kursantkaa 05.12.08, 11:17 szukam jakiejs fajnej ksiazki o gorach do poczytania (ale nie przewodnika)np. o przygodach ludzi w gorach, polecacie cos? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kriss67 Re: ksiazka o gorach 05.12.08, 12:42 Czołem Kursantkaa:) Polecam Ci książke Pana Michała Jagiegłły pt. "Wołanie w górach" . Dotyczy naszych Tatr. Czyta sie jednym tchem, zapewniam Cie:) Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
holka7 Re: ksiazka o gorach 05.12.08, 18:51 Polecam "Annapurnę" Maurice Herzoga - to klasyka. Oraz książki autorstwa pionierów polskiego alpinizmu i himalaizmu; Bilczewskiego, Hajdukiewicza, Skoczylasa. Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: ksiazka o gorach 05.12.08, 19:04 "Śmiech na linie" - Ivan Bajo. Troszkę inne spojrzenie na wspinaczkę ;) No i wspaniała książka Krzysztofa Łozińskiego "Łozy" - "Ślady na śniegu" Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: ksiazka o gorach 06.12.08, 12:19 Jalu Kurek Księga Tatr polecam. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
olcha11 Re: ksiazka o gorach 06.12.08, 23:40 Uśmiejecie się, ale ulubiona książka mojej żony to "Róża bez kolców" Urbanowiczowej - ramota z końca XIX wieku o początkach turystyki tatrzańskiej z okropnym smrodkiem dydaktycznym. Ale opis Tatr po prostu zachwycający! POlecam jako ciekawostkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: ksiazka o gorach 10.12.08, 19:39 Dołączam moją mini listę: - Jan Długosz - "Komin pokutników" - klimacik "dawnego" wspinania się. Od dawna tak już nie jest, ale ten nastrój ... - Konstanty Stecki - "Tatry na codzień" - stare czasy, trochę anegdot i parę tragedii ... jak w życiu ... Była też niegdyś książka Wawrzyńca Żuławskiego, ale tytułu, niestety, nie pamiętam. Zdawało mi się, że "Wołanie w górach", ale ktoś tu napisał, że ten tytuł jest Jagiełły. Widać pamięć "mnię krzywdzi" ... (ten "codzień" i "mnię" to celowe, jak by ktoś się obruszał ...) Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: ksiazka o gorach 10.12.08, 20:11 Pana Wawrzyńca to "Tragedie tatrzańskie". Co jeszcze? ech sporo tego :) np. "Zwyciężyć znaczy przeżyć" Lwowa, czy "Pocztówki znad krawędzi" Grega Childa. Też kapitalne! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: ksiazka o gorach 10.12.08, 19:55 Weekendo, gdzie ten "Śmiech na linie" trafić? Zapytałem Google, ale wszędzie pisze "brak". Trzeba czekać na dodruk, czy jak?... Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: ksiazka o gorach 10.12.08, 20:08 Ja nabyłam "Śmiech na linie" chyba ze 2 lata temu może być, że wyszedł. Może tak być bo rzeczywiście kapitalna książka :) A w "Sklepie podróżnika" sprawdzałeś? albo na allegro? Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: ksiazka o gorach 10.12.08, 21:16 Na Allegro i w 15 innych wysyłkowych z tym samym rezultatem ... Pewnie masz rację - "było, ale wyszło"... Masz rację, "Tragedie Tatrzańskie". Pamięć jest zawodna ... Pozdrówko Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: ksiazka o gorach 10.12.08, 21:42 też posprawdzałam i rzeczywiście nie ma. Wcale mnie nie dziwi. Książka jest kapitalna! z dużym jajem, lekko napisana a też nie o łatwych sprawach - jak to w ścianie czasami bywa... może dodrukują Odpowiedz Link Zgłoś
niemamweny2 Re: ksiazka o gorach 11.12.08, 08:43 W stronę Pysznej,książki W.Krygowskiego i cała ta seria,książki S.Vincenza, A.Kroh Sklep potrzeb kulturalnych, 7 lat w Tybecie itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
opty2 Re: ksiazka o gorach 11.12.08, 10:52 sporo książek napisali nasi czołowi zdobywcy szczytów: W.Wróż, L.Cichy, W.Rutkiewicz, A.Czerwińska, J. Kukuczka ale też ciekawe są: J. Simpson - Dotkniecie pustki J. Krakauer - Wszystko za Everest www.allegro.pl/16062_ksiazki.html?id=16062&order=t&view=gtext&p=0 Odpowiedz Link Zgłoś
katja_24 Re: ksiazka o gorach 11.12.08, 18:29 Ja moge polecic "W strone Pysznej" S. Zielinskiego i "Wolanie w gorach" M. Jagielly. Odpowiedz Link Zgłoś
kursantkaa Re: ksiazka o gorach 11.12.08, 20:12 dzieki wszytkim za tyluly chetnie poczytam, spedzam ostatnio 2 godziny dziennie w pociagu prznajmniej nie bede sie nudzicz, zaczelam od "tatrzanskich ramatow" M. Kuczynskiego jeszcze raz dzieki i pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś
jotka13 Re: ksiazka o gorach 12.12.08, 16:46 Książki Rafała Malczewskiego "Narkotyk gór", "Pępek świata", "Od cepra do wariata" - świetne nowele z Tatrami w tle... Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: ksiazka o gorach 16.12.08, 21:55 Moje ukochane, nieukończone, "Skalne lato" Wawrzyńca Żuławskiego ("zanim spadłem, to się bałem"). Do nabycia chyba tylko w antykwariatach. Odpowiedz Link Zgłoś
wiecho7 Re: ksiazka o gorach 18.12.08, 14:28 Wawrzyniec Żuławski; Sygnały ze skalnych ścian Tragedie tatrzańskie Wędrówki alpejskie Skalme lato Nasza księgarnia W-wa 1967 Jalu Kurek Księga Tatr Iskry W-wa 1965 W.E.Radzikowski Szkice z podróży w Tatry reprint z wyd z 1874 Autor nieznany Obrazki z podróży do Tatrów i Pienin reprint z wyd z 1872 Kaźmirz Łapczyński (tak Kaźmirz) Lato pod Pieninami i w Tatrach reprint z wyd 1866 Zygmunt Klemensiewicz Zasady taternictwa Lwów 1913 reprint Odpowiedz Link Zgłoś
franc81 Re: ksiazka o gorach 19.12.08, 08:48 Polecam "Smak gór". Jest to niejako wywiad z Ryśkiem Pawłowskim, który opowiada o swoim podejściu do wspinaczki i życia. Mam wersję pdf, chętnym mogę wysłać;) Odpowiedz Link Zgłoś
zmienilamnicka Re: ksiazka o gorach 20.12.08, 15:40 ja poproszę :) zmienilamnicka@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: ksiazka o gorach 26.12.08, 17:07 To nie książka, ale warte poczytania: gala.onet.pl/0,1521923,1,1,kinga_baranowska,wywiady.html Odpowiedz Link Zgłoś
marionaud_1 Re: ksiazka o gorach 31.12.08, 11:28 Wiecho, to najpiękniejsza lista książek o Tatrach jaką widziałam! Ruszam w antykwariaty szukać. Masz jakieś sugestie gdzie zacząć? Odpowiedz Link Zgłoś
wiecho7 Re: ksiazka o gorach 31.12.08, 12:30 Marionaud na początek spróbuj tutajwww.antykwariat- filar.pl/index.php pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiecho7 Re: ksiazka o gorach 31.12.08, 12:34 coś się źle wkleiło www.antykwariat-filar.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś