Dodaj do ulubionych

fabia czy astra II

IP: *.media4.pl / *.media4.pl 27.01.04, 18:02
co wybrac- rocznik 2003 ale z salonu- nowy- fabia zwykła za 39800 w tym
pakiet ubezpieczenia na rok, kolor zielony, czy opel astra 1,2 , 5 drzwi 75
km, granat zwykły lakier 39950 (plus ok1700 ubezpieczenie), lub srebrny
metalik 41500(plus ok 1700zł ubezpieczenie)...ceny podobne wiec??co radzicie?
Obserwuj wątek
    • niknejm Re: fabia czy astra II 27.01.04, 18:58
      Gość portalu: aga napisał(a):

> co wybrac- rocznik 2003 ale z salonu- nowy- fabia zwykła za 39800 w tym
      > pakiet ubezpieczenia na rok, kolor zielony, czy opel astra 1,2 , 5 drzwi 75
      > km, granat zwykły lakier 39950 (plus ok1700 ubezpieczenie), lub srebrny
      > metalik 41500(plus ok 1700zł ubezpieczenie)...ceny podobne wiec??co radzicie?

Fabia to nie kompakt, tylko auto segmentu B. Astra jest samochodem o oczko (no,
      może o pół oczka) większym. O jakiej Fabii mówisz? Też 1.2? Jeśli tak, to
      lepiej Astra, bo w Fabii 1.2 jest silnik 3-cylindrowy.
      Swoją drogą ja bym wolał Yarisa. Jest niezawodniejszy niż te auta. Za to Astra
      przynajmniej ma taki plus, że jest od Yarisa większa. Dla Skody plusów nie
      widzę, chyba, że za tą cenę dostaniesz lepszy silnik (np. 1.4 75KM). Wtedy
      mozna się zastanowić.

Pzdr
      Niknejm
      • Gość: aga Re: fabia czy astra II IP: *.media4.pl / *.media4.pl 27.01.04, 19:57
        fabia 1,2 64km
        opel tez 1,2 ale 75km
        • niknejm Re: fabia czy astra II 27.01.04, 20:21

> fabia 1,2 64km
          > opel tez 1,2 ale 75km

No to Fabię raczej od razu skreśl. Silnik 3-cylindrowy, do tego samochód z tym
          silnikiem to straszny muł (prawie 16s. do 100km/h). Opel, z dwojga złego, już
          lepszy, bo 4 cylindry, do tego przyspieszenie minimalnie lepsze (15s. do 100,
          mimo, że samochód większy). Ale też muł...
          Ja bym raczej pomyślał o Yarisie - za 40200zł masz wersję 1.3 Terra (samochód o
          wysokim, jak na segment B, bezpieczeństwie), która przyspiesza do 100 w około
          12 sekund, a to juz pozwala sprawnie sie poruszać. Masz też ABS i poduszke
          powietrzną, nie wiem, jak jest z tym u Skody i Opla, choć pewnie też tam jest.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: aga Re: fabia czy astra II IP: *.media4.pl / *.media4.pl 27.01.04, 21:20
            kurcze to juz nie wiem, myslalam ze jak ma 75 koni to sobie da rade, teraz
            miałam fabie 1,6 i 55 czy 65 koni i była całkiem całkiem, mozna do niej jakos
            porównac tego opla 1,2?i 75 koni?
            • Gość: hiro Re: fabia czy astra II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 22:48
              > miałam fabie 1,6 i 55 czy 65 koni i była całkiem całkiem, mozna do niej
              jakos
              nie ma takiego modelu.

moze felicyjaaa??

pzdr
              • Gość: aga Re: fabia czy astra II IP: *.media4.pl / *.media4.pl 28.01.04, 08:34
                jasne felicie;)i jestem b zadowolona ale latka leca 5-6 i czas sprzedac
                • niknejm Re: fabia czy astra II 28.01.04, 19:22

> jasne felicie;)i jestem b zadowolona ale latka leca 5-6 i czas sprzedac

Silnik 1.6 ma dużo wyższy moment obrotowy niż 1.2, a to moment obrotowy (i jego
                  przebieg w funkcji obrotów silnika) + przełożenia skrzyni biegów, decydują o
                  dynamice auta (oczywiście również masa, felicja była chyba lżejsza). Konie
                  mechaniczne mogą najwyżej powiedzieć co nieco o prędkości maksymalnej, a to
                  jest raczej mniej istotne w PL.

Pzdr
                  Niknejm
          • Gość: Ogi Re: fabia czy astra II IP: 62.233.164.* 29.01.04, 01:38
            A jak popatrzymy na Allegro to jest do kupienia od metra Yarisek. Chyba coś z
            nimi nie tak? Niby takie super hiper i co.
      • Gość: koles Re: fabia czy astra II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 23:01
        Kurcze, Niknejm, Ty masz obsesję na punkcie niezawodności. Czy to takie ważne,
        czy w przeciągu powiedzmy 3 lat użytkowania samochodu będzie trzeba pojechać 2
        razy do warsztatu poza obowiązkowymi przeglądami czy nie ?
        • niknejm Re: fabia czy astra II 29.01.04, 13:05
          Gość portalu: koles napisał(a):

> Kurcze, Niknejm, Ty masz obsesję na punkcie niezawodności. Czy to takie
          > ważne,
          > czy w przeciągu powiedzmy 3 lat użytkowania samochodu będzie trzeba pojechać
          > 2 razy do warsztatu poza obowiązkowymi przeglądami czy nie ?

Dla mnie ważne. Nie mam czasu na pierdoły :-)
          A już szczególnie nie lubię stanąć o 3 rano w szczerym polu, w zimie :-))

Pzdr
          Niknejm
    • Gość: west Re: fabia czy astra II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 19:20
      astra 2... jest to wiekszy samochod z 4 cylindrowym
      silnikiem
    • Gość: Braził Re: fabia czy astra II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 19:42
      Mimo żem skodziaŻ to ani fabia ani astra z takimi silnikami.
      To samochody zbyt ciężkie jak na motorek od kosiarki.
      Ja zawsze wybrał bym mniejszy samochód ale z większym silnikiem niż odwrotnie.
      pzdr
      • charlie_x Re: fabia czy astra II 27.01.04, 22:55
        Gość portalu: Braził napisał(a):

> Mimo żem skodziaŻ to ani fabia ani astra z takimi silnikami.
        > To samochody zbyt ciężkie jak na motorek od kosiarki.
        > Ja zawsze wybrał bym mniejszy samochód ale z większym silnikiem niż odwrotnie.
        > pzdr

..to jest jasne, a dodatkowo zużycie paliwa
        korzystniej wypada w toyocie.
    • Gość: OGI A może Corsa IP: 62.233.164.* 27.01.04, 23:26
      Corsa 1,2 16v 75KM. Większa od Fabii O klka cm. a bardziej żwawa od Astry z
      takim silnikiem. Jako posiadacz takiej Corsy szczerze polecam.
      www.corsa.ja.pl www.opelcorsa.prv.pl

Pozdrawiam
    • Gość: Pendragon Re: fabia czy astra II IP: 81.210.25.* 27.01.04, 23:42
      Astra zdecydowanie. Jezdze juz drugą Astrą, nie powiem nic złego na ten
      samochód, a jezdze baaaaardzo dużo.
      • Gość: aga Re: fabia czy astra II IP: *.media4.pl / *.media4.pl 28.01.04, 08:29
        a masz z silnikiem 1,2?
    • Gość: w140 Re: fabia czy astra II IP: 212.244.128.* 28.01.04, 08:49
      Miałem okazję pojeździć astrą 1,2 tyle, że trzydrzwiową. Całkiem przyjemnie się
      prowadzi i nieźle przyspiesza jak na tę pojemność. Spalanie też nie było
      wysokie tak około 8 l po mieście. Rakieta to nie jest ale do normalnej jazdy w
      zupełności wystarcza.
      pzdr
    • zagussia A moze jednak ford fusion albo nowa fiesta 28.01.04, 10:24
      ceny tez podobne, a nawet niższe ok 40000, fusion silnik chyba 1,3 albo 1,4 a
      fiesta jakis nowy 1,25 chyba? co o nich myslicie...moze ktos z was nimi jezdzi?
    • Gość: Jean Pierre Re: A może żabojad... IP: 217.96.29.* 28.01.04, 11:04
      Hej Pluszowe Misie!

A może trochę francuszczyzny???

206 1,4 X-LINE. 120 Nm, 75 PS,12,5 s do 100, 2xAIR, semi-sport fotele, ABS,
      elektryka, 3d, dowolny metalic, m-lock - można wyjąc z salonu za 40 500.
    • greenblack Re: fabia czy astra II 28.01.04, 20:32
      Pomyśl o Punto 1.2. Za 40 tys. będziesz miała model 2004 z co najmniej dwiema
      poduszkami. Poza tym w przeciwieństwie do Fabki ma 4 cylindry.
      • niknejm Re: fabia czy astra II 28.01.04, 20:44
        greenblack napisał:

> Pomyśl o Punto 1.2. Za 40 tys. będziesz miała model 2004 z co najmniej dwiema
        > poduszkami. Poza tym w przeciwieństwie do Fabki ma 4 cylindry.

Też nie najgorsza rada. Choć za tą cenę wolałbym Yarisa.

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: aga no i ostatecznie bedzie zielona astra II z 1,2 IP: *.media4.pl / *.media4.pl 28.01.04, 21:54
          metaliczna...ale moze jednak lepszy byłby fusion....
          • Gość: OGI Re: no i ostatecznie bedzie zielona astra II z 1, IP: 62.233.164.* 28.01.04, 21:57
            Skoro już zdecydowałaś się na Astre to zapraszam do OPEL KLUB POLSKA
            www.opelklub.pl
            • Gość: aga felicja 1,6 - niezawodna IP: *.media4.pl / *.media4.pl 29.01.04, 07:59
              jesli chodzi o ten samochód to przez te 6 lat nigdzie nim w warsztacie nie
              byłam- fakt ze ma przejechane 50 tys;) i jest zadbana ale bezawaryjna,
              silniczek tez fajnie chcodzi(od starego golfa on chyba jest) - no poza tym ze
              kieys tłumik mi rozwaliło- zaczeły łuszczyc sie te włosy co ejest nim
              wyscielany tłumik od srodka- w koncu tyle sie ich nazbierało ze zatkało rure i
              rozwaliło tłumik- huk był niezły;) ale nic poza tym złego sie nie działo
            • Gość: aga DZIEKI ZA ZAPROSZENIE:-) IP: *.media4.pl / *.media4.pl 29.01.04, 08:04
              • charlie_x Re: DZIEKI ZA ZAPROSZENIE:-) 29.01.04, 11:58
                ..Witaj Agnieszko życzę samych przyjemnosci w codziennym użytkowaniu astry, a
                przy okazji jeśli będziesz mogła podzielić się uwagami tak mniej więcej po m-cu
                od zakupu to byłoby miło.pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka