13.05.14, 08:13
1. Pytania do tych, którzy jeżdżą w to samo miejsce w górach/w te same góry:
Co sprawia, że wolicie wracać w te same miejsca? Macie tam dobry dojazd, dobrą bazę noclegową? Jesteście "zakochani" akurat w tym miejscu/tych górach? Dlaczego nie chcecie pojechać w inne góry?

2. Pytania do tych, którzy unikają powrotu do tych samych gór/tych samych miejsc:
Co powoduje, że niechętnie wracacie na te same szlaki? Chęć poznawania, zdobywania czegoś nowego? Znudzenie tymi samymi widokami?
Dodatkowo: czym kierujecie się wyjeżdżając w nowe regiony? Jest to przypadkowy wybór? Decyduje dostępność, względy finansowe?

U mnie jest tak, że (chyba) rządzi instynkt zdobywcy i ciekawość "odkrywania" nowego. Owszem, czasem wracam w te same góry, ale przynajmniej staram się zmieniać drogę na szczyt lub (rzadziej) porę roku. Nie potrafię cieszyć się znanymi widokami idąc szlakiem po raz n-ty. A wybór nowych celów jest raczej przypadkowy: nie mam "marzenia" typu Aconcagua, trafi się jakaś górka to włażę ;-).

Kornel
Obserwuj wątek
    • stepowy.82 Re: Motywy 16.05.14, 08:30
      Wracam kiedy z danym miejscem wiążą się jakieś niezapomniane wspomnienia, zwykle związane nie ze szlakiem jako takim ale np. ludźmi którzy razem ze mną go pokonali, albo jakimiś ciekawymi przygodami. Zwykle jednak ciągnie mnie do nowości, tego co inne, jeszcze nie odkryte.
    • muka77 Re: Motywy 16.05.14, 20:42
      wracam z sentymentu :)
      • kornel-1 Re: Motywy 19.05.14, 21:19
        I to jest pewien problem: jak pogodzić tęsknotę za jakimś miejscem i ciekawość nowych miejsc. Życia nie starczy na to i to!

Kornel
        • jusytka Re: Motywy 20.05.14, 08:35
          Nie pogodzisz, musisz wybierać ;-)
    • jusytka Re: Motywy 19.05.14, 07:03
      U mnie jest podobnie jak u ciebie, rzadko zdarza mi się jechać w te same miejsca i nie tyczy się to tylko gór. Jestem zwyczajnie ciekawa czegoś nowego, poza tym lubię organizować wyjazdy dla siebie i przyjaciół.
    • jabolkn Re: Motywy 22.05.14, 22:51
      hej Kornel
      prace doktorska piszesz ?
      lubie ogladac nowe tereny
      ale tez niesamowita radoche sprawia mi
      gdy po raz n-ty wychodze na Przelecz Miedzy Kopami
      i czeka mnie niby ciagle ten sam widok a zawsze jednak troche inny
    • kocinos Re: Motywy 24.05.14, 14:35
      Ad1 - Wracam w te same góry (Tatry), bo są piękne i zmienne (wystarczy trochę inne oświetlenie, by wyglądały inaczej ...), oraz dlatego, że mam wspomnienia o ludziach, którzy tam ze mną bywali, a także by sprawdzić "czy jeszcze mogę" ... - wiesz, latka lecą ...
      Ad2 - jeśli są "nudne" - np. Świętpkrzyskie ... Chyba, że "wymyślę" inny sposób - np. ostatnio Beskid Niski na rowerach po szlakach pieszych ... Trochę "bolało", ale mam satysfakcję, że się udało ... Oczywiście widziałem też "hardkorowców" na rowerach też na Babiej, ale to na 100% nie dla mnie ...
    • aeromonas Re: Motywy 27.05.14, 13:17
      Od lat kilka razy w roku włóczę się po Beskidzie Niskim i nigdy nie mam dość. Te góry mają nade mną dziwną moc, dają mi niesamowite poczucie swobody, za każdym razem odkrywam tam nowe ścieżki i jakieś detale, za każdym razem powstają zupełnie nowe zdjęcia. Mam tam kilka miejsc szczególnie magicznych. Wracam też w Bieszczady, które wciąż eksploruję, nie znam ich jeszcze bardzo dokładnie (mówię o detalach, generalnie przeszłam całe wielkie i dużą część zalesionych). W Polsce nie ma już gór, w których bym nie była co najmniej raz. Lubię "nowe" góry na Ukrainie, chętnie wybrałabym się do Rumunii, w Pireneje i w Andy. Co mnie ciągnie w góry? No, głównie jednak dzicz. Lubię się pałętać po chaszczorach i odkrywać różne ukryte cudowności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka