Dodaj do ulubionych

Saab przechodzi do historii

• Gość: saab Re: Saab przechodzi do historii IP: *.multimo.pl 19.12.09, 13:46
      Rafik@ czy ty jesteś prostakiem i debilem że nie widzisz tego potencjału i duszy legendy marki tej odmienności klimatu co ty chciałbyś pewnie żeby każdy jeździł tandetnymi klocami na kołach skoro dla ciebie bez różnicy to do dla innych pewnie też żal mi cie
    • Gość: Saab_Fan Re: Saab przechodzi do historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 13:55
      Aż krew mnie zalewa, Przeciez nie każdy musi jeździć Volkswagenem, BMW, czyt Audi, czy Skodą

TO masówka

Saab był zawsze na uboczu tego wyścigu szczurów, teraz pozostaje tylko VOLVO i JAGUAR... Ale nie są w stanie zastąpić Saaba
    • Gość: brainless Re: Saab przechodzi do historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 14:09
      umarł saab, niech żyje skoda!
    • Gość: ja1 Re: Saab przechodzi do historii IP: *.is.net.pl 19.12.09, 14:35
      SAABowi zostają tylko samoloty... :(
    • Gość: gumiś Re: Saab przechodzi do historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 15:02
      Nie no Ku*wa! Dlaczego?! :(

[*]
    • Gość: Delorian Re: Saab przechodzi do historii IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.12.09, 15:12
      Amerykanie są jak niszczący wszystko żywioł ... szkoda nejlepszej i niezawodnej technologii, naszej europejskiem myśli tak zaawansowanej i bezawaryjnej (miałem Forda Taurusa, Chrysler Stratus i Voyager, Jeep Cheeroki - BADZIEWY awaryjne amerykańskie zabaweczki) ponad 6 lat jeździłem Saab 9500 sedan ZERO usterek, a wiadomo jakie są nasze drogi. TAK TO JEST JAK NIEUDACZNICY BIORĄ SIĘ ZA PRZEWODZENIE ŚWIATEM -
    • Gość: fytax Re: Saab przechodzi do historii IP: *.chello.pl 19.12.09, 15:19
      @ SAAB Gripen:
      Tzn niby jaka technologia samolotowa? Night Panel?

GM zabił tę markę, niepotrzebnie Szwedzi w ogóle ją sprzedawali. To motoryzacyjna legenda i wielki innowator. Wielki żal..
      Dla mnie jako wielkiego fana Saaba to bardzo smutny dzień. Niech to będzie dla Europejczyków sygnałem ,że to my możemy ich motoryzacje cywilizować (patrz Fiat) ale nigdy nie powinniśmy oddawać się barbarzyńcom.
    • Gość: chouopiec Re: Saab przechodzi do historii IP: 85.222.87.* 19.12.09, 19:50
      poza legenda w dzisiejszych salonach saaba nie bylo juz nic - 2 modele, konstrukcje z przed 15 lat wycenione tak jak dobre nowe konstrukcje konkurencji. Szkoda ze tak się skończyło - socjalizm zalatwi wszystko :) szwedzki załatwił saaba
    • Gość: Android Re: Saab przechodzi do historii IP: *.dsl.rcsntx.sbcglobal.net 19.12.09, 22:11
      Tak to prawda, socjalizm zalatwil Saab'a,kapitalizm chcial zarobic ale nie bylo zyskow
      wiec wykonczyli marke.
    • Gość: Wombat Re: Saab przechodzi do historii IP: *.aster.pl 20.12.09, 05:17
      Co znaczy, że "socjalizm"? Ze nie zatrudniali 12-latków do pracy po 16 godzin dziennie 7 dni w tygodniu za 100 Euro za miesiąc jak w Chinach? Taki świat Wam się marzy?

A co do samego Saaba - straszny żal. Umiera jedna z najfajniejszych, najbardziej charakternych marek samochodów tworzonych dla tych, którzy chcą jeździć czymś wysokiej jakości, dyskretnie wyróżniającym się a jednocześnie dalekim od wulgarnej ostentacji.

GM kupiło Saaba tylko po to, by go wykończyć. Nie mieli pomysłu na tę markę - nie wiadomo po jakiego grzyba w ogóle się za nią brali. Mam nadzieję, że cały koncern w końcu padnie.

Zniszczyli Oldsmobile'a, Pontiaca, a teraz Saaba... Jestem wściekły. I smutny.
    • Gość: mjl Re: Saab przechodzi do historii IP: *.acn.waw.pl 20.12.09, 13:07
      @Van der Cyc - Saab już od dłuższego czasu nie ma mocnej pozycji w USA i podobnie jak Acura nigdy nie zdołał dołączyć do grona marek premium - był postrzegany jako producent sportowych sedanów jak oni to mawiają.

@SAAB Gripen - technologia z lotnictwa to marzenia - Saab robiący samoloty i samochody to dwie oddzielne firmy, które wspólną mają tylko historię. Obawiam się, że jak GM dzierży prawa do marki samochodowej Saab, to powstanie z popiołów nigdy już nie nastąpi.

Co do zachęcania ludzi do kupna strych Saabów też bym był ostrożny. Samochody nieistniejących marek nie kosztują wcale więcej, niż tych nadal prosperujących. Wszystko zależy od tego, co sobą reprezentuje dany model i tyle. Tak więc I gen. 900 Turbo Cabrio, czy Sonett drugi i trzeci będą coraz droższe, ale 9000, 99 lub 90 zwłaszcza w podstawowej wersji już nie za specjalnie :) Zwłaszcza, że (niestety to prawda) starym Saabom nieco brakuje do wytrzymałości i długowieczności starych Volvo :(

pozdrawiam
    • Gość: AAAAAAAAAAAAA!!! Re: Saab przechodzi do historii IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 20.12.09, 13:31
      Saab skonczyl sie na kill'em all... czyli po przejeciu przez GM... 900 (model po fortepianie) i pozniejszcze 93 do bodajze 2002 roku klepali na plycie podlogowej vectry A... marka premium wg GM :)
    • Gość: Wombat Re: Saab przechodzi do historii IP: *.aster.pl 20.12.09, 17:35
      @ mjl - myślę, że istnieje pewna szansa, że ktoś kiedyś wykupi same prawa do marki. Tym bardziej, że GM nie ma żadnego interesu w tym, żeby kurczowo się ich trzymać, jeśli nie zamierza kontynuować produkcji samochodów. Myślę, że byliby skłonni sprzedać to za stosunkowo rozsądne pieniądze.

Chyba, że są jeszcze gorszymi kretynami i palantami, niż to widać od razu. Co też wcale by mnie szczególnie nie zdziwiło.
    • Gość: Gosc Re: Saab przechodzi do historii IP: *.dsl.rcsntx.sbcglobal.net 20.12.09, 18:23
      Palantami i kretynami bo pozbyli sie Saab'a ?To jest bezwgledny kapitalizm nie ma miejsca na sentymenty tylko chciwosc i zysk.Co Szwedzi zrobili aby uchronic swoja ikone?Nic, bo nie widza zysku tak jak GM.Samochod musi sie sprzedac aby byc w produkcji,sama legenda nie wystarczy ,to bylo zawsze auto dla koneserow.
    • flugzeugwerke Re: Saab przechodzi do historii 23.12.09, 16:57
      @Gość:
      Taaa, ci bezwzględni kapitaliści z GM są tak bezwzględnie kapitalistyczni, że przez 20 lat to tolerowali i nie zrestrukturyzowali niedochodowej marki. Czy Ty czytasz co piszesz?

@AAAAAAAAAAAAA!!:
      Czyliś kolejnym humanistą, którego myślenie blokuje magiczne słowo klucz: płyta podłogowa? Bo wiesz jest jeszcze kilka terminów i kwestii do przyswojenia - modyfikacje, technologia wykonywania platformy podłogowej, zawieszenie, kontrola jakości, wyposażenie standardowe.... Auta SAAB nie są dla Ciebie przeznaczone, więc po co się tak przejmujesz losem marki?
    • Gość: hmmmm Re: Saab przechodzi do historii IP: 77.252.23.* 29.12.09, 20:00
      @jjj moto.onet.pl/1591659,1,opel-senator-powraca,artykul.html?node=2

:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka