gosiarw 15.11.05, 13:33 Witam! Przez przypadek weszłam na forum i bardzo się zdziwiłam, że aż tyle osób ma podobne problemy. A może i większe. Chciałam się dowiedzieć, czy ktoś leczy się cortefem? Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia771 Re: cortef 16.11.05, 08:20 Witam. Mój 10-letni syn leczony jest cortefem od urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiarw Re: cortef 16.11.05, 15:17 Ja od jakiegoś czasu również leczę się cortefem i zastanawiam się czy jest jakiś prostszy sposób (i szybszy) na sprowadzanie tego leku niż występowanie każdorazowo o zezwolenie do ministerstwa zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia771 Re: cortef 16.11.05, 18:32 U mnie wygląda to tak, że endokrynolog wypisuje mi wniosek, podpisuje i albo potrzeba również podpis profesora albo nie. Zależy od tego jak chce apteka. Potem jadę do apteki, składam wniosek ( przeważnie mam na 10 opakowań, żeby za często za wnioskiem nie jeżdzić ), i mam leki. To wszystko. Nie potrzebuję już podpisu z ministerstwa. Kiedyś tak było, ale chyba tylko przez rok. Wtedy musiałam wysyłać wniosek do min. do wawy i oni mi odsyłali z odpowiednim podpisem. Odpowiedz Link Zgłoś
beata696 Re: cortef 17.11.05, 11:31 Moja córka bierze od urodzenia cortef i nie słyszalam o tej prostszym sposobie sprowadzenia leku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joannad7 Re: cortef 11.01.06, 22:42 Witam, a możesz zdradzić jak Ci się to udało??? Mój bąbel ma rok z kawałkiem i od samego początku musimy dostawać to zezwolenie ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
ag_ar Re: cortef 30.11.06, 10:50 Do Gosia771 i nie tylko Gosiu w jakiej aptece składasz to zapotrzebowanie? Wydaje mi się, że to apteka za ciebie wysyła ten dokument do ministerstwa. My tak mieliśmy na samym początku naszej "przygody" z cortefem. Teraz sami wysyłamy do MZ do Wa-wy. A wykupujemy cortef w aptece "Pod Wieżą" na Skłodowskiej-Curie koło AMG. Ponadto podobno jest przepis / ustawa, że lekarz nie może wypisać więcej leku niż na 3 miesiące. Już od roku zbieram się, żeby napisać do ministerstwa o conajmniej półroczny zapas / zgodę. Po co im zawracać tak często głowę i samemu tracić czas w przychodni w oczekiwaniu na wypisanie zapotrzebowania (leki kończą się zazwyczaj w innym terminie niż są wyznaczone wizyty - więc lekarz ma dodatkowe wizyty) i poszukiwaniu szefa kliniki endokrynologii. Tylko sama nic nie zdziałam - musiałabym zebrać pod moim listem jeszcze trochę podpisów. Albo wszyscy napiszemy do Departamentu Polityki Lekowej i Farmacji przy MZ o udzielanie zgody na import docelowy większej ilości leku niż tylko na 3 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia771 Re: cortef 30.11.06, 19:38 Witam. Od prawie dwunastu lat zamawiam cortef w aptece na ul.Chmielnej przy Cefarmie. Od chyba dwóch lat apteka nie podlega już pod Cefarm, ale zostałam tam z przyzwyczajenia. O przepisie, o którym piszesz nigdy nie słyszałam. Przeważnie biorę wniosek na 10 opakowań cortefu 10mg. Najmniejsza ilość to było 8 opakowań. Ostatni wniosek,z tego co pamiętam , to wysyłałam do Warszawy po podpis. W poniedziałek muszę wziąć nowy wniosek , może lekarka nie da mi na tyle opakowań, niewiem. Zobaczymy, okaże się za parę dni i napewno napiszę jak to w tej chwili wygląda. Co do samego cotrefu to biorę 10-tki, bo się bardziej opłaca. Jest tam 100 tabletek w opakowaniu i na dłużej starczają. 5 miligramowy cortef jest w opakowaniach po 50 tabletek, a cena nieznacznie się różni od 10-tek. Pozdrawiam. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
ag_ar Re: cortef 01.12.06, 11:56 My też zamawialiśmy cortef na Chmielnej, ale po odejściu z Cefarmu zaczęliśmy wykupować go "Pod Wieżą". Może wrócimy, skoro na Chmielnej mają dobre ukłądy z MZ. Cortef 10 mg niestety nie możemy zamawiać, bo 5mg dzielę na 4 części. Hubi dostaje 5mg, 3,75 mg, i 2,5mg. Dawki z 10mg mogłyby być za mocno nieprecyzyjne. Gosiu napisałaś, że nie znasz takiego przepisu. Właśnie przewertowałam w internecie parę ustaw: prawo farmaceutyczne i rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie sprowadzania z zagranicy produktów leczniczych nieposiadających pozwolenia na dopuszczenia do obrotu.... z odnośnikami i też nie znalazłam zapisu o 3 miesiącach! Albo nie trafiłam na właściwą ustawę, albo nasza pani doktor coś źle usłyszała. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia771 Re: cortef 04.12.06, 19:18 Agnieszko. Byłam dziś na wizycie kontrolnej w przychodni i okazuje się, że faktycznie jest w tej chwili taki przepis, że lekarz może wystawić wniosek na leki na 3 miesiące. Ja dostałam dzisiaj wniosek na tylko 4 opakowania. Nigdy nie miałam tak mało. Trzeba będzie częściej jeżdzić po wnioski. Małe utrudnienie, ale damy radę. Pozdrawiam. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
opole001 Re: cortef 29.11.06, 20:11 Gosiu mamy syna 9 lat z WPN ciesze się ze powstało te forum jak mozesz daj namiary na priva .Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś