Gość: jacek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.10, 14:43 Zainspirowali mnie, też przejdę na dietę. Nie będę żarł na stojąco i będę nosił lżejsze ciuchy. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: gumiś Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 16:33 @jacek: Hahahaha :) poczucie humoru masz dobre :) A tak na poważnie, to dobry krok postanowiło zrobić Lamborghini :) Link Zgłoś
Gość: gen. Italia Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 18:11 I po co komu na normalnej drodze takie lekkie coś? Żeby nas lepiej wiatr zwiewał do rowu? A może żeby samo przyspieszenie w zderzeniu nam urwało głowę jak kaszlun w nas puknie? Link Zgłoś
Gość: dass Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 18:38 motoryzacyjnekpiny.blogspot.com/ Link Zgłoś
lorneta.i.meduza Re: Lamborghini przechodzi na dietę 29.01.10, 19:33 panie Bartoszu Sińczuk, proszę zgadnąć jaka jest różnica pomiędzy słowami OKUPIENIEM a OKUPACJĄ Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: 212.127.64.* 29.01.10, 22:11 mozna zachowac mase i moc zmieniajac paliwo np na wdorowe.wtedy jedynym ubocznym skladnikiem przy spalaniu bedzie H2O.najwyzsza pora odejsc od paliw kopalnych. Link Zgłoś
qropatwa Re: Lamborghini przechodzi na dietę 30.01.10, 00:00 G. prawda. Wodór nie jest w ogóle paliwem, jest tylko nośnikiem energii, przy jego produkcji trzeba zazwyczaj korzystać z energii z paliw kopalnych. Więc skutkiem ubocznym przy jego spalaniu jest też Co2. Polecam trochę więcej poczytać zanim się wypowiadasz. Są tylko 2 sensowne napędy samochodów przyszłości: elektryczny z założeniem, że energia ta powstaje ze źródeł odnawialnych + elektrowni atomowych a także samochody na sprężone powietrze, oczywiści z założeniem że sprężarki są zasilane z wyżej wymienionych źródeł. Obie konstrukcje są proste i nie ma co sobie zawracać głowy jakimiś tam ogniwami, wodorami i tym podobnymi błędnymi drogami w rozwoju motoryzacji. Link Zgłoś
Gość: nero Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.10, 00:47 Tak oto rządy wsparte absurdalnym wierzeniem w siłę sprawczą CO2 wykreowaną na potrzeby polityczno-finansowe po kroku niszczy to co najlepsze w motoryzacji - wyobraźnię i zdobywanie kolejnych szczytów. Concord nie został legendą dlatego, że był cichy, ekonomiczny i praktyczny. Swoje miejsce na piedestale zawdzięcza dlatego, że potrafił coś co wcześniej było tylko marzeniem - lot komercyjny z prędkością naddźwiękową. Nie pozwólmy zabić fantazji. Link Zgłoś
Gość: gumiś Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 09:51 @qropatwa: No dobra, niech energia pochodzi ze źródeł odnawialnych. A produkcja akumulatorów do tych samochodów? Późniejsza ich utylizacja? Napęd elektryczny nie ma przyszłości, i tyle. Według mnie przyszłość ma bioetanol, źródło odnawialne, a wydziela tyle CO2, ile roślinka, z której zostało paliwo wyprodukowane, jest w stanie wchłonąć. No i wpływa lepiej na osiągi. Link Zgłoś
Gość: tadek Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 10:04 Wow! Ale nowość! Moto.pl sprawdźcie swoja datę ważności, chyba przeterminowana: lambo.com.pl/news/ekologia/index.php Link Zgłoś
qropatwa Re: Lamborghini przechodzi na dietę 30.01.10, 23:43 @gumiś Zgadza się akumulatory są problemem ale wszystko idzie do przodu więc może wynajdą jakieś lepsze technologie ich produkcji. A bioetanol też jest dosyć głupim rozwiązaniem. Oprócz Co2 roślinnego dochodzi przecież inne wydzielane w procesie produkcji - paliwo nie robi się samo! Poza tym posiada ogromną wadę moralną. Za dużo ludzi głoduje żeby marnować tyle pól a także samej żywności na paliwo. Przytoczę fakt który daje do myślenia - bioetanol ( kukurydziany ) potrzebny do zalania jednego zbiornika to około 250 kg materii organicznej, która mogła by być żywnością. Jeszcze inny argument - np w Malezji zaczęto na masową skalę wycinać lasy tropikalne by sadzić na ich miejsce palmy służące do produkcji biopaliw - nie wiem jak ty ale ja nie chce takich rozwiązań. Najrozsądniejsze wyjście to sprężone powietrze. Niemal zero emisji Co2, prosta konstrukcja, ekstremalnie niskie koszty jazdy. Niestety nie pisze się o tym za wiele i mało kto wie o takich możliwościach zasilania pojazdów. Za to zawraca się ludziom głowy jakimiś opcjami które nie mają szans już na starcie. Link Zgłoś
Gość: gumiś Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 11:42 No tak, ale ile w Europie jest pól, a raczej łąk, na których rośnie tylko jakieś zielsko. Ktoś jest właścicielem takiej ziemi, ale nic z tym nie zamierza robić. Trzeba odebrać mu to i zacząć sadzić kukurydzę. Co do sprężonego powietrza. Czytałem trochę o tym, ale jakoś mnie to nie ruszyło. Nie wiem jak ma się to do osiągów, ale na pewno zabija prawdziwą duszę samochodu... Link Zgłoś
qropatwa Re: Lamborghini przechodzi na dietę 31.01.10, 22:18 No właśnie - jak sam napisałeś, rośnie tam tylko zielsko, bo są to za słabe gleby, żeby sadzić na nich np kukurydzę. A co do aut na sprężone powietrze to każdy się przekona jak będzie miał wybór zalać bak za np 200 zł czy napełnić go za 2 zł i przejechać na tym tyle samo kilometrów. Też by mi brakowało wygaru silnika spalinowego ale wiesz zawsze można mieć jednego spalinowego klasyka w garażu dla przyjemności i jeden samochód na powietrze - do ekonomicznego jeżdżenia w przyszłości:) W zasadzie jedynym minusem jest nie za duży zasięg takich aut - 160 km na jednym napełnieniu. Ale z drugiej strony to 80 % ludzi powinno to w zupełności wystarczyć do 1 dniowego poruszania się po mieście. Link Zgłoś
Gość: Gość:Michał Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: *.centertel.pl 02.02.10, 21:46 I pomyśleć, że Audi zbudowało prototyp R8 z silnikiem diesla. A Lambo jak wiadomo należy do Audi, więc czemu tego by nie wprowadzić. A odnośnie mniejszej masy:czemu nie zrobić całego nadwozia tylko z włókna węglowego?W sumie ma to sens Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: 87.115.209.* 03.02.10, 00:41 System START-STOP nie dziala, jezeli auto ma moc to bedzie palic nie czarujmy sie, na papierze bedzie mniej. Tak samo jak VW Golf 1.4TSI 170KM niewiele mniej pali niz Golf 2.0 GTI 200KM, silnikowi 1.4 brakuje duzo momentu w dolnym zakresie obrotów, mimo iż na pamierze jest super to w prakyce czuc wyraznie slabszy slabsze osiagi. Ludzie nie piszcie o wodorze bo niedobrze mi sie robi, BMW wycofalo sie z tego pomyslu. Wodór produkuje sie z gazu ziemnego, bo proces elektrolizy ma sprawnosc nie wiecej niz 50%. Jedynym realnym sposobem na obnizenie emisji o 50% jest przerzucic wszystkich ludzi na VW Polo, Toyote Aygo, Citroena C1, Subaru Justy. Przestancie tez chrzanic o sprezonym powietrzu bo sprawnosc tez jest nijaka, rzecz w tym ze to nie jest auto ale pojazd. To jest auto >>> www.inhabitat.com/2007/06/01/tata-motors-air-car/ Ja poprostu nie moge, czy jest moze ktos kto ma jakas wiedze z fizyki, termodynamiki, procesu chemicznego. Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: 87.115.209.* 03.02.10, 00:58 Bioetanol również nie ma przyszłości ze względu na szybkie wyjałowienie gleby. Wiele firm motoryzacyjnych pracuje obecnie nad różnymi rozwiązaniami, i póki co konkretnej odpowiedzi nikt nie zna. Napewno będą wykorzystane wszelkie sensowne ekonomicznie rozwiązania, auto wkońcu nie może być skomplikowane jak statek kosmiczny, może zmiana nawyków ludzi to będzie jedno z rozwiązań, może jeżdżenie do pracy 100km dziennie przestanie być w modzie. Co z tego że ja pozbęde się mojego Subaru jak mój kolega swoim ekonomicznym dieslem dziennie robi ok 200 km (i tutaj nie żartuje). Dlatego Holendrzy myślą o wszczepieniu GPSu w każde auto i płaciłoby się od km i rodzaju auta a to by miało sens, może ja wole codziennie jeździć rowerem a w weekendy Porsche. Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.10, 01:04 Holendrzy to zacpane pedaly na rowerach i nie ma sensu wspominac ich chorych pomyslow. Poza tym i tak placisz od kilometra bo w cenie paliwa jest gigantyczna akcyza. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Lamborghini przechodzi na dietę IP: 80.50.63.* 15.02.10, 09:59 www.agronews.com.pl/pl/4,7,6452,jablka_ruszyly.html Link Zgłoś