Dodaj do ulubionych

Oszczędny diesel w US

08.01.10, 20:50
www.autoblog.com/2010/01/08/consumer-reports-pays-32-20-gallon-to-fill-up-on-adblu/
Obserwuj wątek
    • v-6 Oj dobre! 08.01.10, 22:53
      Technologie oszczędnościowo-ekologiczne paliw niespecjalnie mnie interesują, ale gdzieś czytałem, że w przypadku systemu BlueTec (Adblue w USA) oszczędność paliwa jest mniej więcej równoważna zużyciu płynu Adblue - 5% oszczędności paliwa, 5% Adblue w stosunku do ilości paliwa. To by oznaczało, że zaoszczędzoną benzynę w cenie, powiedzmy 2,5$ za gallon, należy zastąpić taką samą ilością mocznika (Adblue to zdaje się mocznik, przynajmniej po angielsku - urea) w cenie 32$ za gallon. Jak se sam nalejesz, bo w serwisie dochodzi ok. 10$/gallon robocizny. No comments.
      Rzecz jasna nie neguję pożytku z ograniczenia emisji NOx. Tylko po co mydlić ludziom oczy, że jeszcze na tym zarabiają? Zarabiają tylko chemiczne koncerny - jak nie na paliwie, to na płynie do katalizatora.
      Pozdrawiam
      v-6
      • jestklawo Re: Oj dobre! 08.01.10, 23:24
        v-6 napisał:
        >Zarabiają tylko chemiczne koncerny - jak nie na paliwie, to na
        >płynie do katalizatora.

wreszcie ktoś powiedział głośno to, o czym wszyscy wiedzieli, ale
        bali się powiedzieć
      • roney03 Re: Oj dobre! 08.01.10, 23:29
        Cena dodatku AdBlue na polskich stacjach paliw to okolo 18-25zl za 5 litrowe
        opakowanie
        Zuzycie tego dodatku wynosi 5-6% w stosunku do zuzycia paliwa czyli dla np
        Passata 2.0TDI wynosi srednio okolo 0.25l/100km .....czyli cala zlotowke.

• v-6 Re: Oj dobre! 09.01.10, 00:09
          roney03 napisał:

> Cena dodatku AdBlue na polskich stacjach paliw to okolo 18-25zl za 5 litrowe
          > opakowanie
          > Zuzycie tego dodatku wynosi 5-6% w stosunku do zuzycia paliwa czyli dla np
          > Passata 2.0TDI wynosi srednio okolo 0.25l/100km .....czyli [b]cala zlotowke[/

Zgadza się. Odpisałem "na gorąco", dopiero teraz poczytałem trochę w sieci na ten temat (jak zaznaczyłem wcześniej, raczej mi obcy). W Europie Zachodniej są też jakieś zniżki rejestracyjne czy podatkowe dla nabywców aut z tymi katalizatorami.
          Ale "Consumer Reports" to poważne pismo, skoro opisali taką sytuację, to musiała mieć miejsce. Skąd taka różnica w cenie roztworu mocznika w Polsce i w Stanach? Podejrzewam wredną konkurencję z Detroit i jej lobby.
          A co do sedna sprawy: ciągle nie widzę żadnego poważnego zainteresowania dieslami w USA. Wszyscy moi przyjaciele i znajomi, cała rodzina żony i ta część mojej, która tam mieszka, ma auta benzynowe, wiem też o 2 czy 3 hybrydach.
          Pozdrawiam
          v-6
          >
          >
          • red_qublik Re: Oj dobre! 11.01.10, 15:02
            a ja znam kilku imigrantow z europy wschodniej ktorzy nie oparli sie
            pokusie kupienia VW diesla, pomimo tego iz finansowego sensu to nie
            ma. Zapewno chodzilo o to aby rodzina w dawnym kraju wiedziala co
            kupili, bo przeciez jakas honda czy inny chrysler to nie do objecia
            przez waski rozumek motoryzacyjny.

bez.odbioru
            • v-6 Re: Oj dobre! 11.01.10, 23:39
              red_qublik napisał:

> a ja znam kilku imigrantow z europy wschodniej ktorzy nie oparli sie
              > pokusie kupienia VW diesla, pomimo tego iz finansowego sensu to
              >nie ma.

A, to możliwe. Ale jedynym imigrantem z Europy Wschodniej, jakiego znam, jest ... mój syn. Mieszka z żoną w TX, mają siedmioletniego seville i prawie nowego accorda.
              Pozdrawiam
              v-6
              P.S. Szerokich teksańskich szos! Ciągle jeździsz tamtędy do Meksyku?
    • bimota Re: Oszczędny diesel w US 09.01.10, 14:41
      US - znaczy Urzad Skarbowy ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka