Dodaj do ulubionych

skarpety w gorach

23.08.06, 14:09
witam, czy wybierając sie na szlaki gorskie warto zaopatrzyc sie
w "nowoczesne" skarpety czy w zupełnosci starczą tradycyjne bawełniane lub
wełniane? Na czym polega przewaga tzw cool-max?Prosze o wyjasnienia i
podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wrecekrzepki Re: skarpety w gorach IP: *.polsat.com.pl / 195.136.112.* 23.08.06, 14:20
      Jesli masz buty z membrana, to najlepsze bylyby wlasnie skarpety z coolmaxem.
      Coolmax to wlokno rowkowane, ktore duzo latwiej stransportuje pot/pare na
      zewnatrz skarpety umozliwiajac jego dalszy transport. Zaleta jest tez szybkie
      schniecie takiego materialu.
      • Gość: Wrecekrzepki Re: skarpety w gorach IP: *.polsat.com.pl / 195.136.112.* 23.08.06, 14:24
        Dodam jednak, ze buty z membrana latem praktycznie nie oddychaja, wiec rownie
        dobrze mozesz nosic grube skarpety z bawelny lub welny. Roznica jest dluzszy
        czas schniecia.
    • Gość: malgosia Re: skarpety w gorach IP: *.aster.pl 23.08.06, 14:23
      zdecydowanie warto. zaczynałam od wełnianych, ale mam też już skarpety
      bardziej "nowoczesne" i zdecydowanie je preferuję. wełniane zakładam w
      ostateczności, jak mi się nie chce prać ;). pzdr, M
    • Gość: KA Re: skarpety w gorach IP: *.chomiczowka.waw.pl 23.08.06, 18:42
      WARTO aczkolwiek cena tych skarpet jest wysoka, choć jest polska firma któr robi
      dobre skarpety w cenie około 20-25zł, druga sprawa to but jeśli masz
      nierozchodzone buty to polecam kombinacje cienka bawełnian + gruba wełniana,
      jeśli masz dobre rozchodzone buty to śmiało inwestuj w cool Max suche stopy
      wzamian za ten wydatek to luksus.
      KA
    • Gość: Agnieszka Re: skarpety w gorach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 16:52
      Przekonałam się ostatecznie do nowoczesnych skarpet, ale o dziwo moje schły
      dłużej niż klasyczne mężowe ?
      • Gość: monik Re: skarpety w gorach IP: 81.210.115.* 26.08.06, 09:32
        jeśli chodzi o coolmax to jest to czterokanałowe włókno mające dzięki temu
        większą powierzchnię wchłaniania wilgoci. jednak musżę przyznać, ze w moim
        wypadku nie zdało ono egzaminu i z reguły używam skarpetek z wełną i
        innymi "dodaytkami". polecam model fibre lihft firmy rohner. wydatek spory (ok
        50 za parę) ale warto zainwestować. jedna mój mąż sobie chwali skarpety z
        coolmaxem i uważa, że lepszych nie używał (jakiś model acapi, nie pamiętam
        nazwy, ale cena ok 45zł).
        co do butów z membraną to faktycznie w temperaturach przekraczajacych 15st
        praktycznie nie oddychają, więc na szlak lepiej zabrać skarpety na zmianę, a
        przy każdym odpoczynku zdejmować buty.
        pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka