Dodaj do ulubionych

Moje autko straciło moc!!! HELP ME!!!

IP: 212.160.138.* 11.02.04, 14:07
Opis problemu:
Autko przy ruszaniu, czy też próbie przyspieszenia wchodzi na obroty (tak sie
chyba mówi?), "wyje" ale nie przyspiesza tak jak kiedyś (a smigacz z niego
jest). Jakby nie ciagnęło. Silnik głośno racuje a nie przespiesza jak
powinien. Przy 120 km/h silnik robi sie głosny, ale po przekroczeniu 130 km/h
robi sie cichszy.
wogłe wyglada tak jakby auto straciło dużo mocy a powinno mieć jej wg.
ksiażeczki coś ok 128 kM.
Autko to Honda Civic Shuttle 1.6i 4WD. rocznik 95

Pomóżcie - co moxna zrobic aby autko wróciło do poprzedniej formy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: No nikt mi nie pomoże? n/t IP: 212.160.138.* 11.02.04, 15:11
      • Gość: Darkman Moze jezdzilas na niskich obrotach i .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 15:29
        trzeba teraz go przepchac :))
        • Gość: Maja Re: Nie bardzo rozumiem... IP: 212.160.138.* 11.02.04, 15:50
          Jeżdżę jak mi się wydaje normalnie. A dlaczego od jazdy na niskich obrotach
          trzeba przepychać silnik i jak?
      • Gość: Darkman a moze masz sprzeglo do wymiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 15:33
        • Gość: Maja Re: chyba nie IP: 212.160.138.* 11.02.04, 15:45
          Sprzęgło było wymieniane we wrześniu 2003
    • franek-b Re: Moje autko straciło moc!!! HELP ME!!! 11.02.04, 18:01

> Opis problemu:
      > Autko przy ruszaniu, czy też próbie przyspieszenia wchodzi na obroty (tak sie
      > chyba mówi?), "wyje" ale nie przyspiesza tak jak kiedyś (a smigacz z niego
      > jest). Jakby nie ciagnęło. Silnik głośno racuje a nie przespiesza jak
      > powinien. Przy 120 km/h silnik robi sie głosny, ale po przekroczeniu 130 km/h
      > robi sie cichszy.
      > wogłe wyglada tak jakby auto straciło dużo mocy a powinno mieć jej wg.
      > ksiażeczki coś ok 128 kM.
      > Autko to Honda Civic Shuttle 1.6i 4WD. rocznik 95
      >
      >
      > Pomóżcie - co moxna zrobic aby autko wróciło do poprzedniej formy?

Bardzo trudno tak okreslic to przez internet. Wg mnie nie pali Ci jeden z
      cylidrow, tzn pracuja tylko 3 a jeden pracuje jako pompa tlokowa... przyczyny
      moga byc rozne, poczynajac od banalnej sprawy jak kabel doprowadziajacy prad do
      swiecy, przez sama swiece, do spalenia cewki zaplonowej wlaczie. Oczywiscie
      moze byc jeszcze wiele innych przyczyn, najlepiej jak pojedziesz do jakiegos
      warsztatu...

pzdr
      • niknejm Re: Moje autko straciło moc!!! HELP ME!!! 11.02.04, 18:08
        franek-b napisał:

> Bardzo trudno tak okreslic to przez internet. Wg mnie nie pali Ci jeden z
        > cylidrow, tzn pracuja tylko 3 a jeden pracuje jako pompa tlokowa... przyczyny
        > moga byc rozne, poczynajac od banalnej sprawy jak kabel doprowadziajacy prad
        > do
        > swiecy, przez sama swiece, do spalenia cewki zaplonowej wlaczie. Oczywiscie
        > moze byc jeszcze wiele innych przyczyn, najlepiej jak pojedziesz do jakiegos
        > warsztatu...

Może tez byc wywalona uszczelka pod głowica. Tak czy tak, radzę jak najszybszy
        kontakt z warsztatem...

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: Michal Re: Moje autko straciło moc!!! HELP ME!!! IP: *.telia.com 11.02.04, 19:52
          Moze byc nadpalony wentyl,lub wytarte jedno wykorbienie walka rozrzadu
          spowodowane w niewlasciwym czasie wymiana oleju,lub sam olej niskiej jakosci.
          Moze byc nawet jedna swieca,moze byc jak koledzy nadmienili ucieczka najednym
          kablu.Zrob tak jak koledzy doradzaja kierunek warsztat.Tam musiz wziasc ze soba
          kogos co sie choc troche zna,wmowia Ci te wszystkie symptomy cosmy tu napisali
          i taniej bedzie kupic inna Honde.Nie daj sie orznac,pzdr.Michal
          • lexus400 Re: Moje autko straciło moc!!! HELP ME!!! 11.02.04, 22:34
            Gość portalu: Michal napisał(a):

> Moze byc nadpalony wentyl,lub wytarte jedno wykorbienie walka rozrzadu
            > spowodowane w niewlasciwym czasie wymiana oleju,lub sam olej niskiej jakosci.
            > Moze byc nawet jedna swieca,moze byc jak koledzy nadmienili ucieczka najednym
            > kablu.Zrob tak jak koledzy doradzaja kierunek warsztat.Tam musiz wziasc ze
            soba
            >
            > kogos co sie choc troche zna,wmowia Ci te wszystkie symptomy cosmy tu
            napisali
            > i taniej bedzie kupic inna Honde.Nie daj sie orznac,pzdr.Michal

Michale - ja dodałbym jeszcze do tego wszystkiego zbyt ciasne luzy zaworowe.
    • pockemon Re: Moje autko straciło moc!!! HELP ME!!! 12.02.04, 10:16
      A może złej jakości paliwo?
      • Gość: Michal Re: Moje autko straciło moc!!! HELP ME!!! IP: *.telia.com 12.02.04, 11:13
        Oczywiscie wszyscy maja racje i na odleglosc tylko zasugerowalismy
        przyczyne ,dla Ciebie juz teraz oswieconej jest pole do dzialania.Pzdr.Michal
        P.S Napisz po naprawie co to bylo.Czekamy cierpliwie.
        • mareczek2001 Re: Moje autko straciło moc!!! HELP ME!!! 12.02.04, 15:30
          A kiedy byl wymieniany pasek rozrzadu mysle ze to cale serce auta.
          Wystarczy mala odrobina ze jest luzny i czy posiada napinacz automatyczny ?
          • Gość: Michal Re: Moje autko straciło moc!!! HELP ME!!! IP: *.telia.com 13.02.04, 02:27
            Mareczku!
            Pasek rozrzadu jest zawsze napiety,niema konstrukcji ktora nie posiadalaby
            napinacza.Tutaj sa dwie opcje albo dobry i iwszystko pracuje ,albo sie urwal i
            wszystko stoi.Luz nie wystepuje.Pzdr.Michal
    • Gość: Greg Re: Moje autko straciło moc!!! HELP ME!!! IP: *.acn.pl 12.02.04, 23:48
      Regulacja skoku jalowego pedalu sprzegla rozwiaze problem.

pzdr
      GR
      • Gość: Michal Re: Moje autko straciło moc!!! HELP ME!!! IP: *.telia.com 13.02.04, 02:30
        W dzisiejszych samochodach jest automatycznie regulujacy sie luz i tez odpada
        ta opcja.Ona nadmienia ze przy pewnej predkosci wystepuje dzwiek i niemoze
        okreslic co to pozniej znika,prawdopodobnie nie slyszy,ale ktorys z cylindrow
        nie pracuje.Tak wiec odpada regulacja.Pzdr.Michal
        • Gość: Greg Re: Moje autko straciło moc!!! HELP ME!!! IP: *.acn.pl 13.02.04, 10:11
          Drogi Michale, mam duzy szacunek dla Ciebie i Twojej wiedzy, ale wydaje mi sie
          ze mozna zaczac szukanie przyczyn awarii od rzeczy najprostszych. Doprawdy,
          diagnoza wypalonego zaworu czy wytartego lozyska slizgowego walka rozrzadu
          brzmi bardzo fachowo, ale w tej sytuacji rowniez smiesznie.

Takich przyczyn sam moge podac dwadziescia, ale chyba nie o to chodzi, bo
          przecietny uzytkownik sam tego nie zweryfikuje.

pzdr
          GR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka