58
      kurcze...rosna:(
      • Gość: evcia Re: kursy walut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.09, 21:16
        Kasiu widzę (czytam), że jesteś znawczynią tematu tunezyjskiego. Ja wybieram się
        tam po raz pierwszy i proszę o radę ile dolarów wziąć na tygodniowy wyjazd, nie
        planuję dodatkowych atrakcji poza 2 dniowym safari. Opcja all inclusive, co
        warto kupić w Tunezji i w jakiej cenie?
      • romek1961 Re: kursy walut 23.02.09, 14:51
        Kasieńko nie bój się tylko krzycz. Zobacz jak wszystko leci na łeb
        na szyję.
        • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 23.02.09, 20:29
          oj staram się krzyczec na nich coraz bardziej !!!:) mam nadzieje, ze
          beda dalej spadac :P...//jesli chodzi o to ile zabrac ze soba
          pieniedzy to zalezy co chcesz kupowac...ja placilam za sahare 175
          dinarow w tamtym roku...i mialam wtedy 500 dolarow ze soba przy czym
          dolar kosztowal 2,3 :) jesli chodzi o ceny...to trzeb sie po prstu
          targowac na bazarach;p i tak koszulka 10-15 dinarow, torebka 20-30,
          chicha zaleznie od wielkosci, ale taka duza juz 25 dinarow z
          wegielkiem i tytoniem, a jesli chodzi o jakies takie pierdolki typu
          bryloczek, talezyk, maly bębenek to 1-5 dinarow. to zalezy od
          ciebie...jesli masz all to w ogole nie placisz za jedzenie i picie
          chyba, ze poza hotelem na jakies dyskotece, ja jezdze do hammametu
          tam w kawiarniach : kawa z 1,5DT woda ok. 1 dinara, chicha 5
          dinarow, piwo ok. 2 dinarow oczywiscie na dyskotekach drozej- woda 5
          i piwo 5 dinarow. taxi tanie, ale oczywiscie na turystach niezle
          zarabiaja :) mysle, ze 300 dolarow spokojnie wystarczy juz razem z
          sahara co bedzie jakies 130dolarow.
          • Gość: evcia Re: kursy walut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 21:51
            Dzięki za wieści, nie pozostaje nic innego jak krzyczeć na dolara:)
            • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 23.02.09, 22:39
              Damy rade!:) a ja mialam moje 500 dolarow na dwa tygodnie;p i bylam
              na saharze i obkupilam sie cala :):) i pamiatki dla rodzinki i
              codziennie sok z owocow:) jakas kawiarenka i jeszcze przywiozlam z
              powrotem pieniazki.:) teraz bylam w zime i mialam tyle samo tyle ze
              juz nie mialam all wiec jadlam obiadki na miescie, nie bylam na
              saharze, ale za to wypozyczalam samocod na trzy dni koszt 120
              dinarow plus paliwko :) wiec spokjnie, naprawde zalezy na co chcesz
              wydac:) i pamietaj o targowaniu sie!!
              • cefalu2008 Re: kursy walut 24.02.09, 07:44
                Jest jeszcze inna szansa. Ze dinar tunezyjski sie oslabi :). Dinar
                libijski podrozal jeszcze wiecej niz tunezyjski. Ciekawe ile złoty
                stracił do waluty Burkina Faso...
                • romek1961 Re: kursy walut 25.02.09, 12:57
                  u nas zima ale w Tunezji też nie jest za ciepło. Waluta powoli ale
                  leci w dół. Do marca jeszcze parę dni i oby $ spadł chociaż do 3,5
                  PLN. KASIU krzyczysz???
                  • cefalu2008 Re: kursy walut 25.02.09, 14:14
                    www.bct.gov.tn/bct/siteprod/english/actualites/cours.jsp
                    Tu są kursy dinara do innych walut.
                    Na pocieszenie - za dolara b. taniego rowniez w Tunezji mniej
                    dawano :). Zobaczcie np. kursy z lata 2008.
                    Moze kurs dinara jest bardziej związany z euro ? Wszak głównym
                    partnerem handlowym Tunezji jest Francja. Nawet ceny na strefie
                    przed euro były we frankach francuskich.
                    • Gość: evcia Re: kursy walut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.09, 16:29
                      Więc co radzicie lepiej wziąć do Tunezji euro czy dolary? A co do targowania to
                      już ćwiczę, bez tego ani rusz.
                      • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 25.02.09, 19:41
                        ja zawsze biore dolary:) ale wszystko jedno:) oj krzycze codziennie!!
                        • Gość: yyyyy Re: kursy walut IP: *.wro.vectranet.pl 26.02.09, 16:46
                          Obojetnie co brac. Na jedno wyjdzie. Zalozmy ze dinar by kosztowal 2
                          zł, dolar 3 zł, euro 4 zł, funt 5 zł. Za dolara dostaniesz 1,5
                          dinara, za euro 2 dinary, a za funta 2,5 dinara.
                          • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: 195.160.179.* 05.03.09, 14:17
                            coś słabo krzyczycie :P
                            • romek1961 Re: kursy walut 05.03.09, 14:37
                              jestem już i krzyczę (choroba tylko 3-4 godziny człowieka nie ma na
                              balkonie a kursy znowu wykorzystują naszą złotówkę). KASIEŃKO
                              przypomnij mi kiedy wyruszasz - chyba już wkrótce?!?
                              • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: 195.160.179.* 05.03.09, 14:43
                                wylatuje już 26 marca...a tu bida złotówka nadal słaba...nie wiem co się dzieję,
                                dobrze, że za wycieczkę mało zapłaciłam :) następny wylot zapewne w lipcu, więc
                                mam nadzieję, że do tego czasu się unormuje:) chociaż może tym razem to Tunezja
                                odwiedzi Polskę, a Polska Tunezję dopiero we wrześniu :) zobaczymy :)
                                • romek1961 Re: kursy walut 05.03.09, 14:53
                                  no to idę na balkon, pokrzyczę. Jakoś w marcu będziesz musiała się
                                  Kasiu przyzwyczaić do słabej złotówki ale około maja myślę, że
                                  będzie już dużo lepiej, tak że akurat na wyjazd lipcowy powinno być
                                  akurat. A to chyba mam na rękę (jak i wielu innym na tym forum).
                                  Powoli Bruksela przekonuje się, że Warszawa nie leży koło Bukaresztu
                                  ani na Filipinach. Będzie dobrze. Pozdrawiam i przełączam się na
                                  odbiór.
                                  • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 05.03.09, 20:28
                                    też będę krzyczała ale w domu :p na balkonie może jutro :D oby spadły do tych
                                    wakacji :)
                                    • romek1961 Re: kursy walut 12.03.09, 17:38
                                      Kasiu musiałaś super krzyczeć i zadziałało, jeszcze do wyjazd trochę pokrzycz i
                                      będzie ok.. Myślę , że do Twojego wyjazdu jeszcze parę groszy spodnie.
                                      • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 12.03.09, 21:32
                                        oj ja mam taką nadzieję, krzyczę cały czas, aż mnie boli gardełko :D
                                  • Gość: F. Re: kursy walut IP: 212.76.37.* 13.03.09, 22:34
                                    Akurat Brukselę interesuje nasze PLN jak zeszłoroczny śnieg. Oni
                                    mają w oczach EUR i wieszcie, myślą o jeszcze wiekszym jego
                                    umocnieniu, w końcu to już waluta międzynarodowa i ma znaczenie
                                    wieksze od USD ;) Prędzej rozwinie się ostatecznie unia walutowa w
                                    Afryce i wreszcie wejdzie AFRO w obieg (bez Maroka):) Tylko czy
                                    będzie dla nas lepiej?
    • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 13.03.09, 16:46
      tak tak!!!to jest to :P dolar = 3,47 :D:D:D:D oby tak dalej w dół :D
      • Gość: F. Re: kursy walut IP: 212.76.37.* 13.03.09, 22:44
        Ja bym się tak nie cieszyła. Inflacja w górę, ceny w górę, czyli
        konsumpcja w dół, kasy w obiegu coraz mniej, a więc PLN w dół, a USD
        może w górę, może w dół ;) Tylko co zrobi BC, pewnie stop. proc. w
        górę i wszystko wróci do normy! Zobaczymy? Dobra rada: nie ma sensu
        oglądać kursów walut w marcu jak się wybiera na wczasy w lipcu czy
        sierpniu. Marzec to miesiąc odbicia po nowym roku i poczekalnia do
        wiosny, dlatego są tak słabe waluty (z resztą czego my najwięcej
        eksportujemy :) ). Najlepiej monitorować kursy w czerwcu i końcówce
        maja, wtedy znika bezrobocie sezonowe i rusza sezon wakacyjny. Ale
        moim zdaniem na wyjazd najlepszy może być wrzesień tego roku. Ale to
        tylko moja opinia ;)Jeśli chodzi o zmiany kursów to na nie ma wpływ
        jedynie psychologia i nic więcej. Takie dziwne makro ;) Raczej nie
        spodziewam się stabilności walut w tym roku i do połowy 2010 :)
        • Gość: yyyy Re: kursy walut IP: *.wroclaw.vectranet.pl 15.03.09, 01:04
          1. Moze dinar tunezyjski straci na wartosci (USD tracil w 2008,
          waluty Europy Wsch., funt czy korona szwedzka potem, moze nastepnie
          np. euro i waluty III Swiata). Kto to wie ?
          2. Kursy walut kursami, jest jeszcze prawo podazy i popytu. Polacy i
          Rosjanie + Brytyjczycy + Szwedzi + jeszcze ktos sie znajdzie ze
          slabsza waluta i juz jest mniejszy popyt, kupi sie taniej u Araba
          dzieki targowaniu wszystko.
          • Gość: Kasia do F. IP: *.centertel.pl 15.03.09, 13:24
            ja wybiram się własnie w marcu, dlatego tak sledze co sie dzieje na rynku
            walutowym :) jak bede wyjezdzala w lato to wtedy tez sie pomartwie :P
            • Gość: F. Re: do Kasia IP: 212.76.37.* 15.03.09, 19:39
              To zmienia postać rzeczy :) Trudny okres, ale niektórzy zyskują na
              spadkach, więc czasem warto trochę pogłówkować ;) Może jutro warto
              zrobić wymianę?
          • Gość: F. Re: kursy walut IP: 212.76.37.* 15.03.09, 19:34
            Na dzień dzisiejszy wszystko na "czerwono", czyli jednak zadziałała
            polityka pieniężna BC z CHF-ami:D Tylko jak długo to potrwa?
            Tydzień, dwa, a może mniej?
            Jak wszystkie waluty spadną w dół to tylko Au nam zostaje - powrót
            do monetaryzmu lub wymiana "Murexem" albo "Vermetusem" ;)
            W rzeczy samej niewidzialna ręka rynku działa tzn. szara strefa ;)
            To prawda podaż może być większa i ugrać można na cenie wymiany, a
            poza tym zapoznać się bliżej z arabską kulturą ;)
        • Gość: Afrykańczyk Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 04.06.13, 08:55
          Polecam sprawdzanie sobie kursy walut w czasie rzeczywistym :) ja sprawdzam na internetowykantor.pl/kurs-dolara/
    • Gość: ROMDER Re: kursy walut IP: 83.168.106.* 15.03.09, 17:38
      Wróciłem wczoraj z Hammametu - pogoda super. Kurs walut na 14.03.2009
      1 EUR - 1,83 DTN; 1 USD - 1,43 DTN. Jeżeli są pytania - postaram
      się odpowiedzieć - pozdrawiam - ROMDER.
      • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 15.03.09, 20:57
        o to widzę, że dolarek wzrósł :) w styczniu bylo 1,3 dtn :) dla nas lepiej :)
        jesli chodzi o walutem to byc moze jutro zakupie ;p w koncu chyba najwyzszy czas:)
        • romek1961 Re: kursy walut 20.03.09, 13:59
          Kasiu, rzeczywiście kurs jest niezły. Jeśli już nie kupiłaś $ to może warto
          wstrzymać się do wtorku- środy (jedziesz chyba o ile dobrze pamiętam 26.03 w
          czwartek ). Jak będziesz na miejscu pokrzycz trochę i koniecznie zdaj relację po
          powrocie. Życzę miłego pobytu i wypoczynku.
          • Gość: ania Czemu bierzecie dolary tak uparcie ? IP: *.mofnet.gov.pl 20.03.09, 15:18
            Np. na strefie ceny sa w euro.
            • Gość: Kasia Re: Czemu bierzecie dolary tak uparcie ? IP: *.centertel.pl 20.03.09, 23:16
              nie ma znaczenia czy dolary czy euro czy frank, ale ja już przyzwyczajona do
              dolarow :) a na lotnisku w drodze powrotej zawsze place dinarami:)
          • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 20.03.09, 23:14
            jeszcze nie kupilam czekam do ostatniej chwili :) jak wróce to na pewno zdam
            relacje:)
            • Gość: F. Re: kursy walut IP: 212.76.37.* 22.03.09, 23:10
              Rozumiem, że wymiana to jakiś duży kaliber będzie, skoro Kasiu
              czekasz na ostatni moment:) Straty naprawdę będą niewielkie w końcu
              wahania kursu są na poziomie setnych procenta, no chyba że wymiana
              dotyczy mln, wtedy można stracić ;) Ja bym się nie szczypała tylko
              zrobiła tę wymianę i zrelaksowana żyła wyjazdem :)
              • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.centertel.pl 22.03.09, 23:40
                ja z reguły wszystko zostawiam na ostatnią chwilę:) taka leniwa jestem jeszcze
                pogoda dobija:P ale już w czwartek lecę:D:D:D wreszcie!!!:)
                • Gość: koko Re: kursy walut IP: 193.201.164.* 24.03.09, 13:28
                  A ja proponuję nie zabierać ze sobą waluty, jedynie tylko niewielka ilość na
                  początek. Zdecydowanie lepiej sie opłaca pobranie na miejsu gotówki z bankomatu.
                  Kurs dinara wynosi wtedy ok. 2,4 i nie aż tak wielka opłata (w moim banku 12
                  zł.). W Tunezji za 100 euro otrzymamy po wymianie 180 dinarów, co jest naprawde
                  niewiele a euro drogie, prawda?
                  Informacje świeże i sprawdzone:) wróciłam w czwartek:)
                  pozdrawiam i juz Wam zazdroszczę tego wyjazdu, cieplutko i przyjemnie... hmmm
                  oby do następnego wyjazdu:)
                • Gość: turystka Re: kursy walut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 18:25
                  Kasiu, po powrocie koniecznie napisz jak było z pogodą. Ja wybieram się na początku maja i nie jestem optymistycznie nastawiona co do pogody, wiem że aktualnie w Sousse jest przeplatanka ciepłych i barzdo chłodnych dni, pozdrawiam i miłego wypoczynku :)))).
                • Gość: F. Re: kursy walut IP: 212.76.37.* 24.03.09, 21:00
                  Statystycznie większość Polaków zostawia wszystko na ostatnią
                  chwilę. Ja niestety w tym roku nigdzie nie pojadę prywatnie,
                  niestety :( Ktoś w tym kraju musi walczyć z "kryzysem", aby reszta
                  mogła przewracać się z boku na bok na piaszczystej plaży ;) A pogoda
                  w rzeczy samej dobija i gdzie są wszyscy zwolennicy globalnego
                  ocieplenia!
                • romek1961 Re: kursy walut 25.03.09, 21:38
                  Kasiu trzymaj się ciepło, wracaj szczęśliwie i później opowiadaj nam nowinki.
                  Trzymaj się powodzenia.
                  • romek1961 Re: kursy walut 17.04.09, 19:43
                    jak tak Kasiu wróciłaś?
                    • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.aster.pl 18.04.09, 13:55
                      wrocilam wrocilam :):):) i juz tesknie za Tunezja...jesli chodzi o
                      pogode to....goraco :P jestem opalona i kompalam sie w baseniku :):)
                      jesli chodzi o kursy to dolar to 1,360 diara a euro to 1,830 mniej
                      wiecej :) zabierajcie juz letnie ubrania :):)
                      • romek1961 Re: kursy walut 19.04.09, 03:55
                        ale woda w morzu jeszcze trochę pewnie zimna, chyba że ktoś jest morsem?. Na
                        forum spotkałem opinię, że opłaca się wypłacać dinary na miejscu za pomocą karty
                        (zawsze miałem osobiście gotówkę przywiezioną z Polski). Jakie jest Twoje zdanie?
                        • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.aster.pl 19.04.09, 13:06
                          tak, myślę, że to najlepszy pomysł:) za wyjęcie pieniązków z
                          bankomatu płaci się 3 dniary, więc naprawde się opłaca:D tylko
                          trzeba się upewnić, że ma się odpowiednią katrę, która jest
                          akceptowana w Tunezji :) a jeżeli chodzi o morze to widziałam już
                          takich odważnych :D ogólnie temperatura wody to jak w naszym bałtyku
                          w lato :) mnie zdąrzyłą tylko fala oblać:P a fale były niezwykle
                          duże..jeszcze nie widziałam takich w Tunezji:D
                          • Gość: turystka Re: kursy walut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 17:10
                            Kasiu dziękuję za info o pogodzie - miło słyszeć że jest już tam tak cieplutko. Domyślam się że ciężko ci się zaklimatyzować z powrotem nie tylko z powodu pogody . pozdrawiam :)))
                            • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.aster.pl 19.04.09, 19:15
                              oj jeszcze nie taga tragedia :P myślałam, że będzie gorzej. ale
                              miałam tez dwa dni burzy, ale za to potem było przyjemnie...w dzien
                              padało raz:) pogoda oczywiscie zależy od rejonu Tunezji, im dlaej na
                              południe tym cieplej. ja byłam tydzien w Hammamet i tydzień w Mahdia
                              i w Mahdii cieplej :)-inna zabudowa, jeżeli chodzi o Hammamet to
                              mało tej zabudowy i okropne wiatry:P
                              • romek1961 Re: kursy walut 20.04.09, 14:13
                                kiedy następny wypad Kasiu do Tunezji?
                                Kto wie jakie karty są akceptowane w tunezyjskich bankomatach
                                (maestro, mastercard,visa??)
                                • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.aster.pl 21.04.09, 06:33
                                  na 100% visa:) ale wydaje mi sie, ze inne tez, tylko musza miec
                                  wypukly numer karty...:P a nastepna wycieczka byc moze w czerwcu-
                                  wtedy az do wrzesnia w Tn, chociaz licze na to, ze Tunezja tym razem
                                  przyjedzie do mnie :), gdyz w tym okresie jest dla mnie za
                                  gorąco :D:P mi tym razem udało się wreszcie zwiedzic Tunis:P i
                                  południe Tunezji- polecam- to serce Tunezji:D
                                  • Gość: F. Re: kursy walut IP: *.aster.pl 22.04.09, 20:43
                                    Cieszy mnie fakt Kasiu, że słaby kurs PLN nie był w stanie zepsuć
                                    pobytu w Tunezji. Dziękuję także za informacje o kursach :) Z
                                    pewnością się przydadzą, bo znajomi po moich wszystkich opowieściach
                                    o jardangach, nebkach, wydmach kopalnych, fluksoturbidytach,
                                    konkrecjach septariowych, laterytach, solach potasowych, wydmach
                                    gwiaździstych, Turritellach, czy Gyraulusach ...
                                    koniecznie chcą zwiedzić Saharę w weekend majowy i zobaczyć te
                                    wszystkie "cuda" :)
                                    • Gość: Kasia Re: kursy walut IP: *.aster.pl 24.04.09, 15:53
                                      życzę wam miłej wycieczki, ucałujecie ode mnie piękną tunezje:)
                                      • Gość: F. Re: kursy walut IP: *.aster.pl 30.04.09, 20:03
                                        Niestety nie jest mi dane odwiedzić Tunezję. Dostałam propozycję
                                        organizacji wyprawy w Himalaje :D A ja mam totalnego fioła na
                                        punkcie gór i ... nie mogłam się nie zgodzić :D Tak więc przede
                                        mną "wielkie" przygotowania treekingowe w Alpach na Słowenii i w
                                        Austrii. Z resztą nie przepadam za zaorganizowanymi wycieczkami.
                                        Byłam na kilku i to nie dla mnie. Ale podziwiam osoby, które
                                        wylegują się na plaży plackiem i potrafią to robić przez tyle
                                        godzin. Mnie zaraz gdzieś niesie :) Cóż takaż to już ma
                                        natura "łaziora"!

Oczywiście prośba jak najbardziej przekazana i to podwójnie,
                                        ponieważ szykuje się kolejny "desant znajomych" do Tunezji :)

Życzę miłych wyjazdów do Tunezji i już zmykam do innego forum.
    • Gość: nast Re: kursy walut IP: 92.24.63.* 24.04.09, 22:29
      ja tego wogole nie kumam.... w jakiej waluci najlepiej zabrac
      kase?? 1 funt to ile jest dinara?? 1 euro to ile jest dinara?? 1
      dolar to ile jest dinara?? gdzie ja to moge sprawdzac nabiezaco,
      jesli wogole moge?? prosze o odpiwedz!! dzieki
      • dinah33 Re: kursy walut 24.04.09, 22:47
        Gość portalu: nast napisał(a):

> ja tego wogole nie kumam.... w jakiej waluci najlepiej zabrac
        > kase?? 1 funt to ile jest dinara?? 1 euro to ile jest dinara?? 1
        > dolar to ile jest dinara?? gdzie ja to moge sprawdzac nabiezaco,
        > jesli wogole moge?? prosze o odpiwedz!! dzieki

wejdź na tę stronę i sobie oblicz:
        tunezja.geozeta.pl/kurswaluty
        • Gość: nastka Re: kursy walut IP: 92.24.63.* 24.04.09, 22:50
          dinah33 dziekuje bardzo!! pozdrawiam
        • www.podroze.kondi.pl Re: kursy walut 01.05.09, 10:09
          Właśnie wróciliśmy.

Kurs Dinara tunezyjskiego z wczoraj (30.04.2009)

- 1.82 (dla Euro)
          - 1.41 (dla Dolara)

czyli np. za 100 Euro mamy 182 Dinary.

Dla przykładu woda mineralna w dyskoncie spożywczym to koszt od 0.3 Dinara (300
          milimów). Ceny artykułów spożywczych takie same jak w PL. Pamiątki w tym wyroby
          skórzane, ceramika i inne - o wiele tańsze niż w PL (trzeba się moooocno
          targować, można zbić 10 krotnie cenę podstawową).

Pozdrawiam
          Moje podróże małe i duże | noclegi
        • pawel_949 Re: kursy walut 28.10.14, 11:43
          Na bieżąco kursy sprawdzisz np na. Cashbroker.com.
    • Gość: jokero72 Re: kursy walut IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.05.09, 15:35
      www.bct.gov.tn/bct/siteprod/francais/actualites/cours.jsp
      • romek1961 Re: kursy walut 21.05.09, 19:19
        Kasiu!!
        Ratunku jesteś ostatnio na forum. Potrzebuję odpowiedzi na pewne pytania o
        Hammamet. Odezwij się .Proszę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka