Dodaj do ulubionych

kontrolka CHECK

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.04, 13:30
Hej,
Czy jak sie zapaliła kontrolka check to znaczy, że na pewno coś w aucie nie
gra??, bo u mnie powinno być wszytsko ok, auto było diagnozowanei chodzi
super, a check mi sie wczoraj zapalił? Czy moze sie zapalic np. wtedy gdy
jest za malo oleju?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: kontrolka CHECK IP: *.telia.com 07.01.04, 13:47
      Tak moze.Nap. Zanieczyszcone wtryski rowniez sie check zapala no i silnik
      gasnie.Pzdr.Michal
      • Gość: Marcin_ Re: kontrolka CHECK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.04, 13:51
        Co byś radził?
        Wlać czewone stp do oczyszczenia spryskiwaczy?
        • devote Re: kontrolka CHECK 07.01.04, 23:09
          Gość portalu: Marcin_ napisał(a):

> Co byś radził?

skanowanie na komputerze
          a co moze byc? jest setki powodow na ktore moze zapalic sie kontrolka CEL
    • Gość: marcinc3 Re: kontrolka CHECK IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.01.04, 13:51
      jak jezdzisz na gazie tez moze
      • Gość: Marcin_ Re: kontrolka CHECK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.04, 13:54
        Nie, nie mam instalacji gazowej
    • doro6 Re: kontrolka CHECK 07.01.04, 14:05
      Raczej nie, od tego jest sygnalizacja ciśnienia oleju.
      Przejrzyj kody. Kiedyś miałem check, bo nie wetknąłem przewodu z czujnikiem
      temperatury do obudowy filtra powietrza Zapalenie na chwilę nie powinno budzić
      niepokoju. Zresztą kody łatwo odczytać bez żadnego przyrządu, trzeba tylko
      zewrzeć odpowiednie styki w urządzeniu kawałkiem drutu.
      Potem stacyjka i jak w alfabecie Morse'a odczytujesz całą zapamietana historię
      z kodami, które się pojawiały od ostatniego resetowania.\
      Przy okazji uwaga: są oferowane "przyrządy" za kilkadziesiąt złotych, które
      nie są niczym więcej niż takim drutem łączącym dwa styki, tyle, że w poręcznej
      obudowie.
      • Gość: Marcin_ Re: kontrolka CHECK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.04, 14:25
        Szczerze mówiąc malo zrozumialem (troche techniki i sie gubię). Jakie kody?
        Poza tym u mnie poza sprawdzeniem poziomu plynow itd. nie widac zadnych innych
        czujnikow id.
        • nelu Re: kontrolka CHECK 07.01.04, 14:37
          Jak sie nie znasz na tych rzeczach (wcale nie musisz), to jedź to mechanika i
          podłącz auto do komputera. Ja miałem podobnie, w eksploatacji żadnych objawów,
          a badanie wykazało uszkodzenie sondy lambda.
        • doro6 Re: kontrolka CHECK 07.01.04, 14:42
          Urządzenie, o którym powiadamia kontrolka check, generuje i zapamiętuje kod
          usterki, np. wspomniane przez Michała zanieczyszczenie wytrysków może mieć np.
          kod 33. U mnie 12 oznacza O.K. Te kody (wszystkie po kolei, które były
          sygnalizowane), można odczytać albo specjalnym przyrządem, który się podłącza
          do urządzenia sterującego (to wygląda trochę jak przyrząd uniwersalny do
          mierzenia napięcia, oporu itd.), albo tak jak opisałem, czyli spięcie styków,
          wlączam zapłon i ile błysków kontroli, taka cyfra. Potem przerwa i druga seria
          błysków.
          To wskrócie. Jeśli nie masz tabeli kodów, nie wiesz gdzie jest to złącze (u
          mnie koło nogi pasażera jest klapka w obiciu, potem zaślepga plastikowa
          wielkości pudełka zapałek, a pod nia urządzenie), to nic nie zrobisz.
          Ja opis znalazłem kiedyś w intenecie, a widziałem tez w książce "Jeżdżę
          samochodem ...,".
          A po raz pierwszy spotkałem się z tym w stacji, do której pojechałem, bo auto
          odmawiało jazdy szybszej niż 50 km/godz(był popsuty, naprawde czysty , ale coś
          się w środku odłamało, filtr paliwa). Mechanik podłączył to coś do mojego auta
          i po chwili powiedział: "wtryski w porządku". Byłem oczarowany.

