jbl25 08.01.10, 20:50 www.autoblog.com/2010/01/08/consumer-reports-pays-32-20-gallon-to-fill-up-on-adblu/ Link Zgłoś Obserwuj wątek
v-6 Oj dobre! 08.01.10, 22:53 Technologie oszczędnościowo-ekologiczne paliw niespecjalnie mnie interesują, ale gdzieś czytałem, że w przypadku systemu BlueTec (Adblue w USA) oszczędność paliwa jest mniej więcej równoważna zużyciu płynu Adblue - 5% oszczędności paliwa, 5% Adblue w stosunku do ilości paliwa. To by oznaczało, że zaoszczędzoną benzynę w cenie, powiedzmy 2,5$ za gallon, należy zastąpić taką samą ilością mocznika (Adblue to zdaje się mocznik, przynajmniej po angielsku - urea) w cenie 32$ za gallon. Jak se sam nalejesz, bo w serwisie dochodzi ok. 10$/gallon robocizny. No comments. Rzecz jasna nie neguję pożytku z ograniczenia emisji NOx. Tylko po co mydlić ludziom oczy, że jeszcze na tym zarabiają? Zarabiają tylko chemiczne koncerny - jak nie na paliwie, to na płynie do katalizatora. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
jestklawo Re: Oj dobre! 08.01.10, 23:24 v-6 napisał: >Zarabiają tylko chemiczne koncerny - jak nie na paliwie, to na >płynie do katalizatora. wreszcie ktoś powiedział głośno to, o czym wszyscy wiedzieli, ale bali się powiedzieć Link Zgłoś
roney03 Re: Oj dobre! 08.01.10, 23:29 Cena dodatku AdBlue na polskich stacjach paliw to okolo 18-25zl za 5 litrowe opakowanie Zuzycie tego dodatku wynosi 5-6% w stosunku do zuzycia paliwa czyli dla np Passata 2.0TDI wynosi srednio okolo 0.25l/100km .....czyli cala zlotowke. Link Zgłoś
v-6 Re: Oj dobre! 09.01.10, 00:09 roney03 napisał: > Cena dodatku AdBlue na polskich stacjach paliw to okolo 18-25zl za 5 litrowe > opakowanie > Zuzycie tego dodatku wynosi 5-6% w stosunku do zuzycia paliwa czyli dla np > Passata 2.0TDI wynosi srednio okolo 0.25l/100km .....czyli [b]cala zlotowke[/ Zgadza się. Odpisałem "na gorąco", dopiero teraz poczytałem trochę w sieci na ten temat (jak zaznaczyłem wcześniej, raczej mi obcy). W Europie Zachodniej są też jakieś zniżki rejestracyjne czy podatkowe dla nabywców aut z tymi katalizatorami. Ale "Consumer Reports" to poważne pismo, skoro opisali taką sytuację, to musiała mieć miejsce. Skąd taka różnica w cenie roztworu mocznika w Polsce i w Stanach? Podejrzewam wredną konkurencję z Detroit i jej lobby. A co do sedna sprawy: ciągle nie widzę żadnego poważnego zainteresowania dieslami w USA. Wszyscy moi przyjaciele i znajomi, cała rodzina żony i ta część mojej, która tam mieszka, ma auta benzynowe, wiem też o 2 czy 3 hybrydach. Pozdrawiam v-6 > > Link Zgłoś
red_qublik Re: Oj dobre! 11.01.10, 15:02 a ja znam kilku imigrantow z europy wschodniej ktorzy nie oparli sie pokusie kupienia VW diesla, pomimo tego iz finansowego sensu to nie ma. Zapewno chodzilo o to aby rodzina w dawnym kraju wiedziala co kupili, bo przeciez jakas honda czy inny chrysler to nie do objecia przez waski rozumek motoryzacyjny. bez.odbioru Link Zgłoś
v-6 Re: Oj dobre! 11.01.10, 23:39 red_qublik napisał: > a ja znam kilku imigrantow z europy wschodniej ktorzy nie oparli sie > pokusie kupienia VW diesla, pomimo tego iz finansowego sensu to >nie ma. A, to możliwe. Ale jedynym imigrantem z Europy Wschodniej, jakiego znam, jest ... mój syn. Mieszka z żoną w TX, mają siedmioletniego seville i prawie nowego accorda. Pozdrawiam v-6 P.S. Szerokich teksańskich szos! Ciągle jeździsz tamtędy do Meksyku? Link Zgłoś