Gość: michał Re: Honda Insight - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 03:23 @ins Jako użytkownik hybrydowej toyoty prius podzielam Twoją satysfakcje z jazdy. Jeździ się na prawde super i nawet kilometrowe korki nie są straszne. Bez palenia sprzęgła, z ulgą dla lewej nogi i z minimalnym zapotrzebowaniem na benzyne. Super sprawa. Co do przestrzeni faktycznie insight z tyłu dość ciasny a głównie niski ale ogólnie ilość miejsca jest raczej typowa dla kompakta. Prius wypada tutaj znacznie lepiej. Ciekawe kiedy pojawi się hybrydowy jazz z tym samym napedem. Link Zgłoś
Gość: Mono Re: Honda Insight - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 12:14 Przyjemne autko... -- LP - wpadł przez video z YT - lewympasem.pl/?p=n&a=art&artid=154&ids=11 Link Zgłoś
Gość: tytus Re: Honda Insight - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.10, 21:19 @tomson Patrząc z pkt. ekonomii to BlueMotion w dieslu jest tańszym rozwiązaniem. Inna opcja to auto na CNG. Aby było porównywalnej wielkości auto to Passat TSI EcoFuel. To jest najtańsze rozwiązanie. Inna sprawa, że hybrydy są jakąś ewolucją ku jeszcze lepszemu. Są na tyle istotnym rozwiązaniem, że VW dotychczas nie bardzo przekonany do tego typu napędu wypuścił na rynek Touarega Hybrid. Od razu w wersji z napędem równoległym. Link Zgłoś
Gość: m Re: Honda Insight - test IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.11, 21:09 ..lubię jak jest taniocha, biedronka forewer, najważniejsze w życiu to kupić najtaniej, jakość się nie liczy, po co przepłacać, najchętniej kupowałbym uzywaną bieliznę, ręczniki... dobrze, że są komisy meblowe, a tam wysiedziane fotele i kanapy - po co samemu wysiadywać i się meczyć - a tak kupię taniej i już wysiedziane! ja to mam łeb jak mój ociec i dziad, haha kanclerski ... bo łba trza uzywać nie tylko nosić! Link Zgłoś
Gość: michal Re: Honda Insight - test IP: 194.9.246.* 24.02.11, 15:17 Niech wypowie sie jakis uzytkownik insighta w temacie eksploatacji. Jakie jest realne spalanie, jak sie jezdzi. Czy sa jakies problemy eksploatacyjne. Jakie koszty serwisu i inne obserwacje. Pozdrawiam hybrydziarzy Link Zgłoś
Gość: Kojot Re: Honda Insight - test IP: *.aster.pl 25.02.11, 20:20 @michal Przejechałem swoim Insightem ponad 15 tys. km. Realne zużycie paliwa w warunkach miejskich oscyluje w granicach 5,5-6,5 l/100 km. Na trasie, przy dość spokojnej jeździe i prędkościach rzędu 80 -100 km/godz. zużycie wynosi od 3,8 do 4,5 l/100 km. Najniższe zużycie jakie udało mi się osiągnąć to 3,5 l/100 km. Apetyt na paliwo w znacznym stopniu zależy od stylu jazdy kierowcy. Wzrost dynamiki jazdy okupiony jest sporym wzrostem zużycia paliwa. Podczas dynamicznej jazdy miejskiej nigdy nie udało mi się przekroczyć granicy 7 l/100 km. Dodam, że w moim Insighcie przez cały czas włączony jest układ Econ, którego zadaniem jest obniżenie zużycia paliwa. Skrzynia bezstopniowa CVT działa bez zarzutu, choć dynamika podczas wyprzedzania przy większych prędkościach mogłaby być lepsza... Auto jest komfortowe i dość przestronne. Przeszkadza jedynie mała ilość miejsca nad głowami pasażerów tylnej kanapy. Układ hybrydowy w Insighcie nie wymaga dodatkowych czynności serwisowych i koszty obsługi są takie same jak zwykłego auta z silnikiem benzynowym. Gwarancja na układ hybrydowy jest dłuższa niż na całe auto i wynosi 5 lat. Jak na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Link Zgłoś
Gość: michal Re: Honda Insight - test IP: *.play-internet.pl 25.02.11, 21:28 @Kojot Czesc. No to pogratulowac wynikow ;] I w zasadzie takiej opini sie spodziewalem czyli pozytywnej. Ja mialem do czynienia z priusem. Co prawda w trasie osiagnalem minimalnie 3.9L/100km ale za to w miescie udalo mi si ezejsc do 4.5L/100km. Jednak tryb elektryczny robi swoje (mozliwosc ruszania). Przy okazji powiedz jak to jest u Ciebie. Sa rozne opinie na temat trybu EV w insight. Producent podaje ze jest mozliwe utrzymanie niewielkiej predkosci na niweilkim dystansie przy uzyciu wylacznie silnika elektrycznego. Czy czesto udaje ci sie skorzystac z tej mozliwosci czy nie jest to specjlanie trudne? Powiedz moze jeszcze dlaczego porwales sie na hybryde a nie kupiles np. diesla? Co zawazylo na decyzji? Link Zgłoś
Gość: Kojot Re: Honda Insight - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 15:20 @michal Rzeczywiście opinii na temat trybu EV w Hondzie Insight jest wiele. Niektórzy twierdzą nawet, że nie ma go wcale :-) Prawda jest taka, że tryb ten jest oczywiście dostępny, ale ponieważ Insight to auto typu mild hybrid nie jest to tzw. pełny tryb elektryczny. Autem nie można np. ruszyć z miejsca z wykorzystaniem tylko silnika elektrycznego. W Insighcie tryb EV umożliwia utrzymanie jednostajnej prędkości jazdy na stosunkowo krótkim odcinku (maksymalnie kilkaset metrów). W zupełności wystarcza to do poruszania się z niewielką prędkością w miejskich korkach. Wprowadzenie pojazdu w tryb EV jest dziecinnie łatwe i wymaga jedynie niewielkiej wprawy w operowaniu pedałem gazu. Za zakupem hybrydy w dużej mierze przemawiała ciekawość. Fajnie jest też mieć pojazd nowoczesny, nietuzinkowy i oszczędny :-) Ponadto znajomy kilka lat jeździł Priusem i niezwykle ciepło wypowiadał się o tym aucie. Początkowo bałem się trochę o możliwą usterkę akumulatora hybrydowego, ale producent daje na niego 5 lat gwarancji, więc jestem raczej spokojny. Jak twierdzą w Hondzie usterki akumulatorów praktycznie się nie zdarzają, a ich żywotność odpowiada żywotności całego auta. Zastanawiałem się też nad zakupem diesla, ale przy porównywalnych cenach oleju napędowego i benzyny zakup diesla nie był jakoś szczególnie uzasadniony ekonomicznie. Ponadto, ciężko mi było znaleźć auto o porównywalnej wielkości co Insight, wyposażone w silnik diesla i automatyczną skrzynię biegów. Decydując się na hybrydę uniknąłem też ciągłych problemów z zapchanym filtrem cząstek stałych, dwumasowym kołem zamachowym czy turbosprężarką :-) No i komfort jazdy hybrydą jest nieporównywalnie wyższy niż dieslem! Ostatecznie do zakupu Insighta przekonała mnie cena, gdyż dostałem spory rabat u dealera. Auto okazało się być tańsze od Priusa, którego też brałem pod uwagę aż o około 25 tys. zł! Link Zgłoś
Gość: michal Re: Honda Insight - test IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 18:25 @Kojot Zgadzam sie. Dokladnie tak jak mowisz. Komfort jazdy hybryda jest bardzo wysoki i jezdzi sie bardzo przyjemnie. Powiedzialbym nawet ze niejako uczy kierowce czy nawet zacheca do spokojnej jazdy. W insight chyba jeszcze bardziej za sprawa wyrastajacych kwiatkow. No i ten automat, po prostu bajka. Ja jezdze dieslem. Ale bede dazyl do tego aby przesiasc sie na hybryde. Wprawdzie moj nie sprawia wiekszych klopotow poniewaz to motor starszej generacji ale kupujac nowego nie jest juz tak kolorowo. Czasy oszczednych diesli raczej sie skonczyly. Pozatym mnie nie tylko chodzi o oszczednosc. Jazda hybryda daje inny wymiar satysfakcji a dieslem cos w rodzaju męczarni ;] Troche jeszcze cie pomecze pytaniami. Powiedz jaka masz wersje wyposazeniowa swojego insight'a. Co mozesz powiedziec o ukladzie kierowniczym. Czy to prawda ze jest "gumowy"? A jak z resoworwaniem i halasem zawieszenia? Powiedz czy mierzyles i jestes w stanie podac, jakie jest usrednione spalanie przy stalej predkoscu v=100km/h i v =120km/h? I jescze takie pytanie. Jak syzbko nagrzewa sie motorek insighta w obecnych warunkach zimowych? Czy w fazie nagrzewania system start/stop jest aktywny? Pozdro Link Zgłoś
Gość: michał Re: Honda Insight - test IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 18:29 @Kojot Jeszcze tak gwoli uzupelnienia odnoscnie spalania przy stalych predkosciach. Zadalem to pytanie gdyz w tescie redakcyjnym jest podane 6.5L/100km przy predkosci 120km/h. Wydaje mi sie ze wartosc jest mocno zawyzona albo test przeprowadzano z boxem dachowym. Moze tez redaktor wlaczyl tempomat i jadc lekko pod gorke odczytal po sekundzie wartosc chwilowego zuzycia paliwa. Dlatego podaj jesli mozesz jakie jest faktyczne zuzycie paliwa przy tej predkosci. Link Zgłoś
Gość: Kojot Re: Honda Insight - test IP: *.aster.pl 27.02.11, 11:13 @michal Mam Insighta w wersji 1.3 IMA Elegance. Układ kierowniczy w pierwszym kontakcie rzeczywiście sprawia wrażenie "gumowego". Nie jest zbyt precyzyjny, ale szybko można się do niego przyzwyczaić. Nie mam natomiast żadnych zastrzeżeń związanych z pracą i komfortem zawieszenia. Silnik Insighta nagrzewa się szybko, dokładnie tak jak w każdym kompaktowym samochodzie z silnikiem benzynowym. Funkcja Auto Stop nie jest aktywna gdy silnik jest zupełnie zimny. Po kilku minutach jazdy funkcja aktywuje się. Dosyć ciężko ustosunkować się do Twojego pytania dot. zużycia paliwa przy wyższych prędkościach. Na wysokość zużycia paliwa przy takich prędkościach wpływ ma bowiem poziom naładowania akumulatora hybrydowego. Jeżeli akumulator jest rozładowany, podczas szybkiej jazdy silnik elektryczny zaczyna go ładować. Trawa to kilka - kilkanaście minut i podwyższa zużycie paliwa. Po pełnym naładowaniu akumulatora hybrydowego, zużycia paliwa spada. Zakładając, że akumulator jest w pełni naładowany można przyjąć, że przy 100 km/h auto spala 4,0-4,5 l/100km, a przy 120 km/h zużycie wzrasta do 5,0-5,7 l/100km. Generalnie auto jest najoszczędniejsze w zakresie 80-100 km/h. Link Zgłoś
Gość: michal Re: Honda Insight - test IP: 194.9.246.* 28.02.11, 12:58 @Kojot Czyli potwierdza sie mniejwiecej to co mozna przeczytac na spritmonitorze ijednoczesnie to ze redakcyjne testy sa przeklamane i nieretelne. Nie wiem jak w isnight ale w priusie nie tak latwo rozladowac baterie tzn zalezy ile przyspieszen si ewykona. Generalnie pracuje w waskim zakresie pojemnosci, tak jest lepiej dla akumulatora. Mam nadzieje ze hybryd bedzie coraz wiecej a ich ceny zaczna sie zrownywac z dieslami. Choc kto by wtedy chcial kupic diesla. Link Zgłoś