maly_ksiaze 26.03.08, 15:54 Witam:) Najwyźszy czas zainwestować w "mały" plecak na kilkudniopwe wypady w góry. Myśle o 40 - stce. Jaki polecacie i dlaczego?(cena nie gra roli) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baark Re: Jaki plecak? 26.03.08, 20:13 40l na kilkudniowy wypad? niezły jesteś, z takim plecakiem można podróżować dookoła świata (i to w nie kilka dni). zapraszam na strony ngt, tam się dowiesz dlaczego campus, aplins czy bergson to badziew, oraz co takiego jest w plecakach deutera czy ospreya. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_ksiaze Re: Jaki plecak? 26.03.08, 23:08 Dzieki:) na ngt jest taka masa "badziewia" do przeczytania, że aby się w tym odnalezc musialbym zmarnowac sporo czasu(wystarczy 40 min. aby sie przekonac, ze przekopywanie sie przez te strone to strata czasu). Tym bardziej, ze tak naprawde, to wacham sie pomiedzy karrimorem lynx, a jakims berghausem. P.S. Dookola swiata, to moze i mozna przejechac z 40 ale solo:)Nieco inaczej sprawa wyglada gdy masz dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
baark Re: Jaki plecak? 27.03.08, 09:08 co do przejrzystości ngt to faktycznie troche zajmuje znalezienie info, ale dwa trzy dni i znalazlbys. duzo zalezy co robisz w gorach, czy wspin czy lazenie. Do wspinu masz wąskie plecaki, do lazenia "tradycyjne" (to wszystko powyżej to w duzym skrócie). Tak naprawde to plecak ma pasować, kwestia firmy jest drugorzedna, ale: mercedesem w europie est deuter, zerknij na modele futura albo jakies nowsze. niestety niemiecka solidnosc idzie czasem z waga w parze, w himountainie pojawily sie podobno plecaki ospreya, to taki mercedes ze stanów, (maybachem sa plecaki arcteryxa z Kanady ;-)) zaleta ospreya jest waga. Dużo osób chwali polskiego pająka (warte zastanowienia, raz ze polski, dwa ze serwis masz na miejscu). Berghaus nie jest zły, to taka średnia pólka, ale bez wiekszych wpadek (nie słyszałem). Karrimor - sam mam karrimora dobrze spzred 10 lat nizniszczalny, ale to historia, od paru lat produkują badziew mamiac dozywotnią gwarancją, ktora jest nic warta. Szkoda. Zdecydiowanie unikaj wymienionych w pierwszym poscie firm, to jednorazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_ksiaze Re: Jaki plecak? 27.03.08, 11:27 Hejka:) Dzieki za odpowiedz:) No przebijam sie przez to ngt mimo wszystko. Co do pytania w jakim celu ten plecak? - teraz to juz tylko(a moze az?) wędrówka - wspinanie zarzuciłem już z 10 lat temu. W tamtych czasach to karrimor byl maybachem:)ale cos sie niedobrego z ta firmą dzieje, ja kupilem kilka tygodni temu takiego malego karrimora do chodzenia po miescie i...jest to badziew jak rzadko... Najważniejszy dla mnie jest system nośny...i kiedyś to karrimor był nie do pobicia, a dzis...hmmm kilka dni temu kupiłem żonce berghausa freeflow - kolor sie jej podobal:):):)i jestem pod wrazeniem systemy nosnego...Stad i moj pomysl na te firme, no bo w sumie i cordura i marka godna zaufania...jednej sprawy jeszcze nie kumam - czy osprey to nazwa firmy? Pozdrawiam:) P.S. Alpinusy to pamietam, ze pierwsz , robione z podwojna metka vaude,alpinus byly super, a potem to coraz nedzniej... Odpowiedz Link Zgłoś
maly_ksiaze Re: Jaki plecak? 27.03.08, 19:48 Hejka:) Zainspirowales mnie ospreyami:) Przegladam je i przegladam i w zasadzie, wybrac moglbym 3 modele, ale czym one sie roznia?? to zagadka:)mestrel 38 chyba mi najbardziej podchodzi....oprocz tego stratos i ewentualnie talon 44. A czym uzasadnilabys powiedzenie, ze osprey to taki"maybach" w plecakach? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
baark Re: Jaki plecak? 28.03.08, 14:31 maybach to arcteryx ;-), osprey jest lekki i b. pozytywne opinie na forach w stanach. kiedys myslalem o wymianie mego poczciwego karrimora to sporo siedzialem w necie, nastawialem sie na atmosa bodajze). Tak szczerze to mija mi fascynacja technicznymi aspektami sprzetu, jezdzisz nie wiadomo gdzie, i widzisz ze miejscowi radza sobie w gumowcach i pelerynie lepiej niż ty w wyczesanym sprzecie. Poza tym płacisz za sprzęt jak za zboze, a po sezonie dwóch jego parametry lecą na łeb na szyje. W sumie to nie dotyczy plecaków. Problem z plecakiem moze byc taki ze warto go przymierzyc. Ale to tez nie zqwsze pozwoli na dopsaowanie (mam future 28, przez jeden sezon masakrowala mi plecy, od paru lat mam spokoj, ale nie plecam, za ciężki to plecak, aczklwiek wykonanie i trwałość bez zarzutu). W sumie teraz czekam na plecaki nowych technologii, maja wykorzystywac to co w azji robia od lat - dymają z ładunkiem powieszonym na dwóch końcach bambusowej tyczki. Tyczkę noszą na jednym ramieniu. Niby niewygodne ale widzialem jak takie konusy zasuwały z ładunkiem saletry 140kg. W życiu nie daliby rady isć z tym w plecaku. No i kombinują nad tym, aby wór plecaka ruszał się wzgledem pleców, to sprawi że mniej siły potrzeba na balansowanie a poza tym można wtedy wykozrystac ten ruch do ładowania np. baterii do GPS. Na jakis targach Vaude bodajże pokazał taki plecak ale 30 l. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_ksiaze Re: Jaki plecak? 30.03.08, 21:17 Hejka:) Dzieki za podpowiedzi:)Na temat arcteryxa powiem tak...wiem, ze napisalem w poscie, ze cena nie gra roli ale cena tego sprzetu powalila mnie...nie dam 800 pln za 40 plecak bo to mimo wszystko bez sensu...Jak juz cos wybiore i kupie to napisze:)Czuje , ze sie skonczy na osprey - lekki... Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius1973 Re: Jaki plecak? 29.03.08, 07:43 Deuter Air Contact! 40+10 lub 50+10. lub ta sama firma ale plecak z systemem ACT pozdrawiam Kuba Odpowiedz Link Zgłoś
buba78 Re: Jaki plecak? 27.05.08, 21:18 blog.outdoorzy.pl/index.php/2008/05/19/plecak-atacama-ii-firmy-pajak-sport/ Odpowiedz Link Zgłoś