Pozdr.
          R.
        • doro6 Re: kontrolka CHECK 07.01.04, 14:43
          Urządzenie, o którym powiadamia kontrolka check, generuje i zapamiętuje kod
          usterki, np. wspomniane przez Michała zanieczyszczenie wytrysków może mieć np.
          kod 33. U mnie 12 oznacza O.K. Te kody (wszystkie po kolei, które były
          sygnalizowane), można odczytać albo specjalnym przyrządem, który się podłącza
          do urządzenia sterującego (to wygląda trochę jak przyrząd uniwersalny do
          mierzenia napięcia, oporu itd.), albo tak jak opisałem, czyli spięcie styków,
          wlączam zapłon i ile błysków kontroli, taka cyfra. Potem przerwa i druga seria
          błysków.
          To w skrócie. Jeśli nie masz tabeli kodów, nie wiesz gdzie jest to złącze (u
          mnie koło nogi pasażera jest klapka w obiciu, potem zaślepga plastikowa
          wielkości pudełka zapałek, a pod nia urządzenie), to nic nie zrobisz.
          Ja opis znalazłem kiedyś w intenecie, a widziałem tez w książce "Jeżdżę
          samochodem ...,".
          A po raz pierwszy spotkałem się z tym w stacji, do której pojechałem, bo auto
          odmawiało jazdy szybszej niż 50 km/godz(był popsuty, naprawde czysty , ale coś
          się w środku odłamało, filtr paliwa). Mechanik podłączył to coś do mojego auta
          i po chwili powiedział: "wtryski w porządku". Byłem oczarowany.

Pozdr.
          R.
    • Gość: Marcin_ Re: kontrolka CHECK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.04, 21:37
      Czy ktos ma jeszcze jakies doswiadczenia z check, a zwlaszcza takie, ze w
      aucie wszystko gra a chceck się pali ?
      • Gość: Radek Re: kontrolka CHECK IP: *.2015.com 07.01.04, 23:06
        Kilka razy mi sie w poldolocie zapalil Check, po wylaczeniu i wlaczneiu silnika
        gasl, tak ze trzy razy w ciagu jednego miesiaca, pozniej juz sie nie wlaczal,
        pojechalem na stacje diagnostyczna zeby na komputerze sprawdzili kody, podobno
        nie bylo zadnych errorow. Jakos tego nie moglem zrozumiec bo w koncu jak sie
        pojawil w czasie jazdy check to jakis kod musialo wywalic, no ale nic sie nie
        dzialo sprawe olalem. Potem zaczal mi sie zapalac check w Mitsubishi Eclipse
        auto mialo wowczas 10 lat i bylo dosyc podmeczone, poza tym niezauwazylem
        roznicy w zachowaniu silnika itp wiec sprawe zlalem, lampka check najpierw
        czasem migala potem czasamia sie sweicila calkiem, czasem znowu nie, rozne
        cuda, auta sie pozbylem wiec nie wiem co bylo przyczyna z rozmowy z kolega
        ktory wczesniej pracowal jako mechanik mowi ze w starszych autach czesto miga
        bez powodu, jak cos na stykach nie laczy czy cos, najlepiej jedz do stacji
        diagnostycznej i jak ci powiedza ze jest wszystko ok, a nie zauwazysz spadku
        mocy czy wiekszego spalania, ale wogole jakichkolwiek zmian w zachowaniu
        silnika to ja bym sprawe zignorowal.
        • Gość: VW-jek Re: kontrolka CHECK IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.01.04, 23:17
          Gość portalu: Radek napisał(a):

> Kilka razy mi sie w poldolocie zapalil Check, po wylaczeniu i wlaczneiu
          silnika
          >
          > gasl, tak ze trzy razy w ciagu jednego miesiaca, pozniej juz sie nie wlaczal,
          > pojechalem na stacje diagnostyczna zeby na komputerze sprawdzili kody,
          podobno
          > nie bylo zadnych errorow. Jakos tego nie moglem zrozumiec bo w koncu jak sie
          > pojawil w czasie jazdy check to jakis kod musialo wywalic, no ale nic sie nie
          > dzialo sprawe olalem.
          Jak to poldek reguluje, nie wiem, ale w normalnych pojazdach, sa dwa typy
          bledow. Powazniejsze mozny wyczytac kompem na stacji diagnostycznej kiedy sie
          chce, ale te mniej istotne nie sa zapamietywane, i mozna je odczytac tylko,
          jezeli nie wylaczylo sie w miedzyczasie (po zapaleniu sie check-lampy) zaplonu.
          Po wylaczeniu i ponownym zapuszczeniu silnika tego typu bledy "znikaja" z
          pamieci.
          Pozdrawiam
          • Gość: Radek Re: kontrolka CHECK IP: *.2015.com 08.01.04, 03:19
            > bledow. Powazniejsze mozny wyczytac kompem na stacji diagnostycznej kiedy sie
            > chce, ale te mniej istotne nie sa zapamietywane, i mozna je odczytac tylko,
            > jezeli nie wylaczylo sie w miedzyczasie (po zapaleniu sie check-lampy)
            zaplonu.
            >
            > Po wylaczeniu i ponownym zapuszczeniu silnika tego typu bledy "znikaja" z
            > pamieci.

Pewnie tak wlasnie bylo, niespecjalnie mi sie wtedy chcialo zaglebiac mocniej w
            temat a w serwisie, to wiadomo jak to wtedy bylo, nie ma bledow i koniec
            dyskusji z klientem ;)
    • x-darekk-x Re: kontrolka CHECK 08.01.04, 15:05
      kiedys w subaru ojca zapalala sie kontrolka check engine od czasu, gdy
      wymienilismy olej w skrzyni biegow. nie doszlismy o co temu ustrojstwu chodzi i
      jezdzilismy z czerwona lampka przez dziesiatki tysiecy kilometrow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka