Gość: ahim IP: *.futuro.com.pl 11.02.04, 15:34 chodzi o nowe samochody . zastanawiam sie nad kumpnem toyoty corolli, peugeota 307, renault megane 2, forda fokusa. co wybrac :) ??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
mooj Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? 11.02.04, 15:47 nic nie kupiłem ale pzry podobnym problemie (dodatkowe założenia -kombi, benzyna, nie najubozsze wyposażenie) ranking wyglądał następująco focus 307 octavia corolla megane GT nie ukrywam ze cena równiez miala znaczenie Link Zgłoś
Gość: ahim Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.futuro.com.pl 11.02.04, 16:03 chodzo mi o wersje 5 drzwiowe z silnikikami 1.4 benzyna ze srednim wyposarzeniem Link Zgłoś
Gość: Tacoma Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.toyota.ca 11.02.04, 17:02 TOYOTA Link Zgłoś
Gość: LOLROTFL Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 17:20 Gość portalu: Tacoma napisał(a): > TOYOTA a co czytasz statystyki do poduszki..? jesli tak to toyota. Korolla dostaje w kazdym tescie jakiegokolwiek pisma w anusa. Link Zgłoś
Gość: Tacoma Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.toyota.ca 11.02.04, 17:29 No to w takim razie podaj mi te statystyki lub linke. Na statystykach nie opiera sie kupna samochodu...ale je dai to pogadamy. Moze mnie przekonasz. Link Zgłoś
Gość: LOLROTFL Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 18:13 LOL ..toyota.ca. i o czym niby z toba gadac? toyot ajest ok..ale w Europie robienie compacta z bagaznikiem 289 litrow to pomylka:> BTW fifitiAJ juz oleju niepali? Link Zgłoś
Gość: Tacoma Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.toyota.ca 11.02.04, 18:31 > LOL ..toyota.ca. hahaha...spowiadam sie ze moje opinie czasami moga byc lekko zwichniete... ale pogadac mozna :) > i o czym niby z toba gadac? toyot ajest ok..ale w Europie robienie compacta z > bagaznikiem 289 litrow to pomylka:> A wiec jaki byl by dobry? i czy pare litrow by ci naprawde zmienilo pojemnosc? Link Zgłoś
Gość: LOLROTFL Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 18:52 Gość portalu: Tacoma napisał(a): > > LOL ..toyota.ca. > > hahaha...spowiadam sie ze moje opinie czasami moga byc lekko zwichniete... ale > pogadac mozna :) taka zywie nadzieje :) > > > i o czym niby z toba gadac? toyot ajest ok..ale w Europie robienie compact > a z > > bagaznikiem 289 litrow to pomylka:> > > A wiec jaki byl by dobry? i czy pare litrow by ci naprawde zmienilo pojemnosc? No coz, przyznasz chyba iz 289 w hatchbacku to niewiele..raptem 9 litrow wiecej nizli saxo, ogolnie imho toyota jest ok, ale tez i marketingowe trzepanie ma na poziomie cokolwiek wyjatkowym:) Pzdr Link Zgłoś
Gość: Tacoma Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.toyota.ca 11.02.04, 19:21 > No coz, przyznasz chyba iz 289 w hatchbacku to niewiele..raptem 9 litrow > wiecej nizli saxo, 307 ma 341 Megane ma 330 No wiesz w numerach przegrywa ale wybor samochodu nie jest tylko od numerow uzalezniony. U mnie nie ma Hatchback, jest tylko sedan i sprzedaz idzie wytwornie. Zawsze sie zmaga z Civic ale jakos ostatni Civic, stylistycznie, nie zostal przyjety dobrze i sprzedaz spadla. Niezawodnosc jest znakomita. Czym ty jezdzisz? > ale tez i marketingowe trzepanie ma na poziomie cokolwiek wyjatkowym:) O tym niestety niewiem, co tam sie dzieje? Link Zgłoś
niknejm Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? 11.02.04, 17:24 A na czym Ci przede wszystkim zależy? Niezawodności, pakowności, dynamice... W chwili obecnej - to tak jak doradzać komuś, czy lepszy jest żurek czy szarlotka :-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: manix Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: 62.233.173.* 11.02.04, 17:33 honda,nissan.czemu nie te??skoro liczysz kasę??dobrze wposażone,dobre silniki,dobre ceny. Link Zgłoś
Gość: trooper oblicz sobie metodą AHP /Saaty'ego/ IP: *.revers.nsm.pl 11.02.04, 17:43 Jeżeli chcesz wysilić szare komórki i otrzymać spójne rezultaty, to zapraszam na www.ahp.prv.pl (mam nadzieję, że u innych też będzie działać - bywa różnie). Na głównej stronie jest opis metody i postępowania z nią. Po zapoznaniu się naciśnij "Analiza on-line metodą AHP". Generalnie chodzi o to, abyś wykonał pewną ilość porównań parami, zaczynając od porównania między sobą każdego z kryteriów (aby ustalić ich hierarchię). Ale przedtem wynotuj sobie kilka kryteriów, w których będziesz porównywał (np. cena, niezawodność, osiągi, wnętrze), potem zaś zgromadź niezbędne dane, które pozowlą Ci powiedzieć, że np. Megane ma znacząco lepsze osiągi od 307 i nieco lepsze od Corolli. Gdy gotowe - skorzystaj z metody online, ona Ci ładnie wszystko wyliczy i pokaże, a jeśli Twe oceny będzie cechować brak konsekwencji to zabroni przejść do kolejnego kroku :) Link Zgłoś
Gość: trooper OT IP: *.revers.nsm.pl 11.02.04, 17:48 Niestety, serwer, na którym siedzi strona jest do d... Zna ktoś darmowy serwer z pełną obsługą PHP i MySQL? Link Zgłoś
kann2 Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? 11.02.04, 17:46 Corollę w tym roku czeka lifting. Będziesz miał za kilka miesięcy stary model. Ja dziś - po długim namyśle - zamówiłem Megana II. Link Zgłoś
niki27 Obejrzyj forum 11.02.04, 17:54 Na tym forum jest mnóstwo wątków, w których właściciele w/w samochodów (oraz różnego rodzaju besserwissery) wypowiadali się o pros i cons każdego z tych aut. Prawdę powiedziawszym te samochody są tak do siebie podobne osiągami, ceną, zazwyczaj też wyglądem (prócz jednego wyjątku ;) że o zakupie decyduje taka pierdułka, jak... dobry dealer. Może sprecyzuj, czego oczekujesz od samochodu. Ja każdemu polecam Megę i mogę długo pisać dlaczego - ale czy naprawde tego chcesz? pozdr. Link Zgłoś
Gość: ahim Re: Obejrzyj forum IP: *.futuro.com.pl 11.02.04, 18:41 w simie najbardziej mi odpowiada megane ale mam watpliwosci co do awaryjnosci..... Link Zgłoś
niki27 Awaryjność 12.02.04, 10:12 Statystki mówią, że Megane jest bardziej awaryjne, ale liczbom trzeba się przyjżeć blizej: np. na 1000 renówek psuje się, powiedzmy, 100 (wymyłśiłem sobie tę liczbę!), a na 1000 Toyot - 85. Jest różnica, ale sam widzisz jaka. Wielu użytkowników R. ma bardzo dobre doświadczenia jeśłi chodzi o (bez) awaryjność tych samochodów - więc nie można z góry powiedzieć, że nowa Megane NA PEWNO się popsuje szybciej, niż np. Corolla. Link Zgłoś
Gość: ahim Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.futuro.com.pl 11.02.04, 19:28 a moze odpowiedzia jest nowa astra? Link Zgłoś
Gość: hawiku Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 20:59 Cena może byc przykra niespodzianka. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Kris Kelvin Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: 80.48.103.* 11.02.04, 21:29 Jezeli auto na dluzej niz 3-5 lat to tylko Corolla. Ale moim zdaniem powinienes kierowac sie wygladem wybierz ten ktory ci sie podoba a takze tym ktory model jest schodzacy (tego nie kupowac)czyli Octawia, Focusa nie kupuj. Ja osobiscie wzialbym 307 podoba mi sie a awaryjnosc mam gleboko gdzies. Link Zgłoś
wwwradek Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? 13.02.04, 10:12 Mam okazję porównywać codziennie dwa samochody: hondę civic 2001 (1.6/120KM) i forda focusa kombi 2002 (1.6/100KM). Honda - prywatna, ford - służbowy. Muszę powiedzieć, że jako zadeklarowany zwolennik japońskich wozów przyżywam duże rozterki. Fordem jeździ się o niebo lepiej niż hondą (komfort, dynamika). Wiem, że nie podpisałbym się z czystym sumieniem pod śląskim hasłem : Ford g.... wort wr Link Zgłoś
niknejm Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? 13.02.04, 16:52 wwwradek napisał: > Mam okazję porównywać codziennie dwa samochody: hondę civic 2001 (1.6/120KM) Ciekawe jest to, co mówisz, bo w 2001r. modelu 1.6 120KM nie było. Zresztą nigdy nie było takiego modelu :-))) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
wwwradek informacja dla niknejma 15.02.04, 16:17 niknejm napisał: > Ciekawe jest to, co mówisz, bo w 2001r. modelu 1.6 120KM nie było. > Zresztą nigdy nie było takiego modelu :-))) Drogi Niknejmie Widzę, że posiadłeś rozległą wiedzę o hondzie. Pozwolę sobie uzupełnić ją o jeden fakt: honda montowała swego czasu w Integrze silnik oznaczony symbolem D16Y4 (poj. 1600, moc 120KM), później wykorzystała tenże silnik (SOHC, ale bardzo dynamiczny) do civiców składanych w Turcji (1998-2001). Jestem właśnie szczęśliwym posiadaczem tego wozu. Życzę w przyszłości ostrożniejszego popisywania się znajomością rzeczy. Pozdrawiam Link Zgłoś
niknejm Re: informacja dla niknejma 16.02.04, 11:23 wwwradek napisał: > niknejm napisał: > > > Ciekawe jest to, co mówisz, bo w 2001r. modelu 1.6 120KM nie było. > > Zresztą nigdy nie było takiego modelu :-))) > > Drogi Niknejmie > Widzę, że posiadłeś rozległą wiedzę o hondzie. Pozwolę sobie uzupełnić ją o > jeden fakt: honda montowała swego czasu w Integrze silnik oznaczony symbolem > D16Y4 (poj. 1600, moc 120KM), później wykorzystała tenże silnik (SOHC, ale > bardzo dynamiczny) do civiców składanych w Turcji (1998-2001). Jestem właśnie > szczęśliwym posiadaczem tego wozu. > Życzę w przyszłości ostrożniejszego popisywania się znajomością rzeczy. Masz prawie rację. Prawie - bo owszem był taki silnik D16Y4, SOHC bez VTECa, ale miał według danych katalogowych 119KM. :-) Stąd napisałem, że wersji 120KM nie było. Była natomiast z kolei wersja 1.6 125KM z VTEC SOHC. Choć może są źródła listujące dla uproszczenia 120KM (ja takich nie widziałem), tak jak niektóre źródła podają 170KM dla Civica 1.8VTi (choć katalogowo jest 169). Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: ahim Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.futuro.com.pl 11.02.04, 23:31 slyszalem ze nowa astra ma byc tansza o 2 tys. euro od nowego golfa czyli cena wsam raz:) jednak megane ma cos w sobie. a co awaryjnosci to jezdze od 97 lanosem i jeszcze mi sie nic w nim nie zepsulo a marka opine ma slaba . jak lanos sie nie psol to renault tez moze sie nie zepsuc.... :) Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 12.02.04, 01:32 Radze tylko Toyote. W Kanadzie i USA jedyna firma sprzedajaca auta z wielkim powodzeniem, numer 1. Nigdy Forda. Auta francuskie malo tutaj popularne, tylko w prowincji francusko-jezycznej, w Europie macie lepsze doswiadczenie jesli chodzi o auta francuskie. Na Toyocie jeszcze sie nikt nie zawiodl. Mercedes drapie sie po glowie aby podniesc opadla dosc duzo jakosc aut i problemy z tym zwiazane. Najmniej klopotow z luksusowych aut ma Lexus. Kazdy japonczyk (Mazda, Honda, Subaru, Suzuki itp. jest najmniej klopotliwy) Zyce dobrego auta Link Zgłoś
Gość: mooj Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.spray.net.pl 12.02.04, 10:20 tylko toyota w polsce mało japońska jest;) to samo honda no i róznica w cenie a przede wszystkim -na corolle trzeba CZEEEEKAAAĆ Link Zgłoś
niknejm Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? 12.02.04, 10:36 Gość portalu: mooj napisał(a): > tylko toyota w polsce mało japońska jest;) > to samo honda Mam Hondę made in GB i jest OK. A autko juz 7-letnie, więc pewna baza do opinii jest. Poza tym statystyki obejmuja Toyoty i Hondy zarówno made in EU, jak i made in Japan. > no i róznica w cenie a przede wszystkim -na corolle trzeba CZEEEEKAAAĆ Za to na Civica nie trzeba. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
mooj Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? 12.02.04, 10:39 nie twierdzę że są awaryjne -twierdze ze są bardziej awaryjne niż made in japan (a własciwie nie ja tak twierdze a statystyki:) no i że niekoniecznie japońskie ale to sie zmieni! czym więcej podzespołów w Polsce tym jakośc będzie lepsza! (to nie kpina) Link Zgłoś
Gość: Kazio Jak to nie trzeba czekac na Civica? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 10:40 Jak to nie trzeba czekac na Civica? Mi dealer na Śląsku powiedział, że najwczesniej pod koniec marca, w dodatku umowę podpisuje się z klauzulą, że obowiązująca cena samochodu jest ta w dniu odbioru! Link Zgłoś
niki27 Re: Jak to nie trzeba czekac na Civica? 12.02.04, 10:49 > w dodatku umowę podpisuje się z klauzulą, że > obowiązująca cena samochodu jest ta w dniu odbioru! O ja chromolę. Ale się rynek zmienił :( Rok temu na tekie dictum kazałbym dealrowi pocałować mnie w oba pośladki. Oj dobrze zrobiłem, że kupiłem w zeszłym roku... Link Zgłoś
kris_kelvin Re: Jak to nie trzeba czekac na Civica? 12.02.04, 10:55 niki27 napisał: > > w dodatku umowę podpisuje się z klauzulą, że > > obowiązująca cena samochodu jest ta w dniu odbioru! a to bezczelnosc nie kupilbym takiego samochodu, raz ze to chamstwo a dwa ze EURO pewno pojdzie w gore i cena bedzie wyzsza Link Zgłoś
kann2 Re: Jak to nie trzeba czekac na Civica? 12.02.04, 12:21 Dlatego m.in. zdecydowałem się na Megana. Czytajcie w dzisiejszej Wyborczej, że od wejścia do Unii ceny samochodów idą w górę na bank. A propos Megana, gorsza wersja Confort Dynamique + autom. klima jest nieco droższa (300 zł) od lepszej wersji Lux Dynamique + dopłata za autom. klimę (!). Nawet się sprzedawca zdziwił i dwa razy liczył, czy się nie pomylił przypadkiem! Zgadnjcie, jaką wersję wybrałem. Oj, nietrudna to zagadka! Link Zgłoś
Gość: ahim SILNIKI IP: *.futuro.com.pl 12.02.04, 14:08 renault mam silnik 1.4 o mocy 98KM 127nm, toyota ma 1.4 98KM 130nm i zmienne fazy rozrzadu w nim. czym to sie rozni ze renault nie mam w tym silniku zmiennych faz rozrzadu a toyota ma? co to daje? jakie sa praktyczne efekty? Link Zgłoś
Gość: trooper Re: SILNIKI IP: *.revers.nsm.pl 12.02.04, 16:01 Teoretycznie szerszy zakres użytecznych obrotów - większa elastyczność, mniej machania lewarkiem, mniejsze spalanie. Link Zgłoś
Gość: ahim Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.futuro.com.pl 12.02.04, 21:04 moze dobrym pomyslem by byl zakup Mazdy 3? Link Zgłoś
tomekkk82 Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? 13.02.04, 11:20 Jesli chodzi o bezawaryjnosc, to Toyota jest bezkonkurencyjna, ale slyszalem, ze jazda nią daje tyle emocji, co jazda wozkiem na zakupy. W kategorii "radosc z jazdy" wygrywa na pewno focus ze swoim bardzo dopracowanym zawieszeniem. Ale to juz koncowka produkcji tego modelu, niedlugo spodziewany jest nastepca. W Megance podobno sa spore problemy z awaryjna elektryka... Ja polecalbym jednak Corolle. Link Zgłoś
niki27 Jedna Pani drugie Pani powiedziała... 13.02.04, 11:29 Alergicznie reaguję na posty typu "w megance podobno są spore problemy z awaryjną elektroniką" (w miejsce meganki można wstawić dowolny samochód). Co to znaczy "podobno"? Jeżeli są problemy, to niech ci, którzy na nie napotkali, opiszą je. Konkretnie. Przestańmy wreszcie wypisywać co się gdzie "podobno" psuje. A co do Focusa - zawieszenia ma pewnie dopracowane, szkoda tylko, że silniki trochę mułowate. Lepiej by zrobili, jakby je od Toyoty kupowali... pozdr. niki Link Zgłoś
tomekkk82 Re: Jedna Pani drugie Pani powiedziała... 13.02.04, 16:40 Przepraszam za niepoparta wlasna praktyka opinie. Po prostu przeczytalem w ktorejs z gazet motoryzacyjnych, ze system odpalania samochodu przy pomocy karty, a nie kluczyka nie jest w Renault jeszcze dobrze dopracowany i dosyc czesto zdazaja sie jego awarie. Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: DD A może tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 17:53 Jeśli ważna jest dla Ciebie jakość wykończenia, to przejedź się.... Fiatem Stilo. Nie znajdziesz tu tanich twardych plastików, które są nadal normą niektórych konkurentów. Jeśli chodzi o koszty, to za cenę wersji 1.4 Corolki lub Megane dostaniesz 1.6 103KM we Fiacie z ciekawym wyposażeniem. Autko bardzo przestronne i funkcjonalne. Link Zgłoś
Gość: jack Re: A może tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 18:17 chyba nie rozumiem jak można fiaty porównywać do toyot, fordów, czy peugeotów? fiat, jest marką daleko za murzynami jeżeli chodzi o jakość, trwałość, komfort i wykończenie, nie mówiąc już o awaryjności - bo te samochody są robione chyba tylko po to aby klienci je naprawiali !! pzdr Link Zgłoś
Gość: DD Re: A może tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 20:16 Jack: jak już będziesz pełnoletni i zdobędziesz prawo jazdy, radzę udać się do salonów samochodowych i przetestować te samochody. No ale przez te kilka najbliższych lat wystarczy Tobie na razie czytać porady bardziej doświadczonych kolegów. Link Zgłoś
Gość: rafaum www.autocentrum.pl IP: *.gdynia.mm.pl 15.02.04, 21:40 popatrz www.autocentrum.pl tam są uwagi i komentarze do samochodów Link Zgłoś
Gość: olo Re: CO WYBRAC? TOYOTA, PEUGEOT, RENAULT, FORDA? IP: *.example.net / 217.8.188.* 16.02.04, 12:45 wszystko, tylko nie francuza , i to bez względu na opowieści sprzedawców Link Zgłoś