Dodaj do ulubionych

Nowa automyjnia

15.12.09, 18:12
Mam zamiar otworzyć myjnię samochodową. Tu jest moja prośba. Piszcie jakie z
reguły programy bierzecie, ile one kosztują, jakie znacie bonus-opcje (10.
mycie gratis, zniżki dla ****, etc.) i jakie wam najbardziej pasują. Z góry
dzięki ;)
Obserwuj wątek
    • hutchence Re: Nowa automyjnia 15.12.09, 19:25
      Ja nie biorę żadnych programów. Korzystam z myjni NO WET w Radomiu. Bez wody,
      efekt jakbyś z salonu wyjechał. 45 zł za mycie dużego auta (Karoseria, koła i
      wnętrze)
      • jbl25 Re: Nowa automyjnia 15.12.09, 22:27
        To czym myją jak nie wodą?
        • sowizdrza Re: Nowa automyjnia 15.12.09, 22:50
          śliną i mydlinami:D?
          • petwope Re: Nowa automyjnia 16.12.09, 00:11
            kupuja klientowi nowy samochod :)
            • hutchence Re: Nowa automyjnia 17.12.09, 22:13
              Specjalnymi płynami. Gość psika na samochód deczko i ściera ścierką. Zero
              zacieków. Efekt: samochód wygląda jak nowy. Gdy się nam zakurzy można przetrzeć
              ścierką i znów czysty. Kto skorzystał wie o czym mówię.
              Ale lepiej się pośmiać, że śliną. Ja w każdym bądź razie na myjnie wodną już nie
              pojadę.
              • starypryka Re: Nowa automyjnia 18.12.09, 00:12
                W zeszłym tygodniu zrobiłem po naszych drogach coś koło 500km (wiem że nie dużo
                ale ostatnio tylko po mieście się kulam), to było jeszcze przed mrozami a już
                jak mgły i mżawka wisiała w powietrzu. Efekt taki że na samochodzie poza dachem
                i bocznymi szybami było około 3mm błota. Jakoś nie bardzo bym chciał żeby mi to
                szmatami z lakieru ściągali.
                • hutchence Re: Nowa automyjnia 18.12.09, 12:40
                  O boże. Pojedź do niej i sam zobacz. Oprócz Radomia jest też w
                  Warszawie. Płyn rozpuszcza błoto, a ścierką się go zbiera a nie
                  poleruje auto. Nie ma żadnych rys.
                  Tutaj więcej w tym temacie:
                  www.nowet.info.pl/
                  • celicaman Re: Nowa automyjnia 19.12.09, 01:40
                    >Płyn rozpuszcza błoto
                    Zdajesz sobie sprawę z tego co piszesz? Błoto to mieszanina głównie
                    piasku, czyli zwykle kwarcu. Znasz jakiś delikatny rozpuszczalnik
                    organiczny który potrafi rozpuścić kwarc? Nie ma takiego, nie jesteś
                    w stanie rozpuśćić ziarenek kwarcu (piasku) środkiem który nie
                    rozpusci jednocześnie lakieru.
                    > a ścierką się go zbiera
                    i trze sie tymi ziarenkami po lakierze
                    > Nie ma żadnych rys
                    Ty tak twierdzisz
                    > Tutaj więcej w tym temacie:
                    > www.nowet.info.pl/
                    Czytałeś co tam napisano? Wierzysz w każdy reklamowy bełkot? W
                    cudowne właściowści azotu do pompowania kół też? Przecież tam
                    napisano jak wół, że dodają kaolinu:
                    "Glinka Kaolin to nieszkodliwy naturalny produkt, który przygotowuje
                    do czyszczenia powierzchnie lakieru, delikatnie rozpuszczając
                    zanieczyszczenia." Kaolin nie rozpuszcza żadnych zanieczyszczeń. To
                    biały proszek.Lekko scierny. Można z niego zrobić porcelanę. Dodaje
                    się go do białych papierów jako wypełniacz. Ale robi sie z niego tez
                    takie coś:
                    www.amazon.com/Mothers-07240-California-Saving-System/dp/B0002U2V1Y
                    Mówi Ci coś nazwa clay bar? Wiesz już dlaczego nie widzisz rys i po
                    co dodają tego kaolinu? I nadal twierdzisz, że stosowanie tego co
                    tydzień jest nieszkodliwe dla lakieru?
                    • hutchence Re: Nowa automyjnia 19.12.09, 09:27
                      O Boże. Może masz rację, może nie. Słuchaj ja nie wiem dokładnie jak
                      to działa widzę tylko efekt. Po za tym nie myję auta co tydzień. Nie
                      prowadzę również reklamy No Wet. Po prostu byłe tam dwa razy i efekt
                      jest lepszy jak po tradycyjnej myjni. Może powinien się wypowiedzieć
                      też ktoś kto również korzystał z takiej myjni. Wiadomo, że błoto
                      pośniegowe z solą należy zmyć wodą, nikt tego ścierką nie będzie
                      zbierał. Niech, któryś z forumowiczów skorzysta z tego rodzju myjni
                      i wyrazi swój pogląd. Bo narazie jest tak, że każdy mówi: Nie
                      oglądałem tego filmu ale uważam, że jest głupi.
                      • celicaman Re: Nowa automyjnia 19.12.09, 11:46
                        > Słuchaj ja nie wiem dokładnie jak
                        > to działa widzę tylko efekt.
                        Na tej swojej stronie oni dokładnie opisali jak to działa. Tyle, że
                        nie wprost, ale między wierszami. Biorą szmatę zwilżoną jakimś
                        detergentem i wycierają samochód do czysta. Przy okazji troche
                        rysują lakier, bo inaczej sie nie da bez porządnego spłukiwania
                        auta. Potem biorą czystą szmatę z tym caly-bar czyli kaolinem i
                        zapolerowywuja ryski. Na koniec nakładają warstwę wosku (carnauba)
                        który dodatkowo zamaskuje głęsze rysy i sprawi, że auto się świeci
                        jak psu jaja. Efekt jest w porządku, auto czyste i błyszczące. Tyle,
                        ze spece od środków do konserwacji lakierów zalecają użycie lekko
                        ściernych produktów raz na rok,góra raz na pół roku. A clay-bar
                        tylko wtedy gdy laier jest mocno zmatowiony czy spłowiały. Jak co
                        tydzień zaczniesz ścierać ten lakier przy każdym myciu, to sobie sam
                        wyobraź ile z lakieru zostanie po 3 latach eksploatacji.
                        > Po prostu byłe tam dwa razy i efekt
                        > jest lepszy jak po tradycyjnej myjni.
                        Jedż do tradycyjnej "ręcznej" myjni i zamów mycie z ręcznym
                        nakładaniem wosku. Jak stosują dobry wosk, to efekt będzie co
                        najmniej taki sam, a moze być lepszy od tego NoWet
    • czarna_legenda Re: Nowa automyjnia 18.12.09, 00:40
      Mnie się podoba rozwiązanie, z którym się spotkałem na niektórych
      stacjach Orlenu - przed wjazdem między szczotki facet spłukuje auto
      myjką taką jak na myjni ręcznej i wodą pod ciśnieniem usuwa większe
      syfy i brud z trudno dostępnych miejsc (np. pod spojlerem) którego nie
      wypłuczą szczotki. Auto było znacznie dokładniej umyte.
      • ulubiony19 Re: Nowa automyjnia 18.12.09, 23:06
        Podziękował za jakieś mycie bez wody.Przez to jest jak masturbacja...
        A woda wypłucze czasem to,co niedostępne podczas mycia.Jak ktoś
        myśli,że auto jest super umyte i w ogóle,bo facet starł z auta syf
        porażony kosmiczną zieloną technologią zawartą w jakimś środku,to
        się zwyczajnie myli.I żadnym argumentem dla mnie jest,że samochód
        po "myciu" wygląda świetnie(jak umyty:)).To tylko pozory.
        A ciekawe,czy ten magiczny preparat rozpuszcza ziarna piasku...
        Dziś idę spać "na dziada"-bez mycia.Namydlę się tylko,a mydliny
        wytrę o dywan.A co!
        • hutchence Re: Nowa automyjnia 19.12.09, 00:05
          Jak dla mnie to możesz się nawet nie mydlić. Przyjedź i sam zobacz. Co Ty do
          cholery ciężkiej myślisz, że nie wiem jak wygląda czyste auto. Wiadomo, że
          podwozia i wnętrza kół tym środkiem nie myje, ale tego niem a również na zwykłej
          myjni. Ja pierdykam, sto lat temu z okładem tak samo reagowali na hasło o
          możliwości latania. Wszyscy pukali się w czoło. Porównanie mocno na wyrost ale
          adekwatne do sytuacji.
          PS
          Jak ktoś myje samochód dopiero jak ma tonę błota na nim to pewnie, że najpierw woda.
          • ulubiony19 Re: Nowa automyjnia 20.12.09, 14:28
            hutchence,kolega wyżej już wszystko miodnie wytłumaczył,więc wsio
            wiadomo.
            Ja nie piszę się na polerkę stopniową,bo tego nie potrzebuję.Zadbany
            samochód nawet podczas całego swojego żywota może nie potrzebować
            polerki.Efekt,z którego jesteś zadowolony po takim "myciu" jest taki
            a nie inny i nic w tym dziwnego.Ale teraz już wiesz,że tylko
            pozornie jest "cycuś";)
            I musisz wiedzieć,że z natury jest samochodowym pedantem-nie lubię
            gdy auto jest brudne,a gdy mam na mycie czas,to zawsze z chęcią to
            robię.No i mam warunki.Podczas zimy często u siebie w garażu myję i
            jest fajnie:)

Pozdr

• hutchence Re: Nowa automyjnia 20.12.09, 22:57
              Długo jeszcze będziemy się branzlować tym tematem?
              Ja też lubię mieć czyste auto i bardzo to chętnie robiłem sam. Tylko:
              1. Lato minęło
              2. Wymycie dużego kombi jest fajne ale tylko raz może dwa (męcząca sprawa)
              3. Nigdy sam nie uzyskam takiego efektu jak na myjni.
              I tyle, a to do jakiej myjni jeżdżę to moja sprawa. Nikogo tu do niczego nie
              namawiam i nie namawiałem. Ludzie się dziwili jak można myć bez wody. Można.
              Jakie to ma minusy to już nie ma żadnego znaczenia, bo patrz dwa zdania wyżej.
              Pozdrawiam i mam nadzieję ten temat za zamknięty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